sokolvideo, on 06 Jun 2012 - 17:04, said:
Nesouhlasím s tím, že "jakákoliv destilka - z Tesca či od pumpy" je lepší, než voda z vodovodu. Mám své zkušenosti a to nedobré. Při dvou pokusech s "destilkou" z pumpy se přístroje naštvaly, zarazily proces "a vynadaly mi", co že jsem to do nich nalil.
Pentaxista súhlasím, ja mám tú istú skúsenosť (preto tá poznámka o nepoctivých výrobcoch) a preto ak nemám destilku, ktorú poznám v procese výroby, tak radšej tá prevarená voda. Preto je dobré overiť si jedného výrobcu a kupovať vodu len od neho.
Práve som vyšiel z kúpeľky (moja TK) kde som vyvolával dva kinofilmy (Foma 100 a Kodak PlusX) vývojkou Metolal 1:40 a výsledok je parádny. Spomínam to len preto, že túto vývojku som v množstve 250ml namiešal cca 2 týždne pred vianocami 2011, mám z nej ešte asi 100 ml a dosiaľ je plne funkčná, dokonca ani nezmenila farbu, len sa mi zdá, že trošku stmavla. Vývojku som namiešal z vody demineralizovanej cca 10 mikro ... a z chémie starej viac ako 10 rokov (vrátane siričitanu). Myslím si, že takáto životnosť vývojky je parádna.
Aby som porovnal životnosť vývojky urobenej z prevarenej vody urobím novú várku Metolalu z tej istej chémie ale len z prevarenej vodovodnej vody, uvidíme.
Budem citovať sám seba, ale konečne som sa dokopal k tomu, aby som urobil ten sľubovaný test. 18.7.2012 som z prevarenej vody urobil 250ml vývojky Metolal podľa návodu tu na TK, vývojku používam s prídavkom 5g Bromidu draselného. Do cca mesiaca som z nej použil asi 70-80 ml a zbytok stál do dnes v hnedej fľaši, originál foto od Orwackej R09 250ml, bez akejkoľvek ochrany v skrini na chodbe môjho bytu pri teplote cca21-22st.
Dnes som teda v tejto vývojke pri riedeni 1:40 vyvolal plan ORWO NP22 z roku 1992, vyfotený v Pentagone Six. Nechcel som zbytočne vyfotiť na pokus celý zvytok respektíve časť kinofilmu. Vo vývojke na dne bol malý zákal, ktorý sa však pretrepanim stratil. Po vyliati z tanku mala vývojka farbu
Radlera s príchuťou červeného pomaranča.
Výsledok? Film je vyvolaný štandardne, vývojka šľape ako nová, nezistil som žiadny problém, film sa ešte suší.
Urobím ešte jeden pokus, mám totiž ešte starú ORWO R09 cca 200ml v načatej fľaši s expiráciou 1980. Na dne fľaše sa vylúčil kal, ktorý ma vzhľad tvarohu, ale po dôkladnom pretrepaní sa staratil. Urobím skúšku aj s týmto a potom dám skeny oboch záberov.