Přejít na obsah


Fotka

dalkoměr


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
97 odpovědí na toto téma

#51 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 983 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 114

Publikováno 24 srpen 2013 - 13:52:20

Je to citlivosť filmu, ale podľa ruskej normy GOST. 65 je, ak si dobre pamätám 18 DIN, 130 je asi 23 DIN, (cca 50 a 160 ASA). Ja mám model 5C a ten už má hodnoty v ASA. Asi bolo určený na export?
  • 0

#52 Matej1985

Matej1985

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 24 srpen 2013 - 20:27:51

Žial ani asa ani din nepoznám, doteraz som sa riadil len s iso, som v tomto len začiatočník. Najlepšie by sa mi zišla nejaká prevodová tabulka aby mi to bolo jasné.
  • 0

#53 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 24 srpen 2013 - 20:42:52

ASA = ISO.

přepočet v tabulce na konci stránky: http://en.wikipedia....wiki/Film_speed
  • 0

#54 seydou

seydou

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 5 září 2013 - 13:55:24

F E D 5

..... Uz vubec pak ne FED1 a podobne, ktere maji oddelena okenka hledacku a dalkomeru - to pro zacatek imho spise odradi. I kdyz sam si tak obcas zafotim


Dovolím si imho nesoulasit, v mém případě tomu bylo právě naopak - první dálkoměr byl Zorkij I a uplně mně nadchnul, do roka jsem samozřejmě skončil s Leicou (IIIf i M2), dělený hledáček má nesporné výhody - hlavně zvětšení v hledáčkovém okně umožňuje přesnější zaostření. A zrovna Zorkij I je celkem ještě dobře vyvedená kamera, při troše šikovnosti si ji člověk může servisovat sám, hlavně kalibrace hledáčku je velmi jednoduchá.
  • 1

#55 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 806 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 5 září 2013 - 18:29:36


F E D 5

..... Uz vubec pak ne FED1 a podobne, ktere maji oddelena okenka hledacku a dalkomeru - to pro zacatek imho spise odradi. I kdyz sam si tak obcas zafotim


Dovolím si imho nesoulasit, v mém případě tomu bylo právě naopak - první dálkoměr byl Zorkij I a uplně mně nadchnul, do roka jsem samozřejmě skončil s Leicou (IIIf i M2), dělený hledáček má nesporné výhody - hlavně zvětšení v hledáčkovém okně umožňuje přesnější zaostření. A zrovna Zorkij I je celkem ještě dobře vyvedená kamera, při troše šikovnosti si ji člověk může servisovat sám, hlavně kalibrace hledáčku je velmi jednoduchá.

naprosto souhlasím
  • 0

#56 krupka

krupka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 0

Publikováno 16 září 2013 - 14:10:09

...
Dovolím si imho nesoulasit, v mém případě tomu bylo právě naopak - první dálkoměr byl Zorkij I a uplně mně nadchnul, do roka jsem samozřejmě skončil s Leicou (IIIf i M2), dělený hledáček má nesporné výhody - hlavně zvětšení v hledáčkovém okně umožňuje přesnější zaostření. A zrovna Zorkij I je celkem ještě dobře vyvedená kamera, při troše šikovnosti si ji člověk může servisovat sám, hlavně kalibrace hledáčku je velmi jednoduchá.


Ahoj, nedávno jsem koupil Zorki 1 a ještě jsem neviděl fotky, tak nevím jestli to bude potřeba, ale mohl bys mi vysvětlit jak kalibrovat hledáček.
  • 0

#57 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 917 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 901

Publikováno 25 září 2013 - 07:32:03

Potkal jsem krásný kus: Yashica Lynx 14E, s čisťounkým Yashinon 1,4/45mm objektivem ... ovšem se ztraceným víčkem od fochu pro baterky... s povzdechem jsem ho nechal v krámku dalšímu zájemci...
  • 0

#58 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 25 září 2013 - 07:38:04

Potkal jsem krásný kus: Yashica Lynx 14E, s čisťounkým Yashinon 1,4/45mm objektivem ... ovšem se ztraceným víčkem od fochu pro baterky... s povzdechem jsem ho nechal v krámku dalšímu zájemci...

Tos udělal chybu, víčko by se sehnalo. Navíc ten expozimetr tam není kdoví co a při slabém osvětlení - což je pro tento foťák typické použití - moc neměří.
  • 0

#59 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 917 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 901

Publikováno 25 září 2013 - 09:37:48

Dubraro, když jsem ho držel v ruce, myslel jsem na tebe, že by ti radost udělal, pokud jej ještě nemáš ... vím, kde je. A vím, kdo by ho tam případně mohl vyzvednout, je to asi 100km západně od Calais.
  • 0

#60 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 25 září 2013 - 11:51:29

Tenhle mám, dokonce jsem jej měl na předminulém Temném expresu. Nemám verzi IC, která má místo ručkového ukazatele dvě světélka. Ale klidně bych vzal druhý, kdyby to bylo za rozumné peníze. Náhradní víčko bych asi našel, expozimetr seřídil, kontakty vyčistil a mohl by dělat radost někomu dalšímu. Jestli máš možnost ho získat, tak prosím SZ nebo mail.

BTW ten můj kus má dokonce známou historii, sloužil v dopravní policii státu Texas. Asi nesloužil moc usilovně, když vydržel 20 let policejního zacházení...
  • 0

#61 seydou

seydou

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 18 říjen 2013 - 09:38:31


...
Dovolím si imho nesoulasit, v mém případě tomu bylo právě naopak - první dálkoměr byl Zorkij I a uplně mně nadchnul, do roka jsem samozřejmě skončil s Leicou (IIIf i M2), dělený hledáček má nesporné výhody - hlavně zvětšení v hledáčkovém okně umožňuje přesnější zaostření. A zrovna Zorkij I je celkem ještě dobře vyvedená kamera, při troše šikovnosti si ji člověk může servisovat sám, hlavně kalibrace hledáčku je velmi jednoduchá.


Ahoj, nedávno jsem koupil Zorki 1 a ještě jsem neviděl fotky, tak nevím jestli to bude potřeba, ale mohl bys mi vysvětlit jak kalibrovat hledáček.


Ahoj, omlouvám se za pozdní reakci, zde je info, pokud je to aktuální. Jinak zde je poměrně dobrý popis v AJ: http://jay.fedka.com...les/Page422.htm

Vedle hledáčku je malý šroubek, který zakrývá jiný šroub, tím se seřizuje nekonečno. Vyndáš šroubek, nasadíš objektiv a dáš kameru na stativ.

Pak si najdeš nějaký dostatečně vzdálený objekt (tovární komín, v noci je ideální měsíc). Nastavíš objektiv na nekonečno (předpoklad je dobrý objektiv, šimování je samostatná kapitola :shock: ), a v dálkoměru se podíváš, jestli se kryjí vertikální linie. Pokud ne, jemným plochým šroubovákem malinko otáčíš korekčním šroubem, až to sedí. Chce to trpělivost a dobré oči. Pak zkontroluješ nejkratší vzdálenost 1M. Nelíp je nalepit třeba na skříň proužek papíru nebo lepenku a vyměřit si přesně vzdálenost - ne od objektivu ale od přibližné roviny filmu (zadní stěna). Pak nastavíš objektiv na 1m, a kontroluješ dálkoměr. Když to sedí, máš hotovo, když ne, následuje tato operace. Sundáš objektiv, na páčce dálkoměru je excentrický člen (narozdíl od pravé Leicy, kde je kolečko), vezmeš malé keště a opatrněpo otočíš buď dopředu nebo dozadu, podle toho, jak se rozchází dálkoměr a objektiv. Pokud např dálkoměr nastavíš přesne na 1m ale objektiv ukazuje 1,1m, musíš exentr vychýlit víc dopředu, aby byla páčka dál od objektivu. Metoda pokus omyl je v pohodě, jen je potřeba opatrnost a nepoužívat hrubou sílu. Až sehraješ dálkoměr nablízko, zkontroluj nekonečno a případně dolaď. A je hotovo.
  • -1

#62 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 674 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 484

Publikováno 21 listopad 2014 - 02:15:59

Sice se to některým nelíbívá, ale protože mi příjde, že bazar tu až tam moc nefachčí, tak si svou nabídku tam zinzeruji ještě tady.  Kdyby admin myslel že jako ne, tak ať to vymaže.

Takže sklopka Mamiya 6  nejen k nahlédnutí tam.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#63 Štefan Sukup

Štefan Sukup

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 17

Publikováno 22 listopad 2014 - 15:12:25

Reaguji na Mamiyia Six - díval jsem se v Tvém bazarovém odkazu,že jsi měnil optiku.To mě zajímá,neboť na mojí Mamiya Six (nemlich stejný model,jen nepatrně pozdější s objektivem Olympus Zuiko Coated No.66928) je taky matná mlha,a to na povrchu zadního členu směrem k závěrce.Co to je?Flek je na povrchu,rozlezlý téměř ke krajům čočky.Dá se to nějak odstranit?Máte někdo zkušenost s něčím takovým?

Takže uvažuju taky o výměně optiky,nejradši Tessar,nebo Xenar,jen nechci kvůli tomu devastovat(obrat) jiný aparát.


  • 0

#64 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 22 listopad 2014 - 16:42:22

Zkoušel se na to někdo kvalifikovaný podívat a vyčistit?


  • 0

#65 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 674 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 484

Publikováno 22 listopad 2014 - 17:24:22

Mě na to sahal zdejší kolega Vladivostok, do jaké míry kvalifikovaný dodnes nevím, protože mi přestal na moje e-maily reagovat.  Dal tuhle Mamču docela dokupy, ale s objektivem si neporadil. Říkal že se to snažil vyleštit, měl na to mít něco special, ale nedařilo se mu.

 

Dubraro, pokud by ses na to mohl (a chtěl) podívat, můžu to po klukovi poslat, zrovna je u nás v Táboře, takže až by si šel k Tobě pro něco hotového, dal by Ti tohle sklo do ruky. 


  • 0

#66 Štefan Sukup

Štefan Sukup

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 17

Publikováno 22 listopad 2014 - 17:42:38

Ne,to jsem ještě nepodnikl.První čin ohledně tohoto  objektivu je tenhle dotaz (a předtím,že jsem ho vyndal s kamery).Můžešete někoho doporučit? Nejpravděpodobněji bych zašel ke Škodovi,ale odkládám to,jako spoustu dalších věcí.Teď mě ponoukl k dotazu LuzJiho aparát.


  • 0

#67 Štefan Sukup

Štefan Sukup

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 17

Publikováno 22 listopad 2014 - 17:45:33

Ha,zase chybka - z kamery..To bych ho musel s kamery sejmout,co?


  • 0

#68 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 674 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 484

Publikováno 22 listopad 2014 - 19:04:52

Mě to šlo ze závěrky docela bez potíží vyšroubovat.


  • 0

#69 Štefan Sukup

Štefan Sukup

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 17

Publikováno 22 listopad 2014 - 20:39:59

Ale jo Luboši,já to taky vyndal.Tady jen hekám nad svou češtinou :cool: ( na svý S a Z jsem byl pyšnej,je to v čudu).Když se to nepodaří vyčistit(a že to vypadá jak šedá kůže,co se to tam navrstvilo?),bude to soft objektiv holt.


  • 0

#70 Štefan Sukup

Štefan Sukup

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 17

Publikováno 22 listopad 2014 - 20:44:17

A co soft objektiv - rovnou soft aparát!


  • 0

#71 Štefan Sukup

Štefan Sukup

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 17

Publikováno 24 listopad 2014 - 13:16:59

Narazil jsem na netu v nějaké diskuzi na stejný problém s optikou Mamiya Six - povlak na vnějším povrchu čočky směrem k závěrce a doměnka tam byla,že to může být sublimací maziva ze závěrky.Můžu se dotázat,Dubraro,jestli by ses na ten objektiv byl ochoten podívat okem odborným?Aparát je v pěknénm zachovalém stavu bez zásahů,tak je škoda,že je takhle "nemocen".


  • 0

#72 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 25 listopad 2014 - 12:31:40

Jo podívat se můžu, zjistit, zda se jedná o nečistotu nebo o nevratnou degradaci není těžké.  


  • 0

#73 Štefan Sukup

Štefan Sukup

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 17

Publikováno 25 listopad 2014 - 18:36:12

Děkuju,napíšu SZ.


  • 0

#74 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 7 prosinec 2014 - 21:11:20

Zpět k dálkoměrům.

Ještě jsem neodfotil ani jeden film na Olympusu OM20 a jak to tady čtu, už pošilhávám po nějakém dálkoměru, kvůli kompaktním rozměrům. Můžete mi prosím doporučit, pokud nějaký takový vůbec exituje:

1) Levný na odzkoušení, tedy ideálně do 1000Kč, Leica nehledám

2) Solidní provedení

3) Musí mít prioritu clony

4) Ideálně ne ruský FED a obdobné

Škoda že Minolta HiMatic je plný automat, stojí pár korun a vypadá krásně.

Zatím co jsem našel, je Yashica 35 Electro.

Děkuji.


  • 1

#75 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 981 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 151

Publikováno 7 prosinec 2014 - 21:47:00

Olympus XA


  • 0

#76 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 917 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 901

Publikováno 7 prosinec 2014 - 22:32:46

Olympus XA


  • 0

#77 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 674 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 484

Publikováno 7 prosinec 2014 - 23:14:42

No, abych to tu náhodou neopakoval -  Olympus XA


  • 0

#78 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 8 prosinec 2014 - 08:12:33

Díky díky, ještě přidám dvě podmínky, čímž už asi vyřadím úplně vše, jak tak zjišťuji:

5) musí lahodit oku, toto je pro mne velmi nepěkný fotoaparát podobný krabičce od mýdla

6) ideálně ohnisko kolem 50mm

Díky.


  • 1

#79 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 917 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 901

Publikováno 8 prosinec 2014 - 08:32:47

ad 5) je to jistě otázka vlastních priorit :-)


  • 0

#80 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 358 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 292

Publikováno 8 prosinec 2014 - 09:52:23

hledal bych spíš manuální režim

av automatika pro letech? to může být zklamání


  • 0

#81 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 8 prosinec 2014 - 12:51:55

Ano to může, proto hledám něco levného na odzkoušení. Manuální režim není nic pro mě, bo bych musel mít ještě expozimetr, který nemám a nechci. Jen k tomu expozimetru, je moc pěkná aplikace do některých, většinou lepších, chytrých telefonů, která umí z kamerky udělat expozimetr. Funguje to přesně a je možnost měřit jak dopadající, tak odražené světlo (možná ty pojmy pletu):

https://play.google....om.dq.fotometro

Kamarád to používá a funguje to bezvadně.

Ano, design je opravdu preferencí každého z nás, spíš jsem tím chtěl říci, že spíše něco staršíko kovového, než plastovou krabičku.

Hledal jsem rozměry Yashica 35 electro a je to docela velké 152x92x76mm! A krom hloubky dokonce větší jak Olympus OM20 s 50kou 136x83x90mm.


  • 1

#82 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 723 příspěvků(y)
Reputace: 215

Publikováno 8 prosinec 2014 - 13:48:11

Ano to může, proto hledám něco levného na odzkoušení. Manuální režim není nic pro mě, bo bych musel mít ještě expozimetr, který nemám a nechci. Jen k tomu expozimetru, je moc pěkná aplikace do některých, většinou lepších, chytrých telefonů, která umí z kamerky udělat expozimetr. Funguje to přesně a je možnost měřit jak dopadající, tak odražené světlo (možná ty pojmy pletu):

https://play.google....om.dq.fotometro

Kamarád to používá a funguje to bezvadně.

Ano, design je opravdu preferencí každého z nás, spíš jsem tím chtěl říci, že spíše něco staršíko kovového, než plastovou krabičku.

Hledal jsem rozměry Yashica 35 electro a je to docela velké 152x92x76mm! A krom hloubky dokonce větší jak Olympus OM20 s 50kou 136x83x90mm.

Máš moc požadavků naráz. Těžko budeš hledat něco, co je zároveň poctivě kovové, rozměrově malé, má AV automatiku a je to za pusu. Někde musíš z nároků slevit.

Jo, Yashica 35 GT(N) je celkem kladivo. Cena může být různá. 1500 až 3000,- podle stavu, příslušenství..

Výborný(a skladný) je třeba Olympus 35RD, ale shánět se bude hůř a cena bude taky asi jinde.

Pokud si chceš vyzkoušet za pár peněz dálkoměr s pěkným designem, plnou automatikou a za pár korun, tak jdi do Minolty Hi-matic F.


  • 0

#83 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 8 prosinec 2014 - 14:56:38

Mám moc požadavků a slevovat nebudu, to si raději nepořídím nic a asi to tak dopadne a zůstanu u mého krásného Olympusu OM20. Automat nechci, to je mi proti srsti. Ale ta Minolta je moc krásná, to je bez debat, mít prioritu clony, tak je to ideál.


  • 1

#84 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 723 příspěvků(y)
Reputace: 215

Publikováno 8 prosinec 2014 - 15:02:13

Mám moc požadavků a slevovat nebudu, to si raději nepořídím nic a asi to tak dopadne a zůstanu u mého krásného Olympusu OM20. Automat nechci, to je mi proti srsti. Ale ta Minolta je moc krásná, to je bez debat, mít prioritu clony, tak je to ideál.

Pak tedy například https://www.cameraquest.com/min7s2.htm .


  • 0

#85 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 8 prosinec 2014 - 17:06:49

Hledal jsem rozměry Yashica 35 electro a je to docela velké 152x92x76mm! A krom hloubky dokonce větší jak Olympus OM20 s 50kou 136x83x90mm.

 

Existuje i menší řada Yashica Electro 35, modely CC, CCN a GX.

Předvolbu clony (=elektronickou  závěrku) má i sovětská Lomo Elektra 112 - těžko k sehnání a taky často porouchaná.

Pak ještě Chinon 35EE-II.

Všechny tyto aparáty mají ale objektivy okolo 35mm.


  • 0

#86 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 8 prosinec 2014 - 17:08:57

 

Mám moc požadavků a slevovat nebudu, to si raději nepořídím nic a asi to tak dopadne a zůstanu u mého krásného Olympusu OM20. Automat nechci, to je mi proti srsti. Ale ta Minolta je moc krásná, to je bez debat, mít prioritu clony, tak je to ideál.

Pak tedy například https://www.cameraquest.com/min7s2.htm .

 

 

Má mechanickou závěrku, tedy prioritu času. Olympus 35 RD (RC, SP a další) taky.


  • 0

#87 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 8 prosinec 2014 - 17:24:20

mám pocit ze Dubraro tady před časem nadhodil Revue 400SE a co jsem sledoval poslední dobou tak v aukcích nechodí draze, takže si ho asi časem nadělím. priorita času, dálkoměr, ohnisko 40mm. Hádám že ale je na PX- baterie, jako mnoho (většina) foťáků z té doby.


  • 0

#88 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 723 příspěvků(y)
Reputace: 215

Publikováno 8 prosinec 2014 - 17:38:11

mám pocit ze Dubraro tady před časem nadhodil Revue 400SE a co jsem sledoval poslední dobou tak v aukcích nechodí draze, takže si ho asi časem nadělím. priorita času, dálkoměr, ohnisko 40mm. Hádám že ale je na PX- baterie, jako mnoho (většina) foťáků z té doby.

Taky mě tohle vlákno k něčemu přivedlo, ach ten GAS...https://www.cameraquest.com/kons3.htm


  • 0

#89 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 8 prosinec 2014 - 17:54:19

jenom mi nejde do hlavy jak se používá čas "B" (teda použití mi jasný je, ale jak mi k tomu foťák dopočítá clonu). Jedině co mě napadlo tak že by to mohlo jít nějak ošidit připojením (vypnutého) blesku - volič GN by pak měl měnit vpodstatě clonu - v návaznosti na zaostřenou vzdálenost - , ne?


  • 0

#90 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 723 příspěvků(y)
Reputace: 215

Publikováno 8 prosinec 2014 - 18:29:15

jenom mi nejde do hlavy jak se používá čas "B" (teda použití mi jasný je, ale jak mi k tomu foťák dopočítá clonu). Jedině co mě napadlo tak že by to mohlo jít nějak ošidit připojením (vypnutého) blesku - volič GN by pak měl měnit vpodstatě clonu - v návaznosti na zaostřenou vzdálenost - , ne?

To je dobrej dotaz. Není to třeba tak, že při Béčku to je odcloněné?


  • 0

#91 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 399

Publikováno 8 prosinec 2014 - 18:35:40

to tak pak to Bčko ani bejt nemusí...


  • 0

#92 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 172 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 040

Publikováno 8 prosinec 2014 - 19:17:21

Až dosud pro mne čas B byl "otevřená závěrka, dokud držím spoušť, zavře se, když spoušť pustím"... tak jaké dopočítávání přístrojem? Dostanu přes prsty, když světla bylo dost? Nebo pípne, abych pustil spoušť? Nechápu ...:)


  • 0

#93 Richard7

Richard7

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 78 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 14

Publikováno 8 prosinec 2014 - 19:27:49

Tá minolta 7sii je presne to, čo asi požaduješ - malá, tichá a ľahká. Jeden háčik tam ale je, čo mi trošku vadí. Nedá sa podriadne vyčistiť predné sklíčko na hľadáčiku - lebo je ( pravdepodobne ) lepené z dvoch častí a medzi nimi sa mi robí taká mlhovina - ktorá nejde vyčistiť. Ovela lepší hľadáčik má OLY 35rc, ale ten je omedzený len na 1/15 oproti minolte 1/8. Zase je ale menší. To sú asi dva najmenšie foťáky bez nejakej zbytočnej elektroniky. Ten OLY má na objektíve takú malú páčku na nastavenie blesku, kde pri nastavení expozície na blesk ti automatický nastaví clonu podľa toho ako zaostríš objektív. Som ani nevedel že také niečo má. Teraz som to vyskúšal. Prečo to tak funguje to neviem. Keď zaostrím na 1m tak mi nastaví clonu na F11 a keď zaostrím na 5m tak na F2,8 - sú tam 3 možnosti. Taký malý a čo už dokáže. :-P


  • 0

#94 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 8 prosinec 2014 - 19:36:18

 

mám pocit ze Dubraro tady před časem nadhodil Revue 400SE a co jsem sledoval poslední dobou tak v aukcích nechodí draze, takže si ho asi časem nadělím. priorita času, dálkoměr, ohnisko 40mm. Hádám že ale je na PX- baterie, jako mnoho (většina) foťáků z té doby.

Taky mě tohle vlákno k něčemu přivedlo, ach ten GAS...https://www.cameraquest.com/kons3.htm

 

To ti přeju příjemnou zábavu... Shání se špatně a je drahá.

Už to tady několikrát padlo, ale repetitio ist mater studiorum: Minolta Himatic 7sII, Revue 400SE, Vivitar 35ES a Konica Auto S3 jsou téměř totožné aparáty, vyráběné všechny firmou Cosina. 


  • 0

#95 Matej1985

Matej1985

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 31 červenec 2017 - 19:55:19

Dobrý den.

Prosím o radu, chcem si zohnať nejaký dialkomer, no chcel by som aby mal  malé rozmery(menšie ako fed 3 )  celokovové telo časy B- 1/500(1000), nastavitelnú clonu. Viete nejakú konkrétnu značku a typ?


  • 0

#96 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 771 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 31 červenec 2017 - 20:05:43

důležité: má to měřit? a má to mít výměnné objektivy? a kolik je rozpočet...?

 

Osobně bych vybíral z Leicy M6 (měří) a M4 nebo M2 (neměří). Ale to asi slyšet nechceš.

Bez výměnných skel třeba Konica III. Taky neměří a je krásná. Se sklem 48/2. Nebo folding camera Kodak Retina 2a, jde to i za 30-40 €, když máš štěstí.

A poloautomatická krabička s hezkou optikou a za pusinku - Revue 400 SE. Občas za 20€ na ebay.de.

 

U nás vše dražší, což je logické, poštovné, platba a riziko cihly se musí ocenit... Zadarmo bych sem taky nic nevozil a když tak jen kamarádům.


  • 0

#97 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 7 listopad 2017 - 00:07:49

Ahoj všem!!

 

Mám malý dotaz, pořídil jsem si pěknou zachovalou Minoltu AL-F, je tu však malý problém... expozimetr mi měří u času 250 a 500 opravdové zbludnosti... :-/ 

k ostatním časům (30,60,125) clonu správně přiřadí, jen tyhle 2 časy vymyslí šílenou clonu - mají tendenci vždy "přídávat" (kde mi 125 dá 5.6; 250 pak 11 a 500 pak 8).

 

Nějaká rada? oprava? nebo rovnou koš?

 

Díky moc! :-)


  • 0

#98 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 7 listopad 2017 - 00:42:52

Tak nakonec jsem na to přišel - takže, stačí odkroužkovat přední čast objektivu a odděláme plastovou ochranu s údaji o objektivu (stříbrný kroužek) - dále při otáčení času zjistíme, že se uvnitř nachází malý plíšek (je několikrát dírkovaný - 500 = nejmenší dírka; 30 nejširší), plíšek je na svém konci zalepen lepidlem, to ovšem po letech pustí a tak se stane že nezakrývá správný čas pod senzorem - pomocí jehličky plíšek dáme na původní pozici (poznáme tak, že konce zapadnou do malinkaťoučké "západky") 

Na konci plíšek stačí zakápnout vteřinovým lepidlem. :-) Vše bude zase fungovat!!


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních