Přejít na obsah


Fotka

Cenové relace fotomateriálu a prací za totality (60-80's)


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
72 odpovědí na toto téma

#1 blueflash

blueflash

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 81 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 30 červenec 2010 - 00:06:15

Mohu se zeptat, jaké byly v časech, které jsem nezažil. cenové relace fotografických materiálů a fotoprací?

Co tak málo vím, tak nejnákladnější na barevných fotografiích bylo zhotoevní jich samotných. Cena za film samotný a vyvolání již nebyla tak zlá či snad ano?

ČB fotografie tedy, předpokládám byla výrazně lacinejší, navíc tu byla možnost vyrábění si fotogarfií svépomocí. Pokud Vyprávěj vyprávělo správně, tak tahle činnost byla celkem rozšířená. Dalo se na výrobě fotek (vč. vyvolání) svépomocí nějak výrazněji ušetřit, než když se práce svěřila profesionální laboratoři nebo spíše šlo o tu zábavu při zhotovení fotek?

A pak tedy alternativa jménem diapozitivy. Jaká byla jejich finanční náročnost? Byla finanční náročnost dia filmu + vyvolání + rámečků zhruba podobná jako čb neg. film + vyvolání + foto?

A jak to bylo s případnou barevností inverzních materiálů? Byly diafilmy (obvykle) barevné prakticky hned po tom, co se rozšířily mezi širokou fotografickou veřejnost nebo zpočátku se spíše využívalo čb inevrzních filmů, které byly pozvolna nahrazovány barevnými filmy a čb inverzi pak připadl jakýsi status "materiálu pro specifickou úzkou skupinu fotografických nadšenců"

Jde tu o to, že fotografové preferující diafilm si svému staršímu "JÁ" či svým potomkům provedli skvělou službu tím, že mají barevné materiály, které navíc platí za lépe skenovatelné než jejich negativní "kolegové".

No ale vědět to tenkrát, že?
:lol:
  • 0

#2 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 217 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 30 červenec 2010 - 07:25:09

Osobni delani fotek behem totality jsem neprovozoval, byl jsem prilis mlady :lol:, ale brachove ano. Casto jsem s nimi byval v nasi temnokoupelne. Delali hlavne CB a diaky. I barvu zkouseli, ale byl to pry otres (delali to pres tri separatni osvity) a brzo je to preslo. Filmovy material meli relativne levno, casto jim daval vselicos noveho na vyzkouseni jeden nas pribuzny, co delal vyzkum pro Fomu (mozna jeste porad dela - pan Petera, nebo aspon pry uci). Takze z pohledu filmu se to dalo.
Horsi to pry bylo s papiry. Konkretne jsme se bavili i o Vypravej a brachove jen poznamenali, ze musel byt docela bohatej, protoze delat na papiry vesti nez 13x18 bylo pekne drahe, respektive ty papiry byly drahe. Pry...
Ale klidne si clovek muze udelat predstavu, podle inflace. Tusim ze u materialu k serialu Vypravej maji na webu CT inflacni kalkulator a clovek se nestaci divit.... Vykriky, ze rohlik stal za komunistu 20 haliru a ted, ze je nebetycne drahy je nutne brat s rezervou. Osobne myslim, ze nas nas konicek v dnesni dobe stoji mnohem mnohem min (vzhledem k realne kupni sile).
  • 0

#3 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 30 červenec 2010 - 09:34:20

Ze všeho nejdříve je třeba si uvědomit, že to, čemu se nyní říká "plat, mzda, výplata, výdělek, příjem" a (dnes) jakž takž koreluje s odvedenou prací (a jejími výsledky), nazval můj tatík trefně "dávkou na přežití". Především tyto peníze neměly nic (nebo velmi málo) společného s tím, co člověk dělal a jaká byla hodnota jeho práce.
V Třineckých železárnách VŘSR, nositeli Řádu Práce a Klementa Gottwalda měl dělník (plusminus) 2 tisíce, mistr 3 tisíce, inženýr 3-4 tisíce, vedoucí provozu 5 tisíc a ředitel 10 tisíc.
Jednou nejoblíbenějších průpovídek byla: "Jak še robi - jak še ležy, zavše dva tyšonce še naležy" (Ať se pracuje nebo leží, vždycky máš nárok na 2 tisíce).
Stejně tak "ceny" neměly s cenami nic společného, protože byly stanovovány (nezávisle na ničem! - resp. pouze na tom, jak si soudruzi představovali a co mělo být "štěstm pracujícího člověka").
Jenom co si vzpomenu:
Univerzální vývojka (prášková) Foma na 1 litr - 2,50 Kčs, ORWO A49 na 600ml - 7 Kčs, stejně tak Fomal a později Fotomal 7-9 Kčs, Ustalovač - 3 Kčs (v některých dobách téměř nedostupný - kupovali jsme jej v Univermagu, ruském obchodě v Olomouci - tam byl vždycky), jako smáčedlo se používal téměř výhradně mycí prostředek Jar (dávkování: jeden uzávěr na kýbl vody). Svitek Fomapan Pionýr (v podstatě jednadvacítka Fomapan) 3 Kčs, "klasický" Fomapan ve svitku 17, 21, 27 DIN - 5-8 Kčs, tentýž kinofilm 6-8 Kčs, těžko dostupné kinofilmy ORWO NP 15,20,22,27 DIN - 15 Kčs, vánoční "mimořádný dovoz z kapitalistických států" - Ilford FP4 a HP5 - 19 Kčs, Agfa ISS podobně. Z barevných inverzních filmů byly k mání Orwochrom (např. UT18 jestli se nepletu) a Fomachrom - v krabičce byla i obálka a v ceně bylo i vyvolání - posílalo se do Teplic. Papíry byly Brom a později Neobrom (s velmi kvalitní podložkou), pevné gradace, žádné RC - pouze klasické "baryty", běžně se zvětšovalo na "pohlednici", 13x18 byl už "velký formát", ale byly k mání papíry do 30x40cm a kdo se cítil, nic mu nebránilo. Ale byly k dostání i velmi dobré materiály Neovera, Neotona, Dokument a pod.
Opravdická destilka (skutečně destilovaná!) stála 1 Kčs / litr. Chemie v hnědých skleněných flaškách se zabroušeným hrdlem (někdy otevřít...!!!), s nápisy "Vývojka negativ""Vývojka pozitiv""Ustalovač" vyvedenými již z obchodu, dosypávalo se skleněnými kuličkami (5,- Kčs / 1 kg).
Zvětšováky téměř výhradně Meopta Opemus, maskovací rámy rovněž, žárovky do zvětšováku jsme používali "přežhavené" 250W s jakýmsi regulátorem, znalí elektrotechniky si vmontovávali automobilové halogenky - jakoby "bodový zdroj" (ostrost byla opravdu dobrá). Spínací hodiny se používaly ještě německé a pak české, byly relativně drahé. Hodně amatérů prostě při expozici mumlalo "jednadvacet, dvaadvacet, třiadvacet...". Děsběs byly zvětšovací objektivy - prakticky jiné než Belary nebyly dostupné. Posléze se objevily Anarety (ty už byly lepší) a nakonec Meogony (ale ty stály hrůzu peněz - některé i 1000,- Kčs). Mezi amatéry se říkalo, že kdo si pořídil Meogon, je rozežraný buržuj a určitě nemá doma škodovku ale žigula. Misky bývaly téměř výhradně z medového Novoduru (v mnoha rozměrech - např. 30x40 jsem kupoval za 39,- Kčs) - měly jednu nevýhodu: jak se papír přilepil na dno, byl opravdu problém s ním pohnout... Pračky pozitivů (rovněž z Novoduru) byly v několika rozměrech a vesele se pralo v tekoucí vodě - klidně 5 kubíků za večer a noc. Voda byla skoro zdarma. Aladinky byly české z továrny Kovos nebo z DDR, barevné filtry do nich byly ve velkém sortimentu (po 15,- Kčs). Do dneška se jich válí po šifonérech mraky.
Kdekdo ovšem provozoval fotokomory - nejčastěji ROH, podniky měly tato zařízení téměř paušálně, "pionýrské domy", kulturní domy atd. Fotografování se tehdy považovalo za koníčka hodného pracujícího člověka. (Samozřejmě - soutěže o nejlepší fotografii z oslav 1. máje, z údernických hnutí, letní aktivity studentstva, rekordy osádek na Dole Rudý říjen atd. atd.)
Tož tak.
P.S. Barevná fotografie na papíře byla výsadou "komunálu", byla drahá a sem tam ji dělali nadšenci za strašných podmínek a s velmi rozpornými výsledky (hlavně trvanlivost barev deklasovala jejich snahu).
  • 0

#4 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 324 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 247

Publikováno 30 červenec 2010 - 09:39:02

Já myslím, že se to nedá brát jen podle ceny. Ono se hodně hodně věcí nesmělo, tak měli lidi víc času na to co se smělo. Navíc řada lidí měla fotokomoru i v práci, a tam se často tolerovalo zpracování soukromých fotografií na erární materiály. Taky byly málo dostupné veškeré služby, takže mnohdy bylo opravdu lepší udělat si to sám.
A k barevným diákům - první rozumně dostupné a amatérsky použitelné (s dostupnou službou vyvolání) se objevily v třicátých letech. Masové rozšíření nastalo po válce. Starší černobílé diáky se často dělaly kontaktně jako negativ negativu, i když byl inverzní proces známý. Mám pocit, že čb diáky se teď objevují nově, spíš jako taková rarita. Nevím jak v kinematografii, tam se asi používaly stále.
Ve východním bloku jsme měli ještě docela štěstí, protože v SSSR nebyly barevné diáky dostupné vůbec.
Jinak musím říct, že jsem byl taky malý a nezvětšoval jsem, začal jsem s tím až v 90. letech. Ale pamatuju, že děda a táta fotili a občas se doma zvětšovalo.
  • 0

#5 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 30 červenec 2010 - 09:48:57

Včera jsem z otcem tak kecal nad Pentaxem a otec říká to musel být v 70 roku drahý stroj to muselo stát tak 7tis.Nemáte někdo ceník kolik tenkrát vybavení stálo?Otec měl v 70roku koupenou yashicu mat a předtím flexu.
Došli jsme nějak na diáky a otec říkal,že tenkrát bylo v ceně diapozitivního svitku přímo započítané i vyvolání.Zřejmě se tak bránili,aby to lidi volali doma.Co kdyby někdo fotil něco protistátního...to mě jen tak napadlo.
  • 0

#6 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 30 červenec 2010 - 10:12:10

Došli jsme nějak na diáky a otec říkal,že tenkrát bylo v ceně diapozitivního svitku přímo započítané i vyvolání.Zřejmě se tak bránili,aby to lidi volali doma.Co kdyby někdo fotil něco protistátního...to mě jen tak napadlo.


Ach jo, tyhle spiklenecké teorie. Soudruzi sice byli všelijací a stihomamem trpěli ale tahle by je asi nevytrhlo. A pokud si pamatuji, tak v té době se používalo vyvolávání o vícero lázních než dnes. A ani dneska se s tím každý nechce doma patlat.
  • 0

#7 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 30 červenec 2010 - 10:17:27

Dnes si můžeme hrát s přístroji světových značek( i díky úpadku klasické fotografie), ale to dřív vůbec nebylo pro normálního smrtelníka možné. Sice v ČS fotografii byly tyto fotoaparáty testovány, ale cena Asahi Pentaxe 6x7 byla vzhledem k platu obrovská. Schválně se někdy prohrabu starými čísly, ale bylo tam tuším 40.tisíc Kč.
Když už bych ty peníze měl, přístroj sehnat bylo opět určitě skoro nemožné.
Na zahraniční výrobky byly tuším nějaká brutální cla.

Jak už někdo psal, když byl film ORWO a papír Forte byl to svátek. Schválně se zeptám jak se to tenkrát dělalo v Nekázance, ale mám takový dojem, že už v té době patřila pod ČKD a zlaté časy s komorami a ateliérem už byly minulostí.

Děda fotil a dělal fotky hodně. Z fotoaparátů po něm zůstala ruská sbírka. Na velkou fotku 30x40 si nějak, ale nevzpomínám. Spíš jen tak dokumentoval vše kolem.
  • 0

#8 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 30 červenec 2010 - 10:21:59

Jěště si vpomínám, že mám po něm zápisky na zpracování prošlých papírů, takže jsme taky více rozmlsaní, zda koupit Ilford, Forte, Adox, Efke, Foma..atd.
  • 0

#9 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 30 červenec 2010 - 10:22:47

To jen tak napadlo mě,když jsem to sem psal.
Až s ním budu mluvit zeptám se,kolik tenkrát ten diák stál.Kolik stála yashica a kolik flexa.
Zvětšovák jsme měli polský krokus 66SL a předtím zvětšovával fotky u bratra.Barvu nikdy nezkoušel.Leštička byla kovos teplice a misky medově zabarvené plastimatky.Zkusím vyzvědět ceny a kolik tenkrát bral v Tatře.
  • 0

#10 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 30 červenec 2010 - 10:30:07

A ani dneska se s tím každý nechce doma patlat.


Ono Kide to máš totiž takhle - dneska se s tím doma nechce nikdo patlat, protože většina z nás (30+ let) má / mělo zafixováno z dřevních dob, že "barva je složitá".

Když jsem zde na sklonku roku 2008 řekl osmičkářům, že E-6 jakéhokoliv formátu se dá dělat v klidu doma, byl jsem skoro za vyvrhela, dneska už si to lid vezdejší regulérně magorský volá doma sám. :?
  • 0

#11 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 30 červenec 2010 - 10:41:58

Ale ano Sneku, i já patlám barvu doma :?

Dnešní postupy jsou přeci jen jednodušší než tehdy a pokud si pamatuji, tak tenkrát u nás na maloměstech sehnat chemii pro barvu byl téměř zázrak.


Jinak ceny co vyhrábnu z paměti (doma najdu i nějaké paragony od zenita a flexareta)

smena - 300,- Kčs

etjud - cca 80,- Kčs

Praktika MTL5 - ta mne stála kolem 4 tisíc a vydělával jsem v té době asi 1600,-
  • 0

#12 Pavel K

Pavel K

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 292 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 30 červenec 2010 - 11:33:28

Kinofilmový diák Orwo stál, pokud si vzpomínám, v osmdesátých letech asi 35 Kčs bez vyvolání, Foma včetně vyvolání asi 45 Kčs. Barevný negativ Orwo podobně jako diák. Zhotovení barevných fotek bylo asi opravdu to nejdražší, pokud si vzpomínám, tak fotka 9x13 stála 8 nebo 9 Kčs. Černobílé papíry Neobrom, ale i Forte pokud byly, 100 ks/9x13 snad 30 Kčs, později 39 Kčs.
  • 0

#13 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 30 červenec 2010 - 11:34:29

Pentaxista už to vlastně všechno napsal.
Jen si dovolím doplnit k jeho úvaze o relativitě ocenění za práci, že v závěrečných zkušebních testech (těch neoficiálních) na VUML byly kromě mnoha ostatních i tyto otázky (v závorce správná odpověď):
1. Jaká je mzdová politika v socialismu?
(Pracující předstírají, že pracují, a stát předstírá, že je za to platí)
2. Jaká je cenová politika v socialismu?
(Tvorba cen je plně podřízena potřebám pracujících. Například zdražení toaletního papíru je kompenzováno zlevněním lokomotiv).
atd. atd.
dalo by se napsat víc, ale vznikl by mnohastránkový elaborát.
To je téma tak k úsměvnému povídání u sklenky vínka během srazu, pro odlehčení váznoucí vážně brané diskuse.
Před pár lety jsem si myslel, že je čas o tom říct pár slov dospívajícím synům, ti se jen chlámali a ťukali si za rohem na čelo - mně do očí si netroufli :?
Velmi krátce: relativně k ceně výsledného produktu (prodané fotce) byl materiál za zanedbatelnou cenu.
  • 0

#14 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 379 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 122

Publikováno 30 červenec 2010 - 12:06:22

1978 - komplet "fotosnajper" = 3300,- Kčs
Zenit ES + Helios 58/2 + Tair 300/4,5 + clony + pažba + kufr
černobílý Fomapan kino - asi 8,50 Kčs
Orwa byla lepší, o něco dražší, méně dostupná - kupoval jsem je v metráži, ale cenu si už nepamatuji
lahvička Rodinalu asi 19,- (0,3 nebo 0,5 l?)
ustalovač - sáček kolem 5 Kčs

1983 - nástupní plat inženýra absolventa = 1700,-/ měs. btto
(kdybych měl červený diplom, mohlo to být o 100,- víc)

1984
v Tuzexu
Mamiya ZE2-quartz (kino) + 50/1,8 = 1620 TK (kurs na černém trhu byl v té době plus minus 5 Kčs)
Olympus (přesný model nevím) + 50 objektiv, rovněž kino, rovněž 1620 TK
  • 0

#15 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 30 červenec 2010 - 12:12:17

Praktica L se záklaďákem (ovšem Pancolar byl luxus nejluxusovatější a kupoval se asi jako dnes kilovka íránského kaviáru a ještě k tomu pod pultem) - cca 2000,- - 2500,- Kčs. Praktica VLC až 4 000,- Kčs, Flexaret VI 900,- Kčs (dokonce i s Prontorem!), Ljubitel 350-700,- Kčs, Pionýr (úžasný bakeliťák) 60,- Kčs !!!!!, Praktisix a poté P-Six - 4 300,- Kčs (tak jsem jej s 80kou koupil v Olomouci), Pentax K2 (ale ten byl jenom pro vyvolené - komunál, veřejná bezpečnost, televize...) 24 000,- Kčs, Pentax 6x7 s měřícím hranolem kolem 60 000,- (proto ve své době frčely napodobeniny Hasselbladů - Kijev, Zenit...), Hasselblad - pokud je mi známo - měli jenom v Třineckých železárnách (obrovské "propagační oddělení") a také policajti (používal ho policejní fotograf při soudních pitvách) a stejně tak ve stejném podniku měli kinofilmové Nikony (typ si nepamatuji). Totéž platí pro TLR Rolleiflex. To vše jenom proto, že pouze státní (mocenské) instituce a velké podniky měly přístup k devizám. Nakupovalo se zpravidla prostřednictvím TUZEXu, výjimečně měli zrcadlovky Olympus v podniku Merkuria.
"Filmovačky" české provenience (=snímací kamery zpravidla na 8 a méně na 16mm) byly v poměrně velkém výběru. Později se objevily např. i "elektrické" (ne pérové) kamery Eumig a ruské obludy (kus podle kusu - ty povedené byly dobré). Bollex byl kult - dal se koupit "ze Západu" (příbuzní a pod.) nebo "ojetý" z výšeuvedených "podniků".
Ještě snad filtry: ponejvíce DDR Panchromar (mám celou produkci v rozměru 58mm) a i když nebyly vybaveny antireflexními vrstvami, fungují velmi dobře (!) - nešvindlují!
První kvalitní expozimetr, který jsem si koupil, stál astronomických 1250,- Kčs - Sekonic L-398 (!!!). Do dneška zcela bezchybně měří a jeho povrchová úprava je tak kvalitní, že vypadá neopotřebovaně.
  • 0

#16 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 197

Publikováno 30 červenec 2010 - 12:12:54

Jirinol: :? :wink: :D
  • 0

#17 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 30 červenec 2010 - 12:42:14

Jiřinol:To je mazec :? .

Pentaxista:Něco takového mě zajímalo.Díky
  • 0

#18 blueflash

blueflash

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 81 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 30 červenec 2010 - 14:25:43

"Filmovačky" české provenience (=snímací kamery zpravidla na 8 a méně na 16mm) byly v poměrně velkém výběru. Později se objevily např. i "elektrické" (ne pérové) kamery Eumig a ruské obludy (kus podle kusu - ty povedené byly dobré). Bollex byl kult - dal se koupit "ze Západu" (příbuzní a pod.) nebo "ojetý" z výšeuvedených "podniků".


Ještě snad, na kolik tak mohla v 80. letech vyjít amatérská elektronická kamera (+ portable VCR), pokud se to dalo koupit aspoň v Tuzexu.
  • 0

#19 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 831 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 135

Publikováno 30 červenec 2010 - 14:54:43

Vložený obrázek
Směna s brašnou za tři kila :) To jsem vyhrabal ...
  • 0

#20 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 466 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 303

Publikováno 30 červenec 2010 - 15:46:55

V 70. - 80. letech

Běžný plat 2000-3000Kčs.

Benzín 4,30Kčs/litr.
Pivo 10° 1,90Kčs.
Bochník chleba 4Kčs.
Kostka másla 10Kčs.
Salám 20-30Kčs/kg.
Obložený chlebíček cca 2,50Kčs.
Oběd v restauraci 8-12Kčs.
Oběd v závodní jídelně 4Kčs.
Nové auto 45-60.000Kčs (ale většinou na pořadník).
Nový motocykl 6-12.000Kčs.
Barevná televize cca 6000Kčs.

Praktica BX-20 se základním objektivem cca 6000.
Objektiv na Prakticu cca 3000.
Yashica Electro 35 GTN cca 6000.
Canonet GIII QL17 cca 5000.
Minolta Himatic F cca 3500.
Sokol Automat cca 1500.
Kiev 4 cca 1500.
Objektiv pro Kiev cca 300.
Ceny japonských zrcadlovek byly v desetitisících, běžnému občanovi nedostupné jak cenou, tak tím, že v obchodech prostě nebyly.
Naproti tomu materiál byl "za hubičku", i jako student jsem fotil ostošest.
Vybavená temná komora byla prakticky všude - ve škole, na internátě, ve fabrice, v závodním klubu. Víceméně záleželo spíš na tom, jestli ji někdo používá a udržuje, peníze na vybavení se vždycky našly. Často byly k zapůjčení i foťáky, stativy, blesky, světla ... i takové, které by si člověk normálně koupit nemohl. Pokud občas vyplodil "angažovanou" (pro mladší - odpovídající oficiální ideologii) fotku nebo aspoň fotky z prvomájového průvodu, měl všestrannou podporu a mohl si fotit a zvětšovat co hrdlo ráčilo.
  • 0

#21 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 30 červenec 2010 - 16:16:21

Dubrarův výčet můžu doplnit o některé ceny z poloviny 80tých let:
- cesta taxíkem z opožděného příletu na letiště Otopeni na nádraží Bucuresti-Nord po tramvajovém pásu s rozsvícenými dálkovými světly a rukou na klaksonu, za opadávání všeho, co na Dacii nedrželo fest, za dvě krabičky marsek.
- luxusní týdenní dovolená s plnou penzí na Mamáji za 3 kartony kentek, pár kašmírových šátků a šest broušených skleniček.
atd. :)
  • 0

#22 Václav Vait

Václav Vait

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 067 příspěvků(y)
Reputace: 331

Publikováno 30 červenec 2010 - 16:52:08

Ceny japonských kompaktů v 70.letech byly tyto:
Minolta Hi-matic F (2,7/38) 2500,-
Canonet 28 2500,-
Fujica-GER (2,8/38) 2600,-
Yashica elektro 35FC (2.8/40) 2800,-
Minolta 7SII (1,7/40) 3200,-
Olympus 35 RC (2,8/42) 3200,-
Olympus 35 ERC (2,8/42) 3300,-
Petri Computor II (1,7/40) 3500,-
Olympus 35 DC (1,7/40) 4500,-
Olympus 35 RD (1,7/40) 4600,-
  • 0

#23 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 30 červenec 2010 - 17:03:07

Ceník vozidel Vložený obrázek
  • 0

#24 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 30 červenec 2010 - 17:05:16

Nákladní a užitková.Sorry za kvalitu.Už mě to tak přišlo a já to musel ještě zmenšit Vložený obrázek
  • 0

#25 Václav Vait

Václav Vait

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 067 příspěvků(y)
Reputace: 331

Publikováno 30 červenec 2010 - 17:21:27

Japonské zrcadlovky
Mamiya Sekor 528 TL plus 2 konvertory 4350,-
Petri TTL 1,8 5300,-
Olympus OM1 s 1,4 9600,-
Pentaxy Spotmatiky, Nikon F taky okolo deseti, ale to bylo podobně jako skoro všechny japonské aparáty naprosto podpultové zboží. Merkuria občas prodávala, zejména po skončení výstav Interkamera, aparáty a příslušenství, celkem by mne i zajímaly přesné tehdejší ceny u nás, ale dobové ceníky neexistují
Osobní vzpomínka: Ve Zlíně kdysi v Prioru dostali Rolleiflex T, stál 9500,- a byl samozřejmé hned pryč. Naopak dlouho, předlouho jim tam zůstaly ležet dva originální filtry, které se prodávaly za 500,- kus. Jako kluci jsme se na né chodili koukat, inu, tehdy filtr za pět stovek, to bylo něco zcela extra a postupně se tak dostaly do fotoamatérské mytologie. A nejabsurdnějśí na celé historce je, že krátce po revoluci jsem si je, už jen z plezíru, koupil ve výprodeji po tuším třiceti kačkách.
Ale zase - když si vezmete, že sovětské obludy Zenit 80 či Kijev 6C stály šílených 7500,- resp. 7800,- socialistických korun, tak zas dát za skvělý a spolehlivý Rollei 9 a půl litru nebyl zas takový nerozum. Jen ho sehnat...
  • 0

#26 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 831 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 135

Publikováno 30 červenec 2010 - 17:29:52

Tak sice je to bez cen, ale je to taky historie - věnováno zdejším pamětníkům, kterým tímto děkuji za informace.

Vložený obrázek
Vložený obrázek
Vložený obrázek
  • 0

#27 prema

prema

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 558 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 30 červenec 2010 - 18:25:58

Možná by stálo za zmínku ještě uvést sklutečnost, že rozdíl v technické kvalitě fotografií, zhotovovaných za totáče širokou amatérskou obcí ( ale i poměrně pokročilými amatérskými fotografy - posuzováno tehdejšími měřítky) a výsledky řekněme komunálních fotografů byl v naprosté většině případů extrémní ( ve prospěch komunálu) a jestliže chtěl někdo opravdu reprezentativní foto , ani jej obvykle nenapadlo oslovovat nějakého známého. Dnes je situace mnohdy opačná a v takové chvíli se jen musím smát nad nářky různých profesionálů, kterým "drzí sobotní fotografové " berou práci a kazí kšeft. Je to samozřejmě dáno naprosto rozdílnou dostupností techniky dříve a dnes, celkovou informovaností v oblasti fotografie ( přeci jen, kdo opravdu chce, má dnes přístup k takovým informacím, kterým se nám za totáče ani nesnilo) atd. Příjde mi, že spousta dnešních " komunálů" přežívá víceméně ze setrvačnosti.
  • 0

#28 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 284

Publikováno 30 červenec 2010 - 21:10:09

Hezký nostalgický (Ostalgický) téma. Pamatuju si, v 80-tých letech, Fomapan za 6-7 korun filmy Forte za 10 Svema 3,60, prošlá po koruně. Stovka papírů 9*13 za 42, Plastimatka 45 (na tu jsem vydělával sběrem železa 0,80 za kilo). Zenit 1700,- Practica BC1 (podpulťák, čekalsem čtvrt roku) 5300,-
Jedním víkendem stráveným zvětšováním fotek, při prodejních cenách 2Kčs za malou 9*13 a 4 Kčs za velkou 13*18 fotku (leštěný baryt, jiný nebyly) dalo vydělat na prima pařbu na další víkend. Samozřejmě fotky z koncerů a policajtů na Václaváku byly dražší.

Brigáda zametání ulic - výdělek 50,-

Lidi chodili z práce tak nějak odpočatější, než teď :)

Potápěčský kroužek Svazarmu 30,- na pololetí (4 hodiny bazénu týdně)
Lístky do kina 6-10, v Alfě dražší, to byla 70tka projekce.
Pokuta v tramvaji 50,-
Gramodeska 44-50 Stouni a Floydi z prodejny "Bulharská kultura" za 80,-
Video (VHS, Beta, V2000)měli jen taxikáři a vexláci (většinou to neuměli připojit a naladit, já jo, prima kšeft. Videokameru v soukromých rukách jsem neviděl, ve škole jsme měli U-matic zděděnej z televize.

Desítka 2,70, jedenáctka 3,30, dvanáctka 4,70, bez kontroly občanky za 5,- Flaška rumu 50,- zelená 35, plechovka švestek ve slivovici 14,- po přelepení nálepky na Luncheom, nebo Párok vždy prošla kontrolou :)
Startky 4,- tvrdý Sparty 13,- Ceny jídel v hospodách nepamatuju (Proč za jídlo utrácet peníze, kteý jdou propít, žejo)

V roce 93 mi volala uklízečka ze základní školy, že má vyházet školní fotokomoru, jestli si chci něco vzít. Pětistovku za všechno, co nebylo napevno(Opemus a Axomat funglovky,Pračka, leštičky, spousta misek, několik beden chemie a papíů a hafo drobností) odmítla, za litrovku vodky mi i pomohla s vozíkem do kopce. Ale "výprodeje" propagačních oddělení podniků z 90-tých let jsou jiná, a do důsledku ne tak veselá, pohádka.

Hezky jsem se rozepsal, nato, že mi vždycky neuvěřitelně vadilo: "Dědeček vypravuje vzpomínky na Achmládí ", není-liž pravda :-)
Jsem holt už rašelina a vracím se do hrobu !

P.S.: Vůbec se mi po tý době nestýská, Ostalgii jako fenomén nechápu, když slyší i ve srandě "soudruhu" ježí se mi chlupy a nasírám se. (Omluva za závěr zavánějící politikou, přišlo mi to důležité)
  • 0

#29 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 30 červenec 2010 - 21:52:09

Před hodinou jsem hledal ve sklepě šroub s "englickým gvintem" a našel jsem:
Nikdy nepoužitou Plastimatku + 2 cívky, dokonce v originálním papírovém obalu, na něm 35,- Kčs. Úhlový hledáček k Praktice - drahý, 560,-. Úžasný kulatý malý nesmysl na rozřezávání 16mm na 2x8mm - opět v originální papírové škatulce. Sluneční clonu 40,5mm na Contax. Krásně zachovalý balíček - kartonovou krabičku s 10 ks barevných papírů Agfa (cca 10x15cm) - 36,-Kčs, zcela novou, originálně zabalenou - nikdy nepoužitou (!) českou promítačku na 8mm. ELEKTRICKOU kameru Eumig dokonce s transfokátorem! Neměřící hranol a lupový hledáček na P-Six. Boxík na 4cm film od Zeisse, 2 clony, jeden čas, drátěný hledáček. Funkční!!! Kufřík s do skla zarámovanými diáky 6x6 - barvy "dokonalé ". 1 ks neotevřeného čb kinofilmu Fomapan 17 v PAPÍROVÉ kulaté krabičce (jako jsou dnes plastové "filmovky"), atd. atd. Vesměs dosud nezmapované dědictví po strýci E., který mě přivedl k fotografování a jehož dům jsme museli po smrti narychlo vyklidit. A k tomu dobrých 50 trezorů s negativy a diapozitivy.
Až bude čas, tak budou vzpomínky...
Ještě i dnes občas vytáhnu kinofilmový Contax ke kterému je Tessar 50 a Sonnar 135mm. Zvláště ten druhý má neskutečnou "retro" kresbu.
  • 0

#30 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 30 červenec 2010 - 22:00:42

Stříbrokaz: S těmi "soudruhy" mám stejné pocity... "V naší době" se obyvatelstvo dělilo na "lidi" a "soudruhy". Soudruh byla jiná sorta a při kontaktu s ním se v hlavě zapínal jakýsi "ochranný, sebezáchovný obvod", protože "kdo nebyl soudruh, musel být automaticky nepřítel" - nebo aspoň méněcenný. Vždycky se mi vybaví soudruh-ýbrmenš.
  • 0

#31 kony

kony

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 483 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 30 červenec 2010 - 22:05:05

Pentaxisto - co by si za tu Plastimatku chtěl ? :) .
  • 0

#32 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 284

Publikováno 30 červenec 2010 - 22:18:09

Kony, co takhle jednocívkovej Plastik, v originál krabičce s cenovkou 15,- Kčs ? Naprostý retro, 60tý léta!
  • 0

#33 kony

kony

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 483 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 30 červenec 2010 - 22:27:18

No plastik by problém nebyl , ale ta krabička :) .
  • 0

#34 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 284

Publikováno 30 červenec 2010 - 23:19:56

Kam jí chceš poslat ? Je to fakt spíš dekorace, ten nepřeklápěcí model s knoflíkem.
  • 0

#35 kony

kony

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 483 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 30 červenec 2010 - 23:49:36

PlastiMAT se dělal i v nepřeklápěcí verzi ? Tak to čumim jak puk ! :)
Já myslel že nepřeklápěcí byl jen PlastiK . Plastiků sou u mě na výstavce všehovšudy tři kousci , zato plastimatek mám v aktivní službě jen kusy dva a to při větším množství filmů zdržuje , kór u svitků . Nějako sem ještě vrstevníky nevycvičil ve vlastním vyvolávání filmů a tak si to snad z pohodlnosti dávaj vyvolat ke mě . A tak se poohlížím po třetí .
No nic , pudu zase udělat útratu do kamrlíku k Vavřikovi , už sem tam dlouho nebyl .

No ale zpět k tématu - s chutí si to tady předčítám , jen hloubš ! Neb toto jsou doby , které jsem já nezažil .
  • 0

#36 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 31 červenec 2010 - 01:11:17

Tak sice je to bez cen, ale je to taky historie - věnováno zdejším pamětníkům, kterým tímto děkuji za informace.


Vaňúrku toto jest v řiti. Su mladý jinoch, ale na všech tebou výše uvedených letáčcích / obrázcích jsem vyrůstal... chjo. a to já si do háje zeleného ještě nepřijdu tak starej :) :)
  • 0

#37 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 31 červenec 2010 - 01:15:23

Dubrarův výčet můžu doplnit o některé ceny z poloviny 80tých let:
- cesta taxíkem z opožděného příletu na letiště Otopeni na nádraží Bucuresti-Nord po tramvajovém pásu s rozsvícenými dálkovými světly a rukou na klaksonu, za opadávání všeho, co na Dacii nedrželo fest, za dvě krabičky marsek.
- luxusní týdenní dovolená s plnou penzí na Mamáji za 3 kartony kentek, pár kašmírových šátků a šest broušených skleniček.
atd. :)


Jiříku, nevím jak dnes, ale koukám, že se v tomto kraji možná nezměnilo tak moc ... cesta z Temešváru taxíkem do Calugareni kdesi v banátské vrchovině na podzim 2005 (kolem 250 - 270km) za usmlouvaných 60 EUR + příplatek 20 EUR že dotyčný taxikář nepojede jako prase (nebude pět minut souběžnou jízdou do pravotočivé táhlé zatáčky předjíždět Dacií kamion) :)
  • 0

#38 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 31 červenec 2010 - 01:22:23

Před hodinou jsem hledal ve sklepě šroub s "englickým gvintem" a našel jsem:
Úžasný kulatý malý nesmysl na rozřezávání 16mm na 2x8mm - opět v originální papírové škatulce.


Vážený pentaxisto, pokud byste chtěl ten kulatý malý nesmysl někdy někam vyhazovat či se ho jakýmkoliv jiným způsobem chtěl či potřeboval zbavit, zcela dozajista bych pro něj našel praktické využití. DS8/2x8mm filmy na 8mm zcela vesele potřebuji rozřezávat i v dnešní hektické době :)
  • 0

#39 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 284

Publikováno 31 červenec 2010 - 01:25:43

Aha, typ je Plastik, výrobce Plastimat, s modernějšíma nekompatibilní. (se jí snad nezbavim...)

O moc hloubš jít nemůžu, není mi 60 a v Rusku na školení jsem taky nebyl :-)
Ale bejt puberťákem v 80tých letech bylo celkem akční. (Jestli je ten sklon k blbnutí dědičnej, to abych začal šetřit na Chocholouška)

Foma měla úžasnej sortiment papírů : 3 gramáže, několik barev podložky (třeba i stříbrnou a zlatou), několik povrchů, fotoplátno... Akorát, že výskyt v obchodech byl sporadický a tak se dělalo na to, co se podařilo sehnat a vyšmelit. Spoustu papírů jsem tak viděl jen ve vzorníku na Interkameře.
9*13 byl normální rozměr fotky, 13*18 na společnou fotku třídy. Na dovolenou do Jugošky, a to se nepovedlo moc často, se běžně brali 3-4 filmy. Taknějak to bylo celkově obrazově střídmější, ale to je vývoj celýho světa.
Ještě jsem si vzpomněl, když se objevil Sinclair ZX Spectrum, prodával se kolem 10.000,-
  • 0

#40 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 31 červenec 2010 - 08:54:03

SZ nejde
Vážený kolego! Provedl jsem cenovou kalkulaci a protože "to oné" má velikost pětikoruny, tak bych za ni chtěl 5,- Kč (Samozřejmě nechci nic! ) Jak to k Vám dopravit?
Zdraví Pentaxista
  • 0

#41 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 31 červenec 2010 - 13:41:44

Aha, typ je Plastik, výrobce Plastimat, s modernějšíma nekompatibilní. (se jí snad nezbavim...)


Jéé kolego, já bych po ní šáhl (na staré vývojnice jsem asi úchylný... :-) :-) ). Co bys za ní chtěl?
  • 0

#42 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 31 červenec 2010 - 15:16:46

Teď jsem ve svém špajzu zahlédl žluté umělohmotové lahvičky se zeleným deklem, Fotochema:
Hydrochinon 100g 6,50 Kčs
Metol 50g 8,- Kčs
tipnu si, že je to někdy z r. 74-5, kdy tvrdé sparty stály taky 8,- Kčs a panák rumu či vodky ve IV.cenové 4,- Kčs.
:-) :-)
  • 0

#43 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 831 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 135

Publikováno 31 červenec 2010 - 18:17:38

Jironol: pěkný nález. Dneska se ty desetinné čárky trošku posunuly :-)
  • 0

#44 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 31 červenec 2010 - 21:49:05

Přispěju:
o-phenylendiamin p.a. (SSSR) 400g (do dneška fachčí "jako rus") - 13,- Kčs, fenidon 20g - 4 Kčs
P.S. Zkuste juknout na stránky dnešních dodavatelů - jenom pozor! někteří neartikulovaně řvou.

Dnes mi klekla žárovka v 4-ES :-) U nás kolem tisícovky, v Kanadě 17.79 CAD (při dnešním kurzu cca 430,- Kč). Kdybych si pro ni měl zajet na kole a převeslovat, tak to udělám!
  • 0

#45 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 31 červenec 2010 - 22:19:33

Bromid draselný, 100g ~ 5Kčs; 250g ~ 10Kčs.


pak tam mám velmi zajímavou flaštičku (od zhora):

................. Reagenzien
....... des Deutschen Arzneibuchs
4865 ....... 6. Ausgabe 1926 ....... 99155
......................... 50g
............... Kaliumdichromat
........... besonders gereinigtes

......... E-MERCK DARMSTADT

Bohužel bez ceny :-) :-).
  • 0

#46 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 831 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 135

Publikováno 31 červenec 2010 - 22:30:09

Jendo, to je dvojchroman draselný, přímo lékopisný, vyjímečné čistoty, který mohl stát tak čtvrt marky, dle aktuální hodnoty měny na tehdejší krizí zmítané burze. Doporučuju nevyhazovat, naopak vystavit do vitrínky a nevítaným návštěvám dávat čichnout :-)
  • 0

#47 kony

kony

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 483 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 31 červenec 2010 - 22:32:53

Jedno , s tím se moc nechlub , pokud nemáš příšlušné zkoušky a povolení :-) .
  • 0

#48 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 31 červenec 2010 - 22:45:17

Já vim co to je, proto to taky nepíšu česky ale v originále :-). :-)
  • 0

#49 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 1 srpen 2010 - 09:14:14

Když jsem před třiceti lety pracoval na patologii a soudním lékařství, tak uklízečka a pomocná síla používaly "chromsírovku" (mám podezření, že to byla právě jakási směs dvojchromanu draselného a ys. sírové) k čistění laboratorního skla. Slezlo opravdu úplně všechno (kolikrát i kůže). Tyto dvě osoby byly velmi snadno k rozeznání od ostatních: veškeré jejich oblečení bylo jakoby prostřílené brokovnicí....
  • 0

#50 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 1 srpen 2010 - 10:53:47

Tyto dvě osoby byly velmi snadno k rozeznání od ostatních: veškeré jejich oblečení bylo jakoby prostřílené brokovnicí....


jen jestli to skutečně byla uklízečka a pomocná sila, těch případů, že údajná mrtvola na pitevně zdrhala před skalpelem, bylo v minulosti popsáno již více :-) :lol:
p.s. kulovnice je jistější než brokovnice, jaksi.... a když už brok, tak luparou a zblízka :-)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních