Přejít na obsah

Fotka

Fomapan 100 / 120 - aktuáln spolehlivost (2026+)?

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
14 odpovědí na toto téma

#1 BvS2222

BvS2222

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 16

Publikováno 23 červen 2026 - 07:27:01

Zdravím vespolek, pár let jsem nic nevyvolal mám zafrontováno v lednici, tamtéž také pár desítek Fomapanů 100/120 s expirací 3/2024. Takže mě vlastně během posledních let, kdy jsem řešil školu a dvě malý děti, možná minulo, že se "něco děje"? Teď na mě zase vyběhlo jedno video konstatující, že by F100 mohl mít problémy s emulzí, tak se vás zdejších Fomapanistů chci zeptat, co vše se kolem svitkového Fomapanu 100 dělo v posledních letech, jak moc spolehlivé je koupit jej dnes (z hlediska loupání emulze, prokopírování těch vodících teček z papíru do emulze, vad v emulzi).

Díky za případné reakce. Fomapan 100 mám fakt rád, ale zase už jsem blíž do rakve než porodnice, takže bych nerad plejtval časem na materiál, který je nespolehlivý. Jinak mezi cca 2008 - 2022 jsem se Fomapanů 100 v 135 i 120 nafotil hromadu a nikdy jsem neměl jedinný problém. Ale byly to dnešní optikou starší várky s expirací nejpozději tak 2017-2021.

• 0

#2 duuri

duuri

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 941 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 342

Publikováno 23 červen 2026 - 12:34:09

rozne vady v emulzii mozem potvrdit. v 120 aj 35mm, a je jedno ci id11,lc29, d76, ilford alebo iny ustalovac, rozne flaky, vypadana emulzia, bodky.. otlaceny papier ale nie.

• 0

#3 BvS2222

BvS2222

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 23 červen 2026 - 12:48:24

Hm, tak to notně zamrzí, vzhledem k tomu, co stojí PanF+50 / FP4 / Delta100 / Tmax100 ve svitku dnes. Díky za info.

• 0

#4 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 909 příspěvků(y)
Reputace: 42

Publikováno 23 červen 2026 - 18:48:37

Hm, tak to notně zamrzí, vzhledem k tomu, co stojí PanF+50 / FP4 / Delta100 / Tmax100 ve svitku dnes. Díky za info.

Jsou i levnější spolehlivé alternativy. A připlatit za kvalitu stojí za to.

• 0

#5 BvS2222

BvS2222

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 3 červenec 2026 - 13:23:37

Měl jsem Fomapan 100 / 120 za kvalitně vyráběný. Obrazově jsem s ním vždy byl naprosto spokojen.

• 0

#6 fotograf302

fotograf302

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 210 příspěvků(y)
Reputace: 27

Publikováno 5 červenec 2026 - 12:37:51

Dobrý den. Tož já nevím, no. Asi na tom něco bude a zamrzí to. Tečky mám na kino 100 i 400. Vždycky. S jakoukoli vývojkou. S jakýmkoli přerušovačem. S jakýmkoli ustalovačem. Kupované i namíchané. Filtrované. V destilce. Smáčedlo, nesmáčedlo, volné sušení, stírání, odstřeďování. Zkoušel jsem úplně všechno a jednou jsem dokonce vyzkoušel celý proces včetně praní v destilce. Bylo to jako jít s dělem na mouchu. A přesto byly tečky. V emulsi. Ne na podložce. Nebylo lze je odstranit žádným způsobem. Bohužel jsou vidět i na 10×15. Vzhledem k tomu, že bylo vyzkoušeno naprosto všechno a i takový overkill jako celý proces v destilce, nemohou tečky vzniknout špatným procesem. Je to škoda. Bude třeba využít jiný materiál.
  • 0

#7 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 909 příspěvků(y)
Reputace: 42

Publikováno 5 červenec 2026 - 14:56:02

Dobrý den. Tož já nevím, no. Asi na tom něco bude a zamrzí to. Tečky mám na kino 100 i 400. Vždycky. S jakoukoli vývojkou. S jakýmkoli přerušovačem. S jakýmkoli ustalovačem. Kupované i namíchané. Filtrované. V destilce. Smáčedlo, nesmáčedlo, volné sušení, stírání, odstřeďování. Zkoušel jsem úplně všechno a jednou jsem dokonce vyzkoušel celý proces včetně praní v destilce. Bylo to jako jít s dělem na mouchu. A přesto byly tečky. V emulsi. Ne na podložce. Nebylo lze je odstranit žádným způsobem. Bohužel jsou vidět i na 10×15. Vzhledem k tomu, že bylo vyzkoušeno naprosto všechno a i takový overkill jako celý proces v destilce, nemohou tečky vzniknout špatným procesem. Je to škoda. Bude třeba využít jiný materiál.

No to mi přijde jako dost podivné. Většinou jsou problémy se svitky a to zejména F200. Abys měl úplně stejné problémy na kinofilmech F100 a F400 zároveň i přes tu péči s destilkou, to vidím zádrhel jinde. Tipnul bych nevhodné skladování, klidně i před koupí materiálu. Je to všechno z jednoho nákupu?

• 0

#8 opematus

opematus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 128 příspěvků(y)
Reputace: -76

Publikováno 5 červenec 2026 - 17:16:55

Není třeba se unáhlit. Nebude na škodu podívat se na ty tečky mikroskopem(spodní podsvícení). Kontrolu procesu rozšířit od samého počátku, tj. od vložení filmu do fotoaparátu. Ve Fomě problém nebude. Neserme si do vlastního hnízda!

• -1

#9 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 748 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 181

Publikováno 5 červenec 2026 - 20:41:00

V destilované vodě nikdy filmy nemáčet delší dobu, dochází v ní k nadměrnému botnání želatiny a může dojít k jejímu poškození.
  • 0

#10 BvS2222

BvS2222

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 6 červenec 2026 - 20:27:28

No já se přiznám, že v rámci úspor jsem vždy přednamáčel, Rodinal či Excelku / přerušovač / ustalovač rozdělával v normální kohoutkovce, stejně tak vypíral ilfordní metodou a až na samotný závěr smáčedlo řešil destilkou. Nikdy problém.

• 0

#11 pasiasty

pasiasty

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 577 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 143

Publikováno 6 červenec 2026 - 21:53:34

V destilované vodě nikdy filmy nemáčet delší dobu, dochází v ní k nadměrnému botnání želatiny a může dojít k jejímu poškození.

Jako že v destilované želatina bobtná víc, než v kohoutkové? Nedochází k nabobtnání během vyvolávání (někteří dělají hodinový či ještě delší stand) a dalších lázni?   

• 0

#12 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 748 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 7 červenec 2026 - 21:10:21

V destilované vodě nejsou minerály a při vložení želatiny dochází k osmóze - želatina botná daleko víc než v normální vodě nebo v destilované vodě s vývojkou. Ale jak už bylo řečeno několikrát - dnešní filmy jsou mnohem víc a mnohem sofistikovaněji tvrzené než filmy starší, tak je možné, že to přežijou. Nicméně praní v destilované, demineralizované nebo deionizované vodě není ani moc efektivní..
  • 0

#13 JiriPlzen

JiriPlzen

Nováček

• Předplatitel
  • 113 příspěvků(y)
Reputace: 59

Publikováno 11 červenec 2026 - 10:20:25

... praní v destilované, demineralizované nebo deionizované vodě není ani moc efektivní...

To mi přijde trochu divné tvrzení. Pokud potřebuji dostat z želatiny všechen chemický bordel, tzn. vyprat aby tam nebylo krom stříbra a želatiny nic jiného, tak právě destilka se smáčedlem logicky udělá nejlepší práci, snad ne? Právě kvůli osmóze.

Pokud se má úvaha minula s realitou, tak mi to, prosím, vysvětlete. Protože tohle vážně nechápu.

BvS2222:

Nekupujte si ani Rollei RPX filmy. Mají úplně stejné vady jako Foma, jak RPX25 tak 100 i 400. S tou RPX25 jsem teď pěkně nakrknutý, protože jsem na ní fotil téma, které tečky/krupice docela kompletně znehodnotily. Jsou to doslova "vodopády" bílé krupice. 

Můžu doporučit za tu samou cenu všechny verze Kentmere. Asi nejrozumější v poměru cena/výkon. 

• 1

#14 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 748 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 13 červenec 2026 - 00:42:19

No je to poněkud složitější a nejsem si jist, jestli se to dá dost dobře popsat pomocí termínů jako "chemický bordel" apod. Každopádně jsou to dvě věci, které by se neměly míchat dohromady - 1. jak se chová želatina v destilované vodě a 2. jak nejlépe zbavit želatinu a papírovinu (pokud se bavíme i o papírech) zbytků chemikálií z předchozích lázní (hlavně ale komplexů thiosíranu).
Jelikož ale nejsem odborník na želatinu (a že na to člověk potřebuje být sakra odborník!) ani chemik, můžu jen uvést citace nebo odkazy na závěry těch kdo jsou. Až je dohledám.
Nic víc udělat nemůžu a pokud si kdokoliv bude chtít ponechat přesvědčení získané vlastní úvahou, bránit mu v tom nebudu.
  • 0

#15 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 875 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 448

Publikováno 13 červenec 2026 - 22:41:34

píšu si do notýsku a určitě se zeptám našeho chemického odborníka hradeckého předsedova tajemníka, protože je to problém zajímavý 

-

před třiceti léty nás jako prodavače elektro školil obchoďák od světové značky a doslova říkal - nepoužívejte destilovanou vodu, neb nemá ionty a netvoří se dostatečně pára

jestli chtěl prodat víc žehliček nevím, ale z destilky jsem páru měl, možná jí bylo o jednotky procent méně, ale byla

• 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních