Přejít na obsah

Fotka

stativ na VF

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
255 odpovědí na toto téma

#251 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 159 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 779

Publikováno 8 říjen 2025 - 10:25:35

Je zvláštní, že výrobce stativu nějak nepočítá s tím, že je pro používání stativu vhodné na něj i nasadit stativovou hlavu.

Mám stativ od Leofoto a k němu opravdu krásný obal, kvalitní, lehké provedení s popruhem přes rameno i do ruky. Do obalu se vejde jen samotný stativ, případně k tomu možná i malá kulová hlava, ovšem vždy v rozebraném stavu. I když rozebrání je docela snadné. Používám ale trochu větší Benro, s tím už obal nezavřu. Takže leží od začátku bez použití a občas přemýšlím co s ním. Je tak pěkný, že vyhodit je mi ho líto, na jiné použití jsem zatím nepřišel.

... a dělám to jako např. achernar

• 1

#252 pasiasty

pasiasty

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 567 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 142

Publikováno 8 říjen 2025 - 10:39:28

Je zvláštní, že výrobce stativu nějak nepočítá s tím, že je pro používání stativu vhodné na něj i nasadit stativovou hlavu.

Mám stativ od Leofoto a k němu opravdu krásný obal, kvalitní, lehké provedení s popruhem přes rameno i do ruky. Do obalu se vejde jen samotný stativ, případně k tomu možná i malá kulová hlava, ovšem vždy v rozebraném stavu. I když rozebrání je docela snadné. Používám ale trochu větší Benro, s tím už obal nezavřu. Takže leží od začátku bez použití a občas přemýšlím co s ním. Je tak pěkný, že vyhodit je mi ho líto, na jiné použití jsem zatím nepřišel.

Možná, pokud si člověk koupil stativ z hlavou jako jeden celek, dodali by vhodné pouzdro. Jinak potvrzuji, pouzdro od Leofoto je hezké a k ničemu. Kromě toho pouzdro se mi zda OK pro delší cestování, ale na vycházku už ne, to chci mít něco, co pak nebude překážet v pokračování se stativem s už nasazeným foťákem.  

• 0

#253 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 207 příspěvků(y)
Reputace: 30

Publikováno 8 leden 2026 - 13:55:13

Ak môžete, tak prosím dajte foto, zaujíma ten statív. 

Tak stativy PeakDesign Pro dorazily. Z nerozhodnosti a pro výhodnou cenu v té kampani jsem objednal dva, "Dlouhý" a "Standardní" a nechám si jen jeden.

Přikládám srovnávací foto se stávajícím stativem TwinShank of Linhofu s jejich kulovou hlavou a taky s reprostojanem od Vladika. Ten měří na výšku 180cm, pro měřítko. Na jedné fotce je delší verze stativu s koncovým segmentem nohou nerozloženým a je to skoro jako kratší verze naplno. Na fotce složených stativů v obalu je ten Linhof taky s hlavou, která je ale sklopená do strany. Ty PeakDesigny ji mají rovně. 

Zkušenosti zatím minimální, ale něco přece jen:

• Délka stativu v obalu (s kulovou hlavou, která je součástí): 53cm vs 60cm. 60 by se asi vešlo do "palubních zavazadel" většiny let. společností úhlopříčkou, ale těsně. 53cm je s rezervou i rovně na batůžku. a více odpovídá výšce malých batůžků obecně.
  • Pevnost a odolnost proti vibracím je úplně jinde než u hliníkového Linhofu. I s kompletně rozloženýma nohama je i delší verze velmi pevná. 
  • Páčky místo rotací pro rozkládání jsou moje výrazná preference, zde jsou udělané velmi dobře. Stejně tak to, že se nepřeklápí nohy přes hlavu pro složení
  • Hlava: velmi pevná, dotažená (nevelkou silou) nemá sebemenší problém s Technikou 13x18 + Symmar 300 zaostřený na 4m. Drží výborně i čínské noname "arca" destičky. Zámek a celé ovládání velmi pohodlné, ale nastavení odporu při srovnávání s kamerou do horizontu není tak jemné jako u hlavy Linhof. Nastavení tření tady není tak "hladké" a přesně dávkovatelné. Pořád to ale funguje bez problémů a ergonomicky výborně. (rotací prstence + horizont nad koulí, není to odkoukané od hlav Arca?)
  • Bez vysunutí středového sloupku hlava "zanořená" mezi nohy funguje asi jako ty "vyrovnávací" hlavy, asi tak do 30°.
  • střední sloupek je spíš jako designový doplněk a hodí se primárně pro vysunutí hlavy o 5cm nahoru kdyby bylo potřeba ji sklopit pro focení vertikálně menším formátem. Je proti nohám (i poslednímu segmentu) zřetelně slaboučký a při vysunutí jde o hlavní slabé místo, kde se vibrace projevují daleko nejvíc. 

Přiložený soubor (y)

• 2

#254 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 572 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 277

Publikováno 8 leden 2026 - 22:08:36

Dobře to vypadá! Který si nakonec necháš?

• 0

#255 JirkaM

JirkaM

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 391 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 125

Publikováno 9 leden 2026 - 10:31:49

Futrál na stativ jsem použil jen kdysi dávno, několikrát (pravda - nesvěřuji jej cizí přepravě) - vlastně jen obtěžoval a překážel.

Ale vždy, na každou hlavu (vč. aktuální převodované Benro) mi manželka ušila futrálek z nepromokavé látky (kdysi z nepromokavých povlaků na matrace, aktuálně z hardshel - tak nějak se to jmenuje). V podstatě pytlík se stahovací šňůrkou. Na stativech je karbon a nějaká slitina - tam asi nic nerezaví. Ovšem po každém zmoknutí doma roztáhnout na maximum, otřít, nechat uschnout - a druhý den zase vzhůru do deště. 

• 0

#256 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 207 příspěvků(y)
Reputace: 30

Publikováno 9 leden 2026 - 17:46:51

Dobře to vypadá! Který si nakonec necháš?

to kdybych věděl icon_smile.gif Musím je asi provětrat oba a uvidíme. Nějak mám ale pocit, že opravdu vytahovat kameru nahoru jsem potřeboval asi 2x ve svahu a to by asi zvládl i ten slabší středový sloupek. Uvidím, nespěchám na to rozhodnutí. 

Tady je foto ve složeném stavu vedle lehkých cestovních stativů Slik a Sirui. Ty jdou z domu určitě.

Přiložený soubor (y)

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních