Publikováno 12 prosinec 2010 - 22:27:03
Dobrý večer všem. Doufám, že nesedíte u temné, že všichni sledujete výborné dokumenty na ČT2.
Pokud mohu, rád bych zde i já zanechal pár řádek. Temné budou brzy již 4 roky. To je na takto úzce zaměřený web velmi dlouhý čas. Vše co mělo být řečeno již zřejmě řečeno bylo. Již delší dobu přešlapujeme na místě. Všem nám na temné záleží, ale neumíme jít dopředu. Jak asi většina z vás ví, pokusil jsem se poodstoupit, hlavně proto, abych získal určitý nadhled. I tak je můj pohled určitě zabarvený, proto mé řádky berte jako můj vlastní názor. Pokud bychom chtěli mít tento pohled čistý, mohli bychom se zeptat například mé ženy. Řekla by jediné "jste jak děti na písku". Ano, má pravdu, ale ač jsou naše problémy sebeabsurdnější, musíme je už jednou provždy konečně dostat za hlavu. Vše trvá až příliš dlouho. Ač máme všichni podobný cíl, tak i tak se dělíme zhruba na dvě skupiny. Jedna, která uznává hlavně práci druhých, jejich snahy, cíle, výsledky. Temnou by chtěli vidět jako své vysvědčení. Chtějí aby byla odznakem píle jejich členů. Proto je tak moc bolí, když jsou témata rozmělňována, když lidé kteří chtějí přemýšlet či tvořit jinak nedostanou šanci. Druhá skupina si na temné cení nejvíce vztahů, zábavy, přátelství. Chodí na tento web pro setkání s lidmi, kteří jim jsou blízcí. Možná se trochu bojí, že suchopárný přístup může tyto cíle poničit. Velmi mne mrzí, že pod dojmem posledních událostí někteří říkají, že je to konec temné. Nevidím v tom konec, ale tolik potřebný přerod. Prosím, nezlobte se na mě, ale já osobně jsem velmi rád, že Mamiak ve své fuknci moderátora skončil. Stal ze totiž za tu dobu až příliš silným symbolem. Symbolem, který sice jednu skupinu tmelí, ale o to víc vzdaluje od té druhé a to dokonce možná ani ne z vlastní vůle či přičinění. Na naší cestě jsme ztratili většinu z pokory, jemnosti, pochopení. Nejsme politickou stranou, nemusíme se vůči světu vymezovat, nemusíme si stavět zdi, zábrany. Nemluvím ani tak o tom jaké techniky či postupy na temnou pouštět, ale také o vztazích. Až moc jsme se naučili spoléhat na moderátory, adminy. Očekáváme, že právě oni nám temnou připraví tak, aby fungovala. Ne, to žádný moderátor ani admin nedokáže. Pokud chceme toto místo střetávání udržet, či dokonce vylepšit musíme pro to udělat něco sami. Ne tím, že budeme volit Losnu, či Mažňáka, ale tím, že se znovu vrátíme k té krásné opatrné jemnosti, která zde byla na samém začátku když jsme se poznávali. Že se jeden každý z nás zamyslí nad tím, jak by mohl temné pomoci, zda nemůže napsat nějaký článek či založit zajímavé téma. A také zda někdy nebude vhodnější spíše mlčet. Velkým problémem je určitý pocit elitářství. Ne, opravdu nejsme víc než jiní. Nikdo z nás. Mějte to na paměti když se budete vyjadřovat k příspěvkům jiných či dokonce budete mít možnost cizí příspěvky moderovat. Vzpomeňte jak jiné byly první srazy. Jak se každý snažil i naprostou drobností sám přispět. S jakou uctivostí, opatrností jsme se snažili ostatní poznat, pochopit, shlédnout jejich fotografie. Dnes je to tak jiné! A ta samá situace je i zde. Proto znovu opakuji, vzpomeňme na onu jemnost, pokoru, vzájemnou úctu. Nepotřebujeme vůdce, modly ideologie, Losny, Mažňáky. Potřebujeme sami sebe, svou práci. Pokoru, ne povýšenost. Jemnost, ne sílu. Ta dobrá temná je v nás, ne v ostatních.