První pocity z kombinace Rollei R3 a Instant Mytolu:
Nafotografoval jsem zkušební svitek (Pentaxem 67II a 45kou) jako 200ASA, při cloně 16. Měřeno na stíny 1stupňovým boďákem, jasový rozsah scény 6 stop. Expozice 3sec.
Protože informace o kombinaci R3 + Xtol jsou sporé, nezbylo, než zkoušet.
Přednamočil jsem 1,5min za stálého překlápění. Volání: IM 1+2, při 22stC po dobu 19:45 (přepočteno z 24min/20stC). Pohyb 30sec, pak do 9. minuty 2 rychlá překlopení co 30sec, do konce pak 1 překlopení co 30sec. Dále standardní postup.
Při zakládání filmu do kamery žádný problém, dobře tvarovaný konec zaváděcího pásu ("jazyk"). Po vyjmutí filmu neobvyklá samolepka - nutno stáhnout "voskovaný" papírek a poté přilepit. (Drží opravdu fest, což je dobré, protože třeba na Neopanu 400 nebo Acrosu tomu tak není.)
S posuvem filmu kamerou nebyl problém - pravidelné mezery, začátek a konec takové, jak jsem zvyklý. Převíjení nekladlo "zásadní odpor", i když bylo znát, že se protahuje něco tužšího. (Pravdou je, že P67II dokáže pravděpodobně protáhnout i vlnitý plech...)
Zavedení filmu do spirály (JOBO) vývojnice opět nepředstavovalo problém - film je ale na omak opravdu tuhý a málo poddajný. Určitě se nic nepokazí, když se rohy pásu sestřihnou. Příště to udělám.
Při vylévání přednamáčecí vody (fuj! to je slovo...) z vývojnice vytekla krásně zelená tekutina

něco mezi hráškem a orobincem.
Po vyvolání (opravdu dlouhý vyvolávací čas! nevím, čím to je... vývojkou? filmem? třemi vrstvami emulze?), ustálení, vyprání a sušení dostanete lehce našedlý a současně velmi čirý (nevím, jak to popsat) negativ. Při prvním vyhodnocení (lupa 12x a binokul. lupa) se zdá, že na negativu je opravdu "více". Bezpečně vykreslené stíny (asi bych je přirovnal někam k zóně 1,5), opravdu hodně fest detailů a "stupňů šedi", k zrnu se samozřejmě nedokážu ještě vyjádřit, ale pohledově bych je přirovnal k dobře vyvolanému Acrosu. Zcela určitě blíže k tomuto filmu, než například HP5+.
Až budou pozitivy, dám vědět. Možná (!) příští film vyvolám po dobu 22,5min/20stC - světla jsou totiž dost "neprůhledná", ale určitě ne tolik, jako třeba u stejně vyvolané FP4+ při stejném rozsahu scény.