Přejít na obsah


Fotka

skener 120/135 filmů


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
109 odpovědí na toto téma

#51 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 300

Publikováno 29 listopad 2012 - 14:24:48

Pro V750Pro lze problém s prohýbáním vyřešit poměrně jednoduše - na negativ vyrobit z černého papíru rámeček, přiklopit AN sklem (ono tedy stačí v reálu jakýmkoliv sklem) a skenovat z celé plochy. Mám ale dojem, že to pak blokuje ICE - takže jen BW.
  • 0

#52 lukerich

lukerich

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)
  • LocationOlomouc
Reputace: 0

Publikováno 12 prosinec 2012 - 17:41:29

Zdravím všechny!

Fotím pár svitků, kinofilmů za rok (zatím), ale teď se chci pustit sám do vyvolávání negativů a tím ušetřit peníze, dělat opravdovou fotografickou práci a mít to vše pod svou kontrolou. Rád bych negativy scanoval, ale prostředky k tomu nemám a známé taky ne. Nemohl byste mi někdo z vás nascenovat občas nějaký ten negativ?
Jsem z Olomouce.
Díky za pomoc, Lukas
  • 0

#53 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 300

Publikováno 12 prosinec 2012 - 22:18:52

lukerich: poslal jsem ti zprávu
  • 0

#54 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 23 prosinec 2012 - 07:16:05

Ha! tohle tema mi uplne uteklo :) Co takove ty filmove scannery z lacinejsi produkce? Vetsinou maji 1800DPI a vse tak nejak "natvrdo" nastavene. Ma s tim nekdo realnou zkusenost? nemyslim pro nejake super ukazovani, ale jen pro zbeznou archivaci/prohlizeni a katalog co se nachazi na negativech... Do scanneru za bambilion se mi nechce investovat, ja se porad tesim na ten zvetsovak :) ...
  • 0

#55 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 474 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 200

Publikováno 23 prosinec 2012 - 08:33:58

Ja používam stolný skener Canon 8600 s dianadstavcom a práve na to čo sa pýtaš, mi úplne postačuje. Filmy skenujem pri 2400 opt DPI a táto kvalita mi úplne vystačuje na archív negatívov a dia v počítači, a v pohode z toho v prípade potreby vytlačím fotku až A4, bez väčších úprav, ktorými ja zase až tak veľmi nevládnem.
  • 0

#56 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 474 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 200

Publikováno 23 prosinec 2012 - 08:35:22

P.S. ešte som zabudol, skener stál ešte pred nástupom EUR cca 6 500,- Korún.
  • 0

#57 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 23 prosinec 2012 - 22:23:43

Tak koukam, Epson V330/V370 versus Canon 5600F. Cenove jsou na tom +- stejne, jen jaky SW? Vuescan, ci SilverFast? Nechci se s tim babrat nad miru "nastav a zapomen", jen pak krmit negativy a klikat.

Popripade, kdyby tu mel nekdo nejaky starsi scanner s nastavcem a valel se mu ve skrini pod centrimetrem prachu ... :) ...
  • 0

#58 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 474 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 200

Publikováno 24 prosinec 2012 - 09:26:07

Pri Canone je Silverfast ktorý som nastavil pri inštalácii, a odvtedy som tým nehýbal, ani neviem kde v počítači prebýva.
  • 0

#59 mclusky

mclusky

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 178 příspěvků(y)
  • LocationPraha Klánovice
Reputace: 76

Publikováno 24 prosinec 2012 - 10:24:19

Já bych doporučil bazarový 8600 raději než za skoro stejné peníze se prodávající 5600... Skenuje 12 snímků místo 6 a to je o tolik pohodlnější! A středoformát samozřejmě. Teda, doporučil bych ho dříve, před nedávnem se mi podělala ta horní řádka diod a skener je v háji :( ne že by se nezaplatil, naskenoval jsem na něm snad stovku filmů, ale stejně...
  • 0

#60 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 474 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 200

Publikováno 24 prosinec 2012 - 11:20:23

Ja som s tým svojím naskenoval už asi 10 000 políčok od kinofilmu po 6x9 a zatiaľ chvalabohu funguje, len už so ho asi trikrát musel rozobrať a zvnútra vyčistiť, lebo tam bolo toľko prachu, že už to vadilo pri skene, hold statická elektrina.
  • 0

#61 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 24 prosinec 2012 - 20:14:38

Servus!
Aj to sem hledal, bazarovy 8600, 8800, 9000 ... bezuspesne ... bud to nikdo neda z pracky, nebo to konci v popelnici jako nefunkcni :) ...
  • 0

#62 Grain

Grain

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 263 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 25 prosinec 2012 - 16:12:00

Teď testuju Epson V500. Na profi práci zapomeňte, ani tento skener zrno nedělá. To co se jeví při přiblížení jako zrno jsou jen interpolované pixely. Nicméně na digitální osvit na papír si myslím že je možno Epson V500 do formátu A4 použít.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#63 Grain

Grain

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 263 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 25 prosinec 2012 - 16:15:29

Ještě sken z Ilford 100 3200 dpi, celkem bez úprav.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#64 Grain

Grain

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 263 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 25 prosinec 2012 - 16:18:46

Nakonec Fomapan 100. Všechno jsou to 35mm.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#65 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 11 leden 2013 - 05:52:33

kdyz uz tedy cca vime cim a jak scanovat... ma tu nekdo znalost/zkusenost nejakeho DB SW pro katalog? Zatim to tridim podle toho jak vyjde folie, ale to je dost neprehledny :(
  • 0

#66 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 169 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 215

Publikováno 11 leden 2013 - 10:23:08

lightroom

mssql :)
  • 0

#67 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 561 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 110

Publikováno 11 leden 2013 - 10:32:53

lightroom ... trochu drahej katalog :-D
  • 0

#68 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 169 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 215

Publikováno 11 leden 2013 - 10:36:41

excel? :)

..tedy vlastně OpenOffice Calc

edit: mimochodem, 109€ za etalon software kompletně řešící správu a úpravu digi je příliš?
  • 0

#69 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 11 leden 2013 - 15:33:33

dekuji, ma poklona! :)

umm co stoji 109e? Ten Adobe Lightroom? Jdu zkusit trial :) ...
  • 0

#70 PeterMarek

PeterMarek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 231 příspěvků(y)
  • LocationPetržalka
Reputace: 676

Publikováno 11 leden 2013 - 16:30:05

kdyz uz tedy cca vime cim a jak scanovat... ma tu nekdo znalost/zkusenost nejakeho DB SW pro katalog? Zatim to tridim podle toho jak vyjde folie, ale to je dost neprehledny :(


Hmm...

Picasa od Gogola? Pri vhodnom pomenovávaní a štruktúre podadresárov to na rýchly prehľad stačí a zvyšok urobím cez Photoshop + Bridge...
  • 0

#71 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 11 leden 2013 - 16:42:44

tam mi vadil ten "Vincent van Googole" faktor ;) (nerad spicla googla) ten LR vypada pouzitelnejs :)
  • 0

#72 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 169 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 215

Publikováno 11 leden 2013 - 21:49:54

Hmm...

Picasa od Gogola? Pri vhodnom pomenovávaní a štruktúre podadresárov to na rýchly prehľad stačí a zvyšok urobím cez Photoshop + Bridge...

jasně, pokud už PS máš, asi nebudeš kupovat LR. nemyslím však, že si amatér zakoupí PS, když LR na úpravu fotek naprosto postačuje a navíc je umí spravovat, to za výrazně nižší cenu. btw todle je na temnou hodně velký offtopic, vše již bylo vyřčeno, tak snad zpět do temnice ne? :)
  • 0

#73 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 772 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 257

Publikováno 11 leden 2013 - 22:04:23

jen technická poznámka: adobe uvolnil PS CS2 zdarma k volnému použití, stejně jako spoustu dalšího sw starých verzí. stačí hledat ... včetně sér.čísla a registrace je to free. berr: LR i PS není až tak úplně OT pro temné skenování :-D
  • 0

#74 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 44

Publikováno 11 leden 2013 - 22:09:43

uvolnil zdarma ke stažení instalačky a seriový čísla k instalaci. avšak licence zdarma není...
  • 0

#75 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 169 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 215

Publikováno 11 leden 2013 - 22:20:47

jen technická poznámka - mám za to, že zveřejnění sériových čísel a souborů na webu adobe neznamená, že instalace a používání takového SW bez zakoupené licence je legální. potvrzení či vyvrácení jsem zatím nenašel ani přímo u zdroje tj. Adobe. možná jsem špatně hledal, máš nějaké jiné informace? slušný SW zadarmo se hodí, ale zatím mi to z hlediska práva přijde nastejno jako stáhnutí vyspělejší CS6 přes torrenty:)

mmch pro zájemce z řad amatérských pirátů, ten web je tady:

http://www.adobe.com...oads/index.html
  • 0

#76 MarV

MarV

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 343 příspěvků(y)
  • LocationMater urbium
Reputace: 38

Publikováno 11 leden 2013 - 22:28:40

jen technická poznámka: adobe uvolnil PS CS2 zdarma k volnému použití, stejně jako spoustu dalšího sw starých verzí. stačí hledat ... včetně sér.čísla a registrace je to free. berr: LR i PS není až tak úplně OT pro temné skenování :grin:

Mno, právnící to vidí ještě kapku jinak... Oficiální zpráva fy Adobe říká, že se jedná o krok umožňující využívat licence ke staršímu SW, jelikož jim havaroval server tyto licence ověřující. Nicméně věřím, že v Adobe nespadli z višně a právní závěry z divokého stahování jejich produktů vyvozovat nebudou. Sám už tu jejich CS2 mám taky ;)
  • 0

#77 MarV

MarV

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 343 příspěvků(y)
  • LocationMater urbium
Reputace: 38

Publikováno 11 leden 2013 - 22:35:11

... potvrzení či vyvrácení jsem zatím nenašel ani přímo u zdroje tj. Adobe. možná jsem špatně hledal, máš nějaké jiné informace ...


Redaktoři webu "protisedi.cz" podnikli na Adobe přímý dotaz a dostalo se jim relativně nepřímé odpovědi. Smysl je v zásadě vystrižen v mém předchozím příspěvku... Mnou citovaný článek je dotupný zde.
  • 0

#78 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 300

Publikováno 11 leden 2013 - 23:10:55

Upozorňuji, že Excel zmíněný výše není databázový program, ale tabulkový procesor. Pro použití k třídění fotek zcela nevhodný. Existuje řada SW, které to umí lépe. Např. MS Access umožňuje propojení s náhledem fotografie (pro databázi fotografií celkem dost důležitá vlastnost) a je "klikací" - takže s ním zvládne práci skoro každý :)

... tedy i já :D
  • 1

#79 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 12 leden 2013 - 01:21:48

takze jsme se dostali k tomu, ze notysek a tuzka je stale neporazena dvojka :) ...
Vsem diky za namety, ten LR nevypada vubec spatne (narozdil od PS je dost primitivni i pro takovy pako jako sem ja), dokaze pracovat s adresarovou strukturou tak jak jsem presne chtel... (co by byl mazec, by bylo ukladat vystupy primo do nejaky DB pro nasledny cteni na webu, viz dole)
MS Excel se svete div se hodi taky, ackoliv se jedna o "tabulkovy procesor". V nem jsem mel DB hranych filmu v dobe kdy interfernet byl domenou vyvolenych. Jen je trosku horsi to naucit delat to co chci ja.
MS Access je dabelsky program, uspesne ho v kolbence obchazim jiz nekolik let, ale drive ci pozdeji do neho budu muset spadnout :D ... (takze je mozny, ze tohle pojmu jako domaci cviceni a trebas neco vykoumam :D)

Ad Adobe CS2: Vynikajici marketingovy trik! :) Proste reknou "spadl nam jakoze server pro par let starou aplikaci, no a nam se nechce to znova skladat a rozbihat, protste starej smejd. Tak co kdyz jim ty seriaky hodime at si decka hrajou, server posleme do ciny na pretaveni a dlabeme na to? A jeste se o nas bude psat tak jako kontroverzne, ale hlavni je, ze si fura lidi stahne skorolegalne nejakej nas starej krumpl a budeme mit mozna o tisic novejch spokojenejch kastanu s CS6.... CS2 se uz stejne davno zaplatilo"

Co mne ale pri dnesnim procitani par webu napadlo, je pouzivat u sebe na webu cistej wordpress a upravit si to dle vlastniho. Vyhoda je tag cloud, dost slusny vyhledavani, dostupny kdekoliv kde je sit. Nebo si udelam vlastni phpBB3 prostredi ... at tak ci onak, oboji je dost dummy proof reseni :) ... a pokud je potreba si s tim hrat bez netu, tak pres Mowes mit lokalni verzi ktera se bude synchronizovat se serverovou.
  • 0

#80 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 300

Publikováno 12 leden 2013 - 18:56:37

Bimbak: dovolím si s výrokem "MS Excel se svete div se hodi taky" a velmi důrazně a HLASITĚ nesouhlasit.

Excel se na zpracování databází zcela a naprosto nehodí. Databáze (zejména fotografické) navrhuji cca od roku 1996 a už léta mě to i živí. Vím o čem píšu. Ono se sice poměrně často vidí, že v tom někdo cosi podobného databázím dělá, ale to neznamená, že je to dobrý nápad. Zatímco v Accessu je jeden řádek prostě jedna věta a nehrozí, že by došlo k nějaké destrukci dat, v Excelu stačí označit a seřadit jeden sloupec a neštěstí je hotovo. A to není nějaký hypotetický příklad, ale zcela reálná událost, kde to nejmenovaného kolegu napadlo udělat s databází, jejíž vytvoření stálo desítky tisíc. Důrazně varuji!!!

! ! ! EXCEL NENÍ DATABÁZOVÝ PROGRAM ! ! !
  • 0

#81 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 12 leden 2013 - 19:52:12

Excel neni databazovy program, na tom se shodneme, ostatni co pises je jen o uhlu pohledu na danou problematiku.
  • -2

#82 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 169 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 215

Publikováno 12 leden 2013 - 20:18:41

a takový nevinný fórek to měl být... Fabius má pravdu, není to úhel pohledu
  • 0

#83 MarV

MarV

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 343 příspěvků(y)
  • LocationMater urbium
Reputace: 38

Publikováno 12 leden 2013 - 21:11:28

Ale no tak. Než se to tady zvrhne v nějaký flame. Za prvé: ten mínus Fabiovu příspěvku jsem dal já. Za druhé: měl jsem důvod. Nemohu než souhlasit s Bimbakovým příspěvkem o úhlu pohledu. Na jaderce studuje momentálně klučina, kterej si ve Visual Basicu (pod MS Excel) napsal vlastní operační systém. Věřím, že to jako ilustrace schopností daného programu docela stačí. Access je z mého pohledu nepřehledná, těžkopádná klikačka.

Je to o tom, jak si to kdo zařídí. Přijde mi to podobné, jako když někteří lidé nehápou, proč ještě dnes někdo fotí na film.

A kdybych někdy v budoucnu uvažoval o opravdu bytelné databázi fotografií já, spolehnul bych se na MySQL.
  • 0

#84 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 12 leden 2013 - 21:37:08

OT: MarVe, skoda, ze sme vic nepokecali v ty kavarne. Ja musim priste dorazit bez slecny a mame jeste "nevyreseny ucet" :D ...

K tematu: tak to musel od nekoho dostat plus, protoze druhy minus mel ode mne. Videl jsem v praci tak propracovany Excely na kterejch pracuje trebas mensi tym lidi z dob, kdy tady nejnadupanejsi masiny melo JZD Slusovice. Vubec nechapu oc tam kraci, protoze tam je to frontend/backend/core/DB v jednom a pritom to neni nejak obrovsky...
  • 0

#85 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 300

Publikováno 12 leden 2013 - 22:18:57

Bimbak: použít program způsobem, kdy jediným kliknutím lze zcela zlikvidovat veškerou databázi a zničit hodnotu uložených dat, mě fakt jako dobrý nápad nepřijde a ani nemám dojem, že jde jen o úhel pohledu. Ten mnou popsaný případ jsem sám zažil (asi tak před 13-15 lety) a dodnes si to velmi živě pamatuji. Dotyčný si vůbec nepovšiml, co způsobil a několik dní pokračoval v práci.

... a v Accessu lze také Visual Basic použít - sám to běžně dělám. Netuším, co přesně Excel v pohledu databází nabízí a Access to nemá (může být - ale ve své praxi jsem na to nenarazil).
  • 0

#86 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 12 leden 2013 - 22:22:16

A není lepší něco v čem se dělají i základní úpravy fotek? Něco jako zoner studio a pod? V anglické verzi je zoner volně ke stažení, tuším, že to je vždy o číslo níž než aktuální.
  • 0

#87 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 12 leden 2013 - 22:53:37

Fabius: Co nabizi Excel vic nez Access? No hlavne cenu :D (tim se dostavame k tomu, ze je to pomerne hojne pouzivany reseni). Sorry, ale i jednou blbosti v cemkoliv se dokaze udelat pruser jakoby se nechumelilo, tomu se rika "human error", proste chyba v tom nejlacinejsim robotovy co je. Tohle se neda okecat, ze je to aplikace. To co dokazou u nas strelci s Oraclem, Teradatou, Informixem, kdy se kazdej mesic vsichni modli, aby se toho posralo co nejmin... o tom bych zase mohl vypravet ja a uvadet to jako vtipny historky z nataceni
  • 0

#88 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 300

Publikováno 12 leden 2013 - 23:38:30

Bimabak: je mi líto, ale zmínky o Oraclu jsou dost mimo - to asi jen těžko někdo zdejší použije na pořádání fotek. Cena Accessu je jasná. Jenže riziko nepřiměřené - "human error" je sice možný vždy, ale to co jsem popsal pro Excel je až příliš snadné.

kid: Zoner jistě řešení je - pro soukromníka asi ano. Z mého specializovaného pohledu je použití formátů s nejasnou časovou stabilitou nepřijatelné riziko.
  • 0

#89 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 13 leden 2013 - 00:06:48

Jistě. Proto fotím na klasiku :-) kdy se vždy mohu vrátit k původnímu zdroji dat.

Základ je vhodně zvolená adresářová struktura. Pokud vezmu průměrný archív klasického (nikoli digitálního střelce) fotografa, tak jej zvládnu obhospodařit pomocí vlastní paměti a zmíněné struktury. Jako nadstavbu mohu použít popisy uložené přímo v souborech fotografií s kterými si poradí téměř každý program. Spravuji rodinný archív za nějakých cca 60 let o několika tisících snímcích a vyznám se v nich dokonale.

Pokud se pohybujete v jiných rovinách a chcete použití třeba i pro skupiny uživatelů, tak jste už i nad rámcem zaměření většiny normálních smrtelníků. Ale klidně si hrajte, tagujte a tříděte. Kdo si hraje, ten nezlobí.
  • 4

#90 Bimbak

Bimbak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 90

Publikováno 17 leden 2013 - 08:37:44

Tak jsem asi nakonec skoncil na kombinaci LR + Zenphoto. Stravil jsem na tom celou noc a vysledek je uchazejici ... Napred jsem si udelal adresare podle listu s negativama, v LR jsem udelal drobny upravy a otagovani, nasledne pres Zenphoto Media Publisher plugin nauploadoval na web. Zenphoto ma skvelou funkci "Dynamic Album", tzn pres vysledky vyhledavani se vytvori album (napr kombinace "Vanoce" + "2012" + "Kolbenka" vytvori album fotek co jsem fotil o vanocich v praci i kdyz ty fotky sou rozhazeny pres nekolik adresaru). Skvela vlastnost je ta, ze se daji nauploadovat alba/adresare, nezobrazovat, ale fotky jako takovy se daji vytahnout bud prave pres DA, nebo se znalosti primyho odkazu :) ...

Jeste je uchazejici kombinace LR + Piwigo, ale tam je plugin pro LR placenej :( ...
  • 0

#91 JohnyL

JohnyL

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 62 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 102

Publikováno 14 únor 2013 - 11:55:29

Mám Epson Perfection V500 Photo a skenuji SF negativy se SilverFast AI. V technických specifikacích se uvádí maximální optické rozlišení 6400 DPI. Jenže zatímco skenovací software od Epsonu dovolí skenovat negativ s ještě o mnoho vyšším DPI (což je pak zcela jednoznačně už rozlišení extrapolované), tak SilverFast speciálně ve verzi pro tento skener (a nabídka v něm je od SilverFast tedy upravená pro tento skener) nabízí jako maximální možné rozlišení 3200 DPI s tím že 1600 DPI je maximum optického rozlišení tohoto skeneru. Skutečně při skenování na 1600 DPI a 2400 DPI stejného negativu nelze poznat rozdíl. Nad důvody tohoto rozdílu se mi nechce spekulovat (ačkoliv by taková úvaha netrvala dlouho). Sice mi 1600 DPI stačí, ale je s tím potřeba počítat.
  • 0

#92 ONDKO

ONDKO

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 309 příspěvků(y)
Reputace: 24

Publikováno 14 únor 2013 - 12:05:38

Ano,neni treba nad tým špekulovať,je to tak
  • 0

#93 eboocek

eboocek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 21 březen 2013 - 16:58:29

Zdravím, prošel jsem celé tohle rozkošatělé vlákno a mám dotaz stejný jako v prvním příspěvku, kterým vše začalo. Je nějaký rozdíl ve výsledcích mezi Canoscan 9000F a Epson Perfection V600. Přikláním se vzhledem k ceně o 1 500 méně k tomu Canonu.
Díky za radu
  • 0

#94 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 128

Publikováno 21 březen 2013 - 17:40:40

Bude to asi dost subjektivní záležitost a nikdo asi nemá oba přístroje aby sem mohl dát ukázky. Bohužel jsem ti zase neodpověděl.
  • 0

#95 pepafotograf

pepafotograf

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 760 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 319

Publikováno 21 březen 2013 - 19:06:16

Je to těžký,já mám Canon 9000F a mám to hlavně na jednoduše řečeno "náhledy",místo kontaktů...Sem tam 3x za rok "vypiplám" barevný negativ na 30x40 a to je tak vše...
  • 0

#96 kolda30

kolda30

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 28 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 22 březen 2013 - 20:58:43

Zdravím, prošel jsem celé tohle rozkošatělé vlákno a mám dotaz stejný jako v prvním příspěvku, kterým vše začalo. Je nějaký rozdíl ve výsledcích mezi Canoscan 9000F a Epson Perfection V600. Přikláním se vzhledem k ceně o 1 500 méně k tomu Canonu.
Díky za radu

Tímhle jsem taky před časem prošel, nakonec jsem rozhod pro mě o chlup lepší epson.
Jinak tady mužeš nalézt recenzi obou http://www.imaging-r...N/V600/V600.HTM
  • 0

#97 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 300

Publikováno 22 březen 2013 - 21:21:53

Konkrétně Epson V600 bohužel neznám. Před pár lety jsem testoval nejvyšší modely od Canonu (9950) a Epsonu (V750 Pro). Rozdíly byly poměrně malé - jsou to přímé konkurenční modely. Z řady důvodů jsem nakonec šel do Epsonu. V praxi ale spíš záleží na tom, co s tím kdo umí. Zejména u negativu (pro pozitiv je to zkrátka nedostatečné obojí).
  • 0

#98 Stevek

Stevek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 87 příspěvků(y)
  • LocationHostomice pod Brdy
Reputace: 89

Publikováno 29 březen 2013 - 15:48:39

Já jsem dlouhou dobu jen skenoval. Začal jsem s čistě kinofilmovým skenerem Plustek 7400 a s ním jsem poměrně spokojený. Záhy jsme ale přešel na střední formát a mám možnost v práci skenovat na Canonu 9000F a s výsledky jsem velmi spokojen. Fotím jen černobíle. Rozlišení stačí bohatě, lze si s tím dost vyhrát. Teď jsem nedávno povýšil a začal dělat opravdické fotky se zvětšovákem, zatím na matné RC. No, nejprve jsem měl dost problém dostat na papír všechny detaily ve stínech a ve světlech, tak jak jsem zvyklý ze skeneru, fotky byly ze začátku spíše tmavší a kontrastní. Naštěstí jsem zde zachytil informaci o velmi zředěné vývojce Foma GD-L až na 1:20, kterou jsem včera s úspěchem vyzkoušel a výsledkem jsou parádně vyrovnané fotky, pro někoho možná šedivky či krémovky, ale já jsem spokojen, škála šedé je opravdu bohatá, světla prokreslená, stíny také. Takže odteď už budu používat skener jen na náhledy či na chlubení se na webu:-). Nicméně uznávám, že skenování je cesta schůdná a zdaleka ne tak časově náročná, jak se dostat k velmi kvalitním fotkám z filmu. Mně ale zelené světlo a sílící obraz ve vývojce učarovaly.
  • 2

#99 Slava

Slava

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 30 březen 2013 - 23:31:01

Hezký večer všem :) Se zájmem čtu tohle téma a rád bych se podělil se svojí metodou jak vyrobit z negativu na filmu digitální obraz. To se vezme zvětšovací přístroj, odmontuje se z něho objektiv, otočí se vzhůru nohama(u většiny typů od Meopty to lze) a otvorem po odmontovaném objektivu je vidět překrásně a rovnoměrně prosvětlený negativ. Pak se vezme jakýkoliv digitální foťák, já používám uplně obyčejný kompakt Panasonic TZ-18, nastavím do režimu plné expoziční automatiky a do čb režimu a ten prosvícený negativ přitahnu zoomem tak aby byl pokud možno na celý displej digitálu a jednoduše vyfotografuju. ;-) V pc pak udělám nějaký ten ořez, invertování do pozitivu, eventuelně doladím jas a kontrast a "sken" v jpg je hotov a vcelku v přijatelné kvalitě.Přiložený soubor  P1050566.JPG   155,68K   176 Počet staženíPřiložený soubor  P1050790.JPG   110,45K   171 Počet stažení
  • 3

#100 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 300

Publikováno 31 březen 2013 - 08:11:40

Slava: to je ale velmi zajímavá metoda, jak dosáhnout rovnoměrného prosvícení filmu! :idea:
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních