...
Asi prd dvoma rokmi som si kupil telo eos5 a redukciu na pentakon six;
napriklad biometar 80/2.8MC mi vysiel katastrofalne na otvorenej clone skoro nepouzitelny sice bez vinetacie ale ostrost ziadna na zvetsenine 13x18.Asi rok a pol som sa s timto problemom trapil a nie a nie dobre
zabery 90percent odpad.Snad najlepsie vysiel Flektogon 50/f4 ten bol pouzitelny aj pri otvorenej clone,Sonar 300/f4 na f8 vyborny,ale to su vsetko uz vysoke clony a vetsinou fotim z ruky pri slabom svetle.Takze po roku a pol som zainvestoval a kupil dva original canon EF.
Objektivy pentakon som pouzival len na ciernobielo pri foteni na farbu su na objektiv kladene este vetsie naroky.Ale co si pametam biometar 80/f2.8 mal dost besne-divoke farby-ja uz tymto objektivam moc neverim.
Aspon ne na kinofilm.
1,tak ako napisal spoky,aspon jeden refrencny ojektiv
2,minilab z velkym otaznikom,kym pred piatimi rokmi sa dalo vybrat
dnes je dobrych minilabov na film ako safranu.
3,Film na svadbu asi Portra Kodak.
k použití středoformátových objektivů na kinofilmu obecně:
ne nadarmo se ve slušných recenzích a testech objektivů vyskytují pojmy jako rozlišovací schopnost, přenos kontrastu, barevné podání, MTF ....
Středoformátové objektivy naprostou většinou (až na malé výjimky, ceněné i dnes velmi, velmi vysoko) mají o dost menší rozlišovací schopnost než i průměrné kinofilmové objektivy. s přenosem kontrastu to bývá podobné - s možná ještě většími výkyvy mezi průměrnými , lepšími a nejlepšími.
Proč vůbec se snažit o slušné výsledky nasazením těch nejlepších, nejdražších filmů v kombinaci s objektivy, které vlastnosti filmů prostě nejsou schopny využít? Pak není divu, že je člověk velmi zklamán nad zvětšeninou či diapozitivem.
V době za krále klacka, respektive již v době, kdy i u nás bylo možno zakoupit i velmi dobré dia- i negativní filmy běžně, a fotky nechat běžně v labech vyvolat, jsem teprve začal poznávat nedostatečnost některých do té doby mnou používaných objektivů z produkce Zeiss Jena, a jejich charakteristické vlastnosti v podání barev, a tyto se snažit napravit používáním filmů k nim vhodných. Například Pentacon elektric 2,8/100mm (tuším Orestor či Orestegor konstrukce) barvil silně žluto-zeleně, tudíž v kombinaci s diapozitivem Fuji naprostá katastrofa, kdežto s dia Kodak, který naopak přeháněl červenou a modrou, už jakž takž neutrální slušné barvy. A nevyváženost barevného podání tří objektivů Zeiss Jena (20,50 a 100mm), jež jsem používal, mi dělala docela vrásky, stejně jako možná i obsluze labů, kam jsem dával vyvolávat filmy a dělat fotky.
Až na stará kolena s masovým nástupem tikizrcadlovek, kdy pro mě nastal ten správný čas na pořízení slušných kinofilmových objektivů (a k nim i těl), nad nimiž drzou reklamou zblbé, věděním nepoznamenané, masy ofrňovaly nos (dnes je to jinak, díky kontraproduktivním slušným informacím na webu ta dobrá skla bohužel dnes rostou v ceně a je jich čím dál míň), si dopřávám ten luxus fotit opravdu kvalitními objektivy, se kterými nemusím tyhle základní věci řešit.
Pořídit si pro focení krajiny, pokud to není jen chvilkové zblbnutí, kvalitní optiku ve vhodných ohniscích, rozhodně nejsou vyhozené peníze. Dokonce není vyhazováním peněz ke kvalitnímu širokoúhlému objektivu, který je ve značkovém systému, který používám, slabinou, i levné tělo jiného systému. Vyhazováním peněz a mrháním energií a materiálem je opakovaný nákup objektivů levných, kterých se válí všude po bazarech haldy, jež jsou (nestydím se říct) nedostatečné až mizerné, prostě jen levné náhražky, které stejně člověk, který pozná pravdu, stejně zase vyhodí či prodá a investuje znovu. Takže před nákupem objektivu, od něhož očekávám nadprůměrné rozlišení, neutrální barevné podání a vysoký přenos kontrastu, tak moc důležitý pro barevnou fotografii, zvláště diapozitiv, můžu jen doporučit vyhledat si co nejvíce ověřených a důvěryhodných informací o tom kterém objektivu, případně si nechat ukázat fotky a diáky od těch, kteří ty objektivy používali či používají. Šetřit se dá na materiálu, na kvalitní optice v zásadě moc ne, i když to ti znalí již umí též, někdy jen i se štěstěnou sedící na hrbu.