Plesen treba odstranit.
Nastrihane negativy sa ukladaju v papierovych (ludovo - pergamenovych) zakladacoch.
Zakladac sa uklada do sanonu, nie vsak kancelarskeho, tie na zakladace su ovela sirsie tak, aby z neho negativy netrcali.
Na sanon sa z druhej strany dava uzaver, vznikne tak uhladna, tvrda krabica.
Krabica sa dava na suche, chladne a tmave miesto.
Na povale byva teplo a obcas zateka.
V pivnici/sklepe byva sice chladno, ale vlhko a plesen si tam zije. Vacsine plesni a inym kazisvetom prospieva teplota niekde od 3-8°C. Teda teplota okolo 13-16°C je optimalna.
Negativy urcene pre archivaciu sa oplachuju v roztoku zmacadla, metylalkoholu a formalinu. Preco asi?
Ked mas plesnive negativy, oplachni v spominanom roztoku vzorku. Vysus. Nazvacsuj. Ak sa ti vysledok paci, zopakuj s ostatnymi filmami rovnakeho poskodenia.
Drviva vacsina ludi ma predsatvu, ze co nafoti, hodne je prezitia 5000 rokov. Pyramidy.
Tak to nie je, priatelia. Vsetky tie somariny musia uvolnit (po desiatkach rokov) miesto na somariny prichadzajucich generacii.
Moja predsatava je, ze ma v krematoriu spalia spolus mojimi negativmi a drvivou vacsinou fotografii.
Prach si a v prach sa obratis. Mna tesi, ze tu mozem medzi dvoma Velkymi treskami chvilku pobudnut. Ale zostat moze po mne spomienka iba v mysliach mojich najblizsich.