Oprava měchu u zvětšováku
Publikováno 29 srpen 2011 - 08:23:49
1) dostal jsem darem zvětšovací přístroj Opemus IIa, který bohužel několik let ležel ve sklepě. Měch je tedy popraskaný a při bližším zkoumání jsem zjistil, že na několika místech uniká světlo.
Je možné ho nějak "samodomo" opravit? Nebo se spíš vyplatí peníze vrazit do nového přístroje?
2) Je Magnifax 4 opravdu nejlepší amatérský přístroj, který se dá za rozumné peníze koupit? Je u něj nějak výrazný kvalitativní skok např. od Opemusu 5 (pomiňme formát).
díky.
Publikováno 29 srpen 2011 - 08:45:13
Ahoj,Zdravím,
1) dostal jsem darem zvětšovací přístroj Opemus IIa, který bohužel několik let ležel ve sklepě. Měch je tedy popraskaný a při bližším zkoumání jsem zjistil, že na několika místech uniká světlo.
Je možné ho nějak "samodomo" opravit? Nebo se spíš vyplatí peníze vrazit do nového přístroje?
2) Je Magnifax 4 opravdu nejlepší amatérský přístroj, který se dá za rozumné peníze koupit? Je u něj nějak výrazný kvalitativní skok např. od Opemusu 5 (pomiňme formát).
díky.
ad 1 - pokud nejsou otvory v měchu moc velké a z nějakých důvodů chceš do opravy něco investovat, dá se použít tohle http://www.karavany-...lectrical-tape/, mám tím zapatlaný i měch u VF. Na absolutní světlotěsnost je potřeba více vrstev. Ono je taky důležitý, aby v okolí zvětšováku nebylo moc odrazných ploch, ze kterých by se různé parazitní světlo mohlo odrážet na desku zvětšováku a snižovat kontrast.
ad 2 - v současné době se dá koupit za rozumný peníz spousta zvětšováků. Osobně jsem měl Opemusa 5 a koupil jsem si Magnifax 4 (tuším) a dělá se mi s ním lépe. Z české produkce je to asi IMHO to nejlepší. Jediné, co mi na něm ze začátku vadilo je ostření na levé straně. Zatím jsem nepřišel na to, jak to přehodit. Ale je to jen o zvyku.
Publikováno 29 srpen 2011 - 11:00:32
U Škody mají rámečky pro Opemus 3 a 5, ale paní mi neuměla poradit. Pokud by je šlo nějakým způsobem znásilnit a použít i ve dvojce, vzal bych je.
Publikováno 29 srpen 2011 - 12:04:48

Byt tebou bych si poridil rovnou neco na 6x9 (jo, taky jsem si myslel, ze to nebudu potrebovat) a tim padem je Magnifax 3a nebo 4 nejlepsi volba.
Publikováno 29 srpen 2011 - 12:19:37
Byt tebou bych si poridil rovnou neco na 6x9 (jo, taky jsem si myslel, ze to nebudu potrebovat) a tim padem je Magnifax 3a nebo 4 nejlepsi volba.
Asi to tak dopadne. Ten Opemus II jsem dostal za 0,- Kč i s odvozem a flexaretou, takže si není na co stěžovat. U nějakého Magnifaxu s barevnou hlavou stejně skončím, jen musím počkat na vhodnou příležitost.
Publikováno 23 listopad 2012 - 14:41:13
Publikováno 23 listopad 2012 - 18:43:54
Publikováno 23 listopad 2012 - 19:28:18
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních