
destilovaná voda
#1
Publikováno 28 únor 2010 - 12:43:47
#2
Publikováno 28 únor 2010 - 13:17:23
zadej si do vyhledavace - filmet petr mastny-
Vyleze ti firma p.Mastneho,ktera je za Krcskou nemocnici.Take se ti tam objevi odkaz,kde se o destilce pise na Temne komore.My ji tam kupujeme.Je dobre mu predem zavolat,zda ji ma dost.Nekdy si od nej nekdo vezme najednou treba 2000 litru.Ma 1 litr za 3 Kc.Jinak se da v Praze koupit stacena na vice mistech.Da se to najit na internetu.
Tomas Panoram
#3
Publikováno 28 únor 2010 - 15:18:46
Že by Pragl stvořil novú temnokomornicu?


Panorame, co je to za destilovanou vodu? Je skutečně destilovaná? Proč se ptám? Byvil sem se s kamarádem a výrobě destilované vody a ten mi sdělil, že u skutečně destilované vody se nedá dostat pod 5 kč za litr.
No a vidím, že majú v tej věžatej matičce zase neco extra


Tož jak to je?
#4
Publikováno 28 únor 2010 - 15:33:23
Přeji všem hezký den.
#5
Publikováno 28 únor 2010 - 19:12:45
na růst zrnitosti našich fotografických materiálů v průběhu vyvolávání? Může
mít přítomnost stopového množství kadmia vliv na tvůrčí neplodnost autora,
či zda přítomnost testosteronu z hormonální antikoncepce mění orientaci pro
fotografa, doposud pracujícího klasickým procesem, směrem k "chípkům"??
Je mnoho dosud nevyjasněných otázek, čekajících na Vás. Erik
#6
Publikováno 28 únor 2010 - 20:51:57



#7
Publikováno 28 únor 2010 - 21:03:45
tu vodu kupuji jako destilovanou a doufam,ze tomu tak je.Zatim s ni nemam zadne problemy.Prodejce tam ma velkokapacitni destilacni aparaturu,kterou zakaznik ale nevidi.Voda se cepuje z kohoutku hadici.U kohoutku je vyveseny laboratorni rozbor,podle ktereho odpovida norme.Jezdi si tam zakaznici cepovat velke mnozstvi.Jak je kvalitni,to nevim.Zatim mi pro fotograficke ucely vyhovuje.
V davnejsi dobe jsem si pro ni chodil ke znamemu do laboratore,a cepoval si ji primo z destilacni aparatury.Tehdy jsem mel prakticky jistotu.Ale to uz ted neni mozne.
Ted koukam,ze zacinam psat roman na tema destilka,tak koncim.
Mej se,az se uvidime,tak si doufam dame poharek te tve silne "destilky".
Tomas Panoram
#8
Publikováno 1 březen 2010 - 08:24:32
Hichem, p. Luboš Moc vyrábí i rozváží v Praze deionizovanou vodu.
#9
Publikováno 1 březen 2010 - 11:19:42
#10
Publikováno 1 březen 2010 - 11:57:46
My jsme v Tesle používali tuto demi vodu naprosto všude. Byla mnohem lepší než destilka. Nesměla se ale pít a pak chemici nedoporučovali lejt ji do autobaterí, ale již nevím proč. Taky si představte, že byla schopná zežrat i nerez. Tedy po čase. Objevoval se na nerezu jemný prášek jak při oxidaci hliníku. Proto by jsem kovové nádoby nedoporučoval.
#11
Publikováno 1 březen 2010 - 17:32:48
Podrobnosti tedy tam.
Nicméně, přece jenom drobná poznámka k "destilované" vodě by se našla.
Jakost vody pro analytické účely s podtitulem Specifikace a zkušební metody, popisuje česká norma ČSN ISO 3696 (nebo pod kódem 68 4051).
Velice volně cituji:
Norma určuje požadavky na tři stupně jakosti pro laboratorní účely. Sama sebe "kritizuje", že není určena pro popis vody mj. pro organické stopové rozbory (nebo k biologickým či lékařským rozborům).
Nehorší, 3. stupeň jakosti je definován jako voda pro většinu laboratorních prací, kterou lze získat jednoduchou destilací, deionizací nebo reverzní osmózou.
Má mít pH v rozmezí 5,0 až 7,5, konduktivitu max 0,5 mS/m (=5 μS/cm), oxidovatelnost (označuje se též CHSK-Mn a specifikuje obsah organických látek) max 0,4 mg/L a zbytek po odpařování při 110 °C max 2 mg/kg.
Další, lepší 2. stupeň jakosti. Voda je určena mj. pro citlivé analytické účely. Má být získána násobnou destilací nebo deionizací nebo reverzní osmózou s následnou destilací.
Nejlepší (ve smyslu normy), 1. stupeň jakosti. Voda by měla vyhovovat přísným analytickým požadavkům např. na vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii (HPLC). Má být získána z vody 2. stupně jakosti například opakovanou destilací v aparatuře z křemenného skla.
#12
Publikováno 1 březen 2010 - 17:45:16
Tož tak.
#13
Publikováno 1 březen 2010 - 17:52:33
Quote
Díky tomuto vláknu mne napadlo něco napsat k příspěvkům o Reverzní osmóze.
Podrobnosti tedy tam.
Nicméně, přece jenom drobná poznámka k "destilované" vodě by se našla.
Jakost vody pro analytické účely s podtitulem Specifikace a zkušební metody, popisuje česká norma ČSN ISO 3696 (nebo pod kódem 68 4051).
Velice volně cituji:
Norma určuje požadavky na tři stupně jakosti pro laboratorní účely. Sama sebe "kritizuje", že není určena pro popis vody mj. pro organické stopové rozbory (nebo k biologickým či lékařským rozborům).
Nehorší, 3. stupeň jakosti je definován jako voda pro většinu laboratorních prací, kterou lze získat jednoduchou destilací, deionizací nebo reverzní osmózou.
Má mít pH v rozmezí 5,0 až 7,5, konduktivitu max 0,5 mS/m (=5 μS/cm), oxidovatelnost (označuje se též CHSK-Mn a specifikuje obsah organických látek) max 0,4 mg/L a zbytek po odpařování při 110 °C max 2 mg/kg.
Další, lepší 2. stupeň jakosti. Voda je určena mj. pro citlivé analytické účely. Má být získána násobnou destilací nebo deionizací nebo reverzní osmózou s následnou destilací.
Nejlepší (ve smyslu normy), 1. stupeň jakosti. Voda by měla vyhovovat přísným analytickým požadavkům např. na vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii (HPLC). Má být získána z vody 2. stupně jakosti například opakovanou destilací v aparatuře z křemenného skla.
Děkuji za informace. Pro fotoúčely stačí stupeň 3. A to s přehledem. x násobná destilace (nebo osmoza) má smysl jen pro chemickou analýzu.
#14
Publikováno 1 březen 2010 - 20:02:36
Roman
#15
Publikováno 1 březen 2010 - 22:45:33
Quote
O vlastnostech těchto reverzoosmózových a demicosiovaných vod a vhodnosti by mohl povídat JKCZ. Já si to nedovolím páč už si nevzpomínám na ty vylomeniny používal a u čeho byl nespokojený, kdy se mu to vymstilo.
Tož tak.
no co kolodium to bylo

Ja kupuju vodu v Obi, nemaje Davida poruce

#16
Publikováno 6 listopad 2010 - 17:03:31
#17
Publikováno 6 listopad 2010 - 19:05:20
#18
Publikováno 6 listopad 2010 - 23:31:17
Quote
Mám teď asi 30l opravdické destilované vody. Nechce někdo? (Brno)
Destilky neni nikdy dost. Mohl bych o par litriku poprosit? Prijdes v utery na sraz?
#19
Publikováno 7 listopad 2010 - 09:36:53
Quote
Quote
Mám teď asi 30l opravdické destilované vody. Nechce někdo? (Brno)
Destilky neni nikdy dost. Mohl bych o par litriku poprosit? Prijdes v utery na sraz?
Na sraz s největší pravděpodobností nedorazím- v úterý bych měl být ve Strážnici. Můžu dovézt do Brna a odlít do předem donesených nádob vždy po předchozí domluvě.
#20
Publikováno 7 listopad 2010 - 13:39:38
Quote
Quote
Quote
Mám teď asi 30l opravdické destilované vody. Nechce někdo? (Brno)
Destilky neni nikdy dost. Mohl bych o par litriku poprosit? Prijdes v utery na sraz?
Na sraz s největší pravděpodobností nedorazím- v úterý bych měl být ve Strážnici. Můžu dovézt do Brna a odlít do předem donesených nádob vždy po předchozí domluvě.
Jestli bych se mohl někdy večer někde v Brně zasatavit... rád bych tak učinil.
F
#21
Publikováno 7 listopad 2010 - 21:03:44
Quote
Jestli bych se mohl někdy večer někde v Brně zasatavit... rád bych tak učinil.
F
Zastavit se v Brně můžeš, ale jestli chceš destilku, tak se se mnou musíš domluvit a přinést si butylku.

#22
Publikováno 7 listopad 2010 - 22:56:23
#23
Publikováno 7 listopad 2010 - 23:01:39
Quote
Základní měření je měření konduktivity, v nějakém vlákně o reverzní osmoze jsme to velmi dlouze rozebírali. Doplňkové měření pro kontrolu, je měření pH.mozno blba otazka, ale ako spoznam, ze je destilovana voda fakt destilovana? myslim tym kvalitna ... pouzivam zatial destilky z benzinky ...
#24
Publikováno 8 listopad 2010 - 07:32:35
Quote
Už jsem to tady psal. Destilka z benzinky nebo supermarketu je dobrá tak na nalití do ostřikovače v autě. Nejenom, že není destilovaná, nejenom, že není ani řádně demineralizovaná, ale někdy není ani filtrovaná od mechanických nečistot.mozno blba otazka, ale ako spoznam, ze je destilovana voda fakt destilovana? myslim tym kvalitna ... pouzivam zatial destilky z benzinky ...
Test bez konduktometru, pH metru a jiných udělátek: Dej kapku testované vody na lesklou stranu kousku filmu a nechej uschnout. Jestli po kapce vody nezbude žádná stopa, můžeš ji použít pro fotografické účely. Jestli zbude flek, můžeš ji nalít do ostřikovače (nebo do odpadu) - ty fleky bys potom našel na negativu.
#25
Publikováno 8 listopad 2010 - 07:37:27
Quote
V dobré destilované / demineralizované vodě bude slušný pH-metr ukazovat, že to nemůže změřit. Obyčejný, méně sofistikovaný pH-metr ukáže libovolné hausnumero....Doplňkové měření pro kontrolu, je měření pH.
V trochu horší vodě ukáže pH-metr něco okolo pH 5, reaguje tak na rozpuštěný kysličník uhličitý ze vzduchu.
Teprve v obyčejné, např. pitné vodě ukazuje pH-metr správně okolo pH 7.
#26
Publikováno 8 listopad 2010 - 08:27:31

#27
Publikováno 8 listopad 2010 - 10:06:35

#28
Publikováno 8 listopad 2010 - 10:57:08
Test s filmem stačí. Doporučuji kápnout na laboratorní, nebo sklo do mikroskopu a nechat uschnout. Pokud zůstane něco, je to špatně. Pokud mám mít jistotu, zvážím nádobu, naleju litr vody, nechám odpařit při 180C, pak zvážím. A vím.
Jinak velice čistá voda se dá koupit, pro lékařské účely nebo pro chem analýzu. Jen je drahá, což souvisí s náročností výroby. Ale voda z reverzní osmozy, pokud není poškozena membrána a je dodržen maximální průtok, je naprosto vyhovující pro foto.
#29
Publikováno 9 listopad 2010 - 10:38:14
U vody z benzinky je problémem kolísavá kvalita. Někdy se podaří koupit kvalitní demineralizovanou, někdy je v ní doslova bláto.
*) IMHO právě tyto přísady, různé odstraňovače tvrdosti vody, konzervanty, smáčedla, organické protizávojové látky, přísady regulující rychlost rozpouštění atd. jsou důvodem utajování složení konfekčních vývojek. Ne to, kolik je tam metolu, fenidonu a siřičitanu. Domnívám se, že právě tyto přísady, které mají za úkol stabilizovat funkci vývojky, dělají rozdíl mezi "tajným" Microphenem a "veřejnou" ID-68, mezi konfekční D-76 a míchanou D76d, mezi originálním Xtolem, Emofinem, Diafinem a jejich napodobeninami. V laboratorních podmínkách je funkce stejná - rozdíl se projeví, když potřebujete vyrobit spolehlivou vývojku z vody, která právě teče v hotelu z kohoutku.
#30
Publikováno 9 listopad 2010 - 23:09:02
Ale až se naučím pořizovat pěkné fotky, třeba pak budu muset řešit kvalitu procesů zpracování

#31
Publikováno 16 listopad 2010 - 15:06:02
#32
Publikováno 11 květen 2012 - 17:26:15
Demi voda sama o sebe je pre prípravu roztokov určite vhodnejšia ako voda z vodovodu z viacerých dôvodov, ako sú napr.: lepšia rozpustnosť v tejto vode, pretože voda je prázdna a je ochotnejšia do seba prijať rozpúšťané látky, sú vylúčené možné interakcie látok obsiahnutých vo vode z vodovodu, nižšia možnosti biologického oživenia atď.......samozrejme charakter sa mení rozpustením látok v tejto vode. Taktiež sa výrazne používa na oplachovanie materiálov, kde by normálna voda po vyschnutí zanechávala fľaky, fľaky z demi vody neostávajú preto, lebo keď sa odparí, tak sa vždy odparí iba voda čistá a častice čiže soľnosť, ktorú obsahovala zostane na povrchu lebo ióny ako také sa nevedia z vody vyparovať, pokiaľ to nie sú látky prchavé, čím menej soľnosti, tým teda menšie fľaky, voda z vodovodu má väčšinou vysokú soľnosť na to, aby sa fľakom dalo predísť. Toto je aj dôvod, prečo sa drvivo používa na posledný oplach negatívu so zmáčadlom demi voda, určite by som to ja osobne nerobil z vodou z vodovodu, negatív predsa tak či tak ide schnúť.
To iba tak na margo


#33
Publikováno 11 květen 2012 - 17:31:11
#34
Publikováno 11 květen 2012 - 17:36:27

#35
Publikováno 31 květen 2012 - 10:44:50
[quote name='"transporti686"]...To iba tak na margo robím pre firmu' date=' čo robí úpravu vody, takže sa v tom trocha pohybujem ak nesedím doma...[/quote']
Při přečtení příspěvků z 11.5.2012 mne napadla slova primáře Somra (Miloš Kopecký) z legendárního filmu Pane, vy jste vdova!
"Abych z Vás neudělal nezaměstnaného."
Tak tedy k věci.
[quote name='"transporti686"]...Ak by niekto niečo prípadne potreboval s vodou v BA' date=' tak mám doma také pojazdné laboratórium, ktoré nosím v kufri k zákazníkom...[/quote']
Nabídka chvályhodná, lze jen doporučit, ale když je řeč o zákazníkovi, tak drobnou poznámku.
Stejně jak se tvoří konkrétní zakázka pro toho kterého zákazníka, tak je nutné pro konkrétního zákazníka odladit i dávku informací, které mu obchodník chce předložit.
Zákazníka je nutné odhadnout a nehustit do něj informace, které mu jsou známy.
Myslím, že drtivé většině účastníků zde na Temné je agresivita (pokud použijeme tohoto slova) destilované vody všeobecně známa a ví, že destilovaná voda není agresivní pouze na železo, ale třeba i na stavební materiál a lze říci i na materiál biologický.
O tom, že destilovaná voda není určena např. k pití už zde řeč byla.
O flecích na filmech, co je způsobuje atd., už tady byla řeč také několikrát.
Ale budiž, opakování je ....
Dále je nutné vzít na vědomí, že řada zákazníků může být docela kvalitně vzdělána a předkládat jim nesprávné informace může mít negativní vliv na výsledek obchodního procesu.
[quote="transporti686"]...microsiemens/cm2...[/quote]
Co to je za jednotku?
Doopravady tím chce pisatel tou dvojkou vyjádřit centimetr čtvereční?
Ještě k tomu to muselo dát práci to celé vypsat.
Osazenstvo Temné již ví, že kvalitu vody lze mj. charakterizovat tzv. konduktivitou, jejíž jednotka je třeba ten mikrosiemens, nikoliv však na centimetr čtvereční, ale pouze na centimetr.
A protože této jednotce již byla věnována dostatečná pozornost, tak stačí jednoduchý zápis µS/cm.
To, že za číselným vyjádřením veličiny se píše v našich zeměpisných šířkách mezera a pak teprve jednotka (např. 10 µS/cm), je pouhý detail. Ano existuje i možnost bez mezery, ale uvedeného textu se to netýká.
[quote name='"transporti686"] Demineralizovaná voda je zbavená takmer všetkých látok' date=' ktoré vody obsahuje, čiže jej soľnosť je veľmi nízka, čím dochádza k rozpusteniu vyššieho obsahu CO2 v tejto vode ...[/quote']
To jako oproti vodě do procesu vstupující? Třeba oproti vodě pitné?
Skutečně?
Rozpustnost CO2 (ze vzduchu) v destilované vodě je 0,44 mg/L (při 25 °C). (Destilovanou vodou v přeneseném významu rozumíme i vodu demineralizovanou, deionizovanou...).
Otázka rozpustnosti CO2 v ostatních vodách (např. podzemní, povrchové, pitné) přesahuje rámec této diskuse. Takže jen stručně, jde o problematiku tzv. vápenato-uhličitanové rovnováhy a díky ní může být koncentrace volného CO2 v takovýchto vodách vyšší než ve vodě destilované!
Doporučuji tedy v propagačních vyjádřeních vynechat domněnky, které celý projev zbytečně znehodnotí.
Tím je třeba i následující text.
[quote="transporti686"]...voda v Bratislave má vodivosť cca 500microsiemens na cm2...[/quote]
Jednak jsme si už vysvětlili, že to bude se správnou jednotkou 500 µS/cm, druhak to není vodivost (konduktance) s jednotkou S (Siemens), ale konduktivita (lze použít i termín, byť nejsem jeho zastáncem, měrná vodivost, přesněji měrná elektrická vodivost).
#36
Publikováno 31 květen 2012 - 11:36:42
tvoje pripomienky beriem, len chcem podotknúť, že slovo zákazník je zbytočné, lebo to nebolo myslené ako biznis, toho mám dosť v inej oblasti a nie v oblasti oplachovania filmov, skôr to bolo myslené, že ak by niekto ako nejakú pomoc chcel zmerať niečo a nemá náhodou svoj vlastný pH meter alebo merač vodivosti tak v rámci dobrých vzťahov viem odmerať
čo sa týka jednotky ako si správne poznamenal elektrickej vodivosti alebo konduktivity, tak je µS/cm, takže ostatným pardón, väčšinou veci píšem do predtlače a jednotky, už tak neriešim, je pre mňa podstatné či to je v µS/cm alebo mS/cm. V mojom svete je vodivosť = elektrická vodivosť = konduktivita, ostatným, čo denne neprichádzajú do styku s týmto sa ospravedlňujem, lebo existujú aj iné vodivosti
čo sa týka CO2 nebudem tu správne písať dvojku ako spodný index a agresivity, porovnávam to väčšinou s pitnou vodou, túto väčšinou používa asi väčšina na nejaké hrátky s filmom a často aj vstupuje do procesu a je upravovaná na reverznej osmóze, zbavením ostatných látok sa poruší rovnováha vo vode a agresivita vody stúpne, tým mám na mysli permeát, pretože to je konečný produkt, nie koncentrát, permeát následne môže byť prevzdušňovaný na prevzdušňovacích vežiach, kde sa potlačí jeho agresivita, neviem, či agresivita na stavebné materiály tu niekoho bude zaujímať, ale áno aj to je pravda...
#37
Publikováno 31 květen 2012 - 18:53:08
'transporti686', on 11 May 2012 - 16:36, said:
Ak by niekto niečo prípadne potreboval s vodou v BA, tak mám doma také pojazdné laboratórium, ktoré nosím v kufri k zákazníkom
Možno by bolo zaujímavé premerať to čo sa v BauBachu a HornMaxe či na pumpách predáva ako "destilovaná voda", že či to podľa laboratórnych meraní spĺňa očakávania. Ja kupujem "destilku" na v drogérii, na pumpe alebo v týchto kutilských obchodoch už roky (30+) a zatiaľ som nemal problém. Ale možno... Keby si to premeral...
#38
Publikováno 31 květen 2012 - 19:05:22
#39
Publikováno 5 červen 2012 - 07:54:01
'transporti686', on 31 May 2012 - 10:36, said:
Zmínka o zákazníkovi nebyla zbytečná....slovo zákazník je zbytočné, lebo to nebolo myslené ako biznis...
Přece nelze nějakého příjemce nějaké informace (ono je v podstatě jedno, zda to je informace nebo nějaká hmotná komodita), rozdělovat dle vztahu obchodního (byznys) či nikoliv.
Pro mne je uživatel Temné stejně vážený zákazník s právem na kvalitní a úplnou informaci, jako například jakýkoliv příjemce nějakého expertního posudku, za který si nechám
zaplatit.
'transporti686', on 31 May 2012 - 10:36, said:
Vzhledem k tomu, že četnost výskytu řetězce "microsiemens/cm2" ve vyhledávači není zas tak nízká, tak je zřejmé, odkud vítr fouká....väčšinou veci píšem do predtlače a jednotky, už tak neriešim...
'transporti686', on 31 May 2012 - 10:36, said:
Mé zkušenosti hovoří, že tento svět se u obchodníků velice rychle změní po prvním prohraném výběrovém řízení, kdy je, byť i sebepříznivější nabídka, spláchnuta pro nejasnost...V mojom svete je vodivosť = elektrická vodivosť = konduktivita...
terminologie a tím nedodržení zadávacích podmínek. (Ano, nesrovnalosti jsou i někdy na straně zákazníka, ale zde platí: zákazník, náš pán.)
A teď pár poznámek k CO2, agresivitě, pitné vodě...
'transporti686', on 31 May 2012 - 10:36, said:
Takto to vypadá, že permeát ("destilovaná voda") po reverzní osmóze je v nějaké nerovnováze. Vždyť i ten permeát je v nějaké rovnováze. Záleží na okolním prostředí, které může...zbavením ostatných látok sa poruší rovnováha vo vode a agresivita vody stúpne...
z vodou "reagovat" a voda se tím snaží přejít do rovnováhy jiné. Pokud je permeát uchováván například v kvalitní plastové lahvi, u které lze vyloučit významný výluh organických
látek, tak voda se dostane do rovnováhy tak akorát se vzdušným CO2 a pak se s ní už nic v podstatě neděje (samozřejmě, i o tomto by se dalo diskutovat).
A již jsem se o tom zmínil, zdrojová voda (třeba pitná) může být paradoxně ve větší nerovnováze než permeát. Zhruba lze popsat tři stavy:
1. Zdrojová voda může být i agresivnější z pohledu obsahu CO2 než permeát. Souvisí to právě se složením vody, kdy zdrojová voda může obsahovat tzv. nerovnovážný CO2, který
působí agresivně a může ho dokonce obsahovat více než permeát, který je v rovnováze se vzdušným CO2.
2. Vyskytuje se i opačný případ, kdy zdrojová voda oproti rovnovážnému stavu má deficit CO2. O této vodě pak říkáme, že má inkrustační vlastnosti, což znamená, že lidově řečeno
vypadává vodní kámen. (Pro průmyslové zpracování reverzní osmózou je nutná předúprava okyselením, viz dále.)
3. Rovnováha.
'transporti686', on 31 May 2012 - 10:36, said:
Toto tvrzení si právě s ohledem na kvalitu a erudici zákazníka zde na Temné zaslouží doplnění. Jinak si uživatel běžného zařízení s reverzní osmózou může myslet, že jeho...permeát následne môže byť prevzdušňovaný na prevzdušňovacích vežiach, kde sa potlačí jeho agresivita...
zařízení není úplné či nezpracovává vodu ve správně kvalitě.
V průmyslovém měřítku, kdy jde především o maximalizaci poměru množství permeát:koncentrát než u běžného spotřebitelského (laboratorního) zařízení a kdy průmyslový spotřebitel
má možnosti kvalifikované a bezpečné předúpravy zdrojové vody, je někdy potřebné zdrojovou vodu okyselit a zabránit případné inkrustaci solí (vypadávání vodního kamene) na
membráně.
Permeát poté skutečně obsahuje vyšší koncentraci CO2, která se snižuje provzdušňováním. Obvykle jde tento permeát za účelem dalšího snížení mineralizace na další úpravu.
U běžných zařízení není tato předúprava okyselením však nutná (pokud je voda inkrustující), tam se to v podstatě řeší zvýšením množství oplachu (koncentrátu). A v případě
požadované potřeby vyšší kvality "destilky" se tento permeát také dále upravuje např. na ionexech.
Takže zmínku o agresivitě permeátu zpracovávaném na provzdušňovacích věžích není potřeba nijak dramatizovat, protože běžný uživatel se díky "laboratorní" reverzní osmóze s tak
moc agresivním permeátem nesetká.
Jenom stále zdůrazňuji, že vzduch přirozeně obsahuje CO2 a tak výsledný permeát po té, co se dostane do rovnováhy se vzduchem, obsahuje CO2 v koncentraci 0,44 mg/L při 25 °C
(0,55 mg/L při 20 °C).
Takže tvrzení (převzato z vlákna "octovka"):
'transporti686', on 02 Jun 2012 - 16:51, said:
je potřeba opět upřesnit....bežne sa tieto vody následne prevzdušňujú na prevzdušňovacích vežiach, aby sa pH dostalo do oblasti okolo neutrálu...
Hodnotu pH destilované vody, které je v rovnováze s CO2 přítomným ve vzduchu, je možné vypočítat a je 5,6 (20 °C).
Pokud se permeát zpracovává na provzdušňovacích věžích za účelem odstranění nadbytečného CO2, tak tento permeát má hodnotu pH menší než 5,6. Provzdušněním se CO2 odstraňuje, pH stoupá, ale maximálně na tu hraniční hodnotu, v našem případě 5,6.
Neutrální hodnoty pH lze u destilované vody docílit, pokud se zbaví zcela CO2.
#40
Publikováno 5 červen 2012 - 08:39:21
ja s tebou súhlasím, vidieť, že v obore sa vyznáš a detaily sú ti známe, upresnil si cenné informácie a opravil, čo je určite k prospechu
väčšina ľudí na temnej komore aj tak rieši vodu resp. destilovanú vodu z pohľadu oplachu filmu a zarábania roztokov a tam som presvedčený, že destilovaná voda je lepšia, ak sa mýlim, tak ma kľudne oprav
iná téma z pohľadu obsahu kyslíka pri zarábaní vývojok je asi tiež na možnú diskusiu, ale myslím si, že vývojka obsahuje toľko siričitanu (používam iba Ilford vývojky, o obsahu siričitanu v iných neviem, ale snáď je asi všade), že problém obsahu kyslíka asi stráca na veľkej vážnosti, pretože tento obsah je vychytaný práve týmto siričitanom, ktorý by mal vývojku konzervovať, ak sa mýlim, tak ma kľudne opravte
neviem, či iné aspekty destilovanej vody sú až tak zaujímavé, že sa v nej robia roztoky v labákoch je všeobecne známe a ja to tak robím aj preto lebo mám chemickú školu a bol som na to vždy zvyknutý aj keď ma viac bavili technológie ako samotná chémia
#41
Publikováno 5 červen 2012 - 09:54:02

#42
Publikováno 5 červen 2012 - 10:13:57
#44
Publikováno 5 červen 2012 - 10:57:29
#45
Publikováno 5 červen 2012 - 11:20:15
možno užívateľ Chemik nám to potvrdí, či je to presne tak
#46
Publikováno 5 červen 2012 - 11:31:35
Vážim si všetky lázne už viac ako tridsať rokov, a nikdy som to neriešil. Len asi posledných päť rokov, kedy mám neobmedzený prístup k destilovanej (demineralizovanej cca 10 mikro...) vode, všetko robím v nej, aj riedenie koncentrátu.
Dovtedy som to riešil asi tak, že lázne, ktoré mali vydržať dlhšie, napr. FV29 s regenerátorom, ktorá je na 50 filmov, teda kedy ako? tak na 1 až 1a1/2 roka som robil prevarenou vodou, ostatné lázne teplou vodou z vodovodu. Takto som riešil aj lázne pre farebnú inverziu, kedy by 6 litrov destilky stálo viac ako ostatná chémia, či už Orwo alebo Fomu či Agfu a nikdy som nemal problém, že by mi vývojka skolabovala kvôli vode. Potreboval som vyvolať niekoľko filmov, urobil som lázne, a v priebehu cca týždňa som ich spotreboval a vylial. A vyvolal som takto len Orwo DS8 filmov viac ako dvesto. Aj dnes, keď sa mi stane, že si nedonesiem destilku, tak na čistenie, inverziu a ustaľovač bežne používam teplú vodu z vodovodu (však ona je aj tri či štyri krát prevarená).
#47
Publikováno 5 červen 2012 - 12:30:25
Máte někdo čísla ze kterých by šlo udělat si obrázek? (A to prosím není kacířská výzva k použití "té druhé" fototechniky...)
#48
Publikováno 5 červen 2012 - 15:21:48
'koja', on 05 Jun 2012 - 11:30, said:
Nejsem sice chemik ale napadlo mne zda má přehnaný důraz na kvalitu destilované vody vůbec smysl vzhledem k tomu, že do destilky nasypeme nebo nalijeme chemii. U konfekčních záležitostí přeci budou zcela jistě nějaké výrobní tolerance ve složení i množství. Uměl bych si představit, že tolerance čistoty destilky můžou tyhle věci zcela přebít.
Máte někdo čísla ze kterých by šlo udělat si obrázek? (A to prosím není kacířská výzva k použití "té druhé" fototechniky...)
Asi podľa toho, čo sa vlastne považuje za prehnaný dôraz. Keď by som to bral z pohľadu toho, že tu vodu znehodnotím, keď tam nalejem ustalovač alebo nasypem vývojku, tak to by asi bolo o ničom. Ide však skôr o to, že keď to pripravuješ do kvalitnej vody v tomto prípade do čistej vody s nízkym obsahom soľnosti, tak sa potlačia možné riziká nejakej degradácie vývojky alebo ustalovača, proste riziko vplyvu látok obsiahnutých vo vode je veľmi minimalizované. Je však možné, že pri zložení vývojok to proste stačí namiešať do pitnej vody a je to bez problémov.
Na oplach filmu je to už iná story a tam predsa tá destilka by mala mať lepší efekt.
#49
Publikováno 5 červen 2012 - 17:20:10
'jirin_ol', on 05 Jun 2012 - 09:52, said:
Domnievam sa, že nerozumiem otáznikom. Pre úplnosť dodávam, že je to siričitan sodný kryštalický. Veľké množstvá sú aj v iných čb vývojkách. Pri farbotvorných sa tieto látky kombinujú. Okrem toho má siričitan aj ďalšie vlastnosti, napr. u D76 sa podieľa na zvyšovaní pH a jemnozrnnosti procesu. Ďalší problém je ten, že vývojky počas práce prichádzajú do styku so vzduchom. Siričitan vďaka svojim vlastnostiam tento kyslík viaže skôr, než by dokázal reagovať s vyvolávacou látkou, prípadne spomaľuje tento proces. Kolega Sokolvideo má zaiste pravdu, všetky roztoky z koncentrátov sú už vopred ošetrené ďalšími látkami a dnes už sú tak blbuvzdorné, že naozaj sa dajú riediť obyčajnou vodou z vodovodu. Avšak nie každý má v kohútiku rovnakú vodu.'feromarcin', on 05 Jun 2012 - 09:13, said:
???
Obsah siričitanu ako konzervačnej látky je u vývojok dostatočný. Ale len u čiernobielych (napr. ID11 obsahuje cca 200 g siričitanu v litri roztoku).
#50
Publikováno 5 červen 2012 - 17:57:56
'transporti686', on 05 Jun 2012 - 14:21, said:
Nic ve zlem ale toto je prave podle mne pouze vagni nazor ("mozne riziko nejake degradace", "velmi minimalizovane", "je mozne") bez faktickeho jadra, takova chemicka analogie cudlikareni. Muj (take vagni, v nicem lepsi) nazor je, ze neresim jak moc je destilka destilovana a staci mi ta "osizena" z drogerie nebo benzinky. Treba ale casem dospeju k necemu jinemu.Ide však skôr o to, že keď to pripravuješ do kvalitnej vody v tomto prípade do čistej vody s nízkym obsahom soľnosti, tak sa potlačia možné riziká nejakej degradácie vývojky alebo ustalovača, proste riziko vplyvu látok obsiahnutých vo vode je veľmi minimalizované. Je však možné, že pri zložení vývojok to proste stačí namiešať do pitnej vody a je to bez problémov.
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních