Finále se blíží!
Byl jsem tak zvědavý, že se s vámi musím podělit o DÍLČÍ výsledek zpracování Acrosu v Instant Mytolu 1+2.
Už před týdnem jsem nafotil 1 film ve "standardní situaci": černou, šedou a bílou tabulku při 5 clonách ("prostřední" expozice byla naměřená, a pak minus jedna, minus dvě, plus jedna, plus dvě stopy).
Rozdíl (odražené světlo měřené bodovým flashmetrem) mezi černou tabulkou a bílou tabulkou byl přesně 5 stop. (Bílá - naměřená clona 16-5, černá 4-6)
Jednu polovinu filmu (= pět políček) jsem vyvolal při 24stC v IM ředěném 1+2 po dobu 8 minut (= pro 20stC 11:30) a druhou po dobu 7 minut (= pro 20stC 10minut).
Vyvolané kusy filmu jsem proměřil 1st bodovým expozimetrem (měří s přesností na 0,1 stopy) při zcela standardním osvětlení (prosvícení).
Zajímalo mě, jak se bude Acros chovat (kontrast!) při změně vyvolávací doby o cca 12,5%.
"Výsledky prvním pohledem na tabulku":
1. U filmu volaného 8 minut byl průměrný rozdíl (u 5 clonových čísel) ve zčernání mezi bílou a černou tabulkou (lze říci kontrast) 2,5 clony.
2 Tentýž rozdíl u filmu volaného 7 minut byl 1,6 clony.
3. U filmu volaného 8 minut byl kontrast mezi černou a bílou tabulkou největší u malých clonových čísel (4) a nejmenší u velkých clonových čísel (16) - rozdíl byl 0,9 stopy.
4. Stejně tak tomu je u filmu volaného 7 minut - tam dokonce 1,5 stopy.
5. Změna doby volání ze 7 na 8 min zvyšuje kontrast o 1 stopu.
6. Průměrný kontrast (při všech clonových číslech) mezi černou a bílou tabulkou je u filmu volaného 7 minut 1,58 stopy, u filmu volaného 8 minut 2,58 stopy.
Zatím tak a teď budu přemýšlet