Přejít na obsah


Fotka

Nikon FA, battery grip, baterky LR44 vs CR1/3n


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
6 odpovědí na toto téma

#1 manutara

manutara

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 145 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 září 2010 - 08:17:22

zdravim temnokomornikov.

mam nikon fa do ktoreho ladujem cr1/3n a bol som spokojny az do tohto casu pretoze mi nejak po polroku odisla baterka. tak som ju zamenil za 2xLR44 ale tie sa vybili po jednom, slovom 1, filme. problem by az taky nebol, ale som v jednom malom ruskom meste a tu sa cr1/3n neda zohnat tak jedine lr44.

problem je v tom, ze aj ked tie lr44 maju mensiu kapacitu ako som cital tak by mali vydrzat kapanek dlhsie podla mna. fotoaparat je skladovany normalne v izbe pri 20'C takze teplom by to nemalo byt. ani vonku nieje tuha zima.

tak by som sa rad opytal vas tu odbornikov ci moze byt problem niekde v elektronike, ze to takto rychlo vybija, alebo je to normalne. fotim prevazne cez prioritu clony.

dalej by ma zaujimalo ci existuje nejaky battery holder, ale bez gripu na ruku. to MD12 vyzera ozrutne. nikdy som ten holder nepotreboval, ale ked som zistil, ze zohnat cr1/3n je dost velky problem tak sa obzeram po niecom alternativnom. tuzkove baterky by boly fajn, leb ten battery grip a jeho velkost ;)

tak hadam som bol zrozumitelny. tu vo fore som nist nenasiel tak ak mate inu vedomost tak ma prosim odkazte na link. zatial pekne vdaka.

rr
  • 0

#2 oteccasu

oteccasu

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 3 114 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 087

Publikováno 8 září 2010 - 08:46:55

Taky mám Nikon FA. Baterky měním tak jednou za pětiletku. Jelikož se do ní vejdou dvě náhrady za jednu originální, tak situaci neřeším. Prostě koupím a strčím do držáku.
Napadá mě jedna závada, která může potkat každého. Koupení vybitých baterek. Baterky se vybíjí samovolně již od své výroby. To ví asi každý. U těchto malých baterčiček se stupeň vybití pozná vyboulením spodku baterky. Pokud je spodek baterky rovný, tak je baterka nová, pokud je mírně vyboulený, tak může ještě sloužit. Hodně vyboulený spodek nasvědčuje, že baterka dodělává a do foťáku by jsem ji nestrkal.

Zkusil by jsem koupit ještě jednu sadu baterek. Pro jistotu ji kup lékárně, kde by je měli mít čerstvější. Totéž platí pro zdravotnické potřeby.
  • 0

#3 Lavicka

Lavicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 143 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 8 září 2010 - 08:59:27

3 V baterie CR1/3N je standardně ke koupi ve Foto-kino, nebo ve spec. prodejnách - v Brně Fulgur, zatím jsem se nesetkal s případem, že by nebyla při návštěvě obchodu ke koupi. Jenom výrobce je pokaždé jiný.
Jinak do některých přístrojů, tedy kde je elektronická závěrka, tak se mi lépe osvědčují SR44. Dávám to do F3HP a Leica R4, tam mají LR44 celkem krátkou životnost.
Někdy je problém s usazovanými nečistotami ze vzduchu, hlavně u R4 je při nožších teplotách (ale pořád ještě pokojových) nutné pravidelné čištění baterie, stačí hadříkem.
S tímto jsem měl potíž u baterek na Kiev 6x6 - 5 let pořád ty samé baterky, ale každých 14 dní v zimě a 3 týdny v létě bylo nutné vyndat baterie a vyleštit hadříkem.
Jinak taky mám zkušenost se značně různorodou kvalitou nově koupených baterií. A to dokonce i u Fulguru, což je prodejna, kde mají snad všechny možné typy, je to specializovaný obchod jenom na baterie a nabíječe.
Takže doporučuji nákup ve značkové prodejně - nejlépe SR44, a pravidelně otírat kontakty. A když baterka vydrží rok, je to dobré. PL
  • 0

#4 oteccasu

oteccasu

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 3 114 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 087

Publikováno 8 září 2010 - 09:15:03

Ještě by jsem chtěl dodat, že se vyplatí nebrat baterku do prstů. V těch našich letitých přístrojích mohou být kontakty baterek zoxidovaný. Při manipulaci s baterkou v prstech se přenáší pot na baterku a pak na kontakty. Taky se vlivem potu může baterka sama vybíjet. proto doporučuji brát baterku do ruky přes kapesník. ( Do hodinek se baterka dává pomocí pinzety z umělé hmoty).
  • 0

#5 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 8 září 2010 - 15:41:51

to manutara: není to normální. původ může být dvojí, jak už tu bylo řečeno, v baterkách, i v mašině, ve které někde může být zkrat způsobující samovybíjení - ovšem jestli ti poslední baterka vydržela rok, tak bych to viděl v baterkách. Na tržnicích se objevují padělky i noname baterky, jejichž původ je neznámý, co je uvnitř, jakbysmet, a výdrž velmi rozkolísaná - takže bych ti i věřil. Osvědčilo se mi proto kupovat SR44 ve velkoobchodě - pouze o zlomek ceny dražší než LR44, delší výdrž, podstatně stabilnější křivka vybíjení. Jestli máš přístup na eBay a PayPal, a pošta tam u vás funguje bez problémů, zkus koupit v HK , kupoval jsem během let několikrát - plato 10x SR44 za asi 2 USD včetně poštovného, zatím drží všechny, co mám v kamerách, dokonce i v OM-2. Přišlo mi to naposledy za 6 (!) dnů od zaplacení do dopisní schránky.
  • 0

#6 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 54

Publikováno 8 září 2010 - 16:45:41

též bych doporučil SR44, je to ekvivalent ale vydrží mnohonásobně víc a má především strmější vybíjecí charakteristiku (blbě napsáno - prostě dýl držej skoro konstantní napětí a pak padnou do kopru, na rozdíl od LR44 u nichž napětí postupně nezanedbatelně klesá).
v nikonu F3 mi ty SR44 zatim držej druhym rokem.
  • 0

#7 manutara

manutara

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 145 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 9 září 2010 - 05:22:29

ranko,

tak dakovala za podnety, pozeral som na tie baterky, oni to myslim boli GP LR44, zo spodu su uplne rovne tak to zrejme ta priehlbenina nefunguje pri kazdej baterke. nemam voltmeter tak neviem ake je napatie na tych baterkach, ale FA-cko jednoducho hlasi, ze niesu baterky (vlastne nic nerobi tak to je znamenie, ze chybaju baterky).

posledna cr1/3n my vydrzala priblizne, hmm 10 mesiacov, vyfotil som asi 10 filmov a to sa mi zda malo. pozeral som na kontakty, tak tie su ako nove. kedze momentalne niesom doma, nefiem riesit nove cr1/3n, alebo ekvivalent lebo tu sa mi fakt podarilo zohnat len tie lr44 aj to som obehal cele mesto. ebay a paypal u mna neni problem, FA je tiez ebay-ova, ale teraz to moj problem neriesi lebo by mi tie baterky aj tak dosli domof na slovensko a tam sa objavym az za par mesiacov.

ja sa len obavam, ze bude niekde problem v elektronike, predsa len FA uz ma elektro uzavierku, nieje to klasika ako fm2n. to by ma zarmutilo ;) lebo som to FA zohnal za 120e aj s postou, predajca nepisal nist o zlej elektronike :D

takze takto, mno v pribehu par dni poriesim nove lr44 a uvidim ako dlho to vydrzi.

este by ma zaujimalo, ze ak je fakt problem v elektronike tak pripojenim gripu md-12 sa problem zrejme nevyriesi a tie tuzkove baterky sa budu vybyjat rovnako ako klasika cr1/3n a lr44, dobre tomu rozumiem??

zatim...
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních