Compur
Publikováno 21 leden 2011 - 10:11:27
Publikováno 21 leden 2011 - 10:25:45

Priznam se, ze u Inose jsem jeste objetivove bunky nezkousel prohodit. Navic v nem ted mam film, takze to ani okamzite vyzkouset nemuzu.
Publikováno 21 leden 2011 - 12:16:00
(Toho rozdílu v závitech jsem si všiml při čištění Compurky s Tessarem, a původně jsem si řekl - hmm, nestandardní provedení. Jenže pak jsem u Heliaru narazil na stejné provedení závitů, přitom Compurky se i v konstrukci mírně lišily - trochu jiný tvar některých vnitřních dílů - a vrtalo mi to hlavou tak dlouho, dokud jsem si neověřil na dalších dvou objektivech, že se tyhle závity u předválečných rim-set compurek opakují.)
Publikováno 1 říjen 2011 - 20:59:41

co by to mohlo být? cosi vyskočené? nebo je to závěrka kde půjde béčko, vteřina a pak nejrychlejší čas a nedá se na zbytek spolehnout? výměna asi nepřichází v úvahu neboť je to na plasmatický objektív a má tři clonové stupnice - ale v té kompatibilitě se nevyznám
těžko od oka radit, jen co si o tom myslíte
časy kolem deset- dvacetpět - padesátiny jsou totiž klíčové pro strýt a portrét při denním a bez nich nemohu pracovat
čtvrtinu bych už béčkem dával

Publikováno 1 říjen 2011 - 21:37:07
1. a 2. - oboustranné polohovatelný zpožďovač
3. - odpor segmentu zpožďovače má 4 nastavitelmá ukotvení odporového
pérka
4. - Ten segment má ještě prožinu, které lze upravit tah
5. - Nedejbože pokud nějaký Váš předchůdce již dříve vyřešil problém příliš se prodlužujících čásů úvahou o vytahané natahovací pružině a jejím násladném zkrácení
Když tak se event. hlásím do služby
Publikováno 1 říjen 2011 - 21:41:07
Je asi tak 5 možností nastavení:
1. a 2. - oboustranně polohovatelný zpožďovač
3. - odpor segmentu zpožďovače má 4 nastavitelná ukotvení odporového
pérka
4. - Ten segment má ještě prožinu, které lze upravit tah
5. - Nedejbože pokud nějaký Váš předchůdce již dříve vyřešil problém příliš se prodlužujících čásů úvahou o vytahané natahovací pružině a jejím následném zkrácení
Když tak se event. hlásím do služby
A teďka du okoštovat burčák
Publikováno 2 říjen 2011 - 11:51:28
Publikováno 19 únor 2015 - 09:16:56
Zdarec pánové.
Věděl by někdo na koho opravdu spolehlivého se obrátit se servisem závěrky Compur?
Respektive na kterou část střev a jak se soustředit při zpomalování bržděných časů posledního a předposledního typu Compuru 0?
Starší typ (viz obr. RHx) jsem hravě zvládl - tam bylo přímo hmatatelné znečištění zatuhlým starým olejem. Závěrky 70-90 léta jsou však na pohled v pořádku a jaksi "prázdné" jen s několika hodinářskými pididílečky. tak se bojím, abych něco nepolámal...
Díky za případnou inspiraci!
p.s.
při hledání jsem narazil jen na náladového p. Maštalíře a Z. Kováře z Fotoburzy, kterého neznám.
Publikováno 19 únor 2015 - 14:28:06
pan doležal
Publikováno 22 únor 2015 - 20:15:00
Tak jsem to nakonec zmáknul sám. Soustředil jsem se na díly související s brzděním a je hotovo. Dva kusy Compuru 0 po cca 15-20 min. hraní/ks, chodí jak za mlada. Nimrodovi díky, kontakt se určitě hodí.
Publikováno 22 únor 2015 - 22:53:41
Tak jsem to nakonec zmáknul sám. Soustředil jsem se na díly související s brzděním a je hotovo. Dva kusy Compuru 0 po cca 15-20 min. hraní/ks, chodí jak za mlada. Nimrodovi díky, kontakt se určitě hodí.
...a opraváŕi nebudou mít co žrát...
Publikováno 23 únor 2015 - 05:00:57
šikovnej. já si s ní hrál jen jednou (se starou synchro), byly rozsypaný lamely závěrky. dal jsem je nazpátek, ale už mi nefungoval bulb, chodil jako cirka 1/60, a 1/500 byla moc dlouhá, pružinka v háji. tak musela k panu doležalovi, to bylo nad mé síly
Publikováno 23 únor 2015 - 07:37:37
Tak černě to zas nevidím. Už to bude třičtvrtě roku, co jsem svěřil aparát do opravy svému profesionálnímu opraváři a pořád asi má co žrát, protože to nechce udělat. Druhý pohled je, že se takto třeba naučí nová generace opravářů. To je určitě dobře, protože většina opravářů co znám, je na hranici důchodu. Nevím kdo mi bude opravovat hračky za 10, 20, 30 let......a opraváŕi nebudou mít co žrát...
Publikováno 31 březen 2019 - 12:05:01
Ako sú na tom so spoľahlivosťou (opraviteľnosťou) Synchro Compur 00?
(Konkrétne k Super Angulonu 47/5.6 49mm závit čiže asi roky 70te).
Vďaka
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních