Přejít na obsah


Fotka

Skenování negativů


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
851 odpovědí na toto téma

#51 Alchymista

Alchymista

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 76 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 září 2009 - 09:13:32

tomashr, duroT
samozřejmě souhlas s obouma
hloubka ostrosti je úplně jiná to každopádně i celkově se mi ty snímky hrozně líbí
ale přesně to co řeším je sken kinofilmů na nikonu vs svitků na epsonu v500, jak jsem psal výš mám teď střední formát jen půjčený a uvažuju o koupi, takže chci zvážit všechny možnosti, co mi přinese, Mamiya se mi hrozně líbí a dnes jsou ceny příjemné, stejně by to ale pořád bylo kolem 6tis za tělo s hranolem a záklaďákem, což není málo peněz
Na kinofilm už vše mám, takže kromě filmů žádná další investice
jó, kdybych tak mohl mít všechny foťáky co bych chtěl... :)
  • 0

#52 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 667 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 313

Publikováno 11 září 2009 - 09:20:34

Alchymista,
tomáš má ale pravdu v tom, že ak chceš sken z kina napr. na 4000-5000 dpi, je nutnosť špičková kvalita predlohy. to znamená použitie jemnozrného materiálu (Ektar, Provia, čb...), dobré sklo, statív, prípadne predsklopenie zrkadla.

paradoxne pri kombinácii 645 + Epson by sa mohli drobné chybky (neostrosť, strhnutie, zrno) skryť, zrejme to mal tomáš na mysli a ja súhlasím.

takže zase je o osobných preferenciách. ja si na kino (dia) fotím také "dokumentačne - turistické cvaky", väčšinou v pohode, so statívom, pevné Nikkory, a výsledky sú po techniskej stránke fajn.

ešte jedna foto

Ďuro
  • 0

#53 Koca

Koca

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 172 příspěvků(y)
  • LocationOlomouc
Reputace: 21

Publikováno 11 září 2009 - 15:34:34

... je mnohem jednodušší místo toho používat Silverfast, který je na jednom z přibalených CD (aspoň u mně byl) - tam s tím není problém.


No me se v silverfastu nepodarilo ani nastavit, aby to laskave bralo jen negativni hlavou a ne tou deskovou...dost neergonomicky program :evil:
  • 0

#54 RasCZ

RasCZ

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 156 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 19 únor 2010 - 10:18:03

Potřebuju poradit,
chtěl bych scanner, kterým bych negativy (35mm i 6*6) pouze digitalizoval a prezentoval na webu.
Který scan by mi stačil?

Přemýšlel jsem tady o tom:
http://www.pixmania....perfection.html

nebo:

http://www.pixmania....scan-8800f.html

Osobně se mi víc líbí ten Canon, ještě by to k němu chtělo přikoupit rámečky na negativy a vše bude OK, ne?

A je tu ještě poslední možnost. Mužu za velmi směšný peníz koupit starší filmový scanner Nikon. Ale tam se mi nevleze 6*6.

To je dilema hned po ránu...
  • 0

#55 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 830 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 131

Publikováno 19 únor 2010 - 10:55:07

Osobně se mi víc líbí ten Canon, ještě by to k němu chtělo přikoupit rámečky na negativy a vše bude OK, ne?


Ogaro, já k němu dostal i rámečky, nic nemosíš přikupovat, všecko je přibalené. Pokud to má být jen negativ a jen na web, tak Ti bude 8800F bohatě stačiť.
  • 0

#56 RasCZ

RasCZ

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 156 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 19 únor 2010 - 11:00:24

Tak to je rozhodnuto, hodim to na svou nákupčí v zahraničí, jak ji znám tak to sežene snad jenom za poštovné...
  • 0

#57 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 únor 2010 - 11:32:36

Ahoj. v rozumné cenové hladině můžu doporučit C8800F. na 2400DPI jsou výsledky i z čb negativu dost dobré, jeho scangear driver je velmi komfortní pro nastavení a dává dobré výsledky. Mám 8400, nyní jsem 8800 zkoušel pro kamaráda a můžu potvrdit. Všechny rámečky jsou přibalené, a malá pozn.: s USB 2 je to i dost rychlý scanner.
(pozn. z vlastní praxe: s velmi tmavými či kontrastními negativy si poradí hravě, pokud se sken nastaví pro barevný pozitiv (dia) a uloží do 16bit tiff, je tam všechno líp vykreslené, ve fotokrámu se to krásně překlopí inverzí a doladí na křivkách)
  • 0

#58 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 867 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 545

Publikováno 19 únor 2010 - 11:57:54

Tak to je rozhodnuto, hodim to na svou nákupčí v zahraničí, jak ji znám tak to sežene snad jenom za poštovné...

Za to "poštovné" bych si taky jeden vzal.... pokud by možnost byla, dej vědět
  • 0

#59 RasCZ

RasCZ

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 156 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 19 únor 2010 - 12:53:04

Tak to je rozhodnuto, hodim to na svou nákupčí v zahraničí, jak ji znám tak to sežene snad jenom za poštovné...

Za to "poštovné" bych si taky jeden vzal.... pokud by možnost byla, dej vědět


Ok, jak budu mít cenu tak dám vědět!
Naposledy takhle kupovala fototiskárnu Epson. U nás 12 000. V USA za 3 500kč, včetně náplní...
  • 0

#60 krilo

krilo

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 536 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 19 únor 2010 - 14:56:28

Tak to je rozhodnuto, hodim to na svou nákupčí v zahraničí, jak ji znám tak to sežene snad jenom za poštovné...

Za to "poštovné" bych si taky jeden vzal.... pokud by možnost byla, dej vědět


Ok, jak budu mít cenu tak dám vědět!
Naposledy takhle kupovala fototiskárnu Epson. U nás 12 000. V USA za 3 500kč, včetně náplní...


tak za postovne by som to zobral hadam aj ja :-(
  • 0

#61 krilo

krilo

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 536 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 19 únor 2010 - 14:58:05


Osobně se mi víc líbí ten Canon, ještě by to k němu chtělo přikoupit rámečky na negativy a vše bude OK, ne?


Ogaro, já k němu dostal i rámečky, nic nemosíš přikupovat, všecko je přibalené. Pokud to má být jen negativ a jen na web, tak Ti bude 8800F bohatě stačiť.


co znamena "Pokud to má být jen negativ" ?
s cim moze byt problem? s papierom si to hadam poradi tiez ...
tiez rozmyslam nad 8800F ...
  • 0

#62 RasCZ

RasCZ

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 156 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 19 únor 2010 - 15:24:47

Ted se jeden prodává na Paladix za 4400kč. Ale stejně se podívám po něčem ze zahraničí. Jakmile budu něco mít napíšu a uvidíme kolik se nás tu domluví, poštovné by se potom dalo pěkně rozpočítat.
  • 0

#63 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 400

Publikováno 19 únor 2010 - 15:59:58

krilo: negativ je "snazší" na skenování než diapozitivy a atačí na ně kdejaký běžný skener. Diáky je pro kvalitní kresbu ve stínech potřeba skenovat na profi skenerech, Nikon, Minolta atd. Některé ploché skenery jsou schopny se výstupu z filmových skenerů přiblížit. Problém je v tom, že filmový skener na svitek je velká investice (starý Nikon 8000 asi za 1000 $ až €, viz například tahle aukce).
Ta obtížnost spočívá v hustotě černé. Diáky vykazují mnohem větší zčernání než negativy a ne všechny skenery dokáží tak černý film prosvítit.
  • 0

#64 Enthropy

Enthropy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 19 únor 2010 - 16:10:42

Ted se jeden prodává na Paladix za 4400kč. Ale stejně se podívám po něčem ze zahraničí. Jakmile budu něco mít napíšu a uvidíme kolik se nás tu domluví, poštovné by se potom dalo pěkně rozpočítat.


To je cena na prd - připlatíš pětistovku a máš nový.
  • 0

#65 RasCZ

RasCZ

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 156 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 19 únor 2010 - 16:17:45

Tak už mám cenu v USA 195$ Akorát teď musím sehnat někoho s adresou v USA a propočítat to, jak to vyjde s poštovným. Nevíte o někom? Můj zdroj právě odletěl (ten měl zasílání z USA zdarma)... :-(
  • 0

#66 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 867 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 545

Publikováno 19 únor 2010 - 16:53:52

Tak už mám cenu v USA 195$ Akorát teď musím sehnat někoho s adresou v USA a propočítat to, jak to vyjde s poštovným. Nevíte o někom? Můj zdroj právě odletěl (ten měl zasílání z USA zdarma)... :-(

K tomu poštovnému clo a už to bez záruky vlastně moc výhodné asi není ....
  • 0

#67 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 únor 2010 - 17:22:47

Počítej s poštovným USPS priority, které při této hmotnosti a velikosti balíku bude někde kolem 55-60 USD, jednoduché počty: 195 babek je kolem 140 EUR, což je na hraně pod bezcelní limit. (195+55)*18,6 = cca 4650 Kč. u nás stojí i s DPH 4970-5020 Kč v MO, s 2letou zárukou a lic. na sw pro evropu. Pokud bys bral 2x, tak už se to absolutně nevyplatí, padne k tomu clo+DPH a máš to o dost dražší než tady. nějakých cca 15-18 USD se dá při této velikosti a hmotnosti ušetřit na poštovném, když to půjde lodí obyč. poštou tak 2-2,5 měsíce (zkušenost posledního roku). ovšem když se ti to po cestě ztratí, nikdo ti nic nedá - tato levná pošta není sledovaná a doporučená. Takhle jsem před nějakým časem ve snaze trochu uspořit hodně ztratil. bohužel.
Tohle nové bych určitě od kamarádů za velkou louží nekupoval, tady ti to nikdo zadarmo nespraví - záruka je jen rok a to platná v USA.
Ještě maličkost: budeš muset vyměnit síťový adaptér, byť i za ten nejlevnější koupený v GM electronics, tak tě to vyleze takřka na stejno. :-(
  • 0

#68 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 únor 2010 - 17:26:22

určitě nekupovat deskový scanner jetý, pokud na tom budeš skenovat filmy. Nevíš, kdo to předtím měl v rukách a jak a čím prasil a čistil sklo. škrábaneček sem tam a jsou to vyhozené peníze.... jasně, pokud ti ho někdo nabídne za 1/5 ceny, pak je to na zvážení.... :-(
  • 0

#69 hypnogen

hypnogen

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 913 příspěvků(y)
Reputace: 97

Publikováno 19 únor 2010 - 17:52:44

osobě používám 8800F skoro 2 roky (docela intenzivně) a zatím s ním nebyl žádný technický problém. obecně si na něj lidi nestěžují, ale vím i o případu, kdy ten scanner dělal paseku, byl 2x v servisu a pořád blbne :-(

takže bych možná raději zvážil koupi se zárukou.
  • 0

#70 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 675 příspěvků(y)
  • LocationSlanej vrch - 326 m n.m.
Reputace: 500

Publikováno 20 únor 2010 - 08:50:12

Vážení kolegové, existuje cenově přijatelné řešení pro formát 4x5in pouze
za účelem prezentace snímků na (www.4x5")? Lepší kvalitní baryt v rámu,
než "blbý scanner" za desetitisíce na stole! Erik
  • 0

#71 Enthropy

Enthropy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 20 únor 2010 - 14:12:13

Vážení kolegové, existuje cenově přijatelné řešení pro formát 4x5in pouze
za účelem prezentace snímků na (www.4x5")? Lepší kvalitní baryt v rámu,
než "blbý scanner" za desetitisíce na stole! Erik


Co zkusit dělat kontakty / malé zvětšeniny na nějaké fomácké RC (v tomhle formátu skoro zadarmo) a skenovat až ty? To pak zvládne každý deskový skener a výsledek nebude úplně nemožný.
  • 0

#72 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 20 únor 2010 - 15:07:44

souhlasím s Enthropym, skeny papírových fotek z jakéhokoli slušného (a levného) deskového scanneru jsou mnohdy lepší než sken negativu. navíc je to "věrné" a není třeba trávit tolik času s fotokrámem.
  • 0

#73 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 20 únor 2010 - 15:14:55

skeny negativů si nechávám dělat. Bohužel, 8bit JPG, vcelku nepoužitelný. Scan fotky, na deskáči, 16bit v barvě je výrazně lepší.
  • 0

#74 tomashr

tomashr

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 496 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 20 únor 2010 - 18:39:45

Vážení kolegové, existuje cenově přijatelné řešení pro formát 4x5in pouze
za účelem prezentace snímků na (www.4x5")? Lepší kvalitní baryt v rámu,
než "blbý scanner" za desetitisíce na stole! Erik


On scanner na 4x5 zas tak drahý není - Epson V700 za cca 14k, Canon taky něco má. Navíc se leccos najde z druhé Canon - Canon 9900F, Epson 4870, atd. Jde prostě o to, že každý scanner má A4 na papír, ale prosvětlovací jednotka bývá menší, přes celou plochu ji mají jen dražší modely.
Výsledky z podobných scannerů z planfilmu vůbec nejsou zlé, jeden můj známý třeba Epson 4870 použil pro skeny ze Sinaru pro tisk knihy a výsledek se všem velmi zamlouval, nikoho nenapadlo, že to je takhle triviálním scannerem, pro prezentaci na webu pak už vůbec není o čem mluvit.
Holt to na 4x5 neseženeš za 5k jako pro kinofilm a MF, nicméně "desetitísíce v množném čísle" to nebudou, reálná je cena jen něco málo přes "jeden desetitisíc"...
  • 0

#75 roper

roper

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 97 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 21 únor 2010 - 14:08:09

Epson V700/750 mohu doporučit. Na spoustu věcí plně dostačuje. Dá se říct, že uspokojivý výsledek nabídne už při skenování SF negativu. Určitě pro prezentaci na webu. Prezentace na papíře, při použití vhodné tiskárny, papíru a zvládnutí skenovacího SW je pro náhledovky na A4 taky možná.
Samozřejmě nejde srovnávat s Nikon Coolscan 8000/9000.
Pro skenování negativních předloh 4x5" až 8x10" (nebo fotek na papíře) je to asi nejlepší investice v poměru cena/výkon. Epson V750 nabízí oproti V700 pár vylepšení navíc a je s ním dodáván užitečný software Silverfast, který sám o sobě cenový rozdíl vyrovnává. Zdá se,že ceny poněkud spadly dolů, když jsem kupoval já tak byly o pár tisíc výše. Váhal jsem a nakonec jsem se rozhodl pro dražší model. Na webu je na tyhle skenery dost fundovaných recenzí. Ze zdejších temnokomorníků má zkušenosti s V750 např. Fabius.
Aktuálně jsem zkoušel nově pořízené 6x12 záda na 4x5". Není to nijak upravováno. Fuji Pro160, Schneider Xenar 4.7/135mm, Da Yi 6x12 Rollback. Vložený obrázek Vložený obrázek
  • 0

#76 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 16 červenec 2010 - 10:16:38

Do rukou se mi dostal Nikon Coolscan V ED (LS 50).
len velmi letmý dojem z prvního krátkého seznámení při skenu čb negativního kinofilmu:
s přiloženým SW Nikon Scan je práce velmi intuitivní, snadná, možnost prvotního nastavení dle density a kontrastu je přesná.
rozlišení 4000 DPI, náhledový výsledek zde (výřezy v původním rozlišení, bez jakýchkoli dalších úprav).
film Ilford P4 Surveillance @400, směska XTOL+Rodinal
Vložený obrázek
Vložený obrázek
Vložený obrázek
Vložený obrázek
  • 0

#77 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 588 příspěvků(y)
Reputace: 83

Publikováno 31 červenec 2010 - 19:18:17

Ahoj všichni. Mám "kacířský" dotaz.
Potřebuji skenr na naskenování negativů a také pozitivů. Rad a skenrů jsem našel několik, ale jak si vybrat?
Jde mi o to, aby jsem negativy naskenoval v průměrné kvalitě, včetně pozitivů. Ale zase nechci za pár měsíců nebo let zjistit, že skenr mi nedostačuje a kupovat hned další. Proto potřebuji takový, co těch x let vydrží a bude fungovat a zároveň nebudu chtít jiný.
Na stránkách canonu jsem našel CanoScan 9000F. Co mně o něm povíte? Je hodně podobný 8800F. Víc jak 5-tisíc nechci a ani nemůžu dát, spíš míň.
Hlavní požadavky jsou, skenování negativů 35 mm, svitků, a taky pozitivů. O dokumentech a jiných "papírech" se ani nezmiňuji.

Prosím o jednoduché a konkrétní rady.
  • 0

#78 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 31 červenec 2010 - 19:23:43

do toho limitu se ti mimochodem vejde i epson V500, kterej je celkem dobrej (momentálně ho mám doma) a na rozdíl od canonu jede i v linuxu (a epson aspoň udává teoretickou hodnotu Dmax): http://zbozi.cz/p244...ldShire=&shire=
  • 0

#79 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 588 příspěvků(y)
Reputace: 83

Publikováno 31 červenec 2010 - 19:42:10

Zapomněl jsem napsat, že mám jenom starý a pooomalý počítač.
  • 0

#80 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 31 červenec 2010 - 19:51:14

tuhle souvislost nějak nepobírám :-)
  • 0

#81 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 133 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 205

Publikováno 31 červenec 2010 - 20:06:23

jednoduchá a konkrétní rada:

stejně jako bob, doporučuji ten epson

btw pokud bys sehnal v bazaru epson v700, taky bys neprohloupil - ale tam už je diskutabilní stav/záruka apod...
  • 0

#82 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 867 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 545

Publikováno 1 srpen 2010 - 00:22:44

... Ale zase nechci za pár měsíců nebo let zjistit, že skenr mi nedostačuje a kupovat hned další. Proto potřebuji takový, co těch x let vydrží a bude fungovat a zároveň nebudu chtít jiný....

- a důležitá věc - po zakoupení přestat sledovat co se kde prodává a kdo jak co hodnotí ! Prostě používat co pořídíš a být s tím spokojený. Čím dýl to vydržíš, tím dýl Ti skener vydrží. Pokud za dva měsíce zjistíš, že je na trhu něco pro Tebe lepšího, bude to jen Tvá chyba, protože jsi to neměl zjišťovat ! :-)
  • 0

#83 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 1 srpen 2010 - 08:48:42

svatá pravda. platí to pro většinu věcí, které se dají koupit. jakmile koupíš, kašli na novinky na trhu, naštěstí u skenerů to není takový problém, epson sice nedávno vypustil V600, ale podle parametrů to vypadá jen na kosmetický facelift V500 (kdyby byl lepší v optických parametrech, narušoval by ostatně prodeje řady V7xx). nechápu, proč si někdo koupí V600 za téměř 6k, když V500 stojí po 4k5 :-)
  • 0

#84 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 588 příspěvků(y)
Reputace: 83

Publikováno 1 srpen 2010 - 08:56:25

Chci se zeptat, proč skoro všichni (většina) doporučuje něco jiného, než canon? Je canon tak špatný? Nebo se tady v ČR tolik nepoužívá?

A ve vyhledávači mi našlo, že epson v700 je cca za dost přez 10 000,- Kč. Hledám něco DO 5000,- Kč.
  • 0

#85 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 1 srpen 2010 - 09:00:23

já jsem důvody napsal: canon neuvádí dost parametrů (byť třeba Dmax a skutečné optické rozlišení si všichni výrobci tak trochu cucají z prstu a s realitou nemá mnoho společného) a navíc jeho skenery (8800, 9000) nejedou s vuescanem pod linuxem. nevím nakolik jsou pro tebe tyto věci podstatné, pro mě ano. nicméně reviews máš na všechny možné skenery zde, sám si posuď, který se ti jeví nejlepší (a doporučuji najít i další testy, čím více, tím lépe)...

http://www.imaging-r...e.com/SCAN1.HTM
  • 0

#86 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 133 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 205

Publikováno 1 srpen 2010 - 09:51:27

golfisto - chtěl jsi jednoduchou radu, tak jsi ji dostal:-P :-)

ten canon je taky slušný, koupí ani jednoho neprohloupíš. skenovací software je u obou naprd, používal jsem vuescan.

především ale důležitější, než volba canon/epson je práce na úpravě skenů - z žádného ti nevyleze instantní obrázek, vždy je třeba nějakých úprav, takže kvalita obrázku záleží více na tobě než na nástroji

bob: jsi si jist, že pro výběr skeneru jsou důležité ony výrobcem udané parametry (kdy sám dodáváš, že vycucané z prstu) a funkčnost pod minoritním OS? no offense;)
  • 0

#87 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 1 srpen 2010 - 10:04:22

mám tu vedle sebe V300 s 3,2Dmax a V500 s 3,4DMax ... mohlo by to vypadat jako malý rozdíl, ale spolu s lepším snímacím prvkem je ten rozdíl v kvalitě skenu doslova obrovský. u epsonu máš k dispozici aspoň tenhle údaj, u canonu nic. jaký je tedy rozdíl v tomto mezi 8800F a 9000F, když canon neuvádí ani teoretický (spočítaný) údaj?
  • 0

#88 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 1 srpen 2010 - 10:46:44

dovolím si odcitovat hned z horní části obrazu, který se nám tu zjevuje:

"fórum pro lidi votrávený věčnejma dohadama na téma hon-čoi smgf 1245xy versus bombastik 4567dg nový generace (rozumněj je lepší tenhle digitál nebo tamten)"

promiňte, pánové, myslím, že exkluzivita tohoto serveru je v tom, že se tu nepřeme, jestli je lepší to či to, ale dokážeme si sdělit zkušenosti vlastní praxí nabyté, aby ti, kteří tuto zkušenost dosud nemají, nemuseli absolvovat kolečko nadějí a zklamání z metody pokus-omyl.

Golfisto, za sebe ti řeknu jen to, co tu již zaznělo: jestli ta či ona značka, není podstatné, pokud oba mají srovnatelné a hlavně uspokojující výsledky ve zdrojovém skenu (naprostá většina těch lepších deskových skenerů, mezi něž výše diskutované patří, stejně neumí lepší rozlišení než 1650-1800 DPI),pokud umí několikanásobný průchod, je velké plus, pokud ve zdroji je všechno, pak není co řešit - podstatná je asi pořizovací cena, za ušetřený peníz se dá koupit třeba licence na Vuescan či Silverfast, apod.
Sám jsem vybíral před 4 lety tak, že jsem si napřed něco přečetl tady, sortiment scannerů zde testovaných se od té doby poněkud změnil), pak si zkusil něco sám naskenovat u přátel, kteří mnou vytypované a na našem trhu dostupné kousky měli, a když jsem zjistil, že z 80% ve výsledku záleží na mé šikovnosti při nastavení skenu a v postprocesu, tak jsem volil to, co vyhovovalo mým nárokům a bylo kupodivu ze všech těch vytypovaných i nejlevnější, navíc s příbalem jako něco navíc - licencovanou verzí PS elements a Silverfastem. V současnosti nepotřebuji víc, až budu potřebovat naskenovat svitek pro tisk 150x200cm, nechám si ho sjet na udržovaném a seřizovaném Nikonu 9000 u profíků za drahé peníze tak jako tak.
všechna pro a proti, kritéria výběru, finty, jak udělat dobrý sken i na deskovém skeneru, který zrovna nevyniká velkou hloubkou ostrosti a pokroucení negativu v rámečku je znát, už tu byla popsána tuším v jiných vláknech dost podrobně.
  • 0

#89 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 588 příspěvků(y)
Reputace: 83

Publikováno 4 srpen 2010 - 13:33:15

Děkuji všem za rady.
Mám ještě jeden dotaz.
Jaký mi doporučíte slušný prográmek? Podle možnosti zdarma ke stažení. Na zakoupení mi nezůstaly peníze. Děkuji.
  • 0

#90 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 4 srpen 2010 - 13:37:33

no luxusní je vuescan, má tuším 14 nebo 30denní trial. určitě ho zkus a porovnej se softem od výrobce skeneru, nakonec asi zjistíš, že těch ~1600kč není zas tak moc :(
  • 0

#91 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 588 příspěvků(y)
Reputace: 83

Publikováno 4 srpen 2010 - 14:27:30

no luxusní je vuescan, má tuším 14 nebo 30denní trial. určitě ho zkus a porovnej se softem od výrobce skeneru, nakonec asi zjistíš, že těch ~1600kč není zas tak moc :(


Bohužel, je to víc než moc. :D
  • 0

#92 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 273 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 071

Publikováno 4 srpen 2010 - 14:45:06

svatá pravda. platí to pro většinu věcí, které se dají koupit. jakmile koupíš, kašli na novinky na trhu, naštěstí u skenerů to není takový problém, epson sice nedávno vypustil V600, ale podle parametrů to vypadá jen na kosmetický facelift V500 (kdyby byl lepší v optických parametrech, narušoval by ostatně prodeje řady V7xx). nechápu, proč si někdo koupí V600 za téměř 6k, když V500 stojí po 4k5 :(


podle parametrů soudě se mi zdá lepší ve zdroji světla (LED) - rychlý start, rychlé stabilní a studené světlo
uvažoval jsem o něm jako o levné náhradě místo hodně vzdáleně plánovaného V700/750- leč mj. má asi horší SW
  • 0

#93 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 273 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 071

Publikováno 4 srpen 2010 - 15:06:28

svatá pravda. platí to pro většinu věcí, které se dají koupit. jakmile koupíš, kašli na novinky na trhu, naštěstí u skenerů to není takový problém, epson sice nedávno vypustil V600, ale podle parametrů to vypadá jen na kosmetický facelift V500 (kdyby byl lepší v optických parametrech, narušoval by ostatně prodeje řady V7xx). nechápu, proč si někdo koupí V600 za téměř 6k, když V500 stojí po 4k5 :(


podle parametrů soudě se mi zdá lepší ve zdroji světla (LED) - rychlý start, rychlé stabilní a studené světlo
uvažoval jsem o něm jako o levné náhradě místo hodně vzdáleně plánovaného V700/750- leč mj. má asi horší SW
  • 0

#94 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 273 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 071

Publikováno 4 srpen 2010 - 15:18:49

no luxusní je vuescan, má tuším 14 nebo 30denní trial. určitě ho zkus a porovnej se softem od výrobce skeneru, nakonec asi zjistíš, že těch ~1600kč není zas tak moc :(


Bohužel, je to víc než moc. :D


že by cesta?
http://www.slunecnic...sw/vuescan-pro/
  • 0

#95 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 4 srpen 2010 - 15:43:45

jak jsem psal, je to trial, kterej jen tak mimochodem výstup zafláká symboly dolaru, dokud nekoupíš.
  • 0

#96 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 22

Publikováno 4 srpen 2010 - 15:51:56

Ja to resim dodanym softem (nikon scan) a skenovanim do rawu, kde si pak vsecko muzu bezztratove vsechno upravovat podle svoji libosti...
  • 0

#97 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 4 srpen 2010 - 16:33:14

Ja to resim dodanym softem (nikon scan) a skenovanim do rawu, kde si pak vsecko muzu bezztratove vsechno upravovat podle svoji libosti...


Michale, jo, ovšem tady je řeč o plochých scannerech, což je trošku o něčem jiném.
Mám starší verzi vuescanu, tam sken do raw nebyl to správné ořechové, slyšel jsem od kolegů, že novější verze raw taky nějak nee, kdežto do DNG rawu umí a pak překlopení v ACR funguje skvěle. Tohle nedělám, nemám ACR, jsem předpotopní jak v HW, tak SW. Skenuji čb svitky na plochém C8400F vždy buď 2400DPI, ale když potřebuji rychle pro web, tak jen 1200DPI (i tak je to balík dat) buď Canon scan SW, kde to ještě není ono, tak Vuescan jako barevný pozitiv do čb škály ze zeleného kanálu, pak v PS inverze a doladění na křivkách. Málokdy jsem nucen použít Silverfast, který si poradí taky velmi slušně s čímkoli. Ovšem když je nejhůř - blbě kryté negativy, tak vuescan několikanásobným průchodem. malá tech. poznámka: syrový scan po několikanásobném průchodu doostřuji maskou poloměru 0,2b, 100-200%, treshold 0. Je to tam.
  • 0

#98 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 588 příspěvků(y)
Reputace: 83

Publikováno 22 srpen 2010 - 14:02:25

Zná někdo prográmek zdarma ke stažení? Zjistil jsem, že dodaný program je skutečně na dvě věci...
Děkuji.
  • 0

#99 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 588 příspěvků(y)
Reputace: 83

Publikováno 22 srpen 2010 - 14:07:50

nebo to s ním neumím a to je pravděpodobnější... :-)
  • 0

#100 tomashr

tomashr

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 496 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 22 srpen 2010 - 14:34:14

podle parametrů soudě se mi zdá lepší ve zdroji světla (LED) - rychlý start, rychlé stabilní a studené světlo
uvažoval jsem o něm jako o levné náhradě místo hodně vzdáleně plánovaného V700/750- leč mj. má asi horší SW


Jestli je řeč o srovnání V500/V600, tak je to jako rozdíl nesmysl, LED má už V500 (mám ho doma).

Co se týče softu, tak mě dodaný Epson Scan zas tak moc nedeptá, dá se s ním žít. Přínos Vuescanu je asi jen v těch více průchodech, což teoreticky (v praxi je to trochu složitější) může zvednout výsledný rozsah, teoreticky by se asi dalo využít i skenování do DNG. Jinak mi ale připadá, že se dodané sw trochu démonizují, aspoň při mých pokusech se při použití jiného softu nikdy nekonal žádný zázrak ve smyslu opravdu zásadního rozdílu.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních