Přejít na obsah


Fotka

Rolleiflex 2.8


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
77 odpovědí na toto téma

#1 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 19 srpen 2010 - 17:26:21

Vložený obrázek

http://www.temnakomo...00819182204.jpg


Tak to je on,mého srdce šampion.
Ale to bych nebyl já,aby hned ze začátku nebyl nějaký problém :lol: Proto zakládám nové vlákno.Vyvolal jsem zkušební film a... byl prázdný, neosvícený.Pouze začátek byl osvícený.Necelé jedno políčko.Krytka ani nic jiného před objektivem nebylo.A závěrka funguje.Myslím si,že něco dělám špatně při založení filmu. Dával jsem do něj druhý svitek a ten se mi tam asi zaseknul.Chrastí to tam a počítadlo je na nule.

Jinak díky za rady. Mám dotaz amatéra. Jak zjistím to předostření a kde nebo jak to mohu seřídit. Chystám se fotit hlavně na malé clony.Na matnici z RZ jsem již koukal,ale jsem teď úplně švorc,tak až někdy v budoucnu.
  • 0

#2 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 19 srpen 2010 - 17:28:03

Ještě na ukázku brašna s příslušenstvím
Vložený obrázek
  • 1

#3 Blekentvajt

Blekentvajt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 034 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 19 srpen 2010 - 17:43:42

Punkomate, tutaj je navodec vcetne zpusobu zavedeni filmu ktery jest treba podtahnout pod prvni osickou... Nevim ale zda to tvuj problem resi.

Jinak paradni struj, prijmi gratulaci :lol:
  • 0

#4 Blekentvajt

Blekentvajt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 034 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 19 srpen 2010 - 17:45:16

tak jeste ten navodec TU
:lol:
  • 0

#5 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 19 srpen 2010 - 18:07:18

Díky.Ten film pod tou osičkou jsem provléknul.Na to mě upozornil již prodejce.Poté co jej provléknu,tak jej zastrčím do horní cívky.Pak motám kličkou,dokud není šipka start v polovině okénka,zavřu vrátka a motám kličkou,dokud se neobjeví na počítadle číslo 1.
  • 0

#6 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 19 srpen 2010 - 18:48:35

Hmm, Ecko a ve velmi peknem stavu, gratuluji.

Zadnou sipku start do poloviny policka davat nemusis. Ta osicka, pod kterou svitek provlekas, je tzv. film feeler, nevim, jak to nazvat cesky. Pokud bys pod ni svitek neprovleknul, tak premotas cely svitek bez niceho. Proste se ti nezastavi previjeni na snimku 1. Motas porad dal a dal. Staci se ujistit, ze kryci pas se spravne namotava a zavrit zadni stenu.
Neosviceny film, povidas. Hm hm, to je zvlastni. Jedina moznost je, ze zaverka nespusti, jinak to proste byt nemuze. A nebo neni vubec natazena. Prozkoumej to jeste radne naprazdno. Jestli se ti natahuje zaverka pri vsech ostricich vzdalenostech atd. Zaostri na nekonecno, natahni zaverku a odpadl. Zaostri na 1 m, natahni zaverku a odpal.
  • 0

#7 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 19 srpen 2010 - 18:56:02

Aha, tak jsem si to jeste jednou poradne precetl :lol:

No, mozna se ti jen vysmeknul svitek z namotavaci civky. Ale v tom pripade bude neco spatne, protoze bys v pripade vysmeknuti porad previjel dal a dal. Nezabiralo by ozubene kolecko hlidajici posun filmu o spravny usek.
  • 0

#8 manutara

manutara

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 145 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 20 srpen 2010 - 05:14:24

ranko,

wau mno paradny strojcek, aj by som taky chcel. ale uz mam bronicu tak co s nou?? :D :D :D dilema...

pomoct nefiem, nemal som take nieco este v ruke, len som chcel pochvalit pana majitela za vystavny kusok ;)

zatim...
  • 0

#9 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 20 srpen 2010 - 07:40:57

Tak jsem testoval závěrku a zjistil jsem,že se sice ozve charakteristický zvuk závěrky,ale lamely se neodkryjí. Šel jsem si tedy na chvíli lehnout nebo bych se asi rozplakal. Po emočním odpočinku jsem zkoušel různé možnosti a zjistil jsem,že to možná bylo způsobeno páčkou pro blesk.Byla v takové divné poloze "ani tam, ani tady".Když jsem tuto skutečnost napravil,tak již vše funguje,tak jak má.Alespoň to tak vypadá.Vyzkouším na dalším svitku.Může to mít na to vliv? V jaké poloze by měla páčka být,když blesk nepoužji?
  • 0

#10 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 751 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 343

Publikováno 20 srpen 2010 - 07:44:37

Mno,
ja ponúkam astrálne vysvetlenie :!:
Ten istý deň sa mi to isté stalo na Mamči C330, s 2mi rôznymi sklami - obe závierky fungujú, pri výmene objektívu sa síce komora uzavrie, ale v šachte je neprehliadnuteľný ukazovateľ, že sa "fotí na plech". Takže takisto záhada,

Takže moja rada - dať si pivko, vyspať sa a obetovať ešte jeden film.
Sú veci medzi nebom a zvitkom :twisted:

Ď.
  • 0

#11 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 751 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 343

Publikováno 20 srpen 2010 - 07:53:18

Punkomat,
bol si rýchlejší :twisted: Ale myslím, že to je na dobrej ceste. Páčka by mala byť na "X", pri Rollei ale neviem aký bude symbol (asi blesk?).

Držím palce!
  • 0

#12 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 20 srpen 2010 - 07:54:30

No, to pivko si dávat nebudu. Před testem prvního filmu jsem si dal čtyři nefiltrované velkopopovické kozly - takže taky možnost :twisted:
  • 0

#13 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 20 srpen 2010 - 09:13:10

Je jedno, jestli je packa v poloze pro elektronicky blesk (symbol blesku) nebo pro bleskovou zarovku (symbol zarovky). Je to jen synchronizace. Pri nastaveni pro zarovku jen nejde pouzit samospoust.
Asi te nepotesim, ale prozkousel jsem svuj kus a to, ze packa synchronizace byla v jakesi mezipoloze, nemelo na natahovani a spousteni zaverky absolutne zadny vliv.... Tedy zaverka sla natahnou i spustit vzdy.
Nechci syckovat (ale ja to tvrdim porad), vzdy kdyz kupujete Rollei z neznameho zdroje, pocitejte s dodatecnou castkou na servis :twisted:
Uz jen serizeni ostreni je vetsinou nutne. Rolleiflexy A, B, C, D, E, F maji vyborne mechanismy, postavene tak, aby vydrzeli vecnost (schvalne tam neni uvedene Tcko), rika to mnoho servisaku a v podstate se mechanismy mezi temito s modely nelisi. Zaklad je stejny.
Kazdy stroj potrebuje obcas servis. Vycistit, promazat, seridit....
  • 0

#14 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 20 srpen 2010 - 09:20:23

Jinak jsem slysel, ze castou zavadou u Compurek je prasknuty unaseci krouzek, ci jak to nazvat. Obcas se stane, ze ani pri servisu neni prakslina v krouzku poznatelna. Pak se krouzek proste zlomi a je hotovo. Nicmene to je zaverka uplne kaput, nejde ani natahnout. Treba to u tebe bude jen nejaka prkotina.
Kazdopadne bych ale kontaktoval prodejce... Mas nejakou dobu na vyzkouseni?
  • 0

#15 VitaSVT40

VitaSVT40

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 19 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 20 srpen 2010 - 09:27:00

A když jsme byli už u toho čištění a seřizování , tak se mi minulý týden dostal do rukou také Rolleiflex ( ale o hodně jedodušší typ die Neue Standard , rok 39/40? ) s pěkným příslušenstvím , a výhledově plánuji ho dát vyčistit , popř. seřídit . Měl by někdo doporučení na dobrý servis , kam bych ho mohl dát ? Díky za odpověď.
Jestli jsem dotaz dal do špatného tématu , tak se omlouvám .
  • 0

#16 achernar

achernar

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 632 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 20 srpen 2010 - 16:46:40

Ja mam Rolleiflexe F z roku 1960. Pred petatriceti lety ho muj tata dostal ve Finsku jako darek a poslednich patnact let s nim fotim temer neustale. Dokonalej fotak.Fantasticky ostrej a kontrastni objektiv, prvotridni mereni, nemenil bych za nic. Za ta leta jsem k tomu nashanel kdejaky picicandy od filtru a predsadek az po primohlednej hranol nebo pistolovou rukojet. Tenhle aparat je dokonale spolehlivej, nadhernej, proste fotograficka svatost nejvyssich astralnich vibraci. V podstate jsem zanechal foceni kinofilmem, ackoli jsem leta budoval spolu s tatou sbirku Canon FD. Jen tu a tam neco oprasim, kdyz je mi tech hracek lito...
  • 0

#17 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 20 srpen 2010 - 19:14:59

Ja bych ten stroj zas tak moc neglorifikoval :lol:

Fotak jako kazdy jiny :oops:
Pravda je, ze je to rozhodne spicka, jak provedenim, tak vykony, ale zase bych netvrdil, ze je zcela spolehlivy atd. Vsechno se muze pokazit.
Hodne nestastne mi prijde reseni mechanismu ostreni pomoci pohyblivych kulis. Je to mnohem nachylnejsi na narazy do standarty a nasledne rozhozeni ostreni, nez treba ostreni pomoci ctyr sroubovicovych vreten na predvalecnem Standardu. Prijde mi to jako krok zpet. U modelu F vidim taky relativne velkou dan za sprazeny expozimetr. Mechanicky mi to neprijde uplne ono a spravne to sestelovat je kumst. Ale je to teda zase uzivatelsky prijemnejsi, nez nesprazeny expozimetr na Ecku, to jo.
Mimochodem, vzdycky pokladejte Rolleiflexy na zada. Ne tak, jak je na fotce vyse. Je potreba si na to vypestovat navyk. Neni to stabilni poloha a kdyz zapomenete preostrit pred takovym odstavenim na nekonecno, tak vam vas drahy stroj muze upadnout na pusu vcelku jednoduse.... zadna slast. Viz vyse zminovana haklivost ostricich kulis. O moznem poskrabani vaseho cenneho Xenotaru nebo Planaru nemluve.
  • 0

#18 achernar

achernar

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 632 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 20 srpen 2010 - 21:26:16

Je jasny, ze pokazit se muze vsecko, jen mne to ovsem nepostihl - zaplatpambu! Petatricet let intensivniho foceni je ovsem myslim slusnej test. Ve finskejch mrazech i v normalnich podminkach. i s tim merenim mam vyborne zkusenosti - krome prazvlastnich svetelnych situaci neni treba zadnych korekci ci chytraceni. Co ukaze, na o se muzu spolehnout. Nejsem tedy takovej odbornik, zevnitr to neznam, ale uzivatelsk jsem spokojenej na 100 procent. Nemohu ovsem slouzit zadnym srovnanim, to uznavam.
  • 0

#19 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 21 srpen 2010 - 08:49:59

Tak jsem to zkoušel snad stokrát a již bez problému,tak nevím. Kupoval jsem to u Škody,takže mám deset dní.Teď už teda méně. V pondělí odzkouším ještě jeden film.Já se totiž domnívám,že jsem jej tam možná špatně založil.Ten druhý,který se mi tam seknul,jsem dělal podle svých zkušenosí s yashicou.Tedy namotat svitek tak,že je šipka start v polovině okénka,poté zavřít a převíjet.Tady mi to takhle nefunguje,protože mi pak neukazuje počítadlo.Pak jsem ten pokažený svitek zkoušel několikrát založit podle návodu a vše je v pohodě. Známý jej tam poprvé také špatně založil a měl osvícené jen dvě políčka.
No a i kdyby to bylo pokažené,tak bych to asi už nevracel a nechal opravit.Ikdyž by mi možná mohli snížit cenu u Škody. Kolik takový servis zhruba stojí? Dělá jej paní Konečná v Brně?
  • 0

#20 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 628 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 362

Publikováno 21 srpen 2010 - 09:16:29

jestli to máš od škody, tak tam napiš a postupuj podle jejich pokynů, ev. si nech dát na ucho opraváře
řešil jsem bazarovej objektiv, závěrka k opravě -
- pokaždé jednali velmi ochotně i telefonické konzultace s panem opravujícím maštalířem byly korektní, hádám jim tam dost záleží na jménu firmy a to je dobře
  • 0

#21 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 21 srpen 2010 - 09:22:54

No ja nevim, Rolleiflex bych jen tak nekomu nesveril... Pani Konecna je tak pres Sixy a podobne, ne? Mechanicky bude urcite zdatna, ale kolik delala Rolleiflexu? Ma na nej specilani pripravky? Vyboulenou matnici pro predostreni snimaciho objektivu? Nevim. Jedina moznost, jak to zjistit, je se ji zeptat.
Ja jsem si nechaval Rolleiflexy spravovat u pana Dolezala v Praze. Neni levny, ale ja osobne jsem byl velmi spokojen. Za Ecko si priprav tak neco okolo 2500 Kc. Telefon na nej 603773225. Musis si ho odchytit v Praze a predava se vse osobne.

S tim zavadenim filmu mozna bude problem v tom, ze kdyz tahas tu sipku az tak daleko, tak potom spravne nezafunguje prave onen film feeler.
  • 0

#22 achernar

achernar

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 632 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 24 srpen 2010 - 11:44:47

Rolleiflex 2.8F r.v. 1960
Vložený obrázek
  • 0

#23 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 751 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 343

Publikováno 24 srpen 2010 - 11:53:40

achernar,
pekný fotoaparát :twisted:
zaujala ma taká vec: ono to na obrázku vyzerá, akoby snímací objektív mal jednoduché antireflexné vrstvy (single coating) a kukací viacnásobné (multi). Aspoň teda podľa tejto fotky a zafarbenia - žlté vs. dúhové.

môže na tom niečo byť alebo len hra svetla?
  • 0

#24 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 24 srpen 2010 - 12:03:30

Rolleiflex 2.8F r.v. 1960
Vložený obrázek


Nojo,rolleiflex je prostě frajer :twisted:
Máš jej v krásném stavu.
  • 0

#25 achernar

achernar

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 632 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 24 srpen 2010 - 12:16:53

achernar,
pekný fotoaparát :twisted:
zaujala ma taká vec: ono to na obrázku vyzerá, akoby snímací objektív mal jednoduché antireflexné vrstvy (single coating) a kukací viacnásobné (multi). Aspoň teda podľa tejto fotky a zafarbenia - žlté vs. dúhové.

môže na tom niečo byť alebo len hra svetla?


Clovece, neco na tom bude, ten rozdil v barve je videt i pri jinych uhlech. Nikdy jsem se nad tim nijak nezamyslel.
  • 0

#26 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 24 srpen 2010 - 13:43:22

Jo jo, je to tak.
Snimaci a pozorovaci objektivy maji jine vrstvy a je to i logicke - jini vyrobci, jine pozadavky. Vrstvy na Planarech hazeji odlesky do jantarova. Xenotary do fialovo-lososove. Pozorovaci Heidosmaty jsou vsechny modro-fialove. Na Planaru z 50. - 60. let jsou navic vrstvy viditelne slabsi nez na Xenotaru z přelomu 70./80. let.
Myslim, ze na zadnem Rolleiflexu vicenasobne vrstvy ale nebyly. Mimo posledni platinove edice Fka a dale GX, FX atd., kde jsou Planary s HFT vrstvami.
  • 0

#27 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 27 srpen 2010 - 11:52:08

Včera jsem šel udělat kamarádovi portrét k třicátinám.Půl hodiny před srazem jsem začal navíjet film do rolleie.Po pár otočeních s kličkou bylo jasné,že je tady opět problém.Zalezl jsem tedy do komory,otevřel vrátka a zjistil jednu věc.Ač vše dělám podle návodu,tak se mi krycí pás převíjí,ale samotný svitek se mi sekne u pružiny,kde se mačká,hrbí,atd.Prostě nejde s krycím pásem.V tom je možná ten problém.A velký.Bude muset k doktorovi. Kdyby nestál tolik tak s ním v tu chvíli asi švihnu o zeď,protože už vše bylo domluvené,kamarád s přítelkyní ve svátečním atd.Ale nakonec vše zachránila flexareta VII,která ač jsem do ní dal první svitek a fotil poprvé bez seřízení,nezklamala.
  • 0

#28 achernar

achernar

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 632 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 28 srpen 2010 - 11:04:37

Clovece, neni to nejaky divny? Vzdyt ten film je tam k tomu pasu prilepenej,ne? To by se tedy nemel nijak shrnovat, nebo se pletu?
  • 0

#29 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 28 srpen 2010 - 11:14:08

Jojo, je to divne. Film je ke krycimu pasu na zacatku prilepeny. Kazdopadne to asi bude chtit seridit celou mechaniku posunu filmu.... :)
Byt tebou bych to stejne nechal cele kompletne zaservisovat. Jinak nikdy nebudes poradne vedet. Vse ostatni jsou polovicata reseni.
Ja tvrdim porad, ze pokud clovek skutecne nevi historii fotaku (tj. majitele), tak je vzdy treba pocitat s financemi na kompletni servis pri jeho koupi. Jinak se na fotoaparat nejde spolehnout.
  • 0

#30 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 996 příspěvků(y)
Reputace: 295

Publikováno 28 srpen 2010 - 13:48:56

Asi se zeptám zbytečně, ale pro všecky případy: máte film při zakládání opravdu správně podstrčený pod rolničku (resp. mezi oba válečky), jak je na obrázku ?
http://www.temnakomo...00828144826.jpg
  • 0

#31 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 996 příspěvků(y)
Reputace: 295

Publikováno 28 srpen 2010 - 13:50:03

A cafra, to je to velký...tož se omlouvám, ale aspoň je to vidět
  • 0

#32 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 28 srpen 2010 - 15:49:40

...Ač vše dělám podle návodu,tak se mi krycí pás převíjí,ale samotný svitek se mi sekne u pružiny,kde se mačká,hrbí,atd.Prostě nejde s krycím pásem.V tom je možná ten problém.A velký...


Seš si jist, že vkládáš do foťáku film nový, dosud nepřevinutý na druhou cívku? jak to popisuješ, tohle by snad mohl udělat film, přetočený již po expozici na druhou cívku, začátek filmu je ke krycímu papíru přilepený, konec však nikoli.
(jen můj názor, ovšem)
  • 0

#33 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 10 říjen 2010 - 06:48:04

Máte někdo nějaké zkušenosti s tímto servisem?
http://www.fotoburza...rolleiflex.html

Mám v plánu tam poslat mého Rolleie. Hlavním důvodem je možnost poslat poštou.
  • 0

#34 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 171 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 220

Publikováno 10 říjen 2010 - 11:30:44

Zkušenosti nemám, ale trasu Praha-Brno jezdím každý týden, takže Ti jej můžu někam zanést.
  • 0

#35 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 10 říjen 2010 - 19:32:41

Mam tuseni, ze o panu Kovarovi jsem se s nekym bavil. Doporuceni znelo jednoznacne: "Nebrat."
Ted jen vzpomenout, kdo mi to rikal. Nicmene osobni zkusenost nemam, takze bych nerad krivdil.
Co s tim Rolleiem mas? Jen klasicke CLA po nejake dobe?
  • 0

#36 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 10 říjen 2010 - 19:49:38

Potřebuji seštelovat posuv filmů.Když film založím podle návodu a začnu přetáčet,tak počítadlo je na nule a film se nezastaví,dokud jej celý nepřemotám...No a pak bych tam chtěl,dle vašich rad,nechat ono předostření pro malé clony.
Takže pana Kováře nebrat?
A ten pan Doležal má nějaké stránky nebo něco? Když tam je blbý,že bych jej musel zastihovat a nahánět po Praze,což je pro mě brňáka-venkováka problém.
A ve Fotoškodovi nemají opraváře na tohle? Teď,když už mám po záruce,bych jim to tam mohl donést...
  • 0

#37 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 10 říjen 2010 - 20:06:08

Jsem vul! ;)

Vzdyt o tom pises cele vlakno.... :-)
  • 0

#38 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 11 říjen 2010 - 13:15:50

Tak jsem volal paní Konečné a rolleie dělá také. Mám s ní velmi dobrou zkušenost, tak jej nechám opravit tam, než to nějak složitě řešit v Praze.
  • 0

#39 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 24 leden 2011 - 20:17:08

Poté, co mi nedávno unikl parádní záběr lesní mýtiny v mlze a to jen kvůli tomu, že mlha se rozplynula dříve, nežli jsem stačil svého roleiflexe izolepou připevnit ke stativu,jsem se rozhodnul tento problém řešit.
Obracím se na vás proto s dotazem,který se týká redukčního šroubu na stativ,o kterém jsem se kdysi dočetl v některém zdejším vláknu (už nevím jakém) Co jsem tak z něho pochopil je to,že existuje nějaká redukce,která mi umožní starý fotoaparát upevnit na "moderní" stativ. Já mám stativovou destičku VELBON QB-157 se závitem 1/4. Nevíte která z těchto redukcí je použitelná pro rolleiflex 2.8E? Je to ten HAMA redukční šroub 1/4-3/8?
http://www.fotoskoda...
  • 0

#40 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 44

Publikováno 24 leden 2011 - 20:43:22

hele - úplně blbě se zeptám - máš velkou díru ve foťáku a malej šroubek na stativu, nebo naopak?

pro variantu "velká díra, malej šroubek" kup tohle http://www.fotoskoda...itrni-1438-5120

pro variantu "malá díra, velkej šroubek" kup tohle http://www.fotoskoda...sroub-3814-5121
  • 0

#41 Fesoi

Fesoi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 183 příspěvků(y)
Reputace: 16

Publikováno 24 leden 2011 - 21:42:46

Poté, co mi nedávno unikl parádní záběr lesní mýtiny v mlze a to jen kvůli tomu, že mlha se rozplynula dříve, nežli jsem stačil svého roleiflexe izolepou připevnit ke stativu,jsem se rozhodnul tento problém řešit.
Obracím se na vás proto s dotazem,který se týká redukčního šroubu na stativ,o kterém jsem se kdysi dočetl v některém zdejším vláknu (už nevím jakém) Co jsem tak z něho pochopil je to,že existuje nějaká redukce,která mi umožní starý fotoaparát upevnit na "moderní" stativ. Já mám stativovou destičku VELBON QB-157 se závitem 1/4. Nevíte která z těchto redukcí je použitelná pro rolleiflex 2.8E? Je to ten HAMA redukční šroub 1/4-3/8?
http://www.fotoskoda...


Píšeš že jsi z okolí Brna, jestli se dostaneš na Mendláku do toho Foto Antiku (Jech?) tak tam jsem to kupoval u pultu (a můžeš si to vyzkoušet), odsypali mě dva kousky z krabičky:o) Vypadá to jako to, co je na konci linků, které poslal Lukáš. Asi to mají i jinde, ale možnost si na to sáhnout před kopí atd.
F.
  • 0

#42 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 25 leden 2011 - 07:54:53

A vubec nejlepsi reseni je ......poridit si Rolleifix :lol:

Priklad:

http://cgi.ebay.de/R...=item51958a3601

Pochopitelne se da sehnat podstatne levneji.
  • 0

#43 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 25 leden 2011 - 18:31:06

Jsem ten první případ,tedy velká díra a malý šroub:-)
Zajdu si na ten Mendlák. Díky
  • 0

#44 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 1 březen 2011 - 18:29:08

Poslední dobou začínám se svým rolleiflexem fotografovat v přírodě a proto uvažuji o rozšíření fotografických filtrů. Mám pár originálních filtrů přímo pro rolleiflex, ale ty se špatně shání. Chci se proto zeptat, jestli náhodou neexistuje nějaká redukce pro použití "dostupnějších" (neoriginálních) filtrů na Rolleiflexu 2.8E. Díky za případné tipy.
  • 0

#45 Bohousek

Bohousek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 329 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 1 březen 2011 - 20:26:17

Vyrobi pan Kolin u Pazdery, ale chtel po me pujcit Rolleiflex, tak jsem se jeste neodhodlal...

Bohousek
  • 0

#46 achernar

achernar

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 632 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 1 březen 2011 - 20:31:39

Mám pár originálních filtrů přímo pro rolleiflex...


Clovece a o kolik vic, nez jen par, jich potrebujes? Nektery mam dvakrat, ale asi nic mimoradnyho:zlutej, snad jeste neco...
  • 0

#47 Fesoi

Fesoi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 183 příspěvků(y)
Reputace: 16

Publikováno 1 březen 2011 - 21:18:46

Vyrobi pan Kolin u Pazdery, ale chtel po me pujcit Rolleiflex, tak jsem se jeste neodhodlal...

Bohousek


:oops:)
F
  • 0

#48 Fesoi

Fesoi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 183 příspěvků(y)
Reputace: 16

Publikováno 1 březen 2011 - 21:23:17

Mám pár originálních filtrů přímo pro rolleiflex...


Clovece a o kolik vic, nez jen par, jich potrebujes? Nektery mam dvakrat, ale asi nic mimoradnyho:zlutej, snad jeste neco...


No Punkomat asi nebude chtít ale jestli opravdu máš něco navíc chceš se jich zbavit, tak bych projevil vážný zájem... Co ty na to? (žlutej a kdyby třeba i zelenej)
F.
  • 0

#49 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 2 březen 2011 - 09:37:26

Zelený, žlutý a oranžový mám. Ony teoreticky stačí, uvažoval jsem však ještě o červeném a polarizačním filtru,případně jiné hustoty zmiňovaných prvních tří filtrů.
  • 0

#50 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 154

Publikováno 6 květen 2011 - 08:55:43

Tak už mě to začíná pěkně sr.. a mám takové podezření,že to až tak strojem nebude.Asi to budu muset dát jinam na servis,protože mi to začíná být hodně divné,ale nechci nikoho obviňovat,když to nevím jistě.Nejdřív jsem měl problém s počítadlem snímků,tak jsem to nechal opravit u paní Konečné,měsíc poté se mi rozbila spoušť-opět dáno na opravu,asi tak měsíc poté se mi rozbila závěrka-opět dáno na opravu.Včera jsem si stroj přinesl domů po opravě závěrky.Zjistil jsem,že závěrka funguje,ale opět je rozbité počitadlo snímků :-) :? :(
A dnes jsem chtěl jít fotit.Nevíte někdo,kolik mám posunout kličkou,když budou šipky startu po navinutí cca v polovině,abych se dostal na první snímek? A posun kličkou mezi jednotlivými snímky? Vím,že by se to dalo zjistit,ale přišel bych tak o 3 snímky a mám jen jeden diák.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních