Přejít na obsah


Fotka

Je pro scanování vhodnější diák nebo negativ?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
48 odpovědí na toto téma

#1 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 21 listopad 2010 - 22:17:22

Když se tady tak rozhořela diskuze na co vůbec diáky jsou tak poprosím o radu v mém dilematu.

Kacířsky uvažuju o digitalizaci. Čistě z praktických důvodů - focení v oblastech kde o papírovou fotku nikdo nestojí a primárně by tady šlo všechno na net a mělo by to být barevné.
Jenomže mám problém - DSLR sice mám :oops: , ale prostě mi pro práci vyhovuje více středoformátový zezhoračum. Proto by se mohlo zdát logickým řešením pořízení digibacku na Bronicu (neuvažuju to že se na to dělá jenom jeden typ). Jenomže takový back se rozhodně nepohybuje ani na míle vzáleně mým možnostem.
Proto je tu možnost barevných filmů a zde je ta otázka - Diák nebo negativ v tomto případě a proč?
Nechci rozvířit diskuzi nebo snad flame mezi diáčníky a negativníky!

berte prosím v potaz že jsem naprostá barvo-lama
díky

Jo a úhlový hledáček už jsem zkoušel a ne.
  • 0

#2 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 21 listopad 2010 - 22:31:30

Poustis se na tenky led v mistnich vodach. Nicmene, ciste z praktickych duvodu kde jde jen o fotky na net...pouzivej tu DSLR :!: Moje (a mych pratel) zkusenosti jsou takove, ze hur se skenuji diaky a jakkoliv skvele to vypada na prosvetlovaku, tak da mnohem vic prace dostat z toho solidni vysledky v pocitaci, nez sken z negativu a chvilka ve photoshopu. Nehlede na pozadavek na solidni skener, ktery ti ten diak prosviti, coz se obavam bude u standartnich deskovych mnohem vetsi problem nez u negativu. Pak je tady taky financni hledisko ceny filmu a zpracovani.
  • 0

#3 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 21 listopad 2010 - 22:41:08

ta rada ať používám DSLR mi moc nepomůže protože mně se s tím prostě dělá blbě - mě prostě nepasujou ani kinofilmáky...
a navíc se mi z toho mojeho DSLR nedaří dostat to co bych chtěl...
  • 0

#4 hajkys

hajkys

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 338 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 74

Publikováno 21 listopad 2010 - 22:42:23

V první řadě bych se odrazil od toho, jakej na to budeš mít skener. Jestli Coolscan 9000 tak můžeš fotit na co chceš :!:

Pakliže to bude nějakej deskovej skener, tak můžeš celkem narazit.
Moje zkušenosti s deskovým skenerem Canoscan 8400 jsou ohledně dia dost špatný, úzký hrdlo je tam dynamickej rozsah skeneru a možnosti detailního ovládání parametrů skenu.

Ohledně dynamickýho rozsahu je proto nejlepší skenovat negativ v režimu diapozitivu, to pokreje rozsah hustoty negativu s velkou rezervou. Já takhle skenuju ČB negativy a zpátky to převracím a tonalitu pak ladím softwarem a zdá se mi to lepší než skenovat přímo v režimu negativu (inverzi dělá velmi málo kontrolovaně software skeneru).

Inverze barevnýho negativu do pozitivu v tomhle režimu je ale celkem maso, aby seděly barvy.

Máš nějaký zkušenosti s barevnou kalibrací skeneru? Já moc ne, jestli ty jo tak se rád přiučím.
  • 0

#5 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 21 listopad 2010 - 22:49:53

no uvažoval jsem nad nějakým "osmičkovým" canoscanem třeba tím co nabízí marten v bazárku + máme na univerzitě katedru polygrafie, tak možná u nich by se dalo občas scanovat
  • 0

#6 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 192

Publikováno 21 listopad 2010 - 22:56:05

Ýpresu, vyser na skenování neb kde nic není ani scener nebere. Pokud chceš dělat barvu, vem do ruky ten prokletý digoš, nebo ju začni dělat sám v komoře.
  • 0

#7 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 776 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 21 listopad 2010 - 23:19:21

mňo...scannovat negativ je jednodušší na werk a horší na konverzi, scannovat diák je horší na werk a jednoduší na nastavení. vyber si sám, co je pro Tebe větší problém. nechcu urazit...ale zatím asi obojí...tak bych se na to vykašlal...nehledě na náklady....víš co stojí diák a vyvolání? nebo se chceš poštět do domácího bastlení? a na cenu barevného svitku jsi se podíval? volání je sice za míň...ale taky docela složité cesta. když se smíříš s kinem, tak klidně už dělej číslicově...a spíš se věnuj pokrokům v ČB...než se vrhat do další propasti
  • 0

#8 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 21 listopad 2010 - 23:22:11

ta rada ať používám DSLR mi moc nepomůže protože mně se s tím prostě dělá blbě - mě prostě nepasujou ani kinofilmáky...
a navíc se mi z toho mojeho DSLR nedaří dostat to co bych chtěl...


No tak si kup digiback na bronicu, reseni je na ocich :-) Ne vazne, fotit barvu jen proto, abys ji pak skenoval a daval na net...no nevim. Pro solidni vystup potrebujes solidni skener, pocitac a monitor. Takze v idealnim pripade coolscan 9000, nejaka ta slusna stanice + vyssi trida eiza. No a to uz ti atakuje hranici sto tisic. Tak, nechces radeji ten digiback? :!:

At nejsme ale OT, tak si kup nejaky deskac, fot na kodaky EKTAR, coz jsou skvele filmy pro skenovani. A mas po starostech, alespon pro pouziti na web.
  • 0

#9 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 108

Publikováno 21 listopad 2010 - 23:23:42

no já nevim, ale při digibacku vypadáva jen scaner, ne? drahej komp a monitor zůstávají.
  • 0

#10 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 21 listopad 2010 - 23:30:50

No jasne, ale porad je nejvyssi investice ten skener. Vsechno je to ale pro studenty absolutne mimo financni moznosti. Takze jestli chces ypressi delat barvu na net (a neni to tvoje volna tvorba, predpokladam) tak se na skenovani vyprdni a nauc se vyzdimat z te svoji DSLR maximum, CB proces ses musel taky naucit, tak se naucis i digitalni...
  • 0

#11 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 21 listopad 2010 - 23:37:28

ypres_bass: koukám, že máš asi dost ... co na práci.

V celku to správně vyjádřil hajekto a Gorgi. Kromě toho si třeba najdi nějaké moje starší příspěvky o skenování.

...a pak se nauč s tou DSLR.
  • 0

#12 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 21 listopad 2010 - 23:38:54

A skutečnost, že na Bronicu dělají jen jeden digiback tě vůbec nemusí trápit - k lepším modelům ti přibalí nový foťák zdarma :!:
  • 0

#13 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 22 listopad 2010 - 00:59:55

nauč se dělat barvu doma a skenuj na jakémkoliv shitoidním deskovém skeneru z barevného pozitivu (papíru). to myslím bez flamu, beze srandy naprosto vážně.
  • 0

#14 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 286

Publikováno 22 listopad 2010 - 08:44:09

1/
I na DSLR se dá nasadit seshoračum.

2/
Skenovat doma diapozitiv je prohraný boj, i kdybys měl ten Coolscan 9000. Leda by na té vaší fakultě měli bubnový skener. Cesta přes negativ je schůdnější.
  • 0

#15 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 22 listopad 2010 - 13:32:52

"Skenovat doma diapozitiv je prohraný boj, i kdybys měl ten Coolscan 9000"

...při vší úctě bych si dovolil s tímto výrokem VELMI DŮRAZNĚ POLEMIZOVAT!!!

Takové tvrzení naprosto neodpovídá současné realitě.

Pověst rotačních (bubnových) scannerů jako něčeho zcela nepřekonatelného a na míle vzdáleného CCD scannerům pochází zcela jednoznačně z dávných dob.
  • 0

#16 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 776 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 22 listopad 2010 - 13:54:00

"Skenovat doma diapozitiv je prohraný boj, i kdybys měl ten Coolscan 9000"

...při vší úctě bych si dovolil s tímto výrokem VELMI DŮRAZNĚ POLEMIZOVAT!!!

Takové tvrzení naprosto neodpovídá současné realitě.

Pověst rotačních (bubnových) scannerů jako něčeho zcela nepřekonatelného a na míle vzdáleného CCD scannerům pochází zcela jednoznačně z dávných dob.


vzhledem k tomu že scannování jest Fabiovým chlebadárcem tak bych měl tendenci věřit jemu...že to půjde ve velmi dobré kvalitě.
  • 0

#17 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 209

Publikováno 22 listopad 2010 - 14:15:47

Skenovat doma diapozitiv je prohraný boj, i kdybys měl ten Coolscan 9000.

Ano! Třeba tahle fotka:
http://www.horolezec..._zoom_8_cz.html
stojí technicky ouplně za houby. Jaj kdyby to jen neskenoval na takovém špatném skeneru:)

//dubraro promiň za ironii, ale nemyslím, že technika by byla tím hlavním problémem. větší problém bude správný postup při skenování a následné úpravě.

každopádně fotit barvu na SF, abych to jen naskenoval na web - TO JE ZVRÁCENÉ, ideově a především finančně
  • 0

#18 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 22 listopad 2010 - 15:25:03

No, ono dávat jako příklad Kamarádovo fotky asi nebude nejštastnější. Pokud si dobře pamatuji, co jsem kde zaslechl, tak používá několik fotografií v expozičním vějíři a pak je skládá dohromady - takže HDR fotografie. Tím se dostává jak přes dynamický rozsah fotomateriálu i scaneru.
  • 0

#19 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 002 příspěvků(y)
Reputace: 133

Publikováno 22 listopad 2010 - 15:35:49

každopádně fotit barvu na SF, abych to jen naskenoval na web - TO JE ZVRÁCENÉ, ideově a především finančně


tohle je docela nedotažený pohled na věc... to, že někdo dává takové fotky na web, přece neznamená, že si některé z nich pak neudělá/nenechá udělat na papír - ať už v malých formátech nebo na nějakou výstavní plachtu (a v tomto případě je člověk pak docela rád, že má v trezorku schovaný SF negativ/pozitiv toho snímku, který si nechá pro tento účel profesionálně nascanovat).
  • 0

#20 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 209

Publikováno 22 listopad 2010 - 15:40:55

Jo, máš pravdu, že toto je spíše extrémní přístup - ale i při normálním přístupu půjde dosáhnout na tomto skeneru výsledků velmi špičkových. Koneckonců sám mám od Fabia skeny na tom nikonu a mohu porovnávat se skeny z deskového Epsonu V700 - na internet naprosto dostačující, na rozumně velké tisky s maličkým přimhouřením oka.
  • 0

#21 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 286

Publikováno 22 listopad 2010 - 15:42:13

Ano! Třeba tahle fotka: ... stojí technicky ouplně za houby. Jaj kdyby to jen neskenoval na takovém špatném skeneru:)

každopádně fotit barvu na SF, abych to jen naskenoval na web - TO JE ZVRÁCENÉ, ideově a především finančně

Ano, je to krásný obraz, ale nejsem si úplně jistý, nakolik se dá ještě považovat za fotografii. Rozsáhlé úpravy jsou patrné na první pohled. Nic proti tomu, je to autorův umělecký záměr, ale těžko to použít jako argument o kvalitě skeneru. Ostatně - přes mohutné úpravy jsou vidět místa se slitými stíny. To je právě problém skenu diapozitivu - a že autor obrazu měl jistě k dispozici to nejlepší.

To rozhodně.
  • 0

#22 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 286

Publikováno 22 listopad 2010 - 15:46:56

"Skenovat doma diapozitiv je prohraný boj, i kdybys měl ten Coolscan 9000"

...při vší úctě bych si dovolil s tímto výrokem VELMI DŮRAZNĚ POLEMIZOVAT!!!

Takové tvrzení naprosto neodpovídá současné realitě.

Pověst rotačních (bubnových) scannerů jako něčeho zcela nepřekonatelného a na míle vzdáleného CCD scannerům pochází zcela jednoznačně z dávných dob.


vzhledem k tomu že scannování jest Fabiovým chlebadárcem tak bych měl tendenci věřit jemu...že to půjde ve velmi dobré kvalitě.

Nemám nejmenší pochybnosti, že skener za bezmála 100 tisíc dává lepší výsledky než skener za 10 nebo za 5.
Stejně tak nemám pochybnosti, že bude propastný rozdíl mezi diapozitivem naskenovaným čímkoliv a prohlíženým na počítači a tímtéž promítnutým na plátno.
  • 0

#23 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 559 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 346

Publikováno 22 listopad 2010 - 15:47:33

Proto je tu možnost barevných filmů a zde je ta otázka - Diák nebo negativ v tomto případě a proč?

počet?
kolik filmů/záběrů ročně to bude? ono to poleze do šrajtofle
vím, že občas korunově moc nevycházíš :evil: abys nám nezačal fotit na barevný svitky a neztrácel se pak hladověním, to by byla škoda, už proto že máš ten hradeckej titul
já bych se spíš sháněl kde se dají koupit levně portrétnější svitky a podle toho co se dřív naskytne to vyzkoušel
  • 0

#24 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 209

Publikováno 22 listopad 2010 - 16:17:01

dubraro nechci se pouštět do polemiky, co je a co už není fotografie - pouze jsem na _extrémním_ případu ilustroval, co lze vytáhnout ze skenu diáku na skeneru dostupném i jednotlivci. jinak pokud 70kkč je bezmála 100kkč, dával jsem špatně pozor v matematice:)

tohle je docela nedotažený pohled na věc... to, že někdo dává takové fotky na web, přece neznamená, že si některé z nich pak neudělá/nenechá udělat na papír

počkej, my ale mluvíme o tomto konkrétním případu, kdy ypres chce fotit barvou na SF a pak to dávat jen na net s tím, že realizace papírových fotek je spíše utopie, ni? :evil:

mno hezká diskuze:)
  • 0

#25 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 22 listopad 2010 - 16:17:34

kid: expoziční vějíř rozšíří DR materiálu, ale ne scanneru. Scanner to buď pobere naráz nebo vůbec ne. Pomocí multiexpozice lze sice trochu DR zlepšit (velmi mírně rozšířit rozsah, mírně zlepšit průběh křivky ve stínech - zázraky to neumí). Poněkud pochybuji, zda to LK provozuje u všech snímků - u řady z nich bych to viděl jako naprostou zbytečnost.

dubraro: ano, jsou tam slité stíny - ale to bude stejné i na originálu. Rotační scanner tomu nepomůže. Příklady jsem kdysi dával sem:

http://www.temnakomo...
  • 0

#26 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 22 listopad 2010 - 16:22:36

...nemluvě o tom, že nový LS-9000ED lze koupit i se skleněným držákem kolem 55k z USA (včetně DPH, cla, poštovného)
  • 0

#27 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 108

Publikováno 22 listopad 2010 - 16:25:07

...nemluvě o tom, že nový LS-9000ED lze koupit i se skleněným držákem kolem 55k z USA (včetně DPH, cla, poštovného)


tak vidiš ypresu, už se to rýsuje :evil:

uff
  • 0

#28 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 22 listopad 2010 - 17:42:54

kid: expoziční vějíř rozšíří DR materiálu, ale ne scanneru. Scanner to buď pobere naráz nebo vůbec ne. Pomocí multiexpozice lze sice trochu DR zlepšit (velmi mírně rozšířit rozsah, mírně zlepšit průběh křivky ve stínech - zázraky to neumí). Poněkud pochybuji, zda to LK provozuje u všech snímků - u řady z nich bych to viděl jako naprostou zbytečnost.


Netvrdím, že to používá u všech snímků (to by byl i nesmysl), ale u mnoha z nich určitě ano, především u těch horských zalitých sluncem. Jak sám tvrdí - dynamický rozsah filmu mu nestačí.
  • 0

#29 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 22 listopad 2010 - 18:44:04

...nemluvě o tom, že nový LS-9000ED lze koupit i se skleněným držákem kolem 55k z USA (včetně DPH, cla, poštovného)


tak vidiš ypresu, už se to rýsuje 8-)

uff

tak to už mne levnějji vyjde ta stěna...
teď je na ebayi Aptus co pasuje na Bronicu za 40k
ale to se dostáváme do krajních témat
  • 0

#30 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 30

Publikováno 22 listopad 2010 - 19:33:24

Taky občas založím barvu. Skenuji doma na deskáči CanoScan 8400F, což je relativně paštika. U pozitivů mám problém dobře oskenovat barvy, je to následně na hodně práce ve fotošopu (barvy jsou nějak posunuté). Negativy mají sice věrnější barvy, ale mám u nich problém se zrnitostí a podáním jemných odstínů (to je tedy odvislé také od typu filmu a toho, jak dobře ho naexponuji). V každém případě je skenování filmu pokaždé na dost postprocesingu, takže stejně trávíš čas digitálními hrátkami (bez urážky) i když je to "jen na web".

V poslední době se mi zalíbilo si nechat udělat náhledy 10x10 nebo 15x15 v labu při vyvolání filmu. To se mi zdá být také do jisté míry dostačující, ale na to ses neptal... Ale skenování fotky 10x10 je nejjednodušší.
  • 0

#31 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 22 listopad 2010 - 19:45:42

Ypressi, kup si jeden KODAK EKTAR 100, nestoji tak moc (kolem 110kc), ma opravdu jemne zrno (na urovni kvalitniho diaku) a v pripade potreby z toho mnohem snaz udelas optickou cestou zvetseninu. Zkus a uvidis. Ale i tak pocitej, ze za pocitacem stravis peknou dobu, tim vic, pokud budes mit vic fotek z jednoho foceni a budes je chtit sjednotit.
  • 0

#32 pignon

pignon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 384 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 22 listopad 2010 - 21:32:26

mam doma epson perfection 4990 photo, neco jako ten canon....diaky maji nekdy takovou cernou, ze to skener nepobere, pritom pri promitani je tam stale plno kresby, takze pokud chces skenovat na plochem skeneru, tak jedine negativ, hlavne ne proviu. A Ektar zkus, mam s nim ted nejlepsi zkusenosti z letosni dovolene. Jemne zrno a krasne pastelove barvy.
  • 0

#33 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 002 příspěvků(y)
Reputace: 133

Publikováno 22 listopad 2010 - 22:31:43

furt Ektar, Ektar...
jako ok, je to dobrý film za dobré prachy, ale u fotek z Portry se mi často stává, že je nerozenám od fotek z diáku
(pozn.: fotek ~ scanů)

podle mě Portry šlapou diákům docela na paty a nebýt tak drahé, tak fotím barvu jenom na ně. navíc existují jako 400ASA a na zrnu to není poznat (u 800ASA už to zrno je).

(pozn.: diáky se dají sehnat rozumně prošlé (bez viditelné ztráty jakosti) za velice příznivé ceny (do 50Kč), tatímco Portry se levně moc nevyskytují)

počkej, my ale mluvíme o tomto konkrétním případu, kdy ypres chce fotit barvou na SF a pak to dávat jen na net s tím, že realizace papírových fotek je spíše utopie, ni? 8-)


stejně bude brzo ypress kutit 8x10", posléze na to bude shánět polaroidová záda, pak zas bude shánět mezikontinentální balistickou střelu, rolleiflex, nafukovací hrad, reflektory luftwaffe, staré Alfa Romeo, mamiyu 7, golfové rukavice........ 8-O
  • 0

#34 jakub.jira

jakub.jira

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 846 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 110

Publikováno 24 listopad 2010 - 23:06:57

portra je dokonalá, moc barvu nemusím, navíc jí jen skenuju, ale tohle do toho skeneru jde samo, neni ani třeba to upravovat:)
  • 0

#35 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 596 příspěvků(y)
Reputace: 84

Publikováno 26 listopad 2010 - 10:56:48

golfové rukavice........ 8-)


a to mu stačí jedna... :wink:
  • 0

#36 centos

centos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 154 příspěvků(y)
  • LocationOstrava, Praha
Reputace: 4

Publikováno 3 prosinec 2010 - 13:14:19

http://www.tchibo.cz...p200021503.html
Co říkáte na toto? Obecně vzato jsou věci z Tchiba docela kvalitní, ale tady nevím. Víc se mi za to dávat stejně nechce :)
  • 0

#37 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 298

Publikováno 3 prosinec 2010 - 13:28:04

centos: o daném typu nemám nejmenší ponětí, mohu pouze přispět obecnou poznámkou - podobných hraček od nejrůznějších (vesměs v oboru zcela neznámých) výrobců se za poslední cca 2 roky vynořilo více. Z parametrů to obvykle vypadá, že uvnitř je snímač z nějakého kompaktu, držák negativu a plošný zdroj světla.

Fungovat to jistě může. Záleží na tom, co očekáváš :-o
  • 0

#38 centos

centos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 154 příspěvků(y)
  • LocationOstrava, Praha
Reputace: 4

Publikováno 3 prosinec 2010 - 14:02:31

Něco, z čeho mi vylezou skeny s použitelným rozlišením (tak 500 pixelů na šířku minimálně), odpovídající kvalitou a odpovídajícími barvamí :-o

Jediné, co mi přijde divné na té fotce, je držák na negativy s pevnou šířkou s ukončením na obou stranách. Co se děje v případě, že negativ délkou přesahuje, to nevím.
  • 0

#39 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 3 prosinec 2010 - 14:15:38

standartní je stříhat filmový pás kina po 6 políčkách, na to ten držák je. držák druhý je na diáky v rámečcích.

jestli máš NB, zkus to na místě vyzkoušet, vem si s sebou diák hustě krytý, negativ, naskenuj a podívej se. Sám jsem na to zvědav, jak kvalitní sken to pořídí, to závisí na několika faktorech - použité optice ve skeneru, jeho rozlišovací schopnosti a hloubce ostrosti, na síle světelného zdroje a hlavně taky na použitém senzoru a obvodech, jak ten zdroj ze senzoru zpracují.
  • 0

#40 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 3 prosinec 2010 - 14:39:58

Něco, z čeho mi vylezou skeny s použitelným rozlišením (tak 500 pixelů na šířku minimálně), odpovídající kvalitou a odpovídajícími barvamí :-o

Jediné, co mi přijde divné na té fotce, je držák na negativy s pevnou šířkou s ukončením na obou stranách. Co se děje v případě, že negativ délkou přesahuje, to nevím.


Než jsem se vyžvejkl, tak mne Jirinol předběhl.

No taky by mne zajímalo, co z toho leze.
  • 0

#41 tomashr

tomashr

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 496 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 3 prosinec 2010 - 16:12:46

Tohle je debata pořád dokola - jak je diák dokonalý, deskové scannery nanic atd.

Moje osobní zkušenost je ale poměrně jasná: vezměte barevný negativ třeba právě z Bronicy, naskenujte na průměrném desktop scanneru (u mě Epson V500), trochu dolaďte v PS a následně buď vytisknete na kvalitní tiskárně anebo pošlete do labu, aby to udělali "chemicky" na 30x40cm. Výsledek bude ve většině případů nejen přijatelný, on bude spíše výborný! Nějak k tomu nemám co říct, zkoušel jsem mockrát a porovnával s jinými postupy. Asi to je horší než opravdu dokonale udělaná zvětšenina se špičkovou optikou zvětšováku v komoře, jenže je nutno položit nepříjemný dotaz, kolik lidí to opravdu špičkově udělá (já vím tak o jednom).

S diáky je na první pohled problém - to o ztrátě kresby ve stínech proti projekci je bohužel pravda, to zlehčit nelze. Ovšem je tu velké ALE - zkuste dostat diák na papír, na web, atd - zjistíte, že degradace dojmu proti projekci nastane defakto vždy a pokud budete ten "domácí sken" porovnávat s jinými metodami převodu na papír a ne s projektorem, tak to zase nedopadne až tak špatně.

Prostě když to tak shrnu, tak bych původnímu tazateli řekl asi toto: rady, abys fotil barvu radši na DSLR mají něco do sebe. Ale pokud jsi fakt fixovaný na MF Bronicu, tak do ní dej barevný negativ (mě vyhovuje Portra, Ektar jsem ještě nezkoušel). Po naskenování na cca 2400dpi (víc je k ničemu) na Epsonu V500 či Canonu 8800 a drobných úpravách by z toho mělo jít v pohodě vytisknout fotku na A3 nebo získat digidata do webové galérie atd - žádný zásadní problém.
  • 0

#42 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 3 prosinec 2010 - 16:30:06

Tohle je debata pořád dokola - jak je diák dokonalý, deskové scannery nanic atd. .....


reaguješ na tohle: ???

http://www.tchibo.cz...p200021503.html
Co říkáte na toto? Obecně vzato jsou věci z Tchiba docela kvalitní, ale tady nevím. Víc se mi za to dávat stejně nechce :-o


  • 0

#43 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 513 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 86

Publikováno 3 prosinec 2010 - 18:34:24

pokud mohu říci, tak ektar100 se skenuje (aspoň v kinu) celkem slušně, viz http://www.diit.cz/c...amu/37429/35292 - samozřejmě zdrojový sken na ukázce je dost rozmlžený, neboť je to BEZ unsharp maskingu - tyhle věci já dělám v gimpu převážně pluginem wavelett sharpen - http://registry.gimp.org/node/9836

jinak pokud by někdo chtěl, furt mi tu straší epson V300 v záruce u alfacompu. nejlevněji jej vidím momentálně za 2100Kč, takže kdyby někdo chtěl, může jej za 1600Kč+100kč poštovné mít (mám totiž V500 a jsem línej dát ten V300 na aukro). stav perfektní.
  • 0

#44 centos

centos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 154 příspěvků(y)
  • LocationOstrava, Praha
Reputace: 4

Publikováno 3 prosinec 2010 - 22:30:25

Bob van Sikorski: To zní dobře. Musím o tom popřemýšlet a pak se ozvu, kdyžtak máš kupujícího :) Ten bude asi o fous lepší než ten z Tchiba; minimálně se s ním dá dělat více věcí.
  • 0

#45 centos

centos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 154 příspěvků(y)
  • LocationOstrava, Praha
Reputace: 4

Publikováno 4 prosinec 2010 - 15:12:36

Ještě: Jde nějak na V300 naskenovat svitek? Třeba s nějakým cizím držákem?
Na BetterScanning V300 není.
  • 0

#46 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 4 prosinec 2010 - 15:22:27

Neda, horni lampa je siroka pouze na kinofilm...
  • 0

#47 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 513 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 86

Publikováno 4 prosinec 2010 - 15:22:41

ne, ten horní člen má šířku jen na kino. svitek umí až V500 (za 2,5násobnou cenu)
  • 0

#48 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 286

Publikováno 6 prosinec 2010 - 07:45:34

http://www.tchibo.cz...p200021503.html
Co říkáte na toto? Obecně vzato jsou věci z Tchiba docela kvalitní, ale tady nevím. Víc se mi za to dávat stejně nechce :wink:

Jak už psal Jirinol.
Toto zařízení se neprávem nazývá skener. Uvnitř je jednoduchý digitální foťák s pevně zaostřeným objektivem a zdroj světla. Zásadní problémy jsou:
- neostrost,
- nemožnost snímat jiné formáty než kinofilm
- a zejména malý dynamický rozsah (odpovídá těm nejlevnějším kompaktním digitálům).
Výhodou je rychlost.
DSLR a dianástavec dává lepší výsledky, zejména proto, že:
- DSLR má větší čip a z toho plynoucí výhody,
- diák nebo film můžeš prosvítil libovolně silným světlem (tak aby byla patrná i kresba ve stínech),
- můžeš vyfotit jedno políčko víckrát s různou expozicí a pak snímky složit pro dosažení většího dynamického rozsahu.
  • 0

#49 centos

centos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 154 příspěvků(y)
  • LocationOstrava, Praha
Reputace: 4

Publikováno 8 prosinec 2010 - 13:35:45

Dobře, díky všem.

Bobe, omlouvám se, jestli ses těšil, ale teď (měl to být pro mne dárek na Vánoce) to asi nevyjde, možná spíš po Novém roce, ale upřesnit to nedokážu.
Jinak se mi V300 líbí, jen škoda, že neumí i svitek.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních