Přejít na obsah


Fotka

Jak rozebrat Flexaret VI?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
193 odpovědí na toto téma

#101 Stano

Stano

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 březen 2011 - 16:42:12

- zepředu, při ostření -třeba- na 1m (ostřící páčku prostě doleva) se malinko ukáže kousek závitu. Stačí na něj malinko kápnout a rozhejbat. Kdyžtak i několikrát opakovat.


zepředu - škvírkou pro chod ostřící páčky
  • 0

#102 Pedro94

Pedro94

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationOslavany
Reputace: 0

Publikováno 6 duben 2012 - 15:45:01

Dostal jsem se k rozebrání Flexaretu VI, dostal jsem se až k samotnému objektivu, clona je však rozházená. Je v mých možnostech ji poskládat dohromady? Dal bych flexu do servisu, jsem teď ale bez peněz. Koupil bych kdyžtak tento objektiv od někoho, kdo jej má se závěrkou Metax bez plísní a s funkční clonou. Děkuji za každou radu. Jak mám tedy pokračovat při rozebírání objektivu? Drátek vedoucí k objektivu je pouze na synchronizaci s bleskem, ne?
  • 0

#103 Pedro94

Pedro94

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationOslavany
Reputace: 0

Publikováno 6 duben 2012 - 15:45:23

Foto objektivu:

Přiložený soubor (y)


  • 0

#104 brkoslav01

brkoslav01

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 175 příspěvků(y)
  • LocationŠumava
Reputace: 87

Publikováno 6 duben 2012 - 16:34:21

Foto objektivu:

uz je to chvile co sem to dělal tak nevim ulne presne, poskladat clonu zvladnes jen neposkod lamely
povol ty ctyri sroubky mela by jít sundat celá ta plastová objímka

Přiložený soubor (y)


  • 0

#105 Pedro94

Pedro94

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationOslavany
Reputace: 0

Publikováno 6 duben 2012 - 16:53:49


Foto objektivu:

uz je to chvile co sem to dělal tak nevim ulne presne, poskladat clonu zvladnes jen neposkod lamely
povol ty ctyri sroubky mela by jít sundat celá ta plastová objímka


Obávám se, že tam z plastu nic není, odšrouboval jsem ty 4 šroubky a teď nevím co s tím, nechce se hnout nic, ten kovovej plíšek je tam přidělanej asi dvéma nýtkama. Máš VI FLEXU? Mohl bys mi poradit podrobnéji krok za krokem? Tady už začíná ta jemná mechanika...
  • 0

#106 Pedro94

Pedro94

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationOslavany
Reputace: 0

Publikováno 6 duben 2012 - 21:09:06

Tak zezadu to jsem odšrouboval ty 4 šroubky, ale oddělat nic nešlo. Šel jsem na to tedy zepředu, teď ale nevím jak se dostat blíže ke clonovým plátkům. Prosím, opravdu prosím každého, kdo už má zkušenosti o cennou radu.

Fotografie je upravena aby byly vidět detaily.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#107 Pedro94

Pedro94

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationOslavany
Reputace: 0

Publikováno 6 duben 2012 - 21:12:59

Ještě jedna možná přehlednější fotografie. Předem díky za rady.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#108 kolemjdouci

kolemjdouci

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 61 příspěvků(y)
  • LocationPce
Reputace: 72

Publikováno 6 duben 2012 - 21:47:47

Ještě jedna možná přehlednější fotografie. Předem díky za rady.


zkus hledat v historii, o zaverce metax je tu toho dost, i nejaka videa na youtube,

a mozna trochu zamenujes centralni zaverku a clonu...
  • 0

#109 Pedro94

Pedro94

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationOslavany
Reputace: 0

Publikováno 6 duben 2012 - 22:00:03

Když jsem zadal na YT flexaret, nenašlo mi to nic, co by mi pomohlo. V historii tu také nemůžu najít nic, co by mi jasně řeklo, kudy vede cesta k lamelám clony. Vím co je závěrka a co clona, jenže se to nějak pomíchalo dohromady. Kdybys mi prosím mohl ukázat, kde přesně najdu to co potřebuju, moc bych si toho vážil. Teď ale nic nenacházím...
  • 0

#110 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 429

Publikováno 7 duben 2012 - 05:20:45

http://www.temnakomo...__1#entry419674
  • 0

#111 Pedro94

Pedro94

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationOslavany
Reputace: 0

Publikováno 7 duben 2012 - 09:39:32

Paráda, přesně to jsem hledal, díky hidejoshi!

Právě teď jsem ale zaseknutý u vysypané clony a není mi úplně jasné jakým stylem se má skládat? co přesně patří kam. Mohl by mi někdo znalý třeba šipkami naznačit jak lamelky seskládat a jak poté přiložit ty dva díly k sobě, aby se už clona nikdy nevysypala? Clony odmašťuji technickým benzínem. Na obrázku je lamel clony méně, dvě mám dané bokem.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#112 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 429

Publikováno 7 duben 2012 - 09:54:20

JApa vono se anglicky řekne clona..... Flákni to do gůglu, vezmi si do ruky ty dva kousky co tou clonou hejbají a už to vidíš? JInak skládání je taková veselá zábava na zimní večery.
  • 0

#113 Pedro94

Pedro94

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationOslavany
Reputace: 0

Publikováno 7 duben 2012 - 10:10:29

JApa vono se anglicky řekne clona..... Flákni to do gůglu, vezmi si do ruky ty dva kousky co tou clonou hejbají a už to vidíš? JInak skládání je taková veselá zábava na zimní večery.


Tak schválně :D Jestli jsem to správně pochopil tak lamelky vyskládám do kroužku jednu za druhou do černého korpusu tak aby clona byla co nejvíce otevřená, nastavím tu stříbrnou páčku na 3,5, pak přiložím ten černej plíšek a je hotovo? Vím, že se mi to tisíckrát rozhodí a vysype, ale je ta teorie dobře?
  • 0

#114 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 429

Publikováno 7 duben 2012 - 11:02:41

Skládáš dokud to jde a potom podsunuješ. Ještě je třeba vykoumat správný směr, ale na to musíš přijít sám.
  • 0

#115 Pedro94

Pedro94

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationOslavany
Reputace: 0

Publikováno 7 duben 2012 - 11:05:52

Skládáš dokud to jde a potom podsunuješ. Ještě je třeba vykoumat správný směr, ale na to musíš přijít sám.


Správný směr??? Jde to snad jen jedním směrem, ne? Lamelky mají dvě různá zakončení: jedno u kraje strkám do korpusu objektivu a to středové pak přijde do toho perforovaného plechu, ne? Tudíž to nejde jen tak otočit. Mám pravdu? Zatím se vždycky zaseknu u 6, dál mi to nějak nejde, při podsunutí se to celé sesype..
  • 0

#116 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 září 2012 - 20:30:42

Mozem drobnu otazku?? Na flexa 7 sa mi obcas stane, ze mi nepretoci dobre film... potom su dve fotky prekryte tak v tretine... mozno je to bezny jav, ale ako to odstranim??? dakujem
  • 0

#117 OndrasLB

OndrasLB

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 260 příspěvků(y)
  • LocationLiberec, Mladá Boleslav
Reputace: 47

Publikováno 6 září 2012 - 07:40:17

Normální to rozhodně není, měl jsem podobnej problém, musel jsem to nechat opravit.
  • 0

#118 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 6 září 2012 - 15:20:43

Kdesi som totiz cital, ze staci premazat navijaciu mechaniku pod bocnym panelom...
  • 0

#119 brkoslav01

brkoslav01

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 175 příspěvků(y)
  • LocationŠumava
Reputace: 87

Publikováno 6 září 2012 - 23:20:08

Kdesi som totiz cital, ze staci premazat navijaciu mechaniku pod bocnym panelom...

zkus to rozebrat a uvidíš jestli je tam něco zatuhlý, můžou to dělat i tvrdy gumicky na hřídelce kterou otáčí film
  • 0

#120 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 22 září 2012 - 14:13:36


Kdesi som totiz cital, ze staci premazat navijaciu mechaniku pod bocnym panelom...

zkus to rozebrat a uvidíš jestli je tam něco zatuhlý, můžou to dělat i tvrdy gumicky na hřídelce kterou otáčí film


tak, snad som si poradil... este stastie, ze som mal jeden nefunkcny flexaret, ktory som kupil na bazosi, a ked som pokazil jeden film, tak som prisiel na to ze je to vadny kus, samozrejme, ten imbecil mi ho nezobral naspat (pozdravujem pana imbecila rybara)... takze prisiel rad na ten vadny kus, po par studiach na nete som ho rozobral, zistil ako to funguje, a podla mna problem bol v tom, ze mam verziu s prepinanim na 45 mm a 60mm, pod krytkou je dvojkoliesko ozubene, ktore pri prepinani nie vzdy zaskocilo do ozubenia druheho kolieska, tak som to cele vymenil z toho vadneho kusa, a pojde sice len na 60mm. ale to mi vobec nevadi, mam istotu, ze to bude pretacat mechaniku ako ma....

idem sa pustit do cistenia matnice....
  • 0

#121 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 22 září 2012 - 16:03:38



Kdesi som totiz cital, ze staci premazat navijaciu mechaniku pod bocnym panelom...

zkus to rozebrat a uvidíš jestli je tam něco zatuhlý, můžou to dělat i tvrdy gumicky na hřídelce kterou otáčí film


tak, snad som si poradil... este stastie, ze som mal jeden nefunkcny flexaret, ktory som kupil na bazosi, a ked som pokazil jeden film, tak som prisiel na to ze je to vadny kus, samozrejme, ten imbecil mi ho nezobral naspat (pozdravujem pana imbecila rybara)... takze prisiel rad na ten vadny kus, po par studiach na nete som ho rozobral, zistil ako to funguje, a podla mna problem bol v tom, ze mam verziu s prepinanim na 45 mm a 60mm, pod krytkou je dvojkoliesko ozubene, ktore pri prepinani nie vzdy zaskocilo do ozubenia druheho kolieska, tak som to cele vymenil z toho vadneho kusa, a pojde sice len na 60mm. ale to mi vobec nevadi, mam istotu, ze to bude pretacat mechaniku ako ma....

idem sa pustit do cistenia matnice....



podarilo sa..... vybral som aj to plastove sklicko, pod matnicou, ktore uz bolo zlte ako slnko..... (tzv kurvitko).... Inak, co tu tak citam, tak som aj rad ze mam tak zachovaly kus (aj ked sa budem musiet pohrat s casmi, 1s nie je 1, ale aj tri.. cim vyssie casy tym to vyzera byt lepsie)....
  • 0

#122 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 září 2012 - 11:38:29

Nejake typy kde by som zohnal to plexisklo z matnice??? zozltlo, a ked tam nie je, nerobi to celkom dobrotu...
  • 0

#123 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 září 2012 - 11:45:08

Nejake typy kde by som zohnal to plexisklo z matnice??? zozltlo, a ked tam nie je, nerobi to celkom dobrotu...


myslim flesnerku :)
  • 0

#124 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 září 2012 - 12:07:51


Nejake typy kde by som zohnal to plexisklo z matnice??? zozltlo, a ked tam nie je, nerobi to celkom dobrotu...


myslim flesnerku :)


uz som nasiel, riesim: http://www.ebay.com/...W-/130458479018
  • 0

#125 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 září 2012 - 13:32:44

mam drobny problem ludia.... fotil som s flexaretom v mojom skromnom studiu, blesky som odpaloval cez synchro kabel, nastavenia clony casu som mal podla digitalu, a vysledok??? film cely podexponovany.... cim to moze byt???? skusal som synchro s bleskom idem ako ma, pri otvoreni zaierky krasne slahne blesk do oci.....
  • 0

#126 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 737 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 30 září 2012 - 16:46:38

a - zkus si přepočítat hodnotu clony podle citlivosti filmu a směrného čísla fotoaparátu (při záblesku, pokud není jen fill-in za denního světla) hodnota času závěrky nehraje žádnou roli) a vzdálenosti foceného objektu od blesku/aparátu.
b - tiki se exponuje na světla -, film je třeba krmit podle stínů a středních hodnot, takže i tady může být rozdíl ve správně nastavené expozici.
  • 0

#127 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 394

Publikováno 30 září 2012 - 17:06:00

jenom střelím od boku - mohlo by mít vliv nastavení na "M" a "X"? (na prontoru svs je to páčka samospouště: MXV)
  • 0

#128 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 737 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 30 září 2012 - 18:14:13

jenda: mohlo by to mít dle mého názoru vliv na velmi krátkých časech závěrky, neb M nastavení spíná kontakty obvykle cca 20ms před úplným otevřením závěrky, kdežto X až při úplným otevřením závěrky (tj. default nastavení pro elektronické blesky s krátkým časem výboje s plným světelným výkonem)
  • 0

#129 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 září 2012 - 19:44:30

Fuu, teraz si mi dal... prepočítať? Asi som ešte málo študovaný... :)
  • 0

#130 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 394

Publikováno 30 září 2012 - 19:55:08

do výpočtu vstupují údaje: směrné číslo blesku při známém ISO filmu (GN) - u systémových blesků je často přímo v názvu, pokud má zoomovací hlavici tak pro nejdelší ohnisko, standartně pro ISO100; vzdálenost blesk - objekt v metrech, nastavená clona.

Mám film ISO 100, blesk s GN 12 a objekt vzdálený od blesku 3metry. 12/3=4 -> pro korektní expozici je třeba použít clonu f/4.
Všechno se to pak komplikuje pokud má blesk svoje vlastní čidlo a pracuje v automatickém režimu nebo je-li připojen přes foťák s TTL bleskového světla. Lepší blesky umožňují nastavovat výkon ve zlomcích, 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 a 1/32, například můj Pentax AF360FGZ (z názvu vyplývá GN=36 při nejdelším ohnisku, asi něco kolem 100mm).
  • 0

#131 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 737 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 30 září 2012 - 19:55:53

sorry, samozřejmě jsem napsal hovadinu.... stačí překlep, jiné slovo a smysl je v háji....
nesprávně: - zkus si přepočítat hodnotu clony podle citlivosti filmu a směrného čísla fotoaparátu (při záblesku, pokud není jen fill-in za denního světla) hodnota času závěrky nehraje žádnou roli) a vzdálenosti foceného objektu od blesku/aparátu.
správně:
vypočítat hodnotu clony podle citlivosti filmu, směrného čísla blesku a vzdálenosti:
směrné číslo blesku GN (guide number obvykle pro ISO 100) = vzdálenost * clonová hodnota
z toho clonová hodnota = GN/vzdálenost
většinou je u blesků udané směrné číslo pro přepočet na metry i stopy - nesplést se!
směrné číslo platí pro přímé směřování, bez přídavných difůzérů, odrazek (bounce), atd, při sestavách bleskových světel už je nejlepší použít kvalitní flashmeter.
  • 0

#132 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 září 2012 - 20:29:05

Flashmeter nemám, a používam štúdiové blesky, 2x200W, tým sa ten výpočet asi skomplikuje...
  • 0

#133 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 394

Publikováno 30 září 2012 - 21:21:06

blesk s výkonem 200Ws by měl mít GN velmi přibližně okolo 50, nicméně to záleží krom účinnosti žárovky taky na vyzařovacím úhlu, tvaru a konstrukci reflektoru, +případná stínítka a rozptylky jak už zmínil Jirin_ol u normálního blesku. Asi tě nepotěším, ale jedinou mě známou cestou jak se dobrat přesným výsledkům je použití flashmetru, anebo metoda pokus/omyl.
  • 0

#134 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 737 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 30 září 2012 - 21:43:05

možná by odpověď přesnou a fundovanou dal někdo, kdo je ve studiové fotografii kovaný a zde se vyskytuje - Ivan Malý, například?
  • 0

#135 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 1 říjen 2012 - 07:35:51

Toho som sa bál....
  • 0

#136 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 394

Publikováno 1 říjen 2012 - 18:39:21

Ivana se bát nemusíš :)
  • 0

#137 quintes

quintes

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 1 říjen 2012 - 19:21:46

Ivana se bát nemusíš :)

;)
  • 0

#138 spammer

spammer

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 leden 2013 - 14:37:16

Prosim muze mi nekdo poradit.
Na Flexaret VI mi nejde zaostrit na nekonecno.
Kdyz mam ostrici packu uplne vlevo, mam zaostreno cca na 3-4m

dik
  • 0

#139 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 394

Publikováno 11 leden 2013 - 15:01:48

Prosim muze mi nekdo poradit.
Na Flexaret VI mi nejde zaostrit na nekonecno.
Kdyz mam ostrici packu uplne vlevo, mam zaostreno cca na 3-4m

dik


1. kontrolováno jenom pohledem na matnici nebo se projevuje i na filmu? (snímací objektiv může být vpořádku, jen je rozštelovaný snímací)

2. "opravoval" někdo přístroj v nedávné době, tedy před tím než vznikl problém? (stačí přemazání ostřícího šneku a následně špatné sesazení).

3. pokud nevím, jak to má vypadat, nepouštěl bych se do toho a přenechal někomu, kdo ví, protože výsledkem může být víc rozštelovaný přístroj než byl předtím. Rozdělání není triviální a je potřeba pár specifických nástrojů.
  • 0

#140 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 776 příspěvků(y)
Reputace: 219

Publikováno 11 leden 2013 - 17:05:53

Prosim muze mi nekdo poradit.
Na Flexaret VI mi nejde zaostrit na nekonecno.
Kdyz mam ostrici packu uplne vlevo, mam zaostreno cca na 3-4m

dik

Spravím za paušál 200,- plus poštovné, v případě zájmu pošlete SZ.
  • 1

#141 flexaret

flexaret

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 únor 2013 - 20:35:18

Dobrý den, kdo mi může prosím poradit jak sundat světlík u flexaretky IV,a V potřebuji vyčistit matnici a zrcátko, moc děkuji.
  • 0

#142 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 429

Publikováno 5 únor 2013 - 20:38:55

Zrcátko nečisti. Ofoukej a konec, nebo ho zničíš... Šroubky jsou pod předním polepem.
  • 0

#143 flexaret

flexaret

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 únor 2013 - 21:09:40

Tak bohužel, přední polep šel docela dobře sundat a šroubky povolit ale světlík dále odolává sundáním, tak nevím ale děkuji.
  • 0

#144 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 394

Publikováno 5 únor 2013 - 21:25:42

pokud se do toho chceš mermomocí pouštět, tak jsou to ty šroubky označené červenýma šipkama. Že tam žádný nevidíš? Jsou "o patro" níž, uvnitř, ne úplně v ose dírky, nedá se k nim pořádně dostat; jejich zpětná montáž je ještě horší. Na obrázku je 5tka.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#145 flexaman

flexaman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 7 prosinec 2013 - 21:51:41

Zdravím ve spolek,
teď jsem měl VII v opravě, kvuli otačení spodního bajonetového uchycení filtru u nejmenovaného opraváře (už po druhé)
přiložil jsem mu radši i slun. clonu předsádky a filtry, no řekl že je to v pořádku poté jsem 5x nandal a vyndal clonu a je to tu zas ten spodní objektiv se otáčí na každou str. 3mm, (prej ho drží nějakej 1mm kolíček z podložky závěrky)
no prostě optavář se na clonu a filtry vysral, kolíček tam asi nalelil vteřinovým lepidlem a bylo hotovo.
chci se zeptat jestli mám možnost si to v domácích podmínkách opravit sám (v mechanice jsem víc než zručný)
filtry už jsem si uptavil jemným pilníčkem, a na clonu se chystám.

Předem děkuji za rady
a omlouvám se adminovi, ale měl sjem ji u toho opraváře 4x (2x reklamace) tak už mě to fakt štve
  • 0

#146 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 543 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 87

Publikováno 8 prosinec 2013 - 01:18:28

Mám podobný problém s otáčením objektivu u své Flexarety. Už jsem si myslel, že je to přirozená vlastnost toho stroje, ale asi není ;-)
  • 0

#147 buffko85

buffko85

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
  • LocationDetva, Slovensko
Reputace: 0

Publikováno 5 únor 2014 - 12:02:28

Alchymisto zde je obrázek k mým větám. 1313_20091012155125.jpg

 

 

 

 

ahojte,

na mojom flexarete VII som mal problém s prevíjaním kinofilmu - po oske iba preklzoval a neotáčal ňou. na dotyk tie hnedé valčeky pôsobili ako kov, preto som rozmýšľal, ako by sa dali upraviť tak, aby nimi film otáčal :)

 

a prišiel som na to. zobral som si gumené rukavice, čo doma máme - chirurgické, modré pevnejšie a tie hrubé žlté. s každou z nich som vyskúšal, ako sa po nich kinofilm kľže a ako najmenej klzké mi z pokusu vyšli tie stredne hrubé modré rukavice.

odstrihol som z rukavice prst a urobil si z neho pásik asi 2x3cm. z vnútornej strany som ho odmastil a očistil liehom. to isté som urobil aj s hnedými valčekmi na oske.

pásik z rukavice som nalepil na obojstrannú lepiacu pásku a poriadne popritláčal. z pásika som si nastrihal prúžky asi 0,4x2 cm a tie som prilepil na valčeky tak, aby sa hrany dotýkali a neprekrývali sa. zvyšok som odstrihol a poriadne som pásiky popritláčal.

 

teraz už film nepreklzuje a pekne otáča oskou. film som nafotil, uvidíme, ked si ho vyvolám, aký bude výsledok :)

tieto prúžky som použil aj na úpravu krytu objektívov, pretože už bol zodratý a sklzoval dolu.

 

ak4h.jpg

 

iq5h.jpg

 

xt4t.jpg

 

miro :)


  • 0

#148 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 5 únor 2014 - 21:12:42

Co ten počítač? Chceš aby Flexa dostala kopřivku? ;-)


  • 0

#149 buffko85

buffko85

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
  • LocationDetva, Slovensko
Reputace: 0

Publikováno 6 únor 2014 - 14:08:52

spala :))

ale teraz je v pohotovosti, snažím sa odfotiť vrabce v krmitku :D ale nedarí sa..


  • 0

#150 LiPo

LiPo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 14 březen 2014 - 07:54:42

Mám podobný problém s otáčením objektivu u své Flexarety. Už jsem si myslel, že je to přirozená vlastnost toho stroje, ale asi není ;-)

Zdravím ve spolek, mám podobný problém na Flexaretě VIa závěrka Prontor. Založil jsem po různých peripetií 35mm film, na počtitadle se ukázala 1, zmáčknu spoušť, přetočím velkým otáčecím kolečkem film, spoušt je připravena k dalšímu záběru, zmáčknu, přetočím,zdá se , že vše funguje jak má, jen na počitadle je stále 1. Podotýkám, na boku mám čitelnou 35. Nesetkal jste se s tímto  někdo ? Nezbyde mi nejspíš nic jiného než dofotit film, pak se pozná zda vše funguje jak má :???:  Nebo ?


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních