Přejít na obsah


Fotka

Kamera na Super 8 koupě či oprava

kamera super 8

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
3 odpovědí na toto téma

#1 Rybinin

Rybinin

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 551 příspěvků(y)
Reputace: 24

Publikováno 3 duben 2024 - 14:55:15

Zdravím všechny,

po mnoha letech mi odešla má milovaná Leica Leicina Super RT-1. Dokonce s roztočenou kazetou, což mě nepotěšilo (i když jsem netočil žádný film - jen výjezd s kamarády). Chci se tedy zeptat na dvě věci. Jedná se o formát Super 8, DS8 je jiná kapitola.

 

U té Leiciny se zasekl expozimetr. Funguje to tam stylem, že je to automat, ale dá se to locknout. Není tam plně manuální knoflík.  Kameru jsem i otevřel, ale nebylo viditelné mechanické poškození. Alespoň né na první pohled. Motorek pořád běží a když dotočí clonu do určité pozice, pořád se točí a nezastaví se. Zastaví se akorát, když se lockne ta clona. K tomu nejde ani spoušť. Netočí se motor pohybu. Vypadá to tedy spíš na nějakej problém s elektronikou, ale možná, že ne. Nevím. Nemá někdo zkušenost? Nedokázal by to opravit? Jinak byla kamera celkem spolehlivá (i když vzhledem k stáří samo ne stopro), ale jsem na ní zvyklej a vím, jak řešit některé problémy.

 

K tomu mám doma několik dalších Super 8 kamer, ale dobrá není ani jedna. Možná jedna by jakžtakž šla (kdysi jsem na ní dal jednu zkušební cívku), ale je to dost primitivní stroj s fixfokusem, i když zvukovej.  Co se týče clony, už si nepamatuji. Moc na ní točit nechci.

 

Chtěl bych si koupit něco nového, u Pazdery pořádně nic funkčního nemaj. Nemáte tady někdo něco k prodeji? Na Aukru jsem něco našel, ale žádný zázraky to nejsou, taky se v tom trošku orientuju a vím, že je problém, že některé kamery neumí správně exponovat různá ISA kazet, nebo nemají manuální clonu, nebo mají extra baterie na expozimetr, atd. Prostě v tom ta Leica byla dobrá. Šlo tam nastavit poměrně dost věcí. A protože mám zkušenost, že expozimetry ukazují spíše méně, tak je dobré mít možnost korekce či si to změřit externím expozimetrem. Každopádně, pokud je to před aukce, tak člověk nikdy neví, co si koupí pořádně a chci dál točit. Ideální by bylo si ji vyzkoušet. Proto píšu. Tak doufám, že někdo poradí.

Díky 

 


  • 0

#2 Nakadah

Nakadah

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 147 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 234

Publikováno 10 duben 2024 - 06:01:51

Co se opravy týče tak zkusit poslat dotaz asi přímo na Leica Camera AG, protože pravděpodobnost že bys na to u nás někoho sehnal je v podstatě nulová. Já dělám jen 8mm Bolexy. Občas se vyskytlo i něco jiného, třeba i s elektronikou, ale po pár dalších zkušenostech jsem pochopil že zůstanu u mechanických Bolexek.

 

Super8ky mám doma dvě 100% funkční - Bell Howell 2144 XL a Braun Nizo 6080 Sound. Aukro a obecně bazary v dnešní době už je spíš tragédie. Najít kameru co je uložená v původní krabici a byla schovaná v suchu a stabilní teplotě, bez baterek uvnitř to je fakt náhoda. A i kdyby tak zub času pracuje. Guma teří, molitan se rozpadá na prach, gumičky převodů se rozpouští zpět na dinosauří džus. V neposlední řadě cenově lidi neví co by za to chtěli.

 

Nového nekoupíš nic, leda pokud by sis nekoupil tu hipsterskou od Kodaku´, kde prodejní cena je 5500$.

 

https://www.filmkorn...bell_2144xl.htm - byl bych ochotný ji pustit dál, když na ni budeš točit a nebude ležet na polici.


  • 0

#3 Lerak

Lerak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 10 duben 2024 - 09:12:24

ahoj.

tady je nabídka na Ebay - v Itálii

https://picclick.it/...cina super rt 1

jinak nahoře na Vinohradské je servis AWH pro foťáky,

zkus se tam zeptat.

Karel


  • 0

#4 Lerak

Lerak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 13 duben 2024 - 08:58:49

https://picclick.it/...5011353642.html


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:kamera, super 8

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních