Zrcadlovkáři tohle řešit příliš nemusí, ale uživatelé dálkoměrů se bez ext. hledáčků jen těžko obejdou (pokud si tedy nevystačí s vestavěným). Pro Skopar 25/4 úspěšně používám Samsung OVF1 24mm určený pro nějaký digitál. Bohužel s poměrem stran 3:4 a ani pokrytí není kdovíjaké, ale je to řešení více než použitelné, a hlavně cenově přijatelné (stál mě na ebay asi 1000Kč, nicméně jsem ho musel hned rozebrat a mírně narovnat framelines, protože se to kácelo snad o 5°; jinak udělané to mají pěkně - kov+sklo+plast).
Dozrál ale čas pořídit si nějaký ultimátnější, nejlépe kombo 21/25mm, případně bych byl ochoten se smířit i jen s 21mm. V úvahu připadají vpodstatě jen 3 výrobci, a to Leitz, Zeiss a Cosina. První dva stojí stejně jako většina objektivů od Cosiny, Cosina samotná nabízí dvě verze - plast a nebo kov. Porovnával je někdo? Na netu se píše, že ten kovový (novější a dražší) je citelně lepší po všech stránkách, ale věřte si PR

. Na eBay se občas taky objeví nějaký Leica hledáček v dražbě, má smysl do toho investovat nebo je to skutečně jenom cena za značku?
Pokud tu shodné téma už je, tak se omlouvám za moji slepotu, ale nenašel jsem to.