Publikováno 4 May 2012 - 18:56:08
Kolegové! Nemyslím to zle, ale připadá mi téměř srandovní - bavit se u Acrosu o zrnitosti...
Aros je oravdu velmi výjimečný film, který (když se s ním zachází "slušně" - a vůbec to nemusí být "vědecky") snese vše.
Vyvolání je možné opravdu ve všem, k čemu má "běžný fotograf samovyvolávač" přístup. Zmršení je možné - ale není až tak snadné.
Já jsem volal Acros v Rodinalu, Atomalu, Atomalu FF, Xtolu, Instant Mytolu, PCTEA, DS-12, DS-10, kinematografické vývojce s OPDA, Halcyonu s PPDA, Ultrafinu Plus, a jistě i dalších - které mi vypadly z paměti.
Prakticky všechny vývojky poskytují nadprůměrný obrázek. Zvláště bych "vypíchnul" Rodinal (u svitku), Instant Mytol, DS-10, DS-12 (u kinofilmu). Suzukiho vývojky pokrývají všechny (moje) potřeby - včetně push, pull, formátů do 50x60cm.
(Pozn.: Kibishova Etiopie - Omo River je volaná v DS-10 1+1 a je nádherná!)
Při zpracování Acrosu je (dle mého soudu) třeba se soustředit na: přesnou expozici (dle staré poučky: exponuj dostatečně, ale co nejméně jak je možné), neopotřebenou vývojku, dodržení teploty vývojky, natrénované překlápění (Acros pozná i poměrně malé odchylky při překlápění), perfektní ustálení. Snad ještě - nemyslím si, že by se tomuto filmu "líbily" příliš ředěné vývojky... Takže buď stock, nebo 2+1, nebo 1+1. U Rodinalu klidně 1+24 až 1+50. Je to tenkovrstvý film a myslím si, že je "postavený" na volací doby kolem 6-8 minut.
Naopak mu nevadí vyšší teploty při volání (samozřejmě - s příslušnou korekcí času), 25°C (mně ani Acrosu neublížilo). Vysvětlení asi bude opět v tenké vrstvě - želatina zmáčením, bobtnáním až tolik "nenabyde" a cesta vyvolávače k aktivním částicím se až tolik nezmění.
Acrosu se příliš nelíbí rozdíly v teplotách jednotlivých lázní - ideálně tedy všechny lázně stejně teplé.
Praní se mi osvědčilo za stálého pohybu a ne při příliš vysoké teplotě - tedy cca do 22-24stC.
Acros velmi rychle schne - mně se osvědčilo smáčedlo od Amaloca nebo leštidlo do myčky nádobí z Lidlu .
Kdo neumí, bude se trápit při zvětšování: pokud Acros vyvoláte jenom trochu "měkce", budete bojovat... "Vyříznete-li" totiž jenom např. část rozsahu (a u Acrosu je to klidně 12 - 14 EV!), budete mít furt šedivku! Kdo si dá práci a umí to, použije split grading a bude odměněn neuvěřitelně bohatým obrazem.
Tož tak!
P.S. U Acrosu (a asi u každého "moderního" filmu) je dobré natrénovat "standardní expozici a volání". On (ta mrška) se umí pohybovat ještě i daleko "za mantinely možného" a ne vždycky se podaří to vychytat.