tohle je na delší povídání - a nic, co už tu x-krát v různých vláknech nebylo dokonale probráno a propráno.
Nemám nic proti minoltě 7000, nakonec, v době, kdy jako první af slr spatřila světlo světa, to byla špička. Ale je blbé slovo, ale ... od té doby se af neustále zlepšovaly.
Za mě: ostření na "plain" matnici určené primárně pro AF, je pro manuální ostření "na oko" opruz, chybí mikrorastr, zaostřovací klín, pro dokonalé zaostření, když je to potřeba. Navíc AF SLR mají většinou menší a méně jasnou matnici (obraz viditelný hledáčkem o dost menší) než slušné MF SLR. Toť můj názor.
Investice do výměny matnice = cenově téměř rovna investici do velmi slušného manuálního těla, které splní tvé nároky (kromě motorového posunu a převíjení, na druhou stranu nezávislost na baterkách bývá někdy velmi vítaná, nemluvě o tichu)
Ve tvém rozpočtu, do 2,5-3t, je slušné množství variant kompletu (tělo+MF širokoúhlý objektiv), který neurazí a nezklame.
(příklad: asi před rokem a něco jsem v Pze v jednom bazaru koupil OM101PF s manual a AP adaptérem + 28/2,8AF, bleskem i taškou za 500,- Kč, a to jen kvůli tomu objektivu, jehož hodnota je několikanásobně větší).
Doporučil bych ti navštívit někoho, kdo něco povícero má, vzít si to do ruky, k oku, vyzkoušet... a teprve potom se rozhodovat.
Vybírat si podle papírů a řečí foťák či objektiv (o skládankách raději nemluvit) není asi to pravé ořechové. auto a ženu si taky nevybírám podle katalogu.
Douška: záložní tělo se taky někdy setsakramentsky hodí, třeba pro možnost paralelně fotit na čb i barvu, na negativ i diák, při výletech mít iso 100 na slunce a 400-800 do interiérů, aniž byses trápil přehazováním nedofocených filmů.... atd...
asi tak.