Přejít na obsah

Fotka

sklopka 6x9?

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
167 odpovědí na toto téma

#51 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 4 duben 2010 - 14:29:02

Mám pro vás špatnou zprávu - vaše řady infiltroval absolutní idiot. Hádáte správně, jsem to já :)

Rada pro ty, kteří by zkoušeli dávat dohromady Avuse a Bentzinovské kazety nebo naopak a nechtěli by se stát idioty po mém vzoru: Ono to krásně sedí, ale vzdálenost filmu od objektivu je jiná. Proto k cizím kazetám používejte i odpovídající matnici. Jinak budete nadávat a ostřit někam do prdele jako já :D
  • 1

#52 Bret3

Bret3

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 971 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno
Reputace: 9

Publikováno 4 duben 2010 - 21:00:17

Mám pro vás špatnou zprávu - vaše řady infiltroval absolutní idiot. Hádáte správně, jsem to já :D

Rada pro ty, kteří by zkoušeli dávat dohromady Avuse a Bentzinovské kazety nebo naopak a nechtěli by se stát idioty po mém vzoru: Ono to krásně sedí, ale vzdálenost filmu od objektivu je jiná. Proto k cizím kazetám používejte i odpovídající matnici. Jinak budete nadávat a ostřit někam do prdele jako já :D

Ale klid, já koupil Avuse i s filmpakovýma zádama, dokonce v nich byl původní filmpak i s jedním lístkem. Tak jsem si říkal, že stačí naplnit rozstříhaným a upraveným svitkem. No naštěstí mě napadlo vzít do ruky šupleru a trochu měřit. :D Od té doby trpím krajní nedůvěrou, a rollku bych k Avusu nekupoval bez možnosti ozkoušení (proto mi taky furt chybí :) ). Jo a jěště jedno skvělé sdělení k Avusu - tady jsem za idiota zase já, neb jsem to proměřil až po několika podezřelých výsledcích - originál matnice má oproti originál Voigtlander kazetám poněkud posunutý výřez (asi tak 3-4mm nahoru ve směru tahu šoupěte) :) :? :D
  • 0

#53 hidejoshi

hidejoshi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 435

Publikováno 26 listopad 2010 - 12:18:20

Protože se neobjevil nikdo, kdo by chudáčkovi malému - mně, věnoval IBSOR závěrku s funkční clonou, pro Jhage 6x9, chci se zeptat, je náhrada Compurem za účelem funkčního fotoaparátu košer, nebo bych měl počkat a s chánět abych zachoval autentičnost?
  • 0

#54 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 26 listopad 2010 - 13:31:10

měl jsem známého, který kdysi do Volhy 24 zabudoval dieselmotor z multikáry, taky to jezdilo.
  • 0

#55 Snek

Snek
  • Guests

Publikováno 26 listopad 2010 - 13:49:40

měl jsem známého, který kdysi do Volhy 24 zabudoval dieselmotor z multikáry, taky to jezdilo.

:wink:
  • 0

#56 Bret3

Bret3

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 971 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno

Publikováno 26 listopad 2010 - 14:13:39

Protože se neobjevil nikdo, kdo by chudáčkovi malému - mně, věnoval IBSOR závěrku s funkční clonou, pro Jhage 6x9, chci se zeptat, je náhrada Compurem za účelem funkčního fotoaparátu košer, nebo bych měl počkat a s chánět abych zachoval autentičnost?

No tak pravověrní sběratelé asi budou prskat, ale pokud je ten Compur dobově taky aspoň trochu košer, tak proč ne. Jo to já se teď celej ošívám, když budu nasazovat do bajonetu Bergheilu Angulon 65, což už samo o sobě není moc dobové, a navíc je v Linhof select verzi v Synchro Compuru. :wink: Mno ale zase to kompenzuju jinou zrůdností (Alias Optimus Wide Angle, kdo byl letos v Nedvědici, je to ten mosaznej objektiv, co měl v bazárku Ypress)
  • 0

#57 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)
Reputace: 18

Publikováno 5 prosinec 2010 - 16:36:08

Prosím znalce o radu.Narazil jsem na Zeiss Nettar s objektivem Anastigmat Nettar 105/3,5 a na Bessu s Voigtarem 105/3,5.Oba s průhledovým sklopným hledáčkem.Cenově jsou dražší než aparáty s Novarem 105/4,5 a Voigtarem 105/4,5 (110/4,5).
Moje otázka zní,projevuje se nějak ten jiný rozměr skla při stejném zaclonění,jako bych clonil na těch s minimální clonou 4,5,to znamená na 4,5 a výš?
Vím,že tady vyšší světelnost nepoužiju při portrétu,že na to s hledáčkem bez spřaženého dálkoměru nemá smysl pomýšlet,ale červík hlodá - jsou ta skla kvalitnější?Oba to jsou myslím tříčočkové objektivy,o Voigtaru jsem se moc nedozvěděl, s Novarem(což je snad to samé jako Anastigmat Nettar) jsem našel na Fickru zajímavé snímky a dočetl se,že je oproti Tessaru kontrastnější,levnější,ale při zaclonění ne horší.
Máte s těmiti objektivy zkušenost?
  • 0

#58 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 5 prosinec 2010 - 16:40:00

s těmito :(
  • 0

#59 Pavel K

Pavel K

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 301 příspěvků(y)
Reputace: 30

Publikováno 5 prosinec 2010 - 17:15:18

S těmito konkrétními skly zkušenost nemám. Pouze s Voigtarem 7,7/105 na Besse, která nebyla nikdy použita (koupil jsem ji v zapečetěném původním obalu). To znamená, že rozhodně nebyla opotřebovaná. Objektiv je ostrý uprostřed a do krajů se to silně zhoršuje. Jinak Bessy a ostatní Voigtländery z konce třicátých let mají velmi nekvalitní vzpěrový systém a pokud byly více používány, jsou rozviklané a nepřesné. To kontrastuje s kvalitními objektivy, kterými mohou být osazeny (Skopar a především Heliar).
Tomu Nettaru bych věřil více, bude mít podobně kvalitní vzpěry jako Ikonta a pokud bude dobře seřízené ostření, může fotit kvalitně. Jinak k původnímu dotazu, nemyslím si, že světelnější tříčočkový objektiv bude na středních clonách lepší než méně světelný. Spíše to bude kus od kusu a především bude záležet na pevnosti a stabilitě aparátu, jeho seřízení a vlnění filmu.
  • 0

#60 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 5 prosinec 2010 - 17:30:36

Díky,myslím,že mi to ušetří peníze.
Dobře seřízené ostření - rovina objektivu k rovině filmu?Jak se jinak dá seřídit ostření,když se ostří předním členem?
  • 0

#61 Pavel K

Pavel K

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 301 příspěvků(y)

Publikováno 5 prosinec 2010 - 20:49:45

Seřízením myslím to, aby stupnice ostření přesně seděla. Myslím, že tehdy to u běžných foťáků tolik neřešili, protože formát 6x9 asi nejčastěji kontaktně kopírovali a tam se nějaká chyba v zaostření ztratí. Některé ostřící přední členy mají v sobě červíky, které když se povolí, jde stupnice posunout. Myslím, že to ale není případ Zeissů, kde ty červíky mají proti sobě dírky, takže nejsou určené k seřízení ostření.Tam se to pak řeší přidáním nebo odebráním papírových podložek mezi závěrkou a standardou.
Z mých zkušeností s focením starými měchovými foťáky mám následující dojmy. Kinofilmové foťáky v dobrém stavu byly zpravidla seřízeny dobře. Tam to prostě byla nutnost. Ale třeba takové Voigtländery i jiné sklopky 6x9 z dvacátých let vůbec nemají přítlačnou destičku. Pokud se tam film hýbe třeba o 0,5-1mm stačí to opravdu tak na ty kontaktní kopie. Samozřejmě lze pro konkrétní film vysledovat, jak sedí ostření, ale stejně chce clonit aspoň na 11. Ve třicátých letech už zpravidla přítlačné destičky jsou, ale stejně to ostření málokdy přesně sedí, navíc mám pocit, že po těch letech jsou pérka přítlaku unavená a film nevyrovnají.
Dobré zkušenosti mám s pár Super Ikontami s dálkoměrem i Ikontami bez dálkoměru. Poválečný DDR klon Ikonty zvaný Exona s Tessarem 3,5/105 už se mi ale nepodařilo seřídit, aby byl srovnatelný s Ikontami.
  • 0

#62 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 5 prosinec 2010 - 21:36:32

Děkuju za odpověď,na Besse,kterou mám zkusím porovnat stupnici a obraz na vložené matnici z obroušeného filmu.Přítlačnou destičku má,ale skutečně v zoufalém stavu,ani mě předtím nenapadlo to důkladně zkoumat.Červíky na objektivu drží ocelový pásek se stupnicí,v tomhle případě moc na posouvání nevypadají,snad to bude sedět.Ještě prozkoumám malý Nettar,ten vypadá celkově mnohem solidněji,ta moje Bessa je taková odrbaná plechárna,ale přesto velmi sympatická.
  • 0

#63 Bret3

Bret3

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 971 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno

Publikováno 6 prosinec 2010 - 12:06:46

Měl bych takovou prosbičku, pokud tu je kromě mě někdo s Bergheilem 6x9 (verze z 20.-30.let, tedy ne ur-Bergheil, co je koncepčně podobný Alpinu), mohl by mi prosím změřit délku max. výtahu? Tj. standarda až vpředu na kolejničkách, ty vytočeny na maximum. Zajímá mě vzdálenost bajonet-matnice. Můj B. je v Brně a dostanu se k němu nejdřív v pátek, vědět bych to ale potřeboval dřív a nemůžu tu informaci jinde najít. Stačí na centimetry, když to bude přesněji, zlobit se nebudu.
  • 0

#64 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 171 příspěvků(y)
Reputace: 492

Publikováno 6 prosinec 2010 - 13:38:34

Mam taky otazku: mam Bessu 6x9 s dalkomernym ostrenim, krasna, jako nova. Ma objektiv Heliar 3,5/105 - neni to nejaky mekce kreslici sklo, mate s tim nekdo zkusenosti, nez tam vrazim film?
  • 0

#65 Pavel K

Pavel K

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 301 příspěvků(y)

Publikováno 6 prosinec 2010 - 19:54:07

Nikdo zatím nic, tak to zkusím zase já. Heliar je pětičočkový triplet, měl by to být ostře kreslící objektiv, vysoce hodnocený. Možná nebude tolik kontrastní jako Tessar apod., ale vyloženě měkký by být rozhodně neměl. S tímto konkrétním zkušenost nemám, pouze s Heliarem 4,5/105 zhruba z roku 1930. Ten se zdál kvalitní, pouze s omezením daným foťákem bez přítlačné destičky, jak jsem psal výše. Pokud se rovina ostrosti trefila do vlnícího filmu, kreslil ostře po celé ploše.
Pokud je dálkoměrná Bessa zachovalá, měla by fotit velmi dobře. Platí pro ni ale to samé jako pro většinu Voigtländerů z konce třicátých let. Vzpěrový systém je málo trvanlivý a náchylný k rozviklání, takže je třeba s ní zacházet velice něžně.
  • 0

#66 Bret3

Bret3

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 971 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno

Publikováno 6 prosinec 2010 - 20:31:41

No já taky čekal, že se ozve někdo, kdo má zkušenost přímo s verzí Heliaru 3,5. Já můžu mluvit taky jen o té 4,5/105 z 30 let. O Heliarech všeobecně toho padlo nedávno celkem dost ve vlákně Já a můj G.A.S.(kousek před koncem stránky), včetně pěkných odkazů.
  • 0

#67 hidejoshi

hidejoshi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)

Publikováno 7 prosinec 2010 - 11:11:34

Klucí zlatý, obracím se na vás kteří chodíte do různých bazarů a podobných zaslíbených míst. Koukněte se mi tam prosím po funkční závěrce IBSOR DRP nebo Compur pro 105 mm objektivy. Objektiv není podstatný, potřebuju jen tu závěrku a hlavně s plně funkční clonou.
  • 0

#68 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 171 příspěvků(y)

Publikováno 8 prosinec 2010 - 12:31:17

Nikdo zatím nic, tak to zkusím zase já. Heliar je pětičočkový triplet, měl by to být ostře kreslící objektiv, vysoce hodnocený. Možná nebude tolik kontrastní jako Tessar apod., ale vyloženě měkký by být rozhodně neměl. S tímto konkrétním zkušenost nemám, pouze s Heliarem 4,5/105 zhruba z roku 1930. Ten se zdál kvalitní, pouze s omezením daným foťákem bez přítlačné destičky, jak jsem psal výše. Pokud se rovina ostrosti trefila do vlnícího filmu, kreslil ostře po celé ploše.
Pokud je dálkoměrná Bessa zachovalá, měla by fotit velmi dobře. Platí pro ni ale to samé jako pro většinu Voigtländerů z konce třicátých let. Vzpěrový systém je málo trvanlivý a náchylný k rozviklání, takže je třeba s ní zacházet velice něžně.

Dekuju za odpoved - ta moje Bessa je az povalecny model, ostri se dalkomernym koleckem na leve strane nahore a za filmem ma pritlacnou desticku, je to uz lepsi, nez ty predvalecne. Mam pocit, ze musi byt tak z kraje padesatych let, mival ji muj deda, ktery ji kupoval novou. Na objektivu je napevno odklapeci zluty filtr. Je to moc hezka masinka, nevim, ze jsem ji nevyzkousel uz davno. Je spousta mist, kam se s 4x5 a nebo 9x12 nedostanu, tezko muzu postavat hodinu se stativem nekde vprostred ulice a nebo na vratkem podklade, tohle by mohlo byt reseni, o cestovani uz vubec nemluve.
  • 0

#69 Pavel K

Pavel K

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 301 příspěvků(y)

Publikováno 8 prosinec 2010 - 12:58:35

Pokud je poválečná, měla by být značena Bessa II. Pokud to tak není, myslím, že je starší (Bessa s dálkoměrem se dělala asi od roku 1936, ale nevím dokdy). Teď zrovna mi přišla z aukra Bessa I, poválečný model bez dálkoměru a ty vzpěry jsou také strašné. Bessu II jsem ale nikdy v ruce neměl. Ty chybějící přítlačné destičky měly Voigtländery tak do začátku třicátých let, později už je měly, tam je už pouze ten problém se vzpěrami.
  • 0

#70 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 171 příspěvků(y)

Publikováno 8 prosinec 2010 - 14:08:04

No vida, zase nove informace. Nevyznam se v tom, tak pridavam fotku:
Vložený obrázek
  • 0

#71 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 8 prosinec 2010 - 14:13:29

to je krása, úplně závidím.
  • 0

#72 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 171 příspěvků(y)

Publikováno 8 prosinec 2010 - 14:25:19

No jo, je krasna! Vubec nechapu, proc jsem kolem ni cely ty leta jen chodil, valela se mezi ostatnimi fotaky, leta jsem ji ani nevyndal z pouzdra! Jinej to shani nekde po vsech certech na aukru a ja kolem toho chodim doma.
  • 0

#73 Pavel K

Pavel K

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 301 příspěvků(y)

Publikováno 8 prosinec 2010 - 19:57:23

http://www.motamedi.info/serial.htm

Tady na té stránce lze podle výrobního čísla zjistit rok výroby objektivu Voigtlander i jiných.

Jinak podle fotky to vypadá opravdu na předválečnou Bessu RF. I když možná po válce je také ještě vyráběli.
  • 0

#74 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 574 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 116

Publikováno 8 prosinec 2010 - 21:38:13

já se dovolím přidat. tahle moje potvůrka by afaik měla být z roku 1937, mám ji asi 3/4 roku, ale moc jsem s ní zatím nefotil. až teď tam mám založen fomapan100 na "něco pořádného", ale z prvních testů se mi zdála ok - objektiv v pořádku, ostření také, závěrka pracuje dobře, vysouvání objektivu sedí bez vůlí, harmonika zcela v pořádku, prostě jediné, co je po těch 73 letech v loji, je pružinka u zpožděné spouště, která už je prostě unavená.

Vložený obrázek

PS: Anastigmat Voigtar 1:6.3 10,5cm
  • 0

#75 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 171 příspěvků(y)

Publikováno 9 prosinec 2010 - 14:20:15

Tady na té stránce lze podle výrobního čísla zjistit rok výroby objektivu Voigtlander i jiných.

Jinak podle fotky to vypadá opravdu na předválečnou Bessu RF. I když možná po válce je také ještě vyráběli.

Diky za odkaz. Vypada to, ze ta moje Bessa podle cisla pochazi nekdy z let 1937-42, hadal bych nekde uprostred, tak 1940. A muj Avus je cca z roku 1920 podle cisla objektivu a 1917 podle zaverky. Tak ten jsem odhadl dobre.
  • 0

#76 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 9 prosinec 2010 - 14:23:00

Diky za odkaz. Vypada to, ze ta moje Bessa podle cisla pochazi nekdy z let 1937-42, hadal bych nekde uprostred, tak 1940. A muj Avus je cca z roku 1920 podle cisla objektivu a 1917 podle zaverky. Tak ten jsem odhadl dobre.

Mám stejný model, ale v zuboženém stavu a s jiným sklem. Kdybys potřeboval na náhradní díly, tak se ozvi.
  • 0

#77 Leo

Leo

Nováček

• Předplatitel
  • 85 příspěvků(y)
  • LocationOlomouc
Reputace: 15

Publikováno 19 prosinec 2010 - 21:30:30

archenar

Měl jsem tu bessu II do loňského roku, než mi ji nějaká kuxxa ukradla. Je opravdu perfektní a ten objektiv kreslí trochu měkce, ale nádherně! A navíc se sní pracuje relativně rychle.
  • 0

#78 Leo

Leo

Nováček

• Předplatitel
  • 85 příspěvků(y)
  • LocationOlomouc
Reputace: 15

Publikováno 19 prosinec 2010 - 21:33:34

Jo a na té mojí besse II bylo napsáno 1939
  • 0

#79 kelfik

kelfik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 86

Publikováno 15 leden 2011 - 09:01:21

Blbá otázka: jak je natom objektiv Rodenstock Trinar Anastigmat 3,8/10,5 v Adoxu co do kvality kresby v porovnání s ostatníma sklopkama a jejich objektivy. :-)
  • 0

#80 Vladik

Vladik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 221 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 15 leden 2011 - 09:27:36

Je to triplet. Takze lze ocekavat na plnou diru mekci podani hlavne v rozich. Od f/11 asi nebude zadny velky rozdil oproti jinym konstrukcim. Mam predvalecnou Bessu s Voigtarem. Neni tak svetelny - je to 105/6,8, ale "podani mi prijde moc pekne.
Pochopitlen zalezi, co tim clovek foti.
  • 0

#81 Slavomir

Slavomir

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 150 příspěvků(y)
  • LocationHandlová
Reputace: 3

Publikováno 1 květen 2011 - 08:26:10

Trošku oživým tému, zakupil som krásny Zeiss Nettar 515/2 po prečítaní tejto témy :D Novar Anastigmat 1:6,3 F=10,5cm

[img][img]http://img809.imageshack.us/img809/7549/zeiss.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/img]
  • 0

#82 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 1 květen 2011 - 10:14:44

Musím sa pochváliť, ja mám Certrotrop 6,5x9 s objektívom Tessar 4,5/120, Compur 1 - 250,T a B, fotoaparát je plne funkčný, dokonca aj samospúšť, síce dosť ošahaný, ale to mu práve dodáva ten správny efekt, ja ho používam len veľmi málo, nakoľko mám k nemu len tri kazety na dosky s vložkami na plany, nikdy sa mi nepodarilo zohnať k nemu rolkazetu, mám ešte jedno balenie planov ORWO NP 22, ktoré som otvoril asi pred mesiacom.
Podľa čísla na objektíve a tabuliek vyššie uvedených je z roku 1930, neviem však, či táto tabuľka platí aj pre Certrotrop, za radu ďakujem.
Nie som ochotný do toho investovať nejaké veľké peniaze, ale keby sa niekomu doma váľali zbytočné kazety Voigtlander, alebo ZeissIkon (tieto majú označenie 665/3) na dosky 6,5x9 cm tak by mi mohol ponúknuť, nejaké vložky ešte mám (ináč kedysi, cca 15-20 rokov sa dali kúpiť, ktosi sa pýtal na výrobu), poprípade aj rollkazetu.

P.S. urobím fotky a dám na ukážku
  • 0

#83 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 1 květen 2011 - 10:34:05

P.S. 2 Ešte som zabudol,
mám ešte jednu sklopku 6x9, a to Kodak Junior 620, na film 620, t.j. zvitkový film na kovovej cievke, ktorá má menší priemer, ja som to pri fotení riešil tak,že som klasický zvitok v tme pretočil na tu kovovú cievku 620, s objektívom Kodak Anastigmat 7,7/105 (časy25,50,100,T,B a clony 7,7-22)
Je to klasická sklopka do väčšieho vrecka, len ten môj dosť zle kreslí, pri clone menšej ako 16 sú rohy rozostrené, ale ináč fajn.
A rok výroby, nemám ani potuchy
  • 0

#84 Golfista

Golfista

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 638 příspěvků(y)
Reputace: 103

Publikováno 3 květen 2011 - 22:47:08

Kodaka Vollendu jsem měl! Cívky se musí nepatrně upravit. Já je vždycky ostříhal nůžkama asi o 1 mm a pak tam krásně padly. Původně se tam dával film s označením, tuším 620 ale ten se nesežene. Na svitek lze po úpravě cívek fotografovat bez problémů.

Tento foťáček mám asi týden a ,místo úprav na cívkách jsem jednoduše, (pro mne) udělal nové vodící válečky se zápichem (vybráním asi 1,5 mm z průměru) pro cívky svitku (120). Funguje to perfektně a nemusím pokaždé dělat úpravu cívek.
  • 0

#85 stamir

stamir

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 70 příspěvků(y)
  • LocationCífer, Slovensko
Reputace: 35

Publikováno 20 červen 2011 - 09:23:29

Seřízením myslím to, aby stupnice ostření přesně seděla. Myslím, že tehdy to u běžných foťáků tolik neřešili, protože formát 6x9 asi nejčastěji kontaktně kopírovali a tam se nějaká chyba v zaostření ztratí. Některé ostřící přední členy mají v sobě červíky, které když se povolí, jde stupnice posunout. Myslím, že to ale není případ Zeissů, kde ty červíky mají proti sobě dírky, takže nejsou určené k seřízení ostření.Tam se to pak řeší přidáním nebo odebráním papírových podložek mezi závěrkou a standardou.
...

Mám Kodak Nagel, model C, Tessar 4,5/105. Len neviem zaostriť na nekonečno. Vyhodil som dve papierové podložky (Pavel, vďaka za tip), je to máááličko lepšie, ale keď nastavím nekonečno, reálne mám zaostrené tak na 5m. Keď vyšróbujem zarážku z objímky, aby sa predný člen dal zaskrutkovať na maximum, čo dovolí závit, tak vtedy mám zaostrené na cca 8m. Vyzerá to, že ten objektív by som mal priblížiť rovine filmu o taký 1-2mm. Ale neviem ako. Máte niekto ešte nejaký nápad, čo by sa s tým dalo robiť ?
  • 0

#86 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 185 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 228

Publikováno 20 červen 2011 - 09:46:21

narazil jsem na Zeiss Super Ikonta C 6x9

jak se liší osazované objektivy z hlediska kvality? má smysl bažit po nejnovější 105/3,5 s MC?

a jak je to se spolehlivostí? na kolik přijde případný servis či dokonce oprava?

kuju:)
  • 0

#87 hidejoshi

hidejoshi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)

Publikováno 17 srpen 2011 - 13:49:10

Drazí temní kolegové. Potřeboval bych vidět jak matnici na Certotrop 6x9. Ukázala by mi ji zde nějaká dobrá duše?
  • 0

#88 hidejoshi

hidejoshi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)

Publikováno 17 srpen 2011 - 13:51:57

Píšu jak tatar. Jak je uchyceno sklo v matnici. Potřeboval bych jít o milimetr k objektivu a nemám kam.
  • 0

#89 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 19 srpen 2011 - 16:29:54

Sklo je položeno na kovovém rámečku(a zajištěno),tam snad žádná možnost jít blíž není.Ale jestli je to tedy stejný Certotrop 6x9,co mám,tak lze posunovat o cca 3 mm s měřítkem se zarážkou posunu přední standarty a tak přiblížit matnici a objektiv při nekonečnu.
  • 0

#90 hidejoshi

hidejoshi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)

Publikováno 19 srpen 2011 - 18:13:02

Tak to máme stejný typ... To mně mrzí. Ještě zkusím zkontrolovat dotažení členů v závěrce.
  • 0

#91 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 20 srpen 2011 - 17:38:05

Zarážka je tedy zřejmě nadoraz,a co objektivová destička,nešla by dotáhnout,co tloušťka filcu,jestli není zbytečně tlustý?Asi blbé rady,ale vždy jdu nakouknout,co bych asi udělal,v čem to může být.V té destičce bych viděl potenciál,ale možná by se musela vytočit nová,bez toho zesíleného osazení(co na své vidím).
  • 0

#92 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 21 srpen 2011 - 11:37:58

Ne,zbytečně složité - stačí přece milimetřík nalepit na zarážecí packu na standardě.
  • 0

#93 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2011 - 11:34:53

Hidejoshi,narazil jsem teď na 6x6.cz na Tvůj blog a v něm článeček o kalibraci matnice.Jsem trouba,mě to došlo,ale až tak po tejdnu,možná po 14 dnech(neb mně vrtalo hlavou,proč není odezva na ty úžasné nápady),že jde o srovnání rovin matnice a filmu.Tak snad se aspoň někdo pobavil.
  • 0

#94 hidejoshi

hidejoshi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2011 - 18:48:41

Inu, zatím jsem to nechal usnout a uvidím jestli se mi v mých divokých snech o foťácích nevylíhne nějaký sen o řešení.
  • 0

#95 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2011 - 19:27:52

Matnice leží pouze na užších koncích,to by stálo za domluvu s brusičem skla a konce ztenčit.
  • 0

#96 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2011 - 19:32:51

Teď jsem ji vyndal,má jen 1,5 milimetru,tak to je málo..leda dát silnější.
  • 0

#97 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2011 - 20:35:00

Obětoval jsem kus svitku a podíval se pod pokličku(pod šíbr),tam se dějou věci - 2 milimetry žádná míra.S planem to bud lepší,ale mě z toho vychází jediné - clonit,clonit,clonit.
  • 0

#98 Pavel K

Pavel K

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 301 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 10:04:03

Obětoval jsem kus svitku a podíval se pod pokličku(pod šíbr),tam se dějou věci - 2 milimetry žádná míra.S planem to bud lepší,ale mě z toho vychází jediné - clonit,clonit,clonit.

Jak už jsem tady někde psal, 2 mm vlnění filmu uclonit nejdou, pokud se nespokojíme s kontaktní kopií. Pokud chceme dosáhnout rozptylového kroužku 0,05 mm, při cloně 11 nesmí vlnění filmu přesáhnout 0,55 mm (clonové číslo x rozptylový kroužek). Toto se nikde příliš neuvádí, ale odvodil jsem si to ze zobrazovací rovnice čočky a online kalkulátoru hloubky ostrosti. Samozřejmě by to šlo odvodit i z obecných vzorců a z logiky věci (trojúhelníky). U reálných objektivů to může být možná trochu jinak, ale jako hrubý nástřel to funguje. A clonění přes 16-22 už ostrost nezvýší důsledkem ohybu světla.
  • 0

#99 Štefan Sukup

Štefan Sukup

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 11:13:16

Hm,v kazetě Rollex-Patent to je zvlněné fakt víc a běžné kazety na plochý film nejdou na Certotrop přiklapnout.
  • 0

#100 Pavel K

Pavel K

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 301 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 12:53:32

Tak, tak, kazeta Rolex je podle mých zkušeností uplně na ho... Použitelné jsou kazety Rada.
  • 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních