Přejít na obsah


Fotka

Ilford XP-1


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 achernar

achernar

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 071 příspěvků(y)
Reputace: 393

Publikováno 13 leden 2011 - 13:46:54

Přátelé, opět se vás zkusím zeptat na zkušenosti. S filmem XP-2 mám skvělé a letité zkušenosti, pro profesionální práci (kterou už zaplaťpámbu nedělám) sotva lepší film existuje. Mám ale doma jednu nenačatou metráž jeho předchůdce, tedy filmu XP-1. To byl vůbec první chromogenický film, byl pro něj i původní proces XP-1, ale v Ilfordu brzy přišli na to, že většina zákazníků film volá raději běžným procesem C-41 a tak další generaci filmu už tomuto klasickému procesu ucela přizpůsobila. XP jedničku jsem nikdy nezkoušel, ale říkám si, přece tu metráž nevyhodím, že jo. Máte někdo s tímhle materiálem nějaké relevantní zkušenosti, jiné, než ty, které vygůglím?
Ta metráž je prošlá cca r. 1984, lze tedy předpokládat, že budu muset lehce upravit exposici a nefotit to jako čtyřstovku. Zkusím různé exposice na kratším kusu a dám to do labu, uvidíme.
  • 0

#2 achernar

achernar

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 071 příspěvků(y)
Reputace: 393

Publikováno 27 leden 2011 - 17:26:26

Tak prvni zkusebni vysledky uz mam: ustrihl jsem kousek XP-1 a stejny kousek XP-2, ktery mi jeste z metraze zbyl. Prvni je prosly nejakych tricet let, druhy jen patnact, v lednicce nebyl nikdy ani jeden, jen ve tme a relativnim chladu, ci spise konstantni teplote cca 20 stupnu. Oba jsem naexponoval normalne na 400asa a nechal vyvolat v labu. Predevsim mne prekvapilo, ze ani jeden nebyl nijak dramaticky zahaleny, jen trochu, ale opravdu jen mirne a to navic oba stejne. U v podstate barevneho filmu navic vysoke citlivosti mne to vazne prekvapilo, asi to v Ilfordu proste umeji. XP-2 dle ocekavani standratni vysledek: neutralni barva, krasne kryta atd. XP-1 se lisi o neco nizsim kontrastem (nic extra kontrastniho na zkusebnich fotkach stejne nebylo), nikoli vsak o tolik nizsim, jak jsem byl varovan hlasy na netu (kolikrat uz jsme si vsichni tyhle internetove "pravdy" "overili"). Mnohem viditelnejsi byl rozdil v barve: zatimco XP2 je ciste neutralni, lehoucce dohneda (jako kdyz vyvolate kodak v perceptolu), tak XP1 je do zelena, pomerne dost. Ptal jsem se hned taty, jak vypadala tenkrat, kdyz ji pred triceti lety zkousel, a potvrdil mi, ze stejne, tedy dozelena; neni to tedy zpusobeno nejakym posuvem barev vlivem stari. V kazdem pripade ale tem internetovym hlasum v necem zapravdu dat musim: chtelo by to exponovat tak na 200asa, je to precejen slabeji kryte nez by mohlo byt.
V uhrnu tedy: tricet let prosly Ilford XP-1, ktery cela leta lezel v policce vedle vyvojek a ustalovacu(!!!)je porad bez vetsich obtizi pouzitelny film:vzhledem k nizsimu kontrastu a siroke skale by mohl vyhovet treba pri foceni koncertu apod, to ale jeste bude predmetem dalsich vyzkumu:-)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních