peru tak, že někdy nechám papíry i do rána ve vodě...
dobře, dohodněme se na půl hodině, mám mechanickou minutku se zvonkem a konečně zprovozním tu pračku na papíry
Publikováno 14 srpen 2008 - 12:38:34
Publikováno 14 srpen 2008 - 12:43:04
pred cca 2 týždňami mi prišli fomabromy 18*24, pevná gradácia..mäkká, normálna aj tvrdá, robil som zatial na mäkkú a normálnu a problémy aké spomínate som nemal ani s jedným papierom..
panove totiz pouzivaji multigrejdy, jestli jsem dobre rozumnel...toz tak to konci, kdyz nekdo pouziva temer digitalisticky vynalez, mozna pevne gradace budou v poradku...nebo mozna pevne gradace jsou jeste ze stare varky ;o)))
Publikováno 14 srpen 2008 - 13:08:39
No Gorgi asi takto. U pevne gradace jsem zaznamenal obdobne problemy. A zvetseniny naseho kolegy ve fotoskupine, ktery na nic jineho nez pevnou (normal) gradaci nedela, ty bych ti pral videt!Quote
pred cca 2 týždňami mi prišli fomabromy 18*24, pevná gradácia..mäkká, normálna aj tvrdá, robil som zatial na mäkkú a normálnu a problémy aké spomínate som nemal ani s jedným papierom..
panove totiz pouzivaji multigrejdy, jestli jsem dobre rozumnel...toz tak to konci, kdyz nekdo pouziva temer digitalisticky vynalez, mozna pevne gradace budou v poradku...nebo mozna pevne gradace jsou jeste ze stare varky ;o)))
Publikováno 14 srpen 2008 - 15:24:10
No Gorgi asi takto. U pevne gradace jsem zaznamenal obdobne problemy. A zvetseniny naseho kolegy ve fotoskupine, ktery na nic jineho nez pevnou (normal) gradaci nedela, ty bych ti pral videt!Quote
Publikováno 14 srpen 2008 - 15:25:42
Publikováno 14 srpen 2008 - 16:26:25
Publikováno 14 srpen 2008 - 17:36:41
Publikováno 14 srpen 2008 - 17:47:46
Publikováno 14 srpen 2008 - 18:04:17
Publikováno 18 srpen 2008 - 13:43:35
jak je vidno, konečně nejsem sám voják v poli. ne že bych to přál i jiným, to v žádném případě!
takové ty jemné vrypy v želatině, které vidíš když je mokrá, by měly po uschnutí zmizet. nic to nemění ale na tom, že letošní polev (alespoň tedy jarní várka) se prostě nepovedl. Nechci malovat čerta na zeď, ale dost pochybuju, že by se to mělo nějak rapidně zlepšit. holt doba je zlá a lepší to nebude. stříbra čím dál míň a ani ta želatina už není taková jaká by měla být.
od fomy už používám jen z dřívějška nasyslené fomatony (131,532,542) a netrpělivě vyhlížím adox mcc. fomabromy dojedu zásoby a končím s nimi!
Publikováno 18 srpen 2008 - 15:01:50
jak je vidno, konečně nejsem sám voják v poli. ne že bych to přál i jiným, to v žádném případě!
takové ty jemné vrypy v želatině, které vidíš když je mokrá, by měly po uschnutí zmizet. nic to nemění ale na tom, že letošní polev (alespoň tedy jarní várka) se prostě nepovedl. Nechci malovat čerta na zeď, ale dost pochybuju, že by se to mělo nějak rapidně zlepšit. holt doba je zlá a lepší to nebude. stříbra čím dál míň a ani ta želatina už není taková jaká by měla být.
od fomy už používám jen z dřívějška nasyslené fomatony (131,532,542) a netrpělivě vyhlížím adox mcc. fomabromy dojedu zásoby a končím s nimi!
no to mě poser. Tak přece nejsem sám. Přesně takové kazy mám taky!
Nejdřív se myslel, že si za to můžu sám, protože si papíry řežu z role. Ale posledně jsem si dal sakra majzla a řezal jsem jak v rukavičkách a stejně to tam bylo!
Upřímně, pěkně mě to sere, protože jsem dělal fotky, který jsem chtěl mít jako archivní a případně na výstavu...
Budete to nějak reklamovat? Já mám ještě 2/3 role, která mě stála skoro 3 tis. a představa, že na ní mám dělat svoje nej fotky a "ztratit" tak desitky hodin času mě dost deprimuje...
Publikováno 13 únor 2010 - 14:08:12
Publikováno 13 únor 2010 - 15:40:49
Publikováno 13 únor 2010 - 16:25:33
Mrkni kdyžtak na Jendův test. Určitou představu z toho můžeš získat. Samozřejmě nejlepší je to ale vidět v reálu, vyčkej do srazu.byl by někdo té dobroty a stručně mi vysvětlil rozdíl mezi
Fomatone MG x FomaBrom Variant III a FomaBrom Variant IV.?
nebo je to jenom v teplosti fomatonu a velvetu čtverky?
zajímá mne především rozdíl MG a Variant
Publikováno 13 únor 2010 - 17:32:30
Publikováno 13 únor 2010 - 17:40:07
tož na obou mám něco udělané, tak se stav podívat, jestli jsi ve Zlíněmě se jednalo především jestli MG=Variant nebo ne
Publikováno 14 únor 2010 - 08:34:23
Publikováno 14 únor 2010 - 08:36:55
Publikováno 14 únor 2010 - 11:14:52
Předně jsou oba multigradační. (proto MG nebo Variant)mě se jednalo především jestli MG=Variant nebo ne
Publikováno 14 únor 2010 - 13:32:51
tak tohle je ale velmi důležitá informace, to bych se pak se světle zeleným divil...Rozdíl mezi Fomabrom Variat III a Fomabrom Variat IV je pouze ten, že u Fomabrom Variat IV lze jako bezpečné osvětlěví používat tmavě zelené. Vzhelem k této vlastnosti mají Fomabrom Variat IV trochu omezenou škálu. Informaci jsem získal od pána z Fomaobchodu v Praze a lze jí najít i v popisu na stránkách Fomy.
Publikováno 15 únor 2010 - 15:10:50
Publikováno 15 únor 2010 - 15:18:08
Publikováno 15 únor 2010 - 15:29:12
Publikováno 20 únor 2010 - 18:19:38
Publikováno 6 duben 2010 - 15:50:33
Publikováno 6 duben 2010 - 15:54:01
to je spíš problém čerstvosti vývojky, někde se to tady už řešilo....Dělá někdo s Fomatone 542 II Papír je to skvělý, to si dovolím tvrdit stále, ale v rámci vážené vývojky mi jednou vylezli snímky do červena a teď v rámci jedné krabice do zelena. Vzhledem k tomu, že to má být pokračování série jsem z toho trochu v rozpacích.
Má někdo podobný problém s kupovanou vývojkou? Že jednou vyleze tak a podruhé jinak?
P.S. S chemií se namažu, tak může být problém i u mě. Používám např. starý uhličitan a první vývojka zda byla se starého, nového nebo mix netuším. Právě mě zajímá zda se Vám to stalo i u konfekce, kde by mělo být stále stejné.
Publikováno 6 duben 2010 - 16:06:39
to je spíš problém čerstvosti vývojky, někde se to tady už řešilo....Dělá někdo s Fomatone 542 II Papír je to skvělý, to si dovolím tvrdit stále, ale v rámci vážené vývojky mi jednou vylezli snímky do červena a teď v rámci jedné krabice do zelena. Vzhledem k tomu, že to má být pokračování série jsem z toho trochu v rozpacích.
Má někdo podobný problém s kupovanou vývojkou? Že jednou vyleze tak a podruhé jinak?
P.S. S chemií se namažu, tak může být problém i u mě. Používám např. starý uhličitan a první vývojka zda byla se starého, nového nebo mix netuším. Právě mě zajímá zda se Vám to stalo i u konfekce, kde by mělo být stále stejné.
Publikováno 17 duben 2010 - 18:35:16
Publikováno 17 duben 2010 - 18:39:08
Publikováno 17 duben 2010 - 20:52:52
Publikováno 17 duben 2010 - 20:54:39
V té přeruš. vodě je to víc jak půl minuty a s neustálým překlápěním misky, stejně tak jako papíry předtím a potom, na kterých žádný flek není. Na papíře je fleků více, tento je nejvíc markantní. Pracuji s pinzetami a z každé lázně nechám papír dobře okapat, než jej dám do další. To bych tedy možná vyloučil.
Publikováno 17 duben 2010 - 21:12:41
Publikováno 17 duben 2010 - 21:18:18
Publikováno 17 duben 2010 - 21:18:29
Publikováno 17 duben 2010 - 21:21:22
Publikováno 17 duben 2010 - 21:23:37
vanourek
Také si myslím, že zůstala residua vývojky = nedostatečně přerušeno + nedostatečně ustáleno... V jakém množství ustalovače jste ustaloval? "Nevylézal" papír z lázně?
P.S. Přerušovač (obvykle cca 2% kyselina citrónová) měním relativně často - zvl. u barytů.
Ustalovač, který používáte, neznám (kapacita?).
Publikováno 17 duben 2010 - 21:45:34
JO, já taky přerušoval vodou. A právě od doby, co nepřerušuju, problém není. Jo, TF-2 se trochu zabordelí, ale žádná pohroma.Nene, je tak cca z prostředka seance. Já bych to taky valil rovnou do TF-2 ale nechci si ustalovač špinit, navíc jak jsem psal, přerušuji pouze vodou, kterou co chvilu měním.
Publikováno 17 duben 2010 - 22:36:30
Tak přerušuj vyčerpaným TF-2, tak jak to napsal Standa v Temnkomornickém občasníku. Chlapi... vice čtěte a nemyslete furt na ty baby.Nene, je tak cca z prostředka seance. Já bych to taky valil rovnou do TF-2 ale nechci si ustalovač špinit, navíc jak jsem psal, přerušuji pouze vodou, kterou co chvilu měním.
Publikováno 17 duben 2010 - 22:52:55
Publikováno 2 červenec 2010 - 19:08:37
Publikováno 2 červenec 2010 - 20:51:55
Publikováno 3 červenec 2010 - 15:06:38
Zvys koncentraci, zakladne se to tusim redi 1:7 tak to zred treba 1:4 a ze zacatku hodne pohybuj papirem, az ti nabehnou stiny tak pohybovat prestan a jen nech dojet svetla, na nejake ohrivani se asi vyprdni, to by se tezko udrzovala teplota a vysledky pri zkouskach by nebyly konstatni...
Ale to musi byt nejaky hodne spatny negativ kdyz ani pres petku filtr to neni aspon prijatelne kontrastni...
Publikováno 8 červenec 2010 - 12:29:11
Zvys koncentraci, zakladne se to tusim redi 1:7 tak to zred treba 1:4 a ze zacatku hodne pohybuj papirem, az ti nabehnou stiny tak pohybovat prestan a jen nech dojet svetla, na nejake ohrivani se asi vyprdni, to by se tezko udrzovala teplota a vysledky pri zkouskach by nebyly konstatni...
Ale to musi byt nejaky hodne spatny negativ kdyz ani pres petku filtr to neni aspon prijatelne kontrastni...
Publikováno 5 srpen 2010 - 10:47:33
Možná jsem jenom trochu ňouma, ale nezdá se vám, že jsou nové Fomabromy Variant náchylnější na mechanické poškození emulze v mokrém stavu? Když si prohlížím dnešní (a včerejší) fotky, tak na každé druhé, třetí je nějaká dírka či rýžka a naexponovaný prach to není (v ustalovači tam nic nebylo, poznám prach). Jediné, co mě napadá, je teplá prací voda, holt ve tři ráno už jsem trochu pomalejší; ale že by až tak změkla, potvora?? Měl jsem s tím potíže už minule a předminule, ale sváděl jsem to na svou neopatrnost, navíc to byly "nástřely", kdežto teď sada "Best of" koš
![]()
![]()
JKCZ se někde zmiňoval o jakýchsi nepravostech u nové várky papírů v souvislosti s tónováním???
Publikováno 5 srpen 2010 - 10:52:59
...
Mě se včera stalo v Fomabromem N111 něco podobného, vyvolán v Fomatolu PW, kyselý ustalovač, po cca 2 hodinách praní jsem zjistil, že je prací voda poněkud černá - šáhl jsem velmi zlehka na fotku a celou emulzi plošně setřel. Bylo to načaté balení 30x40, předchozí fotky ze stejného balení to neudělaly, ale všechny 4 ze včerejška jsou na koš a předělání. Nemáte někdo tucha, čím by to mohlo bejt? Cvaknul jsem to tikitalem, večer hodím fotku. Peru ve stojaté vodě, tak max 30 °C , bez žádných chemikálií ani smáčedel.
Publikováno 5 srpen 2010 - 11:08:16
Příliš dlouhé praní, ale že by emulze začala plavat už po dvou hodinách? Mysím, že té mojí to trvalo dýl
.
Publikováno 5 srpen 2010 - 12:00:36
Publikováno 5 srpen 2010 - 13:03:06
taky jsem do toho koukal, bohužel v komoře nemám tekoucí vodu, tak mám několik lázní. vždycky emulze do rána bez problémů vydržela, proto mě překvapilo, když teď začala pouštět už po 2 hodinách.za co se ti výrobce zaručí máš v datašítu, do rána tam určitě není. fomabrom má půl hodiny.
Publikováno 5 srpen 2010 - 13:12:06
Publikováno 5 srpen 2010 - 14:41:29
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních