Přejít na obsah


Fotka

Expozimetr Metra Lunex


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
34 odpovědí na toto téma

#1 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 42

Publikováno 14 prosinec 2010 - 19:36:17

Zdravím osazenstvo temné komory,
stal jsem se právě za výhodných podmínek majitelem tohoto expozimetru. Jelikož jsem ale na internetu nenašel v podstatě žádné informace, chtěl bych se zeptat jak je na tom s kvalitou měření a spolehlivostí. Ve srovnání třeba s Sverdlovskem čtyřkou. Nemá někdo manuál? Kdysi byl ke stažení v PDF, ale ten soubor už neexistuje...
  • 0

#2 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 955 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 55

Publikováno 14 prosinec 2010 - 22:52:12

Lunex je v pohode, používalsem ho léta,až skončil v tombole v Rajnochovicích. Pokud vyřešiš baterku,tak je to merak spolehlivej jako každej druhej. Návod šel do tomboly taky,třeba se výherce ozve.
  • 0

#3 matas

matas

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 120 příspěvků(y)
  • LocationÚjezd nad Lesy
Reputace: 15

Publikováno 14 prosinec 2010 - 23:15:59

Zdravím.
V tombole jsem nevyhrál, ale mám vlastní od roku 1973. Stále funguje :-)
Manual v PDF jsem poslal Pavlovi Kutinovi a ten ho má na své stránce.
http://foto.prelude....man_others.html
Expozimetr Metra Lunex - PDF (4.92MB)
Místo NiCd 225 se dá použít Varta V350H.
  • 0

#4 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 42

Publikováno 14 prosinec 2010 - 23:21:26

A to je přesně ta stránka, když dám stáhnout hodí to Error 404 (chybějící soubor), nemohl by autor udělat reupload?
  • 0

#5 kelfik

kelfik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 82

Publikováno 15 prosinec 2010 - 05:50:07

Mě to funguje. :-)
  • 0

#6 kelfik

kelfik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 82

Publikováno 15 prosinec 2010 - 05:51:06

Omluva kecám ,nefunguje. :-)
  • 0

#7 matas

matas

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 120 příspěvků(y)
  • LocationÚjezd nad Lesy
Reputace: 15

Publikováno 15 prosinec 2010 - 18:35:48

Zdravím.
Na autora nemám kontakt.
Poslal jsem Ti email na seznam - 2 části neupraveného skenu.
  • 0

#8 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 42

Publikováno 16 prosinec 2010 - 00:07:23

Moc děkuju :-)
  • 0

#9 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 476 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 16 prosinec 2010 - 20:00:11

No jo furt, to je řečí :wink: Jsem stěhoval weby na jiný hosting a archiv manuálů jsem ještě neobnovil, každopádn tenhle konkrétní už tam je. Jinak kdybyste cokoli z toho, co na webu není, chtli, stačí napsat, asi spíš mailem na bitovod[zamotanec]prelude[puntik]cz, na TK se poslední dobou moc nevyskytuju.
  • 0

#10 Leo

Leo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 80 příspěvků(y)
  • LocationTachov
Reputace: 6

Publikováno 20 prosinec 2010 - 21:17:43

Ahoj, mám metra lunix 5 celkem krátce, /koupil jsem jej náhodou s foťákem na paladixu/ chtěl jsem se zeptat jaká voltáž baterie tam má být?  Sehnal jsem akorát baterku Panasonic CR2450 3V/ta varta ne/, jenže ten expozimetr je na ni celkem moc citlivej. Rada? Dík


  • 0

#11 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 42

Publikováno 21 prosinec 2010 - 18:19:20

Baterie měla být v rozmezí 1,18 - 1,4 takže 3V baterii asi ne. Já jsem V350H zakoupil v Brně na Slovákové ve specializované prodejně baterií a chtěli po mě 101 Kč. Pozitivní je, že Lunex měří opravdu dobře (srovnával jsem s TTL zrcadlovkou Canon AL-1)
  • 0

#12 Leo

Leo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 80 příspěvků(y)
  • LocationTachov
Reputace: 6

Publikováno 22 prosinec 2010 - 00:29:26

Díky za info. Poohlídnu se.
  • 0

#13 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 42

Publikováno 22 prosinec 2010 - 19:45:26

Ještě bych poprosil znalce o vysvětlení jednoho jevu, který mi nejde do hlavy. Když naměřím nějakou hodnotu Lunexem, dostanu určitou kombinaci clon a časů, která se u malých clon shoduje s měřením s TTL zrcadlovkou. Když ale zkusím na zrcadlovce nastavit větší clonové číslo, tak už naměřím hodnotu mírně odlišnou od kombinace na číselníku Lunexu.
Čím to? A jaké to má praktické důsledky?
  • 0

#14 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 39

Publikováno 22 prosinec 2010 - 22:23:53

to bude tou zrcadlovkou... ne?
  • 0

#15 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 42

Publikováno 23 prosinec 2010 - 01:02:48

Jako, že má špatnej expozimetr? No fotí výborně na všechny clony (teda fotím jen na BW film a ten je docela pružnej), ale se mi nezdá, že by TTL expozimetr od Canonu dělal neplechu v závislosti na cloně. Není než chyba spíš vlastnost?
  • 0

#16 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 23 prosinec 2010 - 09:39:39

pak nezbývá než vzít ještě jeden ověřený expozimetr, pár dalších zrcadlovek a porovnat.
  • 0

#17 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 42

Publikováno 23 prosinec 2010 - 21:16:08

Tak už jsem tu záhadu vyřešil. Ta TTL zrcadlovka měří se zvýhodněným středem a já měl v záběru hromadu sněhu, která dělala ty výchylky. Lunex nic takového samozřejmě nemá a proto mi to nesedělo. Žádná věda :lol:
  • 0

#18 fotoamatercz

fotoamatercz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 20 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 24 srpen 2011 - 14:23:09

Zdravím.
V tombole jsem nevyhrál, ale mám vlastní od roku 1973. Stále funguje :lol:
Manual v PDF jsem poslal Pavlovi Kutinovi a ten ho má na své stránce.
http://foto.prelude....man_others.html
Expozimetr Metra Lunex - PDF (4.92MB)
Místo NiCd 225 se dá použít Varta V350H.



Ahoj, mohu poprosit o ten návod také mi nejde stahnout, děkuji.
  • 0

#19 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 476 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 24 srpen 2011 - 16:33:13

Vypadá to, že mi někdo maličko poškodil web (holt kovářova kobyla...), než se mi podaří přesvědčit googla, že je ten web čistej, tak přímej link je tutady: http://foto.aaweb.cz...metra_lunex.pdf
  • 0

#20 flexaman

flexaman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 1 listopad 2013 - 11:13:06

Zdravím, chci se zeptat:
Je ten expozimetr dobrý (asi je lepší než seleňák, ale stačí k Flexaretě VII),
jaké s ním máte zkušenosti?
předemděkuji za odpověď
  • 0

#21 KGB

KGB

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 389 příspěvků(y)
Reputace: 20

Publikováno 1 listopad 2013 - 13:33:24

Kdyz funguje tak je dobrej ale sou lepsi
  • 0

#22 dravec

dravec

    Nováček

  • Předplatitel
  • 249 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 145

Publikováno 1 listopad 2013 - 16:17:07

no záleží co se od něj čeká. Já ho mam a fotky jsem s nim udělal celekm v pohodě. Pro ČB je asi dostačující, když nemá člověk extra velký nároky:-) Dokonce se mi s nim podařilo i celekm správně exponovat nějaký diáky. Ale protože prahnu po maximální kontrole a tohle je přecijen svýho druhu "blackbox", učim se teď bodový měření s Pentax Spotmeter V (zatim mi to teda nejde :cry: )...
  • 0

#23 flexaman

flexaman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 2 listopad 2013 - 14:22:24

asi by tam nešla dát baterie
V625PX ?
1,4v 15,6x5,95mm
lithium
  • 0

#24 flexaman

flexaman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 2 listopad 2013 - 14:27:20

pardon 1,5v
  • 0

#25 flexaman

flexaman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 2 listopad 2013 - 14:30:45

co PX625
1,35v
  • 0

#26 KGB

KGB

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 389 příspěvků(y)
Reputace: 20

Publikováno 2 listopad 2013 - 17:33:16

Lunex jede na NiCd 225
  • 0

#27 flexaman

flexaman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 2 listopad 2013 - 19:15:35

no a ta již neexistuje
  • 0

#28 KGB

KGB

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 389 příspěvků(y)
Reputace: 20

Publikováno 2 listopad 2013 - 19:42:50

Delaji nahradu
  • 0

#29 flexaman

flexaman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 2 listopad 2013 - 19:52:44

jo už to vidím, omlouvám se nevšiml jsem si
  • 0

#30 Me2d

Me2d

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 456 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 26

Publikováno 12 únor 2016 - 23:30:36

Docela se mita mašinka líbí, náhrada a i orig jsou nebo byly dobíjecí baterky, čím to dobíjíte (proudem vole), myslím jakou nabíječkou. Díky moc.


  • 0

#31 matas

matas

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 120 příspěvků(y)
  • LocationÚjezd nad Lesy
Reputace: 15

Publikováno 24 únor 2016 - 16:28:52

Jak jsem psal jinde. Meopta prodávala nbíječku viz. obrázek. Pro nabíjení náhrady není vhodná, je určena pro články NiCd. Náhrada je typu NiMH a potřebuje nabíjet jinak. Nabíjím z proudového zdroje, dva kontakty a kolíček na prádlo. Nastavím 70mA a nechám 10-11 hodin. Lze také použít metodu dle manuálu k expozimetru - baterie, odpor, kontakty.

Přiložený soubor (y)

  • Přiložený soubor  web.jpg   131,61K   4 Počet stažení

  • 0

#32 Me2d

Me2d

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 456 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 26

Publikováno 24 únor 2016 - 16:35:59

Jelikož jsem elektrotele, tak jsem do toho nešel, ale pán ho stále má asi za 120,-, baterka je za 150 a pro mě vymýšlet náhrady je nemyslitelné. Asi blbost aby se probudila ta stará baterie což?


  • 0

#33 MarfiK

MarfiK

    Nováček

  • Předplatitel
  • 87 příspěvků(y)
  • LocationHostivice
Reputace: 25

Publikováno 24 únor 2016 - 19:17:12

Já si minuly týden barerku koupil, ale expozimetr je definitivně kaput. Nabízejí se dvě možnosti, pokud chceš ten merak používat nabizim zanovni baterku Varta a pokud nechces, poprosil bych o kontakt kde s ho viděl za těch 120. Případně jestli bys ho pro me nekoupi. :-)
Co ty na to?

Edit: Baterku samozřejmě zdarma.
  • 0

#34 Chain

Chain

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 24 příspěvků(y)
  • LocationTřebíč
Reputace: 3

Publikováno 24 únor 2016 - 21:37:17

Přidám příběh jak jsem si ve speciálním obchodě koupil baterky fo FE2,v Brně. Pán chvíli hledal v katalogu jaky to dnes má výrobní označení, nasel skutečně správně, v inkasoval 180za dvě baterky. Ještě ve vlaku dom jsem je fakt fo foťáku, namacknu, a zůstalo viset zrcátko! Málem sem volal průvodčí o první pomoc. Doma se ukázalo, že jedna baterka je OK, dokonce mírně vytéká . no nekup to za 90:-/
  • 0

#35 Me2d

Me2d

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 456 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 26

Publikováno 28 únor 2016 - 07:40:26

Sběratel nejsem (i když?) a již mám od místního kolegy sverdlovska 4, takže jsem ti poslal SZ.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních