Přejít na obsah


Fotka

Správný výběr expozimetru

expozimetr exponometrie pomoc rada minolta servis

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
25 odpovědí na toto téma

#1 Joseff

Joseff

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 19 říjen 2014 - 21:55:13

Dobrý den,

 

rád bych požádal zkušené fotografy o rady.

 

1) Nedávno jsem začal fotit na svou kinofilmovou Minoltu 7000 AF. Bohužel jsem zjistil, že mi na ní nefunguje zcela správně expozimetr. Poradili byste mi prosím nějakou opravnu či kontakt na někoho, kdo se takovouto opravou u tohoto fotoaparátu zabývá?

 

2) Přemýšlel jsem o tom, že bych si pořídil externí expozimetr a zkusil tak své fotky "vylepšit". Jsem začátečník, ale pár fotek se mi již podařilo úspěšně na kinofilm vyfotit :) Do mého finálního výběru se dostaly tyto expozimetry: Gossen Digisix 2, Sekonic L-398 A Studio Deluxe III a Voightländer VC Meter II. Dokážete mi prosím předat Vaše rady a zkušenosti k těmto expozimetrům, protože osobně jsem se zmohl jen na produktové porovnání. Uvítám i případné doporučení na jiný typ.

 

Předem děkuji za čas strávený mým támatem a za případné odpovědi.

 


  • 0

#2 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 430

Publikováno 20 říjen 2014 - 07:10:50

Ad 1. Jak jsi poznal že je špatný?

Ad 2: Hlavně aby ti seděl do ruky.


  • 0

#3 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 471

Publikováno 20 říjen 2014 - 07:21:42

První je pro tebe (začátečníka) zatím asi nejlepší volbou.


  • 0

#4 Joseff

Joseff

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 20 říjen 2014 - 08:15:41

Porovnával jsem to s ostatními fotoaparáty při focení a při nižším ISO mi vycházel čas tak o polovinu nižší. Navíc čím vyšší ISO jsem použil, tím vyšší rozdíl byl.

Spíš by mě zajímalo, jestli je expozimetr pro měření "lepší" a přesnější do ruky a nebo nasazený na foťáku? Nebo to je úplně jedno?
  • 0

#5 Anadred

Anadred

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 177 příspěvků(y)
  • LocationPraha 8
Reputace: 32

Publikováno 20 říjen 2014 - 08:45:12

Nevím, jestli se vyplatí (je možná) oprava, Tvůj foťák neznám. Já to u Praktiky, která mi také masivně proměřuje, řeším napevno danou expoziční korekcí nebo úpravou volání.
  • 0

#6 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 471

Publikováno 20 říjen 2014 - 09:07:27

Pro začátek si ho dej na foťák. Až se trochu otrkáš budeš s ním mít možnost měřit i dopadající. Což je daleko přesnější metoda, ale je o tom potřeba něco vědět.


  • 0

#7 Joseff

Joseff

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 22 říjen 2014 - 20:11:34

Právě jsem si nechl vyvolat dva filmy s vyšším isem a byla to tedy tragédie. Ani jedna fotka nevyšla tak , aby byla použitelná. Většinou byly tmavé a mléčné. Takže s integorvaným expozimetrem u mé Minolty 7000 af jsem nadobro skončil.

 

Děkuji všem za rady a tipy!


  • 0

#8 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 22 říjen 2014 - 21:00:52

Stářím degradovaný fotoodpor, měřící světlo, je poměrně běžný problém. Nicméně možná by stálo za to se podívat, jestli není jenom zaprášený. 


  • 0

#9 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 23 říjen 2014 - 08:33:34

Do mého finálního výběru se dostaly tyto expozimetry: Gossen Digisix 2, Sekonic L-398 A Studio Deluxe III a Voightländer VC Meter II. Dokážete mi prosím předat Vaše rady a zkušenosti k těmto expozimetrům, protože osobně jsem se zmohl jen na produktové porovnání. Uvítám i případné doporučení na jiný typ.

Doporučil bych všimnout si expozimetru Sekonic L-298. Je stejně velký jako Gossen Digisix, stejně se dá upevnit na foťák, ale stojí polovinu. Klasické uspořádání ručička a otočná stupnice mi připadá přehlednější než digitální indikace.

Sekonic L-398 je poměrně velký a hodí se jen na měření venku - nezvládá měřit při slabém světle. Navíc při pořízení z druhé ruky je značné riziko, že nebude měřit přesně, jeho fotočlánek někdy překvapivě rychle degraduje.

Můj nejoblíbenější je Leningrad-6. Přes svůj věk měří přesně, měří i slabé světlo a hledáček taky není k zahození. Pokud zrovna neměří, tak je mechanismus měřidla zablokovaný, takže se nemůže poškodit při nárazu nebo pádu. Koupit se dá za babku. 


  • 0

#10 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 471

Publikováno 23 říjen 2014 - 09:00:38

Asi ses uťuknul a myslíš L 208čku. Také dobrá volba, ale nebyla uvedena v původním výběru tazatele.


  • 0

#11 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 23 říjen 2014 - 14:02:41

Asi ses uťuknul a myslíš L 208čku. Také dobrá volba, ale nebyla uvedena v původním výběru tazatele.

Jo, uťuknul, myslel tento. 

Tazatel taky píše "Uvítám i případné doporučení na jiný typ", takže jsem doporučil. 


  • 0

#12 jirak

jirak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 10 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 28 říjen 2014 - 19:45:42

Můj nejoblíbenější je Leningrad-6. Přes svůj věk měří přesně, měří i slabé světlo a hledáček taky není k zahození. Pokud zrovna neměří, tak je mechanismus měřidla zablokovaný, takže se nemůže poškodit při nárazu nebo pádu. Koupit se dá za babku. 

 

Také jsem šťastným majitelem Leningradu-6. Můžu se zeptat, jakou baterii používáš? Já tam mám  EPX625G a při kontrole mi ručička lítá daleko za červenou značku. Taky nedokáže měřit poslední EV 8,9,10, takže v tomhle rozsahu se na něj nemůžu spolehnout.


  • 0

#13 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 28 říjen 2014 - 21:18:10

PX625A

Alkalická, čínská. Při kontrole mi to ukazuje kousek doprava od červeného políčka. 


  • 0

#14 jirak

jirak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 10 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 říjen 2014 - 18:35:21

To bude normální, vzhledem k tomu, že má baterka větší napětí, než by mít měla. Jenom mě štve, že mi to při měření nevyleze víc jak na 7. Ale jinak je to fajn expozimetr:)


  • 0

#15 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 1 listopad 2014 - 11:13:07

Tak to asi ten tvůj bude pokažený. Nevadí, za dvě stovky koupíš jiný, sověti jich nabouchali statisíce.

Zkoušel jsem tam dát originální rtuťovou (1,35V), čerstvou alkalickou (1,55V) i částečně vybitou alkalickou (1,45V), výchylka při kontrole tomu odpovídala, ale naměřené hodnoty byly vždycky stejné. Asi je zapojený tak, aby nebyl na změnu napětí příliš citlivý.


  • 0

#16 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 10 listopad 2014 - 16:45:13

začal mi zlobit můj digisix, tak jsem mu dneska koupil novou baterku a je to to samý :(.

 

Po vložení baterie se rozsvítěj všechny segmenty a když zmáčku jedno z tlačítek tak dlouze pípne a začne zorbazovat sekvenci znaků (1111, 2222, 3333 .... AAAA, BBBB, CCCC......), nebo při zmáčkuní druhého tlačítka dělá to samé akorát že zobrazuje ostatní piktogramy (budíček, dvojtečku, am, pm, kolečka, EV, ISO...). Odmítá cokoliv dělat, teda cokoliv smysluplnýho.

 

Setkal se s tím už někdo a co případně s tím?


  • 0

#17 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 10 listopad 2014 - 17:12:03

nejsem jedinej smolař s touhle závadou:

 

http://www.rangefind...ad.php?t=119753

 

ale o možném řešení se tam nic nepíše :-(


  • 0

#18 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 242

Publikováno 10 listopad 2014 - 17:30:58

Měl sis koupit expozimetr s ručičkou, tomu digitální pobláznění nehrozí...
  • 0

#19 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 10 listopad 2014 - 18:45:24

hahaha, tos mi pomoh.

 

Zatím můžu používat sekonic L408, ale není to přístroj do kapsy. Pokud se mi to nepodaří nějak vyřešit, tak asi zkusím L208, ale ten je taky na baterky, nicméně s rafičkou. Velikost a váha je ale obdobná. Jen u něj píšou provozní teplota 0~40°C, kdežto Digisix je -15°C ~ 40°C. Taky má menší citlivost, ale tmu obvykle stejně nefotím, nebo neměřím.


  • 0

#20 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 242

Publikováno 11 listopad 2014 - 00:34:20

Zdá se, že pomohl, už uvažuješ o ručičkovém :D

Popravdě, po špatné zkušenosti s digitálními multimetry, kdy mi několik různých kusů po nějaké době začalo ukazovat nesmysly, jsem k nim ztratil důvěru. Kolega mi pak prozradil, že to je běžná vlastnost, a že je mám zahodit a koupit nový. S ručičkovým se mi to nikdy nestalo a i dost obyčejné po mnoha letech slouží dobře. Extrapoloval jsem si to i na expozimetry. S L-208 jsem spokojen a rozsah mi zatím stačil, zatímco ty maličké Gosseny mě neoslovily.
  • 0

#21 PetrPrejda

PetrPrejda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 180 příspěvků(y)
Reputace: 98

Publikováno 11 listopad 2014 - 02:23:15

Dobrý den,

 

rád bych požádal zkušené fotografy o rady.

 

1) Nedávno jsem začal fotit na svou kinofilmovou Minoltu 7000 AF. Bohužel jsem zjistil, že mi na ní nefunguje zcela správně expozimetr. Poradili byste mi prosím nějakou opravnu či kontakt na někoho, kdo se takovouto opravou u tohoto fotoaparátu zabývá?

 

2) Přemýšlel jsem o tom, že bych si pořídil externí expozimetr a zkusil tak své fotky "vylepšit". Jsem začátečník, ale pár fotek se mi již podařilo úspěšně na kinofilm vyfotit :) Do mého finálního výběru se dostaly tyto expozimetry: Gossen Digisix 2, Sekonic L-398 A Studio Deluxe III a Voightländer VC Meter II. Dokážete mi prosím předat Vaše rady a zkušenosti k těmto expozimetrům, protože osobně jsem se zmohl jen na produktové porovnání. Uvítám i případné doporučení na jiný typ.

 

Předem děkuji za čas strávený mým támatem a za případné odpovědi.

zkušenosti nemám ale líbí se mi ten Gossen Digisix 2 :-) 


  • 0

#22 Vojta

Vojta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 258 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 12 listopad 2014 - 16:10:53

A nešlo by upravit si na té Minoltě ISO tak, aby to sedělo (zjistit o kolik to měří jinak a nastavovat ISO s korekcí)?

 

Digisix je blbej! Tlačítka jsou vystouplá, takže se v brašně/kapse pořád tisknou (měří tmu, přepíná se menu, pípá minutka, ráno zvoní budík), má jen jedno ISO a velmi neohrabaně se přenastavuje (tak jako vše ostatní), baterka vydrží maximálně rok a v menu překáží několik obtížně použitelných funkcí (minutka, budík, teploměr).

 

Já bych příště koupil asi něco jako Gossen Luna pro digi.


  • 0

#23 Vojta

Vojta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 258 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 12 listopad 2014 - 16:17:36

Jo a mít expozimetr v sáňkách na zrcadlovce mi přijde dost neohrabané. Nebude se to dobře ovládat a bude tam překážet.

Přiložil jsem ho k sáním na Pentax a kouká příliš dozadu, takže se do hledáčku nejde ani podívat :-)


  • 0

#24 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 12 listopad 2014 - 16:46:12

add digisix: je to otázka úhlu pohledu, budík jsem snad nikdy nepoužil, ale minutka se parkrát hodila, teploměr se velmi dlouho vyrovnává okolní teplotě, ale podívat se na min/max teploty od posledního resetu je někdy zajímavý (až na to že si stejně měřím teplotu uvnitř kapsy). Budík jsem si snad nikdy omylem neaktivoval, minutka se mi párkrát pustila, ale taky jsem to přežil. S neohrabaným nastavením ISO se taky dá celkem úspěšně žít, naměřenou hodnotu si můžu vcelku snadno překonvertovat pomocí kolečkového počítadla, nicméně stejnou citlivost potřebuju nastavit pro celý film, a to mi nějakou dobu vydrží :). Všechno je o osobních preferencích, já s ním byl až do včerejška spokojenej, dělal to co jsem od něj očekával.

 

V jednoduchosti je taky krása, to nepopírám, takže asi příště zkusím ten sekonic, aspoň budu mít stejnou značku :).


  • 0

#25 Vojta

Vojta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 258 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 12 listopad 2014 - 18:32:02

No právě, minutka se hodí, ale než by ji člověk nastavil, tak se na to radši vezme mobil.

Teplota se vyrovnává asi půl hodiny a to ISO se dá přežít s jedním foťákem. Pokud mám v jednom 100 a v druhém 400, nechávám si nastavené 100 a pro čtyřstovku to přepočítávám. Jenže kolikrát se člověk splete, obzvláště když pospíchá, myslí na filtry, atp.

No a když ho vytáhnu a chci měřit, tak mám často přepnuto na budík nebo minutku (tady dost záleží, jaká je na něj kapsa; ta moje je na špatném místě a často do něj něco šťouchne). 


  • 0

#26 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 201 příspěvků(y)
Reputace: 244

Publikováno 12 listopad 2014 - 18:41:47

L-398 je opravdu dobrý expozimetr. Ale - pravda - záleži na tom, co od něj kdo čeká... Nejčastěji se používá pro měření dopadajícího světla s vypouklou kalotou, lze i odražené, ale v dosti velkém úhlu. Bodové měření, nebo něco, co by se mu alespoň blížilo, neumí.

Zato nepotřebuje baterku, je skladný a VELMI přesný. (Samozřejmě pokud nenarazíte na "demoralizovaný" či poškozený kus... Ten můj měří naprosto přesně již 30 let. Neodchyluje se ani v nejmenším od Gossenu Starlite, i když  jednu desetinu stopy nerozliší.)


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:expozimetr, exponometrie, pomoc, rada, minolta, servis

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních