Přejít na obsah


Fotka

Cibachrome (Ilfochrome)


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
25 odpovědí na toto téma

#1 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 69

Publikováno 2 srpen 2010 - 15:06:46

Dělá někdo na Cibu? Docela mě láká si vzít na Slovač diáky a pokud se něco povede nechat udělat barevné fotky. V Praze jsem našel jednu firmu, ale zda dělají i někde jinde netuším. Navíc bych rád jitrnicový formát a zatím nevím zda jej umí.

Vím, že se dá diák naskenovat, ale i když je Ciba drahá docela mě to láká. Pár výsledků z dřívějších dob jsem viděl a paráda.

Nějaké zkušenosti?
  • 0

#2 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 2 srpen 2010 - 16:30:30

byl jsem u místního temnokomorníka v Kentu na "workshopu", teoreticky jsem na cibu připraven, mám vše co potřebuju a jde jen o to najít si čas a vrhnout se na to.

do té doby mlčím a šoupu nohama, až budu mít první výsledky, dám vědět.
  • 0

#3 venca

venca

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 799 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 2 srpen 2010 - 17:22:36

Ciba je velmi lákavý proces, ale hádám, že už samotná chemie bude docela drahá... o času ani nemluvě.

Osobně to teď řeším tak, že když se z diáku rozhodnu něco dát na papír, přefotím jej na negativ, který následně zvětším. Dělám to tak u čb (dia) procesu, nevím, proč by to nešlo u barvy. Navíc si člověk může dovolit mezi-negativ udělat na příjemnější formát...v mém případě 6x9.

Vypadá to složitě, ale popravdě - málokterý obrázek stojí za pořádnou zvětšeninu a pokud ano, člověku to za trochu námahy stojí.
  • 0

#4 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 2 srpen 2010 - 18:23:30

No, jako o cibě jsem už taky několikrát přemejšlel, ale je to dost velký sousto :D, navíc když už, tak už by to chtělo se vším všudy - nakoupit procesor, dělat jenom výběr a ve velkým formátu = prodražuje předchozí a už se nám to cyklí. Navíc v komoře jsem schopen pracovat s papírama do 40x50 za světla, potmě si to nedovedu představit, a hlavně nevím, kam bych narval ten procesor.

Ale láká :!:

P.S.: taky čas od času slyším hlášky, že se to už nevyrábí :D . Tak jak to teda je?
  • 0

#5 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 2 srpen 2010 - 18:34:09

začněme pozitivní zprávou. vyrábí se to.
http://www.ag-photog...assic-296-c.asp

procesor - ten kolega temnokomorník, který mě do procesu zasvěcoval, na to používal Jobo CPE-2 s liftem.

u mě je to tudíž o lenosti a časi. procesor mám. :!:
ale jak se říká, všechno má svůj čas...
  • 0

#6 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 2 srpen 2010 - 18:58:27

"Procesorem" jsem měl na mysli takové to high-tech zařízení ala durst printo: na jedný straně strčím exponovaný papír, na druhým konci mi po pár minutách vyjede vypraná hotová fotka.

A právě že jsem někde na netu četl zmínku o tom, že se to do toho durstího procesoru nehodí, že ho to jakože časem zničí.

Stačí na to obyčejná barevná hlava nebo se k tomu dělalo ještě něco nesystémovýho? Logika mi říká, že by to mělo jít i s obyč barevnou hlavou, ale může být špatná (ta logika).

P.S.: na paladixu byl kdysi článeček o cibě:

http://paladix.cz/cl...iapozitivu.html
http://paladix.cz/cl...-materialy.html
  • 0

#7 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 2 srpen 2010 - 21:38:59

tak je to sajrajt. Zmiňovaný kolega tu cibu v Jobo CPE jel skoro přes dvacet let. Říkal mi, že durst printo si tím zasírat nebude, že ho má na RA4.

Jestli jde použít barevná hlava nevím, daroval mi jednu sadu special cibachrome filtrů a ukázal mi, jak se s nima pracuje.
  • 0

#8 sklen

sklen

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 262 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 3 srpen 2010 - 12:46:27

V manuálu k Durst Printu Cibu uvádějí jako použitelný proces. To, že je pro něj nevhodná psal Ivanhoe, jestli i někdo jiný nevím. Psal, že v inverzní lázni je kyselina sírová, která postupně zničí (tuším) transportní válečky.

Printo (30cm) se občas objeví za nějaký ten tisíc. Během dvou let se mi podařilo koupit hezkou sadu intro plus dva kompletní tanky za 4000 kč, ošklivější a trochu poškozenou sadu za 2000 kč a vyžebrat dva krásné tanky bez motorů zadarmo. Objevuje se zřídka, ale většinou o to není zájem. Jednou na aukro proběhl jakýsi procesor 20 cm nemodulární (dvě lázně v kuse) za tuším 600 kč a nikdo ho nekoupil.

Jestli se to někomu z Vás povede za rozumnou cenu materiálu prošťouchnout, dost by mě to zajímalo.
  • 0

#9 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 3 srpen 2010 - 14:05:55

Ano kdysi jsem tohle provozoval. Ale s filtrama. Čistě teoreticky to půjde i s hlavou, princip je stejný. Ono by se tím ušetřilo dost problémů, dost často jsem musel divoce skládat filtry, abych vyrovnal třeba dva filmy z dovolené. Mimo jiné, vcelku mě překvapilo, že třeba filtr 80 není úplně stejnej jako 40+40, kdysi jsem si na to dělal tabulku. Docela přemýšlím, že pokud by byla nějaká hromadná nákupní akce, že bych to zase obnovil. Alespoň bych některé mnou vyvolané Kodachrome mohl použít jinak, než naskenovat a prohnat fotošopem a vytisknout......
Jendo, proč všem pořád opakuji, aby se naučili dělat potmě????? Přesně kvůli barvě. Ono to zas tak technologicky složitý není. Když tedy pominu ten relax, tma, příjemná hudba. Mám dodnes "udělátor", je sice digitální, ale myslím, že se to dá omluvit. Nastavím osvit, čas ve vývojce, v běliči, v ustalovači. Funguje to tak, že vložím negativ, spustím. Osvit končí, vhodím papír do vývojky, zmáčknu. Po uplynutí času, to pípne. Vhodím do běliče, zmáčknu. Po uplynutí času znovu pípne. Vhodím do ustalovače, zmáčknu. Po 2 třetinách času se rozsvítí zvětšovák na cca 10procent. Posunu negativ. Druhým tlačítkem zhasnu zvětšovák. Založím druhý papír. Znovu zmáčknu druhé tlačítko, spustí se celý cyklus znovu. Že bylo dosaženo času ustálení jsem informován dvojím pípnutím. A tak to pokračuje dál a dál. První verze nechtěla potvrzení o změně lázně, ale já většinou oplachuji. Tohle používám i v čb, jen nastavím bělič na 0. Vcelku jsem si zvyknul. V případě zájmu vezmu na Rýchohory, či Šumavu.
  • 0

#10 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 856 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 52

Publikováno 3 srpen 2010 - 14:18:40

...Mám dodnes "udělátor", je sice digitální, ale myslím, že se to dá omluvit. Nastavím osvit, čas ve vývojce, v běliči, v ustalovači. Funguje to tak, že vložím negativ, spustím. Osvit končí, vhodím papír do vývojky, zmáčknu. Po uplynutí času, to pípne. Vhodím do běliče, zmáčknu. Po uplynutí času znovu pípne. Vhodím do ustalovače, zmáčknu. Po 2 třetinách času se rozsvítí zvětšovák na cca 10procent. Posunu negativ. Druhým tlačítkem zhasnu zvětšovák. Založím druhý papír. Znovu zmáčknu druhé tlačítko, spustí se celý cyklus znovu. Že bylo dosaženo času ustálení jsem informován dvojím pípnutím. A tak to pokračuje dál a dál. ...

Jeden velmi levny udelator nam kdysi nekde popisoval Karbusicky - v klidu si na diktafon namluvil postup (...priprav se na vyndani papiru z prvni lazne...vyndej papir...priprav se...) a pak si ho v komore pri vyvolavani prehraval
  • 0

#11 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 3 srpen 2010 - 14:48:35

Heh, práci skoro po tmě jsem si už vyzkoušel před pár lety s RA-4, tak mám asitak představu co v komoře dělat chci a co ne. No a patlat se v miskách s kyselinou sírovou mezi to rozhodně nepatří. Stačil mi bordel co jsem nadělal s bezpečnou RA-4. Takže jsem pevně rozhodnut, pokud tohle, tak jedině v procesoru.

bobrb: z poslouchání sama sebe by mi asi za chvíli jeblo :D.
  • 0

#12 bobrb

bobrb

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 856 příspěvků(y)
  • Locationpod Brdy
Reputace: 52

Publikováno 3 srpen 2010 - 16:02:47

bobrb: z poslouchání sama sebe by mi asi za chvíli jeblo :D.

Ja ti to klidne namluvim ;o))
  • 0

#13 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 3 srpen 2010 - 16:08:15

No jo diktafon by asi šel. Tohle je uni, časy osvitu se můžou hodně lišit.. Jo má to proc a display....... Uznávám, je to nečisté. Vpodstatě teď používám druhou verzi, umí uřídit proces KodaChrome. Má víc výstupů.
  • 0

#14 kkellner

kkellner

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 4 srpen 2010 - 11:57:06

1) Ciba-Geigy se teď jmenuje Ilford Ilfochrome Classic.

2) Když máte zvládnutý barevný proces negativ - pozitiv, tak vás při vyvolávání inverzních papírů nečekají žádné nové problémy a nemusíte kupovat žádné další vybavení.

3) Cena vyvolávací soupravy Ilfochrom je přibližně srovnatelná s chemií Tetenal pro normální barevné papíry, ale samotný papír je asi 6x dražší. Ilfochrome 30x40 stojí cca 6 Euro jeden.
  • 0

#15 kkellner

kkellner

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 4 srpen 2010 - 11:59:18

lukas:
Kodachrome si asi nevyvoláváte, to je nějaká chyba?
  • 0

#16 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 4 srpen 2010 - 12:02:44

kkellner: Diky za informace, v cem mate odzkousene volani? Mam durst printo, ale jsou na to rozporuplne nazory, ze ho to znici... A jeste dotaz, kde se daji koupit papiry a chemie? Ja jsem nic kloudneho nenasel...
  • 0

#17 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 4 srpen 2010 - 16:30:30

lukas:
Kodachrome si asi nevyvoláváte, to je nějaká chyba?


Vyvolávám, zatím se peru s šíleným barevným posunem, promítat to moc nelze. Takže výzkum bude pokračovat. Právě na jednotlivé osvity jsem zařízení modifikoval. Bohužel, budu muset zase schánět chemii.
  • 0

#18 kkellner

kkellner

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 4 srpen 2010 - 19:04:20

Mickael
Fotografuju hlavně černobíle, málo na barvu a skoro vůbec na inverzi. Cibachromů/Ilfochromů jsem teda moc nevyvolal. Dělal jsem to v Jobo vývojnici (bubnu), stejně jako všecky ostatní barevné procesy. Použité roztoky, jak důrazně uvádí Ilford v návodech, se musí slévat do jedné nádoby, tím se neutralizují. Jinak vám sežerou plastové odpadní potrubí. Je teda možné že poškodí i plastové části průběžných vyvolávacích strojů.
Nevím kde se Ilfochrome prodává u nás, co neseženu v Praze u Škody (a tohle tam nemají) kupuju u
www.allesphoto.de ve Waidenu v Bavorsku, kousek od hranic. Tam vyvolávací soupravy i papíry ještě mají.

LukasJ
Kodak vyráběl dva druhy barevného inverzního filmu. Ektachrome, to je normální film který se zpracovává postupem E-6 a Kodachrome. Ten se nedal zpracovat amatérsky ani v běžných laboratořích, bylo nutné jej poslat do laboratoře Kodak, kterých bylo po světě jenom několik. Proto bylo vyvolání v ceně filmu. Jeho výroba skončila vloni a zpracovává ho (do konce letošního roku) jediná laboratoř, Dwayne's Photo kdesi v Kansasu. Pokud se ho pokoušíte zpracovat sám je to obdivuhodné.
  • 0

#19 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 5 srpen 2010 - 13:18:30

Přesně tak, bohužel svitky již nezpracovávají. Několik lidí se tím ve světě zabývá. Někteří s velice obdivuhodnými výsledky. Mě to zatím táhne do fialova, jako že dost. Teď čekám na dofocení posledních snímků a bude snad nějaký posun. Ano je to poměrně dost práce, není to triviální, vcelku obtížně sehnatelná chemie. Ale to už odtahujeme toto vlákno jinam......
  • 0

#20 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 11 srpen 2010 - 13:50:22

Ilford procesory: CAP-40, CAP-42, ICP-42.

a docela zajímavý počtení o CAP-40 (německy):

http://home.arcor.de...labor_cap40.htm

Důležitý info: objem lázní 2litry, šířka papíru 40cm, aktuální cena 600$
  • 0

#21 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 303 příspěvků(y)
Reputace: 295

Publikováno 11 srpen 2010 - 15:34:43

Mám na cestě z Kanady 3 zajímavé věci:
Buben (24x30) k vyvolávání Cibaprintu +
stroj k jeho "válení" +
"color canoe", což jest kovová nerezová miska-houpačka (z boku vypadá opravdu jako indiánská kanoe).
Koupil jsem z "garážového výprodeje" všechno sakumpikum za 40 CAD z dědictví po člověku, který dělal JENOM CIBAPRINT A POZDĚJI ILFOPRINT. Jiné vybavení neměl a mnoho let si dělal rodinné fotky v poměrně velkém množství a v překvapující kvalitě.
Až to dopravím sem, poprosím někoho, aby to vyfotil (já opravdu digoš neumím) a dám to sem. Třeba se někdo inspiruje...
  • 0

#22 ivanhoe

ivanhoe

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 srpen 2010 - 22:27:46

Najdite si moje komenty k Dursto a o Ciba procese.. sami to nexce komentowat znovu, teda, kto ma zaujem.. Pa
  • 0

#23 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 11 srpen 2010 - 23:41:00

poprosím někoho, aby to vyfotil ...


Vážený pentaxisto, na ten obrázek se moc těším a gratuluju k dobrému "kaufu"! :lol:
  • 0

#24 Brian

Brian

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 516 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 12 srpen 2010 - 11:09:35

Taky se přidám do debaty ... a to že s tím, že můžu sehnat barevný Ilforďácký papíry pro diaproces za hodně nízkou cenu. Pokud se nemýlím tak formát byl 30x40 100listů v balení a to celý bylo asi za 200Kč. Patrně byly trošku prošlý nebo starší což myslím nehraje roli.
Pokud by to tedy někdo nutně potřeboval tak dejte vědět a já je zkusím ještě zajistit.
  • 0

#25 ploci

ploci

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 952 příspěvků(y)
  • LocationValachy!
Reputace: 153

Publikováno 13 srpen 2010 - 10:54:22

Pokud by to Briane slo, tak bych si to rad zkusil. Bohuzel patrim k lidem, ktere penize pali v kapse, takze mam zase taku potreba zkusat...
  • 0

#26 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 17 srpen 2010 - 04:06:16

CAP-40: prodano za 200$. Nikoliv me, aby si nekdo nemyslel :D, jenom koriguju predchozi info o cene...
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních