Přejít na obsah


Fotka

Začátky se lepší ale...


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
5 odpovědí na toto téma

#1 michal.cermi

michal.cermi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 14 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 prosinec 2009 - 21:30:23

V první řadě Vám všem děkuji za pomoc, kterou jste mi poskytli, když před dvěma měsíci řešil problémy v začátcích. Moje snímky se stále zlepšují a začínám s nimy být i spokojený. Kupodivu se mi podařilo i kolorování do sépie, včetně kolorování anilinkami... Mám ale pár dotazů, které jsem si i přes hodiny hledání tady na fóru nedokázal zodpovědět, protože informací bylo moc, či jsem jim příliš neporozuměl...

Tak tedy:

1) Jak to řešíte s chemií? Jezdím do školy do Liberce a nevyvolávám denně. Foma píše, že rozmíchaná vývojka vydrží dva dny a přijde mi neekonomické pokaždé míchat novou vývojku. Zatím to tak dělám, ale je možné přinutit ji, aby vydržela déle, řekněme tak do měsíce?

2) Co je neúčinnější na pořádně vypucování negativu? Čistím to přípravky na sklo a mikrohradříkem na optiku. Ale i tak se tam po chvilce práce dostane. Během jedné noci pak čistím i několikrát...

3) Jak řešíte maminky, potažmo manželky s panelákovou fotokomorou / koupelnou? Občas se sekávám s odporem.

4) Jak vytváříte rámečky nebo neostré okraje, které fotku "přikrašljí". Sice se mi zatím fotky nejvíce líbí v paspartě, ale kdybych to někdy chtěl použít. z toho co jsem tu našel moudrý nejsem.


Všem moc děkuji za rady, typy, názory atp.
  • 0

#2 majla

majla

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 520 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 30 prosinec 2009 - 22:10:53

zdravím, na vše co se ptáš již zde jsou odpovědi, příště použij v sekci fora temnakomora.cz - odkaz "hledat" při použití klíčových slov se určitě dozvíš co tě zajímá.

a když už jsem se dal do psaní tak takto to řeším já:
1) vývojku používám ilford multigrejdku a mám jí v plastový 1.5l flašce po zvětšování něco zmizí (papíry chlastaj) flašku vymáčknu aby v ní nebyl vzduch a při dalším zvětšování domíchám zbytek do 1.5l. Pokud zvětšuji víc a říkám si, že jsem prohnal miskou hodně papírů tak třeba něco odleju a po sichr namíchám větší část novou. Stejně to dělám s ustalovačem. A přerušovač míchám pokaždý novej. Jinou chemii kde nejde zmáčknou lahev zastříkávám protekt sprejem od tetenalu.

2) Negativy do trezorků co nejmíň povalovat všude jinde. Nečistím je vlhkou či mokrou cestou nějakého přípravku, ale jědině ofukuji (někdo používá klistyrovací balonek viz lékárny je to levný a účinný) a pokud nějaké smítko nejde ofouknout tak jemný štěteček na optiku, výjímečně na nějaký starý zaprášený negativ beru mikroutěrku na optiku.

3) s odporem se setkávám ikdyž mám komoru ve sklepě jako samostatnou místnost, musíš se obrnit a třeba je to časem přejde ;o)

4) osobně jsem si vyřezal rámeček přesně ostrým odlamovacím nožem z kartónu co dává foma k papírům. Ten přikládám na zvětšovaný papír, pokud se papír kroutí přejedu ho přes hranu stolu aby ležel na desce lépe. Jinak kluci si obvykle používaj plechová laserem řezaný na obvyklé rozměry papíru. Jsou těžší a přitlačí papír bez rovnání papíru.

vše co jsem napsal je různě popsáno ve fórech chce to číst a číst, protože podle mě to je tady studnice rad, které se téměř ani jinde nedá dozvědět.
  • 0

#3 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 31 prosinec 2009 - 04:26:00

1) taky mam ilfordi multigrejdku, ale micham vzdycky novou, asi to neni uplne nejekonomictejsi reseni, ale koupim jednou za pul roku 5L kanystr a neresim :)

2) V trezorcich a pak tesne predtim nez jde do zvetsovaku to protahnu tim mikrovlaknem (z obou stran, proste to tim protahnu) a hotovo, nikde ani zrnko prachu... Dulezite je ale pokud mozno mit cisty i zvetsovak, to pak muze clovek cistit negativy do zblbnuti.

3) Neresim, mam na to vlastni pokoj :?

4) Ja to zatim pro sebe delam velice jednoduse, mam ve zvetsovaku kovove ramecky na kinofilm misto skel a promitnuty cely obraz a mam ostre okraje s kulatyma rohama, parada :)
  • 0

#4 Vladivostok

Vladivostok

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 291 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 31 prosinec 2009 - 08:13:22

ad 1) Já osobně používám GDLku od Fomy. Ta toho vydrží až hanba. Třeba i nalitá v misce. A když ji ještě zastříkneš nějakým tím bazmektem, jako třeba Protectanem nebo plynem do zapalovačů, tak je to v pohodě. Jen postupem času černá a je jak kafe, nicméně pořád vyvolává bez změny vlastností.
ad 2) Hlavně negativ sušit v bezprašném prostředí. Protože pokud se na negativ zachytí prach ve stavu mokrém, horko těžko se pak sundává. Při zvětšování pak jen ofouknu balónem na optiku. Hlavně držet všechno v čistotě.
ad 3) Při svých začátcích, když jsem nemě temničku to byl mazec. Dělám školu v Brně. Když jsem přijel večer v jedenáct hodin ze školy, začal v koupelně kramovat tu svoji výbavičku atd., tak jsem se nesetkal s přívětivým přístupem. Ale vždycky je důležité, aby z toho tvoje maminka něco měla, pak se na to bude dívat jinak. Já jsem si později temnici zařídil ve sklepě tak, že jsem ho prostě vyklidil, když babča nebyla doma. Zároveň tam opravuji fotoaparáty. A vzhledem k tomu, že žiju s prarodiči tak se nějaký ten peníz navíc hodí, tak jsem v tomto ohledu respektován. Takže udělej ze stativu pěknou fotografii sebe s maminkou, nazvětšuj to alespoň na 18×24, dej si na tom záležet, nech to zarámovat a dej jí to. Je totiž potřeba, aby viděla, že to k něčemu je a že to není jen tvůj rozmar.
ad 4) To se dá řešit mnoha a mnoha způsoby, to by bylo tak na zvláštní relaci a sám to často řeším různě. Pokud bys ale něco konkrétního chtěl, mohu dohledat ve své literatuře, která je ti samozřejmě k dispozici. Mám asi 60 titulů, které není problém půjčit.
Lepší sdílnost ze strany maminky ti přeje Petr, Postřelmov.
  • 0

#5 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 284

Publikováno 31 prosinec 2009 - 11:28:23

Ahoj,
ad1, chemie: neg. vývojky používám pyrokat HD,Rodinal - vždy čerstvý, není co řešit, Foma Excel - použitá chodí i po půl roce, pro sichr před voláním testuju na odstřižku. Pozitivní vývojku používám fomatol M, dolívám čerstvou do staré (líp se mi s ní pracuje, než s úplně novou) a touhle alchymií drží už druhej rok . V nouzi jsem na papír používal i rodinal, ale nějak mi neseděl tón černý. Ustalovače vydrží do vyčerpání - testovat! Vývojky zastřikuju plynem do zapalovačů.

ad2, prach na negativu: hlavně čistota(to je mi moudro) oprašuju nasucho každé políčko před zvětšením čistítkem na gramodesky, prej je antistatický. Hodně pomůže i difůzní světlo ve zvětšováku.

ad3) Hlavně nic v koupelně nezničit, ručníky, župany, a podobné nepotřebnosti odnést do jiné místnosti, fleky od chemie se hodně blbě čistí a ještě hůř vysvětlujou. Občas udělej pár fotek pro rodinu, to pomáhá. A neboj, maminka je ve skutečnosti ráda, že se nepotloukáš bůhvíkde s bůhvíkým. Přítelkyně/manželka se dá použít jako model i jako laborant, mě už na to dorůstají děti.

ad4) většinou dělám na spadávačku, bez okrajů, ostré bílé rámečky pomocí maskovacího rámečku, po chvíli práce s úhelníkem a lepenkou je i do vinglu. Neostré "přikrášlovací" okraje mám díky připilování rámečku (načernit hrany) v axomatu, dostal tím nezaměnitelný podpis (prostě s pilníkem nejsem zrovna eso, tak z toho uděláme přednost ) Na zvětšování s perforací pomůže Opemus.

Tak hodně úspěchů!
  • 0

#6 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 31 prosinec 2009 - 14:20:18

michal.cermi:
Nepíšete, o kterou vývojku se jedná (negat.,? pozit.?)
Jde-li o negativní, pak je nanejvýš rozumné (z mnoha důvodů) používat čerstvou jednorázovou vývojku. Koncentrát lze uskladnit na hodně dlouho (o Rodinalu netřeba mluvit, ale i Atomal "naflaštičkovaný" vydrží léta, s DS-12 mám v poslední době zkušenost - ako desetinásobný koncentrát vydrží půl roku bez mrknutí oka a navíc je velmi levná, LC29 je sice dražší, ale zase podle některých pěkně pracuje, atd.)
Ptáte-li se na pozitivní vývojku, asi bych na Vašem místě "šel do" GDL - dá se téměř trvale "oživovat" = dolévat ztracený roztok čerstvou vývojkou. Stejně tak to lze například i s Neutolem (NE, WA) - mám vyzkoušeno, ale tolik jako GDL nevydrží.
Po práci samozřejmě slít do tmavé (nejlépe plastové k tomu určené) láhve a zafoukat Protectanem, v případě nouze PETka (označit!!!), vytlačit vzduch, strčit do černého odpadkového pytle a strčit (pokud možno) do chladu.
Pozn.: Před zvětšováním si udělejte zkoušku "výkonnosti" vývojky... Polovinu kousku normálně osvětleného papíru (normálně stropním světlem - nemyslím zvětšovákem), který budete používat, strčte (na světle!) do vývojky a jakmile se začnou objevovat první stopy černání, šoupněte do vývojky celý ústřižek. Začněte měřit čas - do doby, než se černá na obou polovinách srovná. U RC by tento čas neměl překročit 1,5-2,5 min (při teplotě kolem 20stC), u barytů 3-5min.
U některých speciálních papírů je to mnohem déle.

Negativ by neměl být upatlaný vůbec = kromě zvětšování furt v trezorku. Pakliže na něj sedne prach, lze (kromě mnoha jiných způsobů) použít stlačený vzduch ve "sprejflašce" (já kupuji jakýsi druh, který se používá na čistění klávesnic počítačů), neboť je daleko levnější, než "značkové". Dovolím si upozornit: je-li láhev plná (nová), moc s ní při ofukování netřeste a držte ji svisle - vychrstává z ní tekutina! Tenhle herberk má ještě jednu výhodu - díky tenké trubičce na ventilu můžete profouknout i pootevřený nebo otevřený negativový rámeček.
Mikrovláknovka je dobrá.
Během jedné zvětšovací seance čistím i desítky-krát :) (a to si troufám tvrdit, že pracuji čistě).
Rada: Věnujte zvětšováku půlhodinu - co lze, rozeberte, očistěte, otřete navlhko, usušte, vyfoukejte a zvětšovák držte zabalený v igelitovém pytli (obyč. měch na odpadky).

Kdysi dávno (v koupelnových dobách) jsem měl uspořádáno vše tak, aby alespoň umyvadlo zůstalo k použití - osazenstvo bytu vcelku rádo počká pět deset minut, než si může umýt ruce, vyčistit zuby... (a Vy si promyslíte v té době další snímek :? ), než když ho na 10 hodin eliminujete. Už ten pocit, že někam nesmím, mi jde na nervy!

Buď do negativového rámečku vložte obdélník tenkého filcu s dírou 23,5x35,5mm (pokud zvětšujete celé políčko), nebo do černého papíru (stačí kus obálky z papírů Foma) vystřihněte díru (a nemusí to být úplně přesně!) přibližně poloviční až třetinové velikosti výsledné fotografie (ale o správném poměru stran) a v průběhu expozice vykryjte okraj maskovacího rámu.

Přeji úspěch!
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních