Přejít na obsah


Fotka

CANON

uživatelé zkušenosti nejlepší přístroj

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
51 odpovědí na toto téma

#1 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 24 květen 2017 - 21:52:15

Ahoj,

 

nevím jestli jsem se dobře díval, ale chybí mi tu vlákno, které by čistě kanalizovalo tuto značku.

 

Pro začátek, jaký foťák pokládáte za lepší? popř. jakou alternativu by jste zvolili? 

 

Díky moc za Vaše příspěvky. A samozřejmě... dobré světlo!

 

 

https://bazar.fotosk...-300- -28803556

 

 

https://bazar.fotosk...3000- -38764556


  • 0

#2 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 616 příspěvků(y)
Reputace: 125

Publikováno 24 květen 2017 - 22:01:27

Ahoj, oba dva jsou docela klumpy, ale když už to musí být, 300 je lepší (vyšší model i lepší sklo).
  • 0

#3 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 247 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 24 květen 2017 - 22:41:27

od najhorsieho k najlepsiemu v trojkovom rade: 3000, 300, 30, 3 (a potom 1). Ale ako neCanonak si myslim, ze najlepsie modely od Canonu boli Canon AE1 Program a F1New.


  • 0

#4 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 24 květen 2017 - 22:45:23

Ano, už jsem se díval na to jak jsou stroje řazené. :)

 

O nulu míň - a stupeň víc! :D


  • 0

#5 Richard7

Richard7

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 78 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 14

Publikováno 25 květen 2017 - 07:40:12

Mám 33 a 33V - je to posledný analógový model od Canonu  a som veľmi spokojný. Tuším že ročník 2004 to je. Potreboval som autofokus a TTL blesk. Do vyšsej rady by som už ani nešiel. 33V má display zo svetlom - tá 33 nie, ale zase je lepšie čitateľný za dňa. K tomu mám objektívy 24-35-85 všetko pevné. Výhoda napr. oproti Pentaxu (manuál) že tie sklíčka zoženieš do týždna. Pentax som skladal 5 rokov. Od canona mám aj 500-ku je to menší a ľahší foťák, ale zatiaľ leží len v skrini. možno s dobrým objektívom by ti tiež dobre poslúžil. Napr. s tou 35mm/2 je lepšie  prenosný, napr. na horách ako tá 33. V tých canonoch je elektronika, takže je to foťák na pár rokov, hľadaj len posledné ročníky- môj zatiaľ  žije ale dlhšie ako moje prvé a druhé digi. :mrgreen:


  • 0

#6 calon

calon

    Nováček

  • Předplatitel
  • 359 příspěvků(y)
Reputace: 186

Publikováno 25 květen 2017 - 09:05:33

Já tuhle 300 od Canonu mám a je to žrout baterky. Alespoň ta moje. Ale mám ještě Canona 3. Až na to že na něj neseženeš návod v češtině, ale jen anglicky je to super foťák. Ostření okem funhuje i přez brýle. I baterka v něm vydrží dlouho. O kvalitě materiálů ani nemluvim. Hlavně je to systém Eos a tak na něj pasuje všechno z ostatních Canonů. Ale to je ta 300 taky.
  • 0

#7 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 585 příspěvků(y)
Reputace: 80

Publikováno 25 květen 2017 - 13:31:12

300 nebo 3000. Je to jedno, exponovat budou oba. Mám dva EOS-y a fotit se s tím dá podle toho jaký "obuješ" objektív. Fičurky navíc jsou hezké, ale časem se stejně přestanou používat.


  • 0

#8 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 26 květen 2017 - 22:49:30

Diky moc všem, co se účastní vlákna! :-)

 

Mám dotaz, který z nich považujete za "kvalitnější" popř. dýl by mu vydržela baterka? :)

 

Díky moc!

 

 

http://aukro.cz/cano...6828589914.html     (Canon EOS 3000)

 

https://bazar.fotosk...00si- -28803556     (Minolta 500SI)


  • 0

#9 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 981 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 151

Publikováno 27 květen 2017 - 00:17:09

takto

lepšího fotografa z tebe žádný z nich neudělá, především však však z tebe neudělá horšího fotografa


  • 0

#10 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 27 květen 2017 - 09:32:10

Jinak se omlouvám! že jsem do téma Canonu přihodil i něco, co zde nespadá... :) 

 

Já si už vybral. Už jen Flexaret!  (ale o těchto automatických a elektronických foťácích nic nevím... tak se ptám) :) 


  • 0

#11 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 598 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 99

Publikováno 27 květen 2017 - 10:00:19

Asi takto - fotografii dělá tak ze 70% fotograf sám. Dalších 20% bude objektiv a ten zbytek to je tělo foťáku, film, postup vyvolání, atd. Lepší a nadupanější foťák ti dobrou fotku sám neudělá. I když, může ti k ní více ulehčit cestu. Já začínal s Nikonem F80 jako hlavní foťákem, ale vadilo mi že na něj nemůžu osadit staré M42 objektivy bez redukce s optickým členem. Ale podařilo se mi sehnat Minoltu Dynax 7 - foťák co funkcemi daleko přesahuje to co dokážu využít. Na Minoltu i Canon staré M42 objektivy osadit jde. Dokonce ta redukce má i čip pro indikaci zaostření + jde upravit i pro osazení třeba takového objektivu jako je Trioplan 50/2,9 s bajonetem Altix (chce to jen trošku práce s pilníkem + Dremelem - samozřejmě na redukci, ne na objektivu).

 

Záleží co od toho čekáš. Nebo jestli chceš malý skladný foťáček, co eventuelně taky umí M42 objektivy tak klidně Pentax řada MZ - akorát tam u některých sérií často zlobí ozubené kolečko motorku co žene závěrku a zrcátko.


  • 0

#12 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 27 květen 2017 - 10:14:24

Flexaretou, Praktikou a Zenitem chci fotit portréty. (a zatím fotím) :)

 

 

No, a s tímhle jsem uvažoval nad momentkami... :-) Znáte to, někde na výletě s přítelkyní, kamarády, ruch ulice... jen ne digitálně! :) 

Ten Canon má EOS objektiv. Jde pak nasadit na každé tělo, myslím. A jiný objektiv by se asi taky lehounce sháněl. :)

 

Nevím, jak je to s objektivy na Minoltu. A hlavně, trošku mě děsí ta baterie. Při focení nás neomezuje jen světlo, zvolený film, objektiv... ale ještě baterie? :-D

 

Proto se ptám, vím, že tady najdu vždycky odpověď! :)


  • 0

#13 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 598 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 99

Publikováno 27 květen 2017 - 10:45:52

Jo chápu, něco s AF. Aby si na tu momentku uměl rychle reagovat. Na Canony objektivů seženeš hromadu. Na Minoltu taky není problém, i když takový výběr jako na Canon toho není. Když to Minolta zabalila, tak fotodivize přešla pod Sony - teď se tomu bajonetu říká Sony A. Ta Dynax 7-ka ostří velice rychle, tak stejně i Pentax MZ5n co mám. Nikon F80 mi přišel trošku pomalejší. Ale záleží to taky i na objektivu, kolik otáček musí ostřící člen udělat. Taková Sigma APO 70-300 je neuvěřitelně pomalý objektiv. Oproti tomu pevná Minolta AF 50/1,7 nebo Pentax FA 28/2,8 to je jak blesk. A ani klasický zoom Minolta AF 28-105 rozhodně nijak nezaostává.

 

Akorát Minolta trošku moc žere baterky (2x CR123). V Nikonu vydržely skoro 50 filmů, tady tak s bídou 15-20. S Canonem mám zkušenost pramalou, ale nebál bych se toho.


  • 0

#14 kapros1

kapros1

    Nováček

  • Předplatitel
  • 499 příspěvků(y)
  • LocationJenčice
Reputace: 350

Publikováno 27 květen 2017 - 12:25:27

od najhorsieho k najlepsiemu v trojkovom rade: 3000, 300, 30, 3 (a potom 1). Ale ako neCanonak si myslim, ze najlepsie modely od Canonu boli Canon AE1 Program a F1New.

 

A já za sebe Canon AE 1 protože ta dělá jen podle mého programu :-))


  • 0

#15 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 247 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 27 květen 2017 - 12:30:03

AE1 Program zrovna tak, mozes ho vyuzivat manualne.

Ako neznalcovi Canonov sa mi vsak AE1 Program paci jviac. Spolu s Pentax MX, Nikon FM je Canon AE1 Program najkrajsou kinofilmovou zrkadlovkou.


  • 0

#16 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 27 květen 2017 - 13:36:15

Mám tedy ještě dotaz, 

 

u toho Canonu, můžu si sám navolit v jednom módu (v M), jak clonu tak i čas? Protože jsem našel nějaký manuál na internetu a tam se ukazuje jen volba času... (byť u toho objektivu bych to pochopil s tou clonou... ale přišlo by mi to jako mínus) 

 

 

Díky moc za Vaše předchozí odpovědi! :)


  • 0

#17 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 247 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 27 květen 2017 - 14:58:43

Canon AE-1 Program ma tieto expozicne rezimy:

- manualne nastavenie

- clonova automatika, teda rucne sa nastavuje cas

- programova automatika - cas i clonu upravuje automatika s ohaldom na bezne zvyklosti skuseneho fotografa - to je to, co AE-1 nema.

 

Dalej AE-1 Program nema tlacitko spuste integrovane v ziadnom inom ovladaci, taketo riesenie je puristicke a designovo ciste. To ze F3 ma gombik uprostred gombika, ktorym sa natahuje spust (a posuva film) ma tak neskutocne ser*e, ze som ten aparat urcity cas neznasal. Ma to byt tak, ako to ma Pentax LX.

Ale toto v sucasnosti nie je relevantne, sme vdacni za kazdy fungujuci aparat s packou na natahovanie.


  • 0

#18 maaca

maaca

    Nováček

  • Předplatitel
  • 101 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 27 květen 2017 - 21:47:08


No, a s tímhle jsem uvažoval nad momentkami... :smile: Znáte to, někde na výletě s přítelkyní, kamarády, ruch ulice... jen ne digitálně! :)

Ten Canon má EOS objektiv. Jde pak nasadit na každé tělo, myslím. A jiný objektiv by se asi taky lehounce sháněl. :)

 

Nevím, jak je to s objektivy na Minoltu. A hlavně, trošku mě děsí ta baterie. Při focení nás neomezuje jen světlo, zvolený film, objektiv... ale ještě baterie? :grin:

 

 

Možná trochu OT, ale jsme v Canon vlákně, tak to risknu. Co takhle Canon P? Na momentky je dálkoměr ideál. Má to Leica závit, takže skla nebudou problém. Baterie Tě děsit nemusí, protože tam žádná není. ;-)


  • 0

#19 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 27 květen 2017 - 21:58:19

Z dálky mi to připomíná moji oblíbenou, krásnou Zorki 4... byl bych s ní fotil momentky dál... :) kdyby mi nezlobila v delších časech... :-/


  • 0

#20 kapros1

kapros1

    Nováček

  • Předplatitel
  • 499 příspěvků(y)
  • LocationJenčice
Reputace: 350

Publikováno 27 květen 2017 - 22:00:38

AE1 Program zrovna tak, mozes ho vyuzivat manualne.
Ako neznalcovi Canonov sa mi vsak AE1 Program paci jviac. Spolu s Pentax MX, Nikon FM je Canon AE1 Program najkrajsou kinofilmovou zrkadlovkou.


Ani já nejsem znalcem Canonů a sobecky si chválím to co mám:-) AE1 Program je skutečně hezký přístroj. Zvláště v černém provedení.
  • 0

#21 maaca

maaca

    Nováček

  • Předplatitel
  • 101 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 27 květen 2017 - 22:23:03

Z dálky mi to připomíná moji oblíbenou, krásnou Zorki 4... byl bych s ní fotil momentky dál... :) kdyby mi nezlobila v delších časech... :-/

 

Zorkiho mám někde doma v krabici. Canon P je ale trochu jiná liga -- super hledáček (1:1 s rámečky 35mm/50mm/100mm), normální ovládání (nemusíš řešit jestli nastavit čas před nebo po natažení závěrky jako u Zorkiho) a tak vůbec tam jsou věci nějak víc po ruce, japonská přesnost a spolehlivost, ... A aspoň ze začátku můžeš používat skla co máš (i když objektiv co mám na Zorkim je bezkonkurenčně nejhorší, co jsem kdy měl).


  • 0

#22 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 27 květen 2017 - 23:43:46

No, nakonec to udělám nejspíše tak... Minolta je hezká, ale foťáček je to z 94´.. když "nevyaukčním" tu třítisícovku od Canonu, tak začnu smolit peníze na tu AE1 Program. Vypadá vážně nádherně! :) 


  • 0

#23 Pavel K

Pavel K

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 198 příspěvků(y)
Reputace: 10

Publikováno 28 květen 2017 - 18:01:58

Canon AE 1 Program byl můj první Canon někdy v roce 1990. Od té doby jsem z manuálních FD Canonů měl FTb, T 70, AT 1 a teď A 1. Proto bych u AE 1 Program důrazně upozornil na jednu věc. Pokud je  v manuálním režimu, nelze příliš přesně používat jeho expozimetr. Ukazuje totiž pouze po celých clonových číslech, což mi přijde dost hrubé. Při automatice to nevadí, tam to nastavuje plynule. Doufám tedy, že to nebylo z důvodu nějaké závady na mém tehdejším kusu. Ale například starší AE 1 bez programu ukazuje myslím ručičkou, takže plynule a A 1 ukazuje čas i clonu po polovinách stupně.


  • 0

#24 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 247 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 28 květen 2017 - 18:38:52

Myslim, ze +/- 1/2clonoveho cisla, co je posun medzi expozicnymi hodnotami vzdy o celu hodnotu, je vycerpavajuco presne. Snad okrem diakov, kde je to "iba" viac, ako dostatocne.


  • 0

#25 Pavel K

Pavel K

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 198 příspěvků(y)
Reputace: 10

Publikováno 28 květen 2017 - 19:26:44

U negativu je to asi jedno, ale já fotím právě hodně na diáky, proto mi to vadilo a upozornil jsem tedy na to.


  • 0

#26 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 247 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 28 květen 2017 - 20:05:12

... stale je to lepsie, ako chyby z urcovania expozicie. I ked si celu scenu premerias spotmetrom a budes musiet z nejakeho suboru inforamcii urcit tu spravnu expoziciu, spleties sa o viac ako o polovicu expozicneho stupna.

Ak pH prvej vyvojky klesne z idealnej hodnoty na dolnu hranicu kontrolneho limitu, bude chyba pravdepodobne o viac, ako bude chyba z malo jemneho nastavenia expozicie ...

Ak 10x po sebe odexponujes jedne zaber na ten isty film, pravdepodobne budes o tu polclonu stale lietat. Raz hore, raz dole...

Vidi sa ti mat neprimerane naroky na jemnost nastavovania expozicnych hodnot ako dovod opustit skvelu platformu mechanickych aparatov a vstupit do siku obdivovatelov plastovych konstrukcii spolu s digitalistami?
Pamataj, ze ten AE-1 Program bude nepresne exponovat este dlho potom, co UV ziarenie rozlozi ktorykolvek EOS.

:D

Dolezite je aby fotoaparat fotografoval za kazdych okolnosti. +/- presne.


  • 2

#27 Lubajs

Lubajs

    Nováček

  • Předplatitel
  • 187 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 28 květen 2017 - 22:03:46

Ono to má mnoho podob, kdysi, když jsem byl ještě mladý (ajaj) jsem měl Canon T70, fotil báječně, ale byl to víc nucený poloautomat, než foťák pro pokročilejšího amatéra. Kamsi ho odvál čas, škoda byl to fajn aparát, a teď jsem si koupil Canon EOS 1V, ne že bych ho potřeboval, ale kdysi dávno jsme o něm snili a byla to mašinka nám vzdálená, jako dnes let na Mars. :shock:

 

A ejhle, udělal jsem s ním už hezkých pár obrázků, naprostá spokojenost. :-P


  • 0

#28 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 247 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 28 květen 2017 - 22:07:09

No iste :) Aby nie :)

Zaujimavym, aj ked plastovym aparatom s mnozstvom integrovanych obvodov bol aparat T90. Islo o "T"-cko, zaroven bolo AF. Urcite je to zberatelsky skvost.


  • 0

#29 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 28 květen 2017 - 22:16:42

... stale je to lepsie, ako chyby z urcovania expozicie. I ked si celu scenu premerias spotmetrom a budes musiet z nejakeho suboru inforamcii urcit tu spravnu expoziciu, spleties sa o viac ako o polovicu expozicneho stupna.

Ak pH prvej vyvojky klesne z idealnej hodnoty na dolnu hranicu kontrolneho limitu, bude chyba pravdepodobne o viac, ako bude chyba z malo jemneho nastavenia expozicie ...

Ak 10x po sebe odexponujes jedne zaber na ten isty film, pravdepodobne budes o tu polclonu stale lietat. Raz hore, raz dole...

Vidi sa ti mat neprimerane naroky na jemnost nastavovania expozicnych hodnot ako dovod opustit skvelu platformu mechanickych aparatov a vstupit do siku obdivovatelov plastovych konstrukcii spolu s digitalistami?
Pamataj, ze ten AE-1 Program bude nepresne exponovat este dlho potom, co UV ziarenie rozlozi ktorykolvek EOS.

:D

Dolezite je aby fotoaparat fotografoval za kazdych okolnosti. +/- presne.

 

 

Pravda... teď když nad tím přemýšlím. Jestli dělám vůbec správné rozhodnutí?! Mám přece Praktiku, Flexaretku... :)

Keko, poraďte mi. Jaký ekvivalent na momentky by jste viděl vy? Ten automat? má ale baterii. A stojí to za to? je to krok vpřed? :)


  • 0

#30 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 247 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 28 květen 2017 - 22:38:23

Ne, ne, ne, ne...

Na street urcite nieco extremne kompaktne. Skoro viem, preco Leica, ale zrovna tak by sa dalo robit s tym Voigtlanderom, alebo vyssie spominanym Canonom P.

Vsetky tie AF aparaty sa hodia mozno na sport, alebo na tazku pracu, ked uz neustale ostrenie vedie k unave oka. Kto ale foti pre radost, ziadne vystrelky nepotrebuje.

Davam prednost osvedcenym mechanickym vyhotoveniam.

Zrkadlovka: Nikon FM, F2, Pentax MX, Canon F1New, ale dobra je FM2

Priehladovka: Leica M4-2, MP, Voigtlander R4M

Stredny format: Mamiya RB67, Mamiya Press23, RolleiflexTLR

Velky format: ToyoG

Tie podciarknute uz mam.

K objektivom temer vzdy zakladak, a mierne siroke sklo (nieco ako 35mm pre kinofilm).

Blesk mam jeden k F3 a jeden k F100, to ked ma niekto o nieco poziada. Inak fotim bez blesku aj v tazkych svetelnych podmienkach.

 

Kazdy moze nieco poradit a nebudem sa s nim priet, ale ja som odporucil aparaty, co preziju jadrovy utok. A funguju 100% bez baterii.


  • 0

#31 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 28 květen 2017 - 22:53:15

To... abych si vzal půjčku.... :shock: :mrgreen: :mrgreen:

 

jsem se asi zamiloval ...podruhé... https://bazar.fotosk...olta-xd5- -5017 ....


  • 0

#32 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 247 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 28 květen 2017 - 23:20:44

Ale preco nie. Ak sa ti aparatik paci, chod donho.

Inzerat vyzera dobre. AK je aj cena vyssia, ako inde, bude to asi dobry kauf. Snad by som si ku kupe zavolal nejakeho minoltaka. Obcas sa nejaka drobnost najde, co moze neskor otravovat zivot.


  • 0

#33 calon

calon

    Nováček

  • Předplatitel
  • 359 příspěvků(y)
Reputace: 186

Publikováno 29 květen 2017 - 06:49:33

To... abych si vzal půjčku.... :shock: :mrgreen: :mrgreen:
 
jsem se asi zamiloval ...podruhé... https://bazar.fotosk...olta-xd5- -5017 ....


Kdyby jsi chtěl Canona ber Eos. Protože je kompatibilita těla zaručena v celém systému Eos.
  • 0

#34 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 600 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 98

Publikováno 29 květen 2017 - 09:07:44

AE1 Program zrovna tak, mozes ho vyuzivat manualne.

Ako neznalcovi Canonov sa mi vsak AE1 Program paci jviac. Spolu s Pentax MX, Nikon FM je Canon AE1 Program najkrajsou kinofilmovou zrkadlovkou.

Jak jsi mohl vynechat Olympus OM? ;-)


  • 0

#35 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 600 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 98

Publikováno 29 květen 2017 - 09:09:26

To... abych si vzal půjčku.... :shock: :mrgreen: :mrgreen:

 

jsem se asi zamiloval ...podruhé... https://bazar.fotosk...olta-xd5- -5017 ....

Jo po tomhle modelu jsem taky kdysi koukal a dlouho porovnával s jinými od jiných výrobců, nakonec to ale vyhrál Olympus OM-2n. Je ale pravda, že v poslední době mě začíná zlobit :-(


  • 0

#36 Evla

Evla

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 796 příspěvků(y)
  • LocationVajnory
Reputace: 873

Publikováno 29 květen 2017 - 14:05:49

Keď som pred pár rokmi začínala, vyskúšala som všetky kamery, ktoré som doma našla a že ich v dome fotografa bolo požehnane. Sama som si doniesla Canon EOS 3000N s pevným sklom 50/1,8.
Next: minolta, Miranda, Nikon (rôzne), flexaret, yashica, agfa, niečo 9x12, Kufa, mamiya ... A samozrejme rôzne objektívy, filtre, filmy, chémiu. Napokon som sa ustálila na starom bakelitovom Canone, lebo je malý a superlahky, dostala som k nemu ďalšie pevné sklá (35 a 90). A keď chcem niečo skutočne seriózne, tak použijem mamiyu rb 67.
Musím napísať, že Canon prežil pád do bazéna, prežil zásah morskou vlnou a v podstate za 15 rokov, čo ho intenzívne používam, bol v servise raz na čistenie nejakého konektora presne kvôli tej morskej vode. Dokonca prežil aj pád zo skaly na tohtoročnej túre - padali sme spoločne, visel mi na krku.
  • 0

#37 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 982 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 114

Publikováno 29 květen 2017 - 17:18:42

To za to, že ste padali spolu, chránila si ho vlastným telom :-P


  • 0

#38 Evla

Evla

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 796 příspěvků(y)
  • LocationVajnory
Reputace: 873

Publikováno 29 květen 2017 - 19:09:17

To za to, že ste padali spolu, chránila si ho vlastným telom :-P


Hej a aj som náležite k tomu vyzerala. ☺Mierne šmrncnutá do modrofialova
  • 0

#39 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 982 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 114

Publikováno 29 květen 2017 - 19:18:45

Ale foťák to prežil.


  • 0

#40 Evla

Evla

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 796 příspěvků(y)
  • LocationVajnory
Reputace: 873

Publikováno 30 květen 2017 - 19:58:05

Ale foťák to prežil.


Možno je nezničiteľný len v kombinácii so mnou. Tak mi napadlo. Nikto ho ani neukradol a to som ho mala odložený v košíku na bicykli vonku pol dňa bez dozoru. Mať čokoľvek vzácnejšie, isto by to zmizlo aj s bicyklom, alebo by sa to pokazilo pri prvom neopatrnosti manévri.
  • 0

#41 derossi

derossi

    Nováček

  • Předplatitel
  • 92 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 1

Publikováno 25 únor 2018 - 22:10:30

Mám takový dotaz pro znalce. Nevíte náhodou někdu, proč na mém Canonu T 70 nelze nastavit manualní režím. Postupuju podle návodu nastavím Tv (čas) pohnu kolečkem na objektivu, vychýlím ho z pozice A a nic, když chci fotit, tak si pořád dělá, co chce. Přemění můj čas na čas, který si automatika myslí, že je ten správný a jede si dál. 

 

Moc díky za radu.


  • 0

#42 Pavel K

Pavel K

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 198 příspěvků(y)
Reputace: 10

Publikováno 26 únor 2018 - 08:52:43

Canon T 70 jsem měl před 20 lety, tak zkusím zavzpomínat. Clona se nastaví manuálně na objektivu, ale v hledáčku se stále ukazuje clona, kterou naměří expozimetr (ale pravděpodobně s nějakým varováním, písmeno M či blikání, to si nepamatuju). Každopádně důležitá je clona na objektivu. Pokud ale píšeš, že se v Tv modu samy mění časy, je to divné. Ty se mohou měnit samy jen v Programu nebo v Av modu při pracovní cloně (už nevím, jak se volí, když T 70 nemá předvolbu hloubky ostrosti, možná funguje když není nasazen FD objektiv), ale klasickou předvolbu clony T 70 nemá.


  • 0

#43 Pavel K

Pavel K

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 198 příspěvků(y)
Reputace: 10

Publikováno 26 únor 2018 - 09:01:18

Ještě popíšu, jak jsem používal T 70 já (hlavně na diáky). Nastavil jsem čas, objektiv měl nastavený v manuálním rozsahu. Zběžně jsem proměřil scénu selektivním měřením, v hledáčku se ukazovaly naměřené clony. Zvolil jsem tu clonu, která se mi zdála vhodná a nastavil na objektivu (pokud už tam náhodou nebyla). Při tomto selektivním proměřování to bylo rychlejší než klasický manuál, kdy se clonou posouvá ručka na značku.


  • 0

#44 derossi

derossi

    Nováček

  • Předplatitel
  • 92 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 1

Publikováno 26 únor 2018 - 14:12:31

Nevím. Prošel jsem všechny manuály a různé youtube návody a prostě ten můj nefunguje. Podle manuálu, když se nastaví TV mode, člověk si může vybrat čas a ten by měl zůstat. Když se na objektivu vychýlí clona z pozice A, má se na displeji objevit M, to se mi ale objeví jenom, když dám bulb. Nevím, kde je chyba.

 

Každopádně moc díky :smile:


  • 0

#45 Pavel K

Pavel K

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 198 příspěvků(y)
Reputace: 10

Publikováno 26 únor 2018 - 16:57:17

Ale ten předvolený čas by měl přece zůstat i když je objektiv na A. Pokud se opravdu čas mění, tak je to pravděpodobně závada.


  • 0

#46 derossi

derossi

    Nováček

  • Předplatitel
  • 92 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 1

Publikováno 26 únor 2018 - 19:29:29

Asi jo, asi to bude nějaká vada. Myslel jsem si, že třeba někde něco dělám špatně. Pavle K moc díky za rady.


  • 0

#47 shovax

shovax

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 13 listopad 2018 - 18:24:44

trochu obnovim vlakno.

 

analogove fotim na praktiku, a digitalne na canon EOS 60d. chtel jsem vyuzit skla, ktere mam pro canon (i ty ne full-frame) a koupit si teda nejaky analogovy EOS. myslel jsem ze staci vlastne jakykoli, ale hned jsem narazil na to, ze vetsina z nich nema smysluplne manulani ostreni na matnici, rastr, puleny obraz...

nahodou znamy mi dal na chvili do ruky canon t70, a to byl teda mazec, matnice asi 3x svetlejsi a vyraznejsi nez v praktice, slo ostrit pri mesicnim svetle. doslo mi, jak moc je dulezita pro mne kvalita matnice pri manualnim ostreni

 

takze mam dotaz, zda nekdo vi, ktere EOSy maji svetlou matnici, z rastrem a/anebo pulenym obrazem. prip, u kterych lze matnici vymenit, a ktery typ matnice na vymenu je kvalitni. tyto informace se zatracene tezko hledaji na netu... starsi canon s FD bayonety se mi nechce kupovat, musel bych mit k tomu redukci s optickym clenem pro EF objektivy.

 


  • 0

#48 Richard7

Richard7

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 78 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 14

Publikováno 13 listopad 2018 - 19:33:00

Tie novšie Canony 30 - 33v z tých posledných, boli robené už asi len na autofocusové objektívy. Ten autofocus tam funguje perfektne a neviem si predstaviť s tým manuálne ostriť, aj keď sa to samozrejme dá. Výmena matnice bude asi zbytočná a asi sa to ani nedá. Keď chceš dobre manuálne ostriť s autofokusovým objektívom musíš sa pozrieť s čím pracujú filmári. Ja mám napríklad nový 35/2. a ten otočný prstenec ide veľmi ľahko, s takým ľahkým odporom a dá sa s ním veľmi ľahko manuálne preostrovať. U tých starších AF objektívou je to inak a ver mi, že to nie je dobré, pretože to budeš mať ťažšie ako na jednoduchom manuálnom fotoaparáte. Vačšinou je otočenie toho prstenca kratšie a tým menej presnejšie.

Nezabudni ešte na to, že tie Canony sú plné elektroniky, ktorá je náchylná na zimu a vlhko, takže v zime ťa može zradiť - mne ostáva zrkadlo hore vysieť a je po fotení. Preto v zime používam len mechanický fotoaparát.


  • 0

#49 Pavel K

Pavel K

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 198 příspěvků(y)
Reputace: 10

Publikováno 13 listopad 2018 - 19:41:29

Jediný EOS s manuálním ostřením byl EF-M. Ten by měl mít matnici pro ruční ostření. Osobní zkušenost s ním nemám. Ostatní EOSy v základu nemají matnici pro ruční ostření, ale u některých šla uživatelsky vyměnit za matnici s klíny a rastrem, ale osobní zkušenost opět nemám. Největší obraz v hledáčku mají hned ty nejstarší EOSy 650, 620, 600. S těmi určitou zkušenost mám, lze obstojně manuálně ostřit i s AF matnicí bez rastru. Ale hledáček Canonu T 70 je úplně jiná liga, jeden z největších u Canonů FD, akorát ukazuje jen cca 92 procent obrazu, což může trochu vadit při focení na diáky.


  • 0

#50 mojtech

mojtech

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 18 příspěvků(y)
  • Locationbratislava
Reputace: 2

Publikováno 13 listopad 2018 - 20:37:15

matnu matnicu s ostriacim klinom na Canon je mozne vymenit na analogovych modeloch 1 a 3.

ma oznacenie Ec-B. Pri pouziti tejto matnice nefunguje bodove meranie expozicie, ani vyhodnocovane (matrix).

Pouzival som tuto matnicu na digitale 1D, spolu s manualnymi objektivami zuiko OM a Contax cez redukcie. 

 

 

trochu obnovim vlakno.

 

analogove fotim na praktiku, a digitalne na canon EOS 60d. chtel jsem vyuzit skla, ktere mam pro canon (i ty ne full-frame) a koupit si teda nejaky analogovy EOS. myslel jsem ze staci vlastne jakykoli, ale hned jsem narazil na to, ze vetsina z nich nema smysluplne manulani ostreni na matnici, rastr, puleny obraz...

nahodou znamy mi dal na chvili do ruky canon t70, a to byl teda mazec, matnice asi 3x svetlejsi a vyraznejsi nez v praktice, slo ostrit pri mesicnim svetle. doslo mi, jak moc je dulezita pro mne kvalita matnice pri manualnim ostreni

 

takze mam dotaz, zda nekdo vi, ktere EOSy maji svetlou matnici, z rastrem a/anebo pulenym obrazem. prip, u kterych lze matnici vymenit, a ktery typ matnice na vymenu je kvalitni. tyto informace se zatracene tezko hledaji na netu... starsi canon s FD bayonety se mi nechce kupovat, musel bych mit k tomu redukci s optickym clenem pro EF objektivy.


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:uživatelé, zkušenosti, nejlepší přístroj

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních