S těma objektivama je to furt dokola - je toho tu k tomu hromada, tak si to, Jirko, projdi.. Rozdíly v objektivech bezpochyby objektivně existují, větší, či menší, měřitelné i viditelné, největší problém Anaretů a podobných ale podle mě je, najít dobrý kus v dobrém stavu. Já jich mám doma snad patnáct a použitelné jsou asi dva, zbytek má většinou nějakou mlhu a to neprospívá ani ostrosti, ani kontrastu. A i když bezpochyby u Rodenstocka, Nikona a Schneidera narazí člověk na nepoužitelný kousek, přecejen je ta šance o dost menší, obzvlášť pokud se jedná o výrobek starý ne padesát let, ale deset..
Za sebe bych řekl, že základem je dobře vyvolaný negativ na takovou strmost, aby to nevyžadovalo papíry jiné než normální gradace (multigrady se mi naštěstí stačily vyhnout). V tomto ohledu je menší chybou použít třebas i tu prachsprostou univerzální vývojku, než film máčet v superjemnozrnných lektvarech a muset pak použít kontrastní nebo nedejbože ultratvrdý papír, zvlášť pokud se jedná o kinofilm.
Tenhle nazor je pro me zajimavy.. mozna roky delam neco spatne, ale kdysi jsem nabyl presvedceni, ze idealni negativ je spise nekontrastni, s co nejsirsi paletou strednich polotonu, ze ktere si pak (samozrejme pomoci multigradace) ten potrebny kontrast vzdy doladim... ze naopak to nelze (z kontrastniho negativu ziskat polotony). Se vsi uctou k fotografum, kteri umi udelat dokonalou zvetseninu na papir pevne stredni gradace, toto zkratka povazuju v dobe MG za prezite. Avsak, pokud nekdo oznaci moje negativy jako "srabacky nekonstrastni", tak oponovat nebudu
To se mi nezdá v rozporu. Negativ vyvolaný pro normání papíry, tj. pro gradaci 3, je negativ spíš měkčí.
A pokud je negativ vyvolaný na větší celkový kontrast, rozhodně to nemusí znamenat, že nemá polotóny, spíš bych řekl, že naopak, ale nelze to paušalizovat. K takovému negativu by se navíc pak použil měkčí papír (filtrace) s lepší separací polotónů.. Ale zase nelze paušalizovat. Záleží na fotografované scéně a taky dost na tom, jak se k určitému způsobu volání exponuje (tzn. pokud exponuju dva negativy stejně a jeden vyvolám kratší a druhý delší dobu, s největší pravděpodobností bude mít jeden problém se špatnou distribucí polotónů - ale záleží na expozici, který z nich to bude) a v neposlední řadě na použitém materiálu - negativním i pozitivním (to se mi, mimochodem, líbí na praktikování ušlechtilých/alternativních technik - z negativu, se kterým se nedá udělat dobrá fotka na konfekční papíry dnešního typu, lze často udělat krásný obrázek, různé techniky mají různou schopnost podat dobře světla, resp. stíny; někdy si lze pomoci tónováním atd.). No stejně nakonec záleží spíš než na obecných poučkách a cizích radách na vlastním citu a dovednostech a šťastného konce lze dosíci cestami povýtce odlišnými..