Přejít na obsah

Fotka

S č m fot te v roce 2026

fotoaparát gas vybavení

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 Orfanic

Orfanic

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 322 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno Včera, 09:18:44

S čím aktivně fotíte v tomto roce?

Napadlo mě, že by bylo zajímavé zjistit a porovnat si s čím kdo skutečně aktivně fotí. Jednak jako homeopatická léčba GASu (k čemu to mít, když s tím stejnak nefotím) a jednak jako zajímavá sonda do toho co je k něčemu a proč.

Já jsme zjistil, že přes obrovské množství různých fotoaparátů skutečně a aktivně používám jen pár.

Za mě to jsou:

Soligor SR300 + danubia 28/2.8 (široký a levný) + minolta 45/2 (širší, o chlup ale širší) + minolta 50/1.7 (klasika na všechno) + 135/3.5 (portrét) - tahám to všude a furt, protože se o něj nebojím, protože to je "jenom soligor"

Zenit Horizont - panorámata, panorámata, panorámata. Na stojáka, na ležáka, ale nikdy na pražáka!!! 

Minolta 7000 + minolta 35-70 f4 - univerzální rozsah na výlety a autofokus je někdy fajn. A šlape to na AAA baterky!

Minolta 500si + sigma 17-35 - mf + hyperfokál - je to tak super   š    i     r     o     k     ý

Rolleicord V / Yashica D - v 6x6 tak nějak přirozeně nahradili flexarety. Asi mi ta kresba nějak podvědomě víc vyhovuje a ty matnice jsou taky lepší.

Jinak všechno krmím fomou 100 a 400. Nabíjím metráž (@80 nebo @50) a 400 (@200 - hlavně v horizontu pro větší hloubku ostrosti nebo když je málo světla).  Ve svitku 100 (@80) a 400 (@320). S metráží vůbec neřeším kolik toho nafotím. Fotím jak chci. Spíš víc, protože v komoře nakonec zjistím, že to chtělo ještě jinak a mohlo to bejt lepší - úhel, kompozice, ořez, větev v hlavě...

No a máchám to v rodinalu 1:50 od Adoxu, protože mi zatím, narozdíl od Fomácký R09, nechcípnul. Sem tam semi-stand 1:100. Ale to fakt jen výjimečně, když mě osvítí, nebo najdu něco fakt starýho v koupeným foťáku a nevím jak na to.

• 0

#2 Venos

Venos

Nováček

• Předplatitel
  • 106 příspěvků(y)
  • LocationUherský Brod
Reputace: 9

Publikováno Včera, 13:56:37

Nejvíc fotím asi na Canon eos 30 s Canon 24-105 IS L, je to sice velké a těžké, ale dává mi to tak nějak to co bych si představoval. Pak jsem fotil na Zorkiho, se kterým jsem měl ale problémy s dalšíma objektiva, tak jsem ho vyměnil za Canon IVSB, a když nemám problém s objektivama tak se mi zase zpožďuje asi jedno platynko a dělá mi to pruhy. Takže musím sehnat někoho na opravu. No a do třetice fotim na Exaktu Varex IIa (nejkrásnější fotoaparat) s Primagonem 35mm a Trioplanem 50mm. 

Láduju Fomu 200 metráž a vyvolavam v Instant Mytolu 1+1 nebo 510 pyro a nebo nově fx-55, ale s to mi zatim moc nevychází, vsechno doma míchané. 

• 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:fotoaparát, gas, vybavení

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních