Compur
Publikováno 22 leden 2008 - 13:18:07
Publikováno 22 leden 2008 - 13:33:40
K.
Publikováno 22 leden 2008 - 13:45:45
Publikováno 25 leden 2008 - 11:20:57

Publikováno 6 únor 2009 - 09:17:32
a jenom pro doplnění - někdo se tady na to někde jinde ptal - tenhle (starší) typ s kolečkem neumožňuje nastavovat mezičasy např 1/75 (mezi 1/50 a 1/100) apod. na rozdíl od novějších typů, kde je ovladač časů na kroužku kolem celý závěrky
rozdělaný sem to teda nikdy neměl, ale v chytrejch knihách psali....
Publikováno 6 únor 2009 - 11:16:53
Díky, jen jednooký velkoformatik Luigi.
Publikováno 6 únor 2009 - 11:18:41
Luigi
Publikováno 6 únor 2009 - 11:26:51
Publikováno 6 únor 2009 - 12:58:14
Publikováno 13 prosinec 2010 - 08:52:15
Pátrám po časech té závěrky. Je tam Compur, ale nevím jaká velikost a nemám tucha, jestli má T čas. Nemáte někdo nějakou zkušenost? Děkuji
Publikováno 13 prosinec 2010 - 09:02:31
jestli mne mysl (a zrak na druhém obrázku) nešálí, tak T to máV noci se mi na poslední chvíli podařilo vydražit Rodenstock- Sironar 180 /5,6
Pátrám po časech té závěrky. Je tam Compur, ale nevím jaká velikost a nemám tucha, jestli má T čas. Nemáte někdo nějakou zkušenost? Děkuji
Publikováno 13 prosinec 2010 - 09:10:51
Díky, asi máš pravdu. Bylo by to super, ale z tý fotky to moc nepoznám.jestli mne mysl (a zrak na druhém obrázku) nešálí, tak T to má
Publikováno 13 prosinec 2010 - 10:38:06
Publikováno 13 prosinec 2010 - 11:13:24
Děkuju mnohokrát. Tohle mi bude zatím stačit. Do konce aukce bylo asi 3 hodiny, tak jsem nechtěl čekat na odpověď prodejce a raději přihodil. Kupodivu to vyšlo.No od pohledu na fotky to vypadá na Synchro-Compur, s časovou řadou "starého" (nebo také "německého") typu - 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100,200, nejrychlejší čas nepřečtu, asi bude 400 (nebo 500), nemůžu teď najít správný katalog (nejrychlejší čas závisí na velikosti závěrky). Krytka má závit 67 a tělo je o něco "větší", z čehož podle rozměrů synchrocompurek z různých tabulek dedukuju, že je to velikost #1, která má průměr těla kolem 70mm. Snad se najde někdo, kdo bude vědět najisto. Velikost jedna se snad bez T ani nedělala.
Ten obrázek jsem si uložil a zvětšil v editoru, vypadá to, že nejvyšší čas je 400, ale ten T čas není moc k přečtení. To mě přivádí k dotazu. Jak otevíráte závěrku při kompozici? Na T nebo na B a aretujete drátěnku? Kvůli tomu sháním objektivy se závěrkou s T časem.
Publikováno 13 prosinec 2010 - 13:38:44
Publikováno 13 prosinec 2010 - 14:06:53
Dratenku lze pouzit bez problemu.
Nevyhodou tohoto typu compuru je relativni mechanicka slozitost a z toho vyplyvajici mensi spolehlivost spolu se slozitejsim servisem.
Publikováno 13 prosinec 2010 - 14:08:48
Publikováno 13 prosinec 2010 - 14:15:32
Děkuji mnohokrát. Jsem VF panic, ale postupně se díky Vám všem pomalinku dovzdělávám.Ten cudlik, kterym se zaverka da otevrit, kdyz je natazena, je videt na druhe fotce vpravo.
Publikováno 27 prosinec 2010 - 08:09:26
potreboval by som sa poradiť s pánmi odborníkmi - mám tu staručký Certoruf 10x15, pomaličky ho dávam dohromady (mech, koženky, matnica atď), so závierkou si ale zrejme neporadím. Je to starý "točiaci" Compur (r.v. niekde okolo 1925) a problém je v dlhých časoch. Ale nie, že by boli pridlhé - naopak. Hlavné perko mi príde strašne silné, a tak všetko cvaká (asi) na najrýchlejší čas (1/200).
Pozrel som sa aj dovnútra (vyzeralo to tam podobne ako na ilustračnom obrázku - autor niekde na nete), a analýzou som prišiel na to, že keď zbrzdím prstom beh perka (pomaličky uvoľňujem páčku naťahovania), tak všetko ide ako má. Proste akoby "náraz" natiahnutého kolečka (pod páčkou naťahovania, na obr. "na tretej hodine") bol príliš silný pre brzdiaci mechanizmus. Vnútri je závierka pekná, čistá, ostatné chodí ako má.
Samozrejme, rátam s odborným servisom - ale poznáte to, fotoaparát doma, voľno cez sviatky... Keby náhodou niekto mal skúsenosť alebo vedel pomôcť, odmena ho neminie

Dík a dobré (zimné) svetlo!
Ďuro

P.s. Aj tak si myslím, že najviac budem používať "Z" a "D"
Publikováno 27 prosinec 2010 - 12:21:47

Zkus zaverku natahnout a spustit, kdyz ji budes mit otevrenou. Staci pridelat natahovaci packu. Behem natahovani pridrz paku pro nastavovani M,B,T jinak se samovolne nastavuje do polohy T a zaverku nenatahnes. V okamziku, kdy stisknes spoust, se ti celek hnaci pruziny "opre" pres dve paky (1, 2) o hodinovy strojek, ktery chod dle nastaveneho casu patricne zbrzdi.

Mechanicky je mozne, aby nastal stav, ktery popisujes, v pripade, ze chybi jedna z tech dvou pak nebo je vadny hodinovy strojek, ktery se okamzite protoci, respektive neni brzden. To muze nastat spatnou funkci brzdici packy 3, ktera nemusi byt pritlacovana smerem k ozubenemu kolu.
Zkus tedy natahnout a spustit zaverku, kdyz ji budes mit oddelany predni kryt. Uvidis, co se deje, a urcite sam i prijdes na to, co je spatne. Zaverka to neni slozita.
Publikováno 27 prosinec 2010 - 12:32:49
Publikováno 27 prosinec 2010 - 17:58:41
vďaka za výborný nákres a popis, a hlavne za ochotu.
Pozerám na to, rozobral som, nafotil. Funguje to presne tak ako popisuješ a myslím, ž nechýba nič (?). Ale je to ako obrázky typu "nájdi 10 rozdielov"

Poporade:
Behem natahovani pridrz paku pro nastavovani M,B,T jinak se samovolne nastavuje do polohy T - S týmto problém nemám, nič nepridržiavam a dovolí mi natiahnuť (drží na "M")
celek hnaci pruziny "opre" pres dve paky (1, 2) o hodinovy strojek - To sa stane, o zlomok sekundy neskôr. Tá šupka od kolieska pod naťahovaním spúšte je taká silná, že pokiaľ brzde nepomôžem, brzda nestačí.
chybi jedna z tech dvou pak - Myslím, že sú tam obe
spatnou funkci brzdici packy 3, ktera nemusi byt pritlacovana smerem k ozubenemu kolu. - Tu by mohla byť chybka, keď pritlačím brzdu (na tvojom obrázku č. 3), už to brzdí.
Takovy ten stoceny pruzinovy drat - Ten som včera vyrábal podľa tej pružiny, čo tam bola predtým (určite nebola pôvodná, vyzerala slabo) - ale myslím, že táto struna je len pomocná, nie brzdiaca? Každopádne rameno vytlačí hore bez problémov.
Takže by mohol byť problém s brzdou, na mojom obrázku červený krúžok?
Ako zaistiť jej správnu funkciu - bolo by to možné s trochou šťastia aj doma?
Ešte raz dík za radu!
Obrázky:
Natiahnutá závierka

Cvaknutá závierka

Publikováno 27 prosinec 2010 - 19:15:05
To, co jsi vyznacil, je jen zavazicko (..asi, na jinou funkci jsem neprisel).
Prijde mi divne, ze ti hnaci mechanismus do paky 1 narazi. To by nemel. Hned po natazeni by mezi nimi mel byt kontakt.
Kdyz zmacknes spoust, tak hodinovy strojek se protoci bez odporu, nebo se vubec neotaci? Pokud projede bez odporu, potom je problem v pace cislo 3 a v nejake jeji pritlacne pruzine.
Musel bych to videt. Takhle na dalku je to naprd

Ale treba na to prijdeme

Pridavam par fotek.
Nastaveni M, natazeno

Nastaveni M, nenatazeno

Brzdici paky nenatazeno

Brzdici paky natazeno

Zaverka s oddelanou staveci pakou MBT. Je lepe videt mechanismy pod ni.

Po stisku spouste se odblokuje hnaci pruzina a deje se toto:

Konecny stav je stejny jako kdyz je zaverka na M a nenatazena (viz Obr. 2)
Publikováno 27 prosinec 2010 - 19:48:05
Prijde mi divne, ze ti hnaci mechanismus do paky 1 narazi. To by nemel. Hned po natazeni by mezi nimi mel byt kontakt.
Tunak tuším zlobu. Ostatné veci sú tak, ako si popísal, aj obrázky sedia.
Prosím, mohol by si priložiť obrázok "natiahnutá, bez páčky naťahovania", viz. môj nákres?
Vyslovene pri spustení za ten krátky čas ( bodkovane) získa parádny moment, ktorý už brzda nezbrzí. Kontakt (ako píšeš ty) pri natiahnutej závierke nie je - je to tak ako na fotke.
Keď rukou zbrzdím spúšť až po moment dotyku - bzzzzzz a sekunda je na svete.
Môže byť to kolečko s 3mi šroubkami pootočené? Chýba mi tam aj šroubík - zrejme v tom už niekto vŕtal.
By som neveril, koľko zábavy si človek užije = priateľka mi hovorila, že mi chcela pod stromček kúpiť plastový model, ale že teraz je jasné, že netreba

Publikováno 27 prosinec 2010 - 20:02:15

V me zaverce ten kontakt taky neni! Vypada to presne, jako na tve fotce. Takze v tomto zakopany pes nebude.
Musis si tu zaverku proste "ohmatat" a prijit na to postupne vylucovanim chyby u jednotlivych pritlacnych pruzin, ojetych zubu a tak podobne. Zameril bych se na "cvrk" a jeho pritlak, ktery je dany tou dlouhou skoro pulkruhovou pakou. Ta paka je rizena volicem casu, ktery ma pro ni zvlastni vacku.
Jinak je treba taky mozne, ze uz nekdo neco delal s pruzinou, jak pises. To potom bude tezke.
Publikováno 27 prosinec 2010 - 20:13:19

Dík každopádne za výbornú sadu fotiek - na nete bol dosť problém zohnať v rozumnej kvalite (dokonca som sa preto zaregistroval aj na Apugu

Ak to vymyslím, dám určite vedieť. Je mi jasné, že na diaľku to nie je jednoduché, ale do srazu ďaleko.
Pekný večer prajem!
Ď.
Publikováno 27 prosinec 2010 - 22:02:50

Podarilo sa mi to, na moje veľké prekvapenie. Namazal som toto miesto:

trochou maziva (lithium grease), ozaj špičkou ihly. Škoda, že nemám nejaký olej, ten by zatiekol aj pod súčiastku.
No ale ide to, a za nakopnutie dík Vladikovi! (mal by som si pomaly robiť zoznam, komu dlžím na sraze pivko

Príjemne strávený večer!
Ď.
Publikováno 27 prosinec 2010 - 22:15:42

Ja mam par kapek nejakeho extra svycarskeho oleje (hodinarsky c.2), co jsem vyprosil od naseho mistniho hodinare. Dal mi je se slovy, ze je rad, ze tu vubec nekdo neco podobneho jako on dela....
Ale stejne pocitam, ze koupim neco primo. Neni to ovsem levne. Mala lahvicka minimalne tak okolo 1 tisice. Ale zase je to pravdepodobne na cely zivot, pri mnozstvi, ktere se pouziva.
Jinak ony jsou tyhle stare Compury a Compoundy vubec pekna zarizeni a pokud vylozene nezreznou, tak se je vetsinou podari vzdycky nejak uspokojive rozchodit.
Publikováno 27 prosinec 2010 - 22:47:27

Ako je to inak s rokom výroby týchto závierok? Dá sa nejako odhadnúť podľa výrobného čísla? (moja je 258648).
Keby si niekedy Vladiku potreboval spoluolejára, kľudne so mnou môžeš rátať (na zníženie príp. nákladov), nejako by sme to už vymysleli. Ešte pár starších strojčekov na poličke mám a olej sa určo nestratí

Zdar!
Publikováno 28 prosinec 2010 - 09:15:51
http://www.motamedi.info/serial.htmOno aj tie "babičky" majú niečo do seba. Už začínam rozumieť nadšeniu niektorých členov TK (zpátečníci)
![]()
Ako je to inak s rokom výroby týchto závierok? Dá sa nejako odhadnúť podľa výrobného čísla? (moja je 258648).
Keby si niekedy Vladiku potreboval spoluolejára, kľudne so mnou môžeš rátať (na zníženie príp. nákladov), nejako by sme to už vymysleli. Ešte pár starších strojčekov na poličke mám a olej sa určo nestratí![]()
Zdar!
Zde jsou mimo jiné výrobní čísla Compurů. Ale pozor, výrobní číslo je na boku závěrky, ne vepředu.
Hodinářský olej č. 2 nebude příliš vhodný, je určen pro kamenná ložiska a na kovu se může rozkládat. Na kovová ložiska je určeno č. 3 a vyšší.
Publikováno 28 prosinec 2010 - 09:54:10
Je to nejaka viskozitni specifikace, slozeni, pouziti nebo maji ta cisla nejaky specialnejsi napr. kombinovany vyznam?
Publikováno 28 prosinec 2010 - 09:56:35
.....Na kamenný ložiska (ocel-rubín) je č.2 (z NDR - Technische Wachse Jena), na normální (ocel-mosaz) je č.3, č.4 je na věžní hodiny (náročný podmínky-velký změny teplot a tak...) no a pak č.1 speciélně na mazání rubínových paletek kotvy. Na péra se mi dost osvědčil grafitovej tuk......
Publikováno 28 prosinec 2010 - 09:59:22
Publikováno 3 leden 2011 - 13:04:16
Ten cudlik, kterym se zaverka da otevrit, kdyz je natazena, je videt na druhe fotce vpravo.

Tak objektiv dorazil a vypadá vše ok. Časy odpovídají a i ta páčka na otevření natažené závěrky funguje. Jen nemohou přijít na funkci páčky, která je vyznačená v elipse. Jde posouvat tak 2-3 mm v ose objektivu, ale k čemu je netuším.
Obrázek je z jiného objektivu z netu, ale ta moje závěrka vypadá velmi podobně.
Publikováno 3 leden 2011 - 13:51:06
Publikováno 3 leden 2011 - 14:43:28
Publikováno 3 leden 2011 - 14:47:45
Díky moc, dumal jsem, jestli ta závěrka má samospoušť. Odpoledne vyzkouším a poreferuji. DěkujiNo u velikosti 1 je to pokud vím prostě odjištění natahování samospuště. Nastavíš čas (ne B a T!), a pokud je "čudlík" odsunut dozadu, jde páčka natahování spouště natáhnout až za tento čudlík - natáhne se hodinový strojek samospoště. Nejsem si jistý, ale správně povolit by to mělo jít až po normálním natažení závěrky (aspoň u předválečné rim-set compurky mi to tak nějak funguje). To co popsal nlc je funkce tohodle čudlu u press verze velikosti 0. (Viz výše ve Vládikově a mém příspěvku)
Publikováno 3 leden 2011 - 15:13:18
Publikováno 3 leden 2011 - 17:02:01
Koukam, ze mas novejsi povalecnou synchro (rapid, rim-set) compurku, u ktere je nezbytne zaverku natahovat i pro casy B,T a casy nelze nastavovat do mezipoloh v zadnem pripade (nastavovaci kruh skace po hodnotach). V polohach B, T nelze samospost pouzit - pojistovaci kolicek je dale zajisten, coz je udelano mechanicky konstrukci zaverky. To same plati pro nejrychlejsi cas, ktery je u tebe, predpokladam, 1/400 s. Tam taky samospoust nelze pouzit (opet dano konstrukcne, kdy "prekazi" posilovaci pruzina, respektive fyzicky uz dale nelze hnout natahovacim kruhem).
Shrnuto, je to "cudlik" jistici natahovani samospouste

Publikováno 3 leden 2011 - 17:25:18
Děkuji, vyzkoušeno, je to přesně tak, jak jste říkali.To je "cudlik" odjistujici samospoust. Je s nim mozne pohnout, az pri natazene zaverce. Kdyz natahnes zaverku lze tento cudlik odsunout a zaverku jeste dale natahnout, cimz se zaroven natahne hodinovy strojek samospouste.
Koukam, ze mas novejsi povalecnou synchro (rapid, rim-set) compurku, u ktere je nezbytne zaverku natahovat i pro casy B,T a casy nelze nastavovat do mezipoloh v zadnem pripade (nastavovaci kruh skace po hodnotach). V polohach B, T nelze samospost pouzit - pojistovaci kolicek je dale zajisten, coz je udelano mechanicky konstrukci zaverky. To same plati pro nejrychlejsi cas, ktery je u tebe, predpokladam, 1/400 s. Tam taky samospoust nelze pouzit (opet dano konstrukcne, kdy "prekazi" posilovaci pruzina, respektive fyzicky uz dale nelze hnout natahovacim kruhem).
Shrnuto, je to "cudlik" jistici natahovani samospouste, ktera nejde pouzit pro B, T a (obecne receno) cas, pri kterem se pouziva posilovaci pruzina.
Publikováno 7 leden 2011 - 17:21:14
Mám Compurku, ale nemám matku k upevnění do destičky. Nemáte někdo tucha která kompurka má 60mm přes závity?
Případně informace podle kterých by šla ta matka udělat?
Publikováno 7 leden 2011 - 17:51:24
http://www.skgrimes.com/compur/ - tipoval bych to na compur #3 - M62x0.75nemáte někdo ve svých sbírkách manuálů a prospektů informace k závitům?
Mám Compurku, ale nemám matku k upevnění do destičky. Nemáte někdo tucha která kompurka má 60mm přes závity?
Případně informace podle kterých by šla ta matka udělat?
Publikováno 7 leden 2011 - 22:46:59

Publikováno 8 leden 2011 - 12:04:12

Publikováno 8 leden 2011 - 13:06:30
T s temi rozdilnymi rozmery muzu povrdit.... Ani jeden z predvalecnych objektivu, co mam a jsou treba i v zaverkach stejnych velikosti, nejsou mezi sebou prohoditelne. Kazda zaverka (ikdyz je to Compur#1) ma jine zavity na uchyceni skel
To se mýlíte...
Publikováno 8 leden 2011 - 13:18:14
Vono budeš mít stejně asi nejlepčejší, pokud si koupíš šupléru a závitový měrky. Pomocí šupléry si změříš vnější průměr závitu a pomocí měrek zjistíš stoupání. To Ti stačí pro to, aby sis mohl nechat udělat matici nebo nějakou redukci přesně na míru. Ty měrky nejsou drahý, a klasická analogová šuplera taky ne. (Digitální by si do ruky stejně asi nevzal, coPřípadně informace podle kterých by šla ta matka udělat?

Publikováno 8 leden 2011 - 16:21:52

Publikováno 17 leden 2011 - 12:01:03
Tady je pekna diskuze na photonetu:
http://photo.net/lar...hy-forum/00CxrJ
Publikováno 20 leden 2011 - 12:41:27
Jinak potvrzuju, že třeba Tessar 4,5/120 v "nulce" je plně prohoditelný s Heliarem 4,5/105 v o něco starší "nulce". Problé je zdá se s "dvojkama" obecně...
Publikováno 20 leden 2011 - 21:47:36
Rozmery rim-set compur (u dvojky jde tedy asi o jeden z vyrabenych typu):
Dimensions in mm #00 #0 #1 #2* #3
body O 45.2 58 70.5 80.5 *****
front lens thread M22.9-0.5 M29.5-0.5 M40-0.75 M45.75-0.75 M58-0.75
back lens thread M22.9-0.5 M29.5-0.5 M36-0.75 M45.75-0.75 M58-0.75
overall thickness 16.0 20.0 20 26.75 26.75
front to iris 9.3 10.2 10.75 14.5 31.5
mount flange thr. M25.0-0.5 M32.5-0.5 M39-0.75 M50-0.9 M62-0.75
lensboard hole O 26.3 34.6 41.6 52.5 65
iris O (Max) 17.4 24 30 35 *****
0 uživatel(ů) prochází toto téma