Přejít na obsah


Fotka

Expozimetr Weimarlux CDS


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
46 odpovědí na toto téma

#1 hyde

hyde

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 25 příspěvků(y)
  • LocationKostelec u Kyjova
Reputace: 64

Publikováno 6 únor 2014 - 21:41:42

Mám dotaz ohledně tohoto expozimetru,jestli máte někdo zkušenost,či radu,díky za ně :)


  • 0

#2 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 723 příspěvků(y)
Reputace: 215

Publikováno 6 únor 2014 - 21:51:20

Mám dotaz ohledně tohoto expozimetru,jestli máte někdo zkušenost,či radu,díky za ně :)

Nějakou dobu jsem ho používal. Co bys potřeboval vědět?


  • 0

#3 hyde

hyde

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 25 příspěvků(y)
  • LocationKostelec u Kyjova
Reputace: 64

Publikováno 6 únor 2014 - 21:54:48

zajímá mě spolehlivost,nebo přesnost. Zatím používám Leningrad 4 a myslím si,že asi nebude to nej :) Rozhoduji se mezi tímto a Sverdlovskim,tak jen abych věděl. Dík


  • 0

#4 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 723 příspěvků(y)
Reputace: 215

Publikováno 6 únor 2014 - 22:19:51

zajímá mě spolehlivost,nebo přesnost. Zatím používám Leningrad 4 a myslím si,že asi nebude to nej :) Rozhoduji se mezi tímto a Sverdlovskim,tak jen abych věděl. Dík

Oproti Leningradu je to podstatnej rozdíl, v přesnosti i rozsahu. Weimar Lux Cds pořídíš levněji. Ale budeš pravděpodobně řešit baterku, která se už nevyrábí. Sverdlovsk je dražší, ale nabízí víc fičur(pseudo spot měření) např. a dá se provozovat(snad teď nekecám) na kdeco.


  • 0

#5 hyde

hyde

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 25 příspěvků(y)
  • LocationKostelec u Kyjova
Reputace: 64

Publikováno 6 únor 2014 - 22:32:49

díky za info :)


  • 0

#6 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 534 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 24 únor 2014 - 09:38:20

Baterku jsem normálně sehnal u nás v elektru tuším do 30kč


  • 0

#7 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 534 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 24 únor 2014 - 09:42:00

Je to UCAR EPX 625 G maká dobře


  • 0

#8 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 723 příspěvků(y)
Reputace: 215

Publikováno 24 únor 2014 - 10:02:18

Je to UCAR EPX 625 G maká dobře

Máš to porovnané s nějakým jiným ověřeným(zkalibrovaným) expozimetrem? Původně tam totiž patří prakticky nesehnatelná rtuťovka o napětí 1,35V. Ta tvoje je alkalická o napětí 1,5V.

Tady někdo popisuje, že rozdíl zaznamenal a je třeba to při měření zohlednit.

http://photo.net/pho...es-forum/00SveE

a tady někdo doporučuje spíše silveroxid baterku a kalibraci(narozdíl od alkalické si udržuje stabilní napětí).

http://www.rangefind...html?1130233984


  • 0

#9 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 534 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 26 únor 2014 - 09:40:45

No, nic profi nemám, předpokládám jen, že pokud ty hodnoty co mi ukáže nastavím, tak vyleze slušně exponovaný negativ, s D70 ukazuje podobně, ale ta má min. iso 200. Jinak nemám s čím srovnat, vyndal jsem starou baterku a koupil tu samou, čísla na ní byla stejná.


  • 0

#10 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 723 příspěvků(y)
Reputace: 215

Publikováno 26 únor 2014 - 10:02:03

No, nic profi nemám, předpokládám jen, že pokud ty hodnoty co mi ukáže nastavím, tak vyleze slušně exponovaný negativ, s D70 ukazuje podobně, ale ta má min. iso 200. Jinak nemám s čím srovnat, vyndal jsem starou baterku a koupil tu samou, čísla na ní byla stejná.

No jak jsem psal. U alkalické baterky časem bude klesat napětí a nebude na to 100% spoleh. U ČB negativu to (možná) ani nezaznamenáš. u diáku už by to mohl být problém. Každopádně si tak hned na začátku do celého řetězce můžeš vnést chybu a ča\sem přijdeš na to, že to za to nestojí. :-)


  • 0

#11 flexaman

flexaman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 25 prosinec 2014 - 23:57:55

Zdravím, máte někdo návod k této mašince (WeimarLux CDS)?

 

předem děkuji


  • 0

#12 PauIie

PauIie

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 161 příspěvků(y)
  • LocationBratislava DNV
Reputace: 45

Publikováno 26 prosinec 2014 - 08:08:24

Zdravím, máte někdo návod k této mašince (WeimarLux CDS)?

 

předem děkuji

Skús na http://www.butkus.or...inon/index.html


  • 0

#13 borda

borda
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 26 prosinec 2014 - 11:31:05

http://komin-fotorad...vatelsky-manual

 

Trošku rozporuplné (hlavně závěr :-), ale práce s exspozimetrem popsána celkem dobře.


  • 0

#14 martinsustek

martinsustek

    Nováček

  • Předplatitel
  • 126 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 20

Publikováno 26 prosinec 2014 - 21:03:07

Zdravím, máte někdo návod k této mašince (WeimarLux CDS)?
 
předem děkuji


Mám barevný český návod, můžu poslat ofocený na email.

Koupil jsem si k Flexaretě tento přístroj nedávno spolu s dvěma Expozimety II a jedním asi Leningradem 4 (azbuku jsme na škole neměli), a připadá mi z nich tak nějak nejlepší, teda pokud vyřeším to napájení. Měl jsem za to, že už v té době uměli v měřících přístrojích nějaké můstky a tak, aby to měřilo přesně při nějakém rozumném rozptylu napájecího napětí. Ale asi je furt lepší řešit regulaci/stabilizaci napětí než vysvícenou selenovou destičku.

Stupnici časů jako na Flexaretě ale nemá ani jeden :).
  • 0

#15 martinsustek

martinsustek

    Nováček

  • Předplatitel
  • 126 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 20

Publikováno 26 prosinec 2014 - 22:05:35

No něco na tom napětí možná bude. Teď jsem zběžně porovnával weimarlux s prakticou ltl, byť pod umělým osvětlením, a na weimarluxu mi vycházelo zhruba o 1-3 EV více. Taky ale záleželo, na kterém jsem měřil rozsahu - na nižším 8 se na vyšším ukázalo jako 13. :(
  • 0

#16 borda

borda
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 27 prosinec 2014 - 01:19:28

Ten lenigrad je šestka, taky bateriový a už asi vím, kdo mi to vyžral u Tejkala :-)

 

Posun měření s 1.5V baterií je někde na netu řešen, ale teď to nemohu za boha najít...


  • 0

#17 martinsustek

martinsustek

    Nováček

  • Předplatitel
  • 126 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 20

Publikováno 27 prosinec 2014 - 20:39:55

Nene, je to čtyřka. Pokud se teda šestka v azbuce nepíše 4 :). I podle obrázků na netu je to čtyřka http://www.jollinger...leningrad4.html .
Není na baterky ale na vysvícenej selen, takže ukazuje míň. Vzadu je šroubek na seřízení nuly, citlivost se seřídit nedá. Teda je tam pevný rezistor, ale nevím, jestli by mělo cenu ho měnit za menší trimr. Otázka je, jak dlouho po seřízení by to ukazovalo dobře.
  • 0

#18 borda

borda
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 27 prosinec 2014 - 20:59:51

No jo, sorry, já na to koukal celkem zběžně, hlavně kvůli tomu weimaru. No a když mi Pavel psal, že už to je zamluvený, tak jsem to dál nezkoumal. Na baterky je samozřejmě šestka. Hrabat se v těch selenech asi nemá smysl.

Máš nějaký nový poznatky s tím weimarluxem? Mám sverdlovska, ale ten stojí 5x víc, tak taková levná, "záložní" varianta by bodla.


  • 0

#19 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 534 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 27 prosinec 2014 - 22:12:43

Martinsustek, mohu poprosit o návod v čj na me2d74@gmail.com ? Díky moc, hlavně na co je tam to mačkací čudlítko zespodu, když ho zmáčknu při měření, jde nahoru cca +4, jinak na baterce není označení o Voltech


  • 0

#20 martinsustek

martinsustek

    Nováček

  • Předplatitel
  • 126 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 20

Publikováno 27 prosinec 2014 - 22:25:23

Nové poznatky? No, klasicky jsem ho rozebral, prohlídnul a zase složil. Musí se tam lézt přes ty přední kolečka, tak jsem měl celkem strach, jestli ho dám dohromady zase, ale v pohodě, maj to ošetřený.
Překvapilo mě, že přepínání rozsahů je řešeno takovou posuvnou clonou (plíšek s malou dírkou, co zajede před čidlo při přepnutí na vyšší rozsah), myslel jsem, že se tam budou přepínat různé předřadné odpory, ale holt jsem elektrotechnik, ne optik :D.
Přemýšlím, jestli dovnitř nacpat něco na regulaci toho napětí, nebo si nastavovat nižší ISO, aby vycházely správné časy. Jestli je tam lineární závislost, tak by to ukazovalo o 11% víc, to by nebyl zas takový problém spočítat.
  • 0

#21 martinsustek

martinsustek

    Nováček

  • Předplatitel
  • 126 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 20

Publikováno 27 prosinec 2014 - 22:33:06

Martinsustek, mohu poprosit o návod v čj na me2d74@gmail.com ? Díky moc, hlavně na co je tam to mačkací čudlítko zespodu, když ho zmáčknu při měření, jde nahoru cca +4, jinak na baterce není označení o Voltech

Poslal jsem, má to cca 10 MB, tak snad to dojde.

Mačkací čudlítko je na kontrolu baterie - zmáčkne se společně s bočním tlačítkem pro měření, a ručička by měla vyjet na tu malou značku dole na stupnici. Asi to měří, jestli je baterka schopna dodat určitý proud. Ale jestli bude tohle měření přesné pro nové typy baterií to nevím.
  • 0

#22 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 534 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 4 leden 2015 - 17:52:49

Doslo dekuji asi snad jsem podekoval v emilovi.
  • 0

#23 matmet

matmet

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 leden 2015 - 05:08:54

 

Zdravím, máte někdo návod k této mašince (WeimarLux CDS)?
 
předem děkuji


Mám barevný český návod, můžu poslat ofocený na email.

Koupil jsem si k Flexaretě tento přístroj nedávno spolu s dvěma Expozimety II a jedním asi Leningradem 4 (azbuku jsme na škole neměli), a připadá mi z nich tak nějak nejlepší, teda pokud vyřeším to napájení. Měl jsem za to, že už v té době uměli v měřících přístrojích nějaké můstky a tak, aby to měřilo přesně při nějakém rozumném rozptylu napájecího napětí. Ale asi je furt lepší řešit regulaci/stabilizaci napětí než vysvícenou selenovou destičku.

Stupnici časů jako na Flexaretě ale nemá ani jeden :).

 

Ahoj, také bych prosil o zaslání toho návodu. (matyas.vavra@seznam.cz) Díky moc!


  • 0

#24 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 15 únor 2015 - 21:01:28

Kdyby někdo sháněl návod, dal jsem ho souborů:

http://www.temnakomo...s-manual-česky/

http://www.temnakomo...weimar-lux-cds/

Jo a porovnával jsem s mojí D90 a když jsem sjel z ISO200, na ISO125, tak to na spodní rozsah +- sedí. Baterku jsem tam dal alkaliku 1,5V.


  • 0

#25 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 10 březen 2015 - 21:57:05

Přátelé,

 

Udělal jsem si o víkendu takový srovnávací test expozimetrů. Vzal jsem Nikon D90 v metrix měření, Weimarlux CdS, Exposimet 1 a 2. Vše nastaveno na ISO200. Jen upřesním, že Weimarlux je napájen zinkovzduchovým článkem 1,4V (675 vložená do vykuchané 625)kvůli konstantnímu napětí oproti alkalice a taky kvůli dříve užívanému článku 1,35V.

Výsledek byl takový, že D90 jsem bral jako etalon. Weimarlux na nižší rozsah asi o 0,5Ev podexponovával a na vyšší rozsah to bylo podexponováno o 1-2Ev. Seleniový Exposimet 1 podexponovával o 1Ev, ale na konci dolního a začátku horního rozsahu byla přeexpozice o 1,5Ev. Exposimet 2 jsem vyřadil ihned při prvním měření, protože jeho ručička se nedostala dál jak na 3/4 dráhy, ale do této úrovně měřil +- dobře.

Dnes jsem bádal, až jsem vybádal, jak kalibrovat Weimarlux:

http://www.aparaty.t...ar_lux_cds.html

Takže jsem oddělal přední kryt a našel dva trimry dle obrázku, plus ještě třetí napravo od široké části ručky. Takže jsem zmáčkl měření a čudlík na kontrolu článku a spodním trimrem to dostal na střed. Otáčet velmi opatrně, je to dost citlivé. Provedl jsem opět srovnání s D90 a zjistil, že dolní rozsah měří přesně a horní je o 0,5Ev podexponovaný. Tak jsem tedy pravým trimrem, který je v sérii s CdS článkem, při měření pootáčel, abych v horním rozsahu ubral 0,5Ev. Tím mám horní rozsah OK a dolní je přeexponovaný o 0,5Ev, což mi vůbec nevadí. Pak je tam ještě ten horní třetí trimr, ale jeho funkce neměla vliv na měření, pouze na kontrolu baterie, která se rozhodila, proto jsem ho vrátil do původní polohy.

Schéma jsem nenašel, takže nevím jak jsou trimry zapojeny a jejich přesnou funkci.

Ještě nějaké popisy i zde:

http://www.korex.net...acja-vt1365.htm

http://www.rangefind...html?1130233984

Doufám, že to pomůže i ostatním. Já už ho popravdě chtěl prodat, ale nyní je OK.


  • 1

#26 Miro

Miro

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 28 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 2

Publikováno 11 březen 2015 - 18:59:47

Kdyby někdo sháněl návod, dal jsem ho souborů:
http://www.temnakomo...s-manual-česky/
http://www.temnakomo...weimar-lux-cds/


Tie linky na súbory mi nefungujú :sad: Návody (predovšetkým ten český) by sa mi však hodili. Môžeš mi ich prosím poslať mailom? Ďakujem.
email: miro@bekec.name
  • 0

#27 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 11 březen 2015 - 20:11:27

Ono to jde asi jen předplatitelům, mně ty linky fungují. Posílám emailem.

 

Pozor! Má radost byla předčasná. Sice jsem vzal DSLR jako etalon, ale není všechno zlato co se třpití. Vzpomenul jsem si, že jsem se kdysi díval na test a nebylo ISO jako ISO. A je to tak. ISO200 nastavené je ve skutečnosti jen ISO145. Takže lze se od toho odrážet, ale je potřeba udělat ještě korekci o 0,5Ev. A pak už to bude jak z kalibrační laboratoře :-).


  • 1

#28 Miro

Miro

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 28 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 2

Publikováno 11 březen 2015 - 21:22:01

Ono to jde asi jen předplatitelům, mně ty linky fungují. Posílám emailem.


Vďaka. Urobil si mi radosť
Mám ho už asi 20 rokov. Teraz síce leží ladom, lebo viac používam Gossen Lunasix 3 a Sekonic L-398.

Weimar Lux CdS je ale nádherný kúsok a chcel som ho mať aj s dokumentáciou. Český návod je celkom rarita :smile:
  • 0

#29 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 11 březen 2015 - 22:32:03

To jsem rád, že to potěšilo. Je pěkný a lehký, ale pro mne nejkrásnější expozimetr je jasně Metra Exposimet, design a provedení jako malý tank. Škoda, že není přesný, k Flexaretě by krásně ladil.

https://fotoaparaty....om/Album/299870

Takže jsem dnes udělal rekalibraci. Schválně jsem zkusil pokroutit všema trimrama a nepřišel jsem na to, jak to přesně funguje. Byl jsem rád, že jsem to dostal do původního stavu a upravil to o 0,5Ev jak jsem potřeboval.


  • 1

#30 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 428

Publikováno 12 březen 2015 - 08:51:47

Nelze kombinovat digitální techniku, navíc s matrixem s měřáky analogového typu kalibrovanými na jednolité šedé ploše 18% šedi. Navíc upozorňuji na zcela odlišný způsob měření. Digitálem na kresbu ve světlech a následnou úpravu v něčem. Na film na kresbu ve stínech a následné kočírování kontrastu vyvoláváním.. Etalon může být moderní kinofilmová zrcadlovka..


  • 0

#31 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 590 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 464

Publikováno 12 březen 2015 - 11:21:31

Dovolil bych si předchozí text trochu víc zdůraznit   ;-)  :

 

Nelze kombinovat digitální techniku, navíc s matrixem s měřáky analogového typu kalibrovanými na jednolité šedé ploše 18% šedi.

Navíc upozorňuji na zcela odlišný způsob měření. Digitálem na kresbu ve světlech a následnou úpravu v něčem.

Na film na kresbu ve stínech a následné kočírování kontrastu vyvoláváním..

Etalon může být moderní kinofilmová zrcadlovka..

 

Tedy ono to lze, ne že ne. Černobílý materiál by tyhle rozdíly mohl zvládnout bez větších potíží.  Ale možná bude třeba zpětně něco kontrolovat a upravovat ...

 

Na druhou stranu je při tomto postupu příležitost hlouběji proniknout do tajů měřících zařízení a získat tak zajímavé zkušenosti :grin: . Je-li na to čas a chuť, proč ne. Nemáš-li času na rozdávání, raději pořiď kvalitnější expozimetr a foť bez přídavných experimentů. 

I u té moderní (třeba kinofilmové) zrcadlovky je asi potřeba vycházet z toho co na ní nastavím za měření ...


  • 0

#32 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 106 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 012

Publikováno 12 březen 2015 - 12:00:26

Jaký je rozdíl mezi měřením expozice u moderní kinofilmové a digitální zrcadlovky? Problém bude spíše v zakalkulovávání matrixu - i u stařičké F70 je několik měřících segmentů, jejichž výsledky jsou nějak interně porovnávány s databází a upravovány. Jaký tedy etalon?

Souhlasím s LuzJi - když už, tak snad při použití měření středem (mnohé umí i bodové - ale pro srovnání by to musel umět i porovnávaný expozimetr, při stejném měřícím úhlu...)


  • 0

#33 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 12 březen 2015 - 12:31:18

Pokud budu fotit/srovnávat bílou/šedou plochu, pak je jedno, zda mám matrix, zdůrazněný střed či bod. Expozice je stejná. Matrix u zrcadlovky je jakýsi průměr po celé ploše poskládaný z x menších částí. Mé expozimetry měří také průměr, tedy světlo dopadající na plochu seleniového potažmo CdS senzoru. A upravit si expozimetr za 200Kč k obrazu svému je fajn, u nějakých kvalitních bych si to nikdy nedovolil a předpokládám, že to ani není potřeba. Hlavní důvod kalibrace je hlavně nedostupnost 1,35V článku.

Jaký je rozdíl mezi měřením expozice u moderní kinofilmové a digitální zrcadlovky? To by mě taky zajímalo! Jedině jak píše hidejoshi, že expozimetry jsou kalibrované na 18% šedou a digitály na něco jiného. Jdu bádat na co.


  • 0

#34 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 106 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 012

Publikováno 12 březen 2015 - 12:35:27

Pro rovnoměrně osvětlenou jednobarevnou plochu pravdu díš.


  • 0

#35 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 428

Publikováno 12 březen 2015 - 13:07:11

Myslel jsem to tak, že vložením jakýchkoliv programů mezi měření a výsledek, může dojít k nepředpokládatelnému ovlivnění tohoto. Píč v DSLR má jen jedno ISO a to ostatní už je věc zesilovačů. No a věř výrobci, který opustil cestu filmu za pozlátkem nul a jedniček, že tam nezakulišil cosi ďábelského.

Samozřejmě, pokud to zkalibruješ na přesnost půl clony, film to v klidu zdlábne, v závislosti na použitém procesu. To považuju za provozuschopný stav x měří úplně blbě...


  • 2

#36 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 12 březen 2015 - 13:08:22

Tak jsem to hledal a študoval a vždy se píše o 18% šedé u DSLR. Moc pěkný článěk, o expozici nejen u DSLR:

http://digital-photo...ight-meter.html


  • 1

#37 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 12 březen 2015 - 13:14:49

Myslel jsem to tak, že vložením jakýchkoliv programů mezi měření a výsledek, může dojít k nepředpokládatelnému ovlivnění tohoto. Píč v DSLR má jen jedno ISO a to ostatní už je věc zesilovačů. No a věř výrobci, který opustil cestu filmu za pozlátkem nul a jedniček, že tam nezakulišil cosi ďábelského.

Samozřejmě, pokud to zkalibruješ na přesnost půl clony, film to v klidu zdlábne, v závislosti na použitém procesu. To považuju za provozuschopný stav x měří úplně blbě...

Ano, máš pravdu, je tam cosik zhnilého:

"Např. nový Nikon D90 disponuje maticovým měřením expozice typu „3D Color Matrix Metering II“ (číslo II značí druhou, a tedy pokročilou verzi), které dělí scénu do 420 segmentů. Podle některých těžko ověřitelných zdrojů rozpoznává jeho Scene Recognition System přes 30.000 typických scén."

Ale toto se u bílé/šedé plochy při kalibraci asi neužívá a histogram mi ukazuje střed, tedy opravdu 127,127,127 čili 18% šedou.


  • 1

#38 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 14 březen 2015 - 21:33:07

Kalibrace je stejná jako u Leningrad 6 viz:

http://www.temnakomo...-6/#entry496425

S tím, že označení trimrů je dle obrázku:

 

Přiložený soubor (y)


  • 1

#39 PAVEL C

PAVEL C

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 79 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 15 březen 2015 - 06:50:12

Pane Karfíku.

 

Obdivuji se vaší technické erudici, neskonalé trpělivosti a odhodlání věnovat všem problémům velké množství energie a času. Již dnes se těším na všechny vaše budoucí poznatky a výzkumy v oblasti fotografie.

 

Jednou se mi vyskyla podobná závada na expozimetru. Příčinou byl samovolně povolený středový šroub, který drží v určené poloze všechny otočné voliče. Stačilo vrátit voliče do původní polohy a šroub lépe utáhnout. Nebylo nutné amatérsky jakkoliv zasahovat do složitých vnitřních mechanismů měřícího přístroje.


  • 0

#40 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 883 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 565

Publikováno 15 březen 2015 - 08:57:33

...


"Např. nový Nikon D90 disponuje maticovým měřením expozice typu „3D Color Matrix Metering II“ (číslo II značí druhou, a tedy pokročilou verzi), které dělí scénu do 420 segmentů. Podle některých těžko ověřitelných zdrojů rozpoznává jeho Scene Recognition System přes 30.000 typických scén.".

...

 

Som hlboko presvedceny, ze verzia III uz bude moct rozpoznat vsetkych 8 miliard tvari .... Priame spojenie cez FB na FBI potom zabezpeci korektnu expoziciu. Zaroven moznost/nemoznost ziskania americkych viz, ci ziskania zamestnania cez americku pracovnu agenturu.

Uzasne vynalezy v sluzbach Velkeho brata!

:) :) :)

Ale ani sovietskemu expozimetru by som az tak nedoveroval. Rusy uz vtedy vedeli vyrobit male mikrofoniky.

A nezabudajme, ze o nase uzemia sa bojuje medzi zapadnymi a vychodnymi mocnostami uz cele storocia. Asi preto, aby mali kam padat zostrelene atomovky, co budu jeden na druheho posielat.


  • 2

#41 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 428

Publikováno 15 březen 2015 - 10:21:40

Někdy mám pocit, že mi má Minolta našeptává....Ještě Pancake, ještě zrcadlový teleobjektiv.....


  • 0

#42 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 357 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 64

Publikováno 2 červenec 2016 - 14:02:44

Oživím toto vlákno, jelikož se ke mě taky dostal WeimarLux a pomocí návodu od Karfíka jsem ho zprovoznil a seřídil. Naštěstí mám origo rtuťovou bateri PX625, ale i s ní hned po osazení ten expozimetr neukazoval dobře. Asi se v něm už někdo vrtal. Po seřízení to ukazuje +-0,25EV oproti měření třeba Pentaxem MZ5n. Zkusil sem to zkalibrovat s alkalickou PX625A ale je to k ničemu. Ta baterie neudrží stálé napětí ani proud, takže se hodnoty pořád mění.

Aktuálně pracuju na miniaturním napěťovém stabilizátoru 1,35V, který budu napájet třeba ze 3V malé lithiovky.

 

Jinak co se konstrukce týče, tak měřidlo je galvanometr s rozsahem 0-300uA. Měřící proud pro baterii je 140uA při 1,35V (pak je ručička ukazatele na značce). Odběr z baterie je proměnlivý podle stupně osvětlení CdS senzoru - prostě 0 až 300uA. Samozřejmě při totální přesvícení ten proud leze mnohem výše i přes 450uA. A rozdíl mezi napětím 1,35V a 1,55V je okolo +1EV při plném osvětlení. Mě z toho vyplynulo, že je možno použít i stříbro-oxidovou baterii, která dává stabilní napětí a proud.

 

Takže je možno použit buď S625PX a nebo typ 386 (SR43W). Pak buď rekalibrovat a nebo do série zařadit schotkyho diodu s propustným napětím (Ufm) 0,2V.


  • 0

#43 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 2 červenec 2016 - 20:24:24

Já jsem to právě rekalibroval kvůli použití stříbro-oxidové baterie 1,55V. Koupil jsem LR9, vykuchl ji a do ní vložil SR44. To tam krásně sedí.


  • 0

#44 Karel01

Karel01

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 14 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 září 2017 - 16:21:32

Zdravím všechny,

   objevil jsem tohle: https://tinyurl.com/y7epu58m

Myslíte, že bu to bylo řešení ohledně vyššího napětí u nových baterií typu PX 625?


  • 0

#45 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 883 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 565

Publikováno 8 září 2017 - 16:30:13

Riesi, ale je to komplikovane nakupovanie. baterka vydrzi, povezme, dva roky a s dalsou bued opat problem. Mozno ti to na tie dva roky vystaci.
Ovela jednoduchsie je raz prerobit pristroj, ci vyrobit adapter ...

Tiez mam ten problem. S Lunasixom. Nieto vela casu, ale risi sa to obycajne malou diodkou, co zrazi napatie alkalickej baterky z 1,55 na 1,35V.


  • 0

#46 Karel01

Karel01

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 14 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 září 2017 - 22:06:07

Tak ty baterie z ebay se prodávají již několik let, co jsem zjisti.

Pak je tu alternativa tato: https://tinyurl.com/....com/y73r9kol  

nebo: https://tinyurl.com/y9t9kq5d

ta druhá má konvertor na 1,35 v, takže odpadá laborování s rezistorem. Je také o dost dražší.


  • 0

#47 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 883 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 565

Publikováno 8 září 2017 - 22:14:14

Ta druha alternativa vyzera lepsie..

Ohladom PX625 sa uz popisalo na internete mnoho, a mnoho kutilov si dokazalo pomocou tychto informacii pomoct, co obdivujem.

 

http://www.butkus.or...tt-adapt-us.pdf


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních