Přejít na obsah


Fotka

Objektiv FLEKTOGON auto 2,8/20


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
70 odpovědí na toto téma

#1 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 4 únor 2008 - 18:18:56

Mám tento objektiv, ale v rozsypaném stavu. Je nějaký dobrý servis který mi to dá dohromady, nebo někdo kdo to umí tady? A ještě, má to cenu?
Děkuji...
  • 0

#2 termitxx

termitxx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 163 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 4 únor 2008 - 19:09:31

Mno, jestli Tě napadají takové pocity, že by to cenu nemělo, tak pošli fotku s cenou :) Měl jsem servismana na Vsetíně, ale nějak se po něm slehla zem.Ono dost záleží na tom co mu asi je.. :-(
  • 0

#3 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 4 únor 2008 - 19:12:36

Rozsypané lamely clony a mechanizmus co s nima hýbe, ale je k němu všechno.
  • 0

#4 erka

erka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 13 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 4 únor 2008 - 19:14:38

zkus Romana Dubravského z Havířova - http://web.telecom.c...oman/index.html
  • 0

#5 erka

erka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 13 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 4 únor 2008 - 19:18:46

jinak tohle sklo se pořád prodává za několi tisíc,takže za pokus to asi stojí. jsou ho 2 verze- starší má zepředu u ostřícího kroužku černou barvu, novější je stříbrný. ten novější má udajně optimalizované MC vrstvy na barvu...maš ho M42 předpokládám
  • 0

#6 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 4 únor 2008 - 19:30:14

jinak tohle sklo se pořád prodává za několi tisíc,takže za pokus to asi stojí. jsou ho 2 verze- starší má zepředu u ostřícího kroužku černou barvu, novější je stříbrný. ten novější má udajně optimalizované MC vrstvy na barvu...maš ho M42 předpokládám


Jo. Jeho celý název (na předním kroužku): FLEKTOGON auto 2,8/20 MC CARL ZEISS JENA

Z toho usuzuju, že má taky MC vrstvy.
  • 0

#7 termitxx

termitxx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 163 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 4 únor 2008 - 20:34:36

Jestli k tomu máš všechno, tak si ho dej klidně opravit.Pro šikovného mechanika to je práce max. na hoďku.Já jsem měl to samé na Sonnaru 135 a ze samé zoufalosti jsem se do toho pustil sám.Je fakt, že mi to pár hodin zabralo a chce to hodně trpělivosti, ale jde to.Tak držím palec.Prej je to výborné sklo.Ale kdyby ses rozhodl na to vykašlat a chtěl ho střelit, tak napiš :-(
  • 0

#8 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 615 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 359

Publikováno 5 únor 2008 - 09:25:09

je to širokáč!
udělej všechno pro jeho záchranu
sobě, nebo jinýmu širokoúhelníkovi
to je přece jasný!
:lol:
  • 0

#9 erka

erka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 13 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 únor 2008 - 10:56:20

když se trochu přicloní je to fakt parádní sklo. některé kusy sice měli neostrý jeden roh ale čert to vem za ty prachy
  • 0

#10 Predseda

Predseda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 422 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 5 únor 2008 - 12:19:40

No dvacítce Nikkoru se nevyrovná, ale jestli bude oprava za pár kaček, tak bych to zkusil. Měl jsem kdysi starší verzi 20/4 a byl to podle mě jeden z nejlepších objektivů na Praktiku, které znám, co do ostrosti (zkreslení v rozích tam holt bylo....)
  • 0

#11 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 13 březen 2008 - 17:09:56

Tak objektiv dorazil v celku a funkční. Mám na všechny temnokomorníky prosbu.
Může mi někdo půjčit redukci ze závitu M42 na bajonet Canon EOS? Chci ten objektiv vyzkoušet na svém fotoaparátu a pak , až budu spokojen si ho koupit. Najde se ochotný človíček?
  • 0

#12 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 13 březen 2008 - 17:26:05

Tak objektiv dorazil v celku a funkční. Mám na všechny temnokomorníky prosbu.
Může mi někdo půjčit redukci ze závitu M42 na bajonet Canon EOS? Chci ten objektiv vyzkoušet na svém fotoaparátu a pak , až budu spokojen si ho koupit. Najde se ochotný človíček?


Klidne ti ji poslu. Hod do mailu kam. muj mail je jan.lukas@seznam.cz
  • 0

#13 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 13 březen 2008 - 17:31:26

a mam ji u sebe tak poslu hned.... Teda az dokoncim konzumaci produktu zamestnavatele coz je Plzensky Prazdroj. Ale to zvladnu a mam ji v brasne. On to zeiss 200/2.8MC domu bez krytky vydrzi......
  • 0

#14 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 13 březen 2008 - 19:46:34

a mam ji u sebe tak poslu hned.... Teda az dokoncim konzumaci produktu zamestnavatele coz je Plzensky Prazdroj. Ale to zvladnu a mam ji v brasne. On to zeiss 200/2.8MC domu bez krytky vydrzi......

Díky a doufám, že se někdy setkáme.
  • 0

#15 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 14 březen 2008 - 15:36:45

LukasJ: tak to dorazilo, děkuji.
Prosím tě, jak je to s nastavováním fotoaparátu? Když nasadím canon objektiv a zacloním na 8, mám čas 1/8s. Ale když nasadím Fektogon a taky zacloním na 8, čas je 1/80s. Já vím, že to jsou zcela odlišné objektivy,ale takový rozdíl jsem nečekal. U flektogonu je na display clona 00 a čas jak jsem psal. Že by nefungovalo měření s tímto objektivem?
Jak to udělat, aby jsem měl správně exponované snímky?
  • 0

#16 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 14 březen 2008 - 16:05:04

Na jaky EOS to nasazujete? Posledni korektne merici EOS s manualnimi objektivy pres redukci byl tusim EOS 30. Jinak se zacala projevovat odchylka, ktera bohuzel navic neni linearni.
  • 0

#17 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 14 březen 2008 - 16:05:24

Na jaky EOS to nasazujete? Posledni korektne merici EOS s manualnimi objektivy pres redukci byl tusim EOS 30. Jinak se zacala projevovat odchylka, ktera bohuzel navic neni linearni.
  • 0

#18 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 14 březen 2008 - 16:06:07

LukasJ: tak to dorazilo, děkuji.
Prosím tě, jak je to s nastavováním fotoaparátu? Když nasadím canon objektiv a zacloním na 8, mám čas 1/8s. Ale když nasadím Fektogon a taky zacloním na 8, čas je 1/80s. Já vím, že to jsou zcela odlišné objektivy,ale takový rozdíl jsem nečekal. U flektogonu je na display clona 00 a čas jak jsem psal. Že by nefungovalo měření s tímto objektivem?
Jak to udělat, aby jsem měl správně exponované snímky?


Ono zavisi na zpusobu mereni. U jineho ohniska je jina vysec. ve ktere to meri. 00 je normalni. fotak nemuze nacist clonu z objektivu. Jinak jak jsem rikal, pry nektere fotaky s temito skly meri spatne. Ale nevim co je na tom pravdy. Podle me, fotak meri svetlo prosle objektivem a tedy by melo byt uplne jedno jaky objektiv tam je....
  • 0

#19 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 14 březen 2008 - 16:41:57

Vladik: Mám EOS 30 a 500N

S 30-kou to měří 1/250s.
S 500N-kem to měří 1/4s.
S pakticou to naměří 1/2s.
Všechny časy jsou stejné jak pro objektiv Jena 2,8/50 a Jena 2,8/20.
Z toho mi vychází, že EOS 30 neměří správně, ale EOS 500N, ano.
  • 0

#20 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 14 březen 2008 - 16:49:18

Vladik: Mám EOS 30 a 500N

S 30-kou to měří 1/250s.
S 500N-kem to měří 1/4s.
S pakticou to naměří 1/2s.
Všechny časy jsou stejné jak pro objektiv Jena 2,8/50 a Jena 2,8/20.
Z toho mi vychází, že EOS 30 neměří správně, ale EOS 500N, ano.


Hm. Tak to vypada, ze EOS30 uz nemeri spravne. Na EOS50 jsem nikdy problemy nemel
  • 0

#21 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 14 březen 2008 - 16:51:16

To nadšení ze staronového objektivu je pryč. :lol:
  • 0

#22 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 14 březen 2008 - 16:54:28

Na jaky EOS to nasazujete? Posledni korektne merici EOS s manualnimi objektivy pres redukci byl tusim EOS 30. Jinak se zacala projevovat odchylka, ktera bohuzel navic neni linearni.


No ale existuje redukce elektronicka, ktera telu vsugeruje ze ma clonu 8 pak to pry funguje. Tikitalisti to tak aspon tvrdi.....
  • 0

#23 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 14 březen 2008 - 16:59:58

To nadšení ze staronového objektivu je pryč. :lol:


Nevzdavat. Elektronicka redukce by mela pomoct. Fotak si bude myslet, ze ma objektiv zaclonenej na 8 a nastavi cas spravne dle toho co projde objektivem. Treba ji ma nekdo z for a, pripadne se pokusim si ji pujcit, sice je drzsi ale v pripade tohoto objektivu bych toho ani nelitoval.... V nejhorsim pripade (pro Vas ho koupim)
  • 0

#24 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 14 březen 2008 - 17:12:27

Jasně. Takže teď hledám elektronickou redukci z 42mm na bajonet EOS.
  • 0

#25 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 15 březen 2008 - 09:52:14

Tohle jsem našel na Aukru, není to moc drahé?
http://sk.aukro.cz/i...reni_nova_.html
  • 0

#26 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 615 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 359

Publikováno 15 březen 2008 - 11:31:51

čoveče, já jsem onehdá řešil tohle s těma redukcema a nakonec jsem vyměnil canon za nikon a tam některý af těla signalizují zaostření i s manuálním sklem, ale tohle si jistě slyšet nechtěl :?
jinak mě osobně se ta cena zdá vysoká, ale je to jednorázová investice, tak jestli dáš o pár set míň, nebo víc asi nehraje roli, když tu redukci potřebuješ a prodejce je spolehlivý a je to profesionálně zpracováno
  • 0

#27 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 170 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 219

Publikováno 15 březen 2008 - 11:34:04

Mno..je a není, redukci samotnou seženeš už kolem 500 nebo ti ji udělá šikovný strojař a ten indikátor se dá pořídit od cca. 300korun, ale sháněj to, že.
  • 0

#28 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 15 březen 2008 - 11:48:22

Jistě, tu redukci budu dělat já, ale kontakty na oklamání těla zatím neumím.
  • 0

#29 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 15 březen 2008 - 12:21:35

Kontakty jo, ale zapojení neznám.
Neví někdo, jak to má být?
  • 0

#30 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 170 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 219

Publikováno 15 březen 2008 - 12:31:37

Mno třeba z ebaye za 35$ i s poštou, což je dle současného kurzu IMHO lepší, než se s tím drbat. To zapojení určitě na netu někde bude, ale eště to chce vyrobit plošňák, takže schůdnější cestou bude si ten konfirmátor nebo hotovou redukci sehnat. UTFG! :?
  • 0

#31 Predseda

Predseda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 422 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 15 březen 2008 - 13:00:47

Tohle jsem našel na Aukru, není to moc drahé?
http://sk.aukro.cz/i...reni_nova_.html


Za podobnou cenu jsem to už párkrát viděl. Otázka je, zdali si spíš nepořídit redukci mechanickou a zvlášť mít externí expozimetr. Jak RHx psal o těch Nikonech, tak indikaci správného zaostření s jakýmkoliv objektivem mají všechny AF zrcadlovky Nikon, filmové i digitální.
  • 0

#32 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 15 březen 2008 - 13:18:53

Proč se všichni snaží mě dostat od canonu? (nejenom tady a teď) Jsem na něj zvylý a spokojený. To, že nefunguje jeden objektiv tak, jak si představuji, je možná normální, (z druhým tělem to jde) vzhledem k jeho konstrukci a stáří. Já chci a taky zůstanu u canonu, ale hledám něco co mi umožní používat i další vybavení, ale stále na canonu.
Pokud to jinak nepůjde, mám prakticu a tam to všechno jde. Ale Canona používám nejvíc, proto se všemi způsoby snažím najít řešení pro tento fotoaparát.
Trochu jsem zklamán nadšením z nového objektivu. Byl mým favoritem (mám jich teď víc). Redukci budu dělat stejně, i kdyby jsem ji neměl použít. No a kontakty, doufám, že mi někdo pomůže sehnat schéma, protože anglicky umím jenom poděkovat... :?
  • 0

#33 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 15 březen 2008 - 14:10:56

Proč se všichni snaží mě dostat od canonu? (nejenom tady a teď) Jsem na něj zvylý a spokojený. To, že nefunguje jeden objektiv tak, jak si představuji, je možná normální, (z druhým tělem to jde) vzhledem k jeho konstrukci a stáří. Já chci a taky zůstanu u canonu, ale hledám něco co mi umožní používat i další vybavení, ale stále na canonu.
Pokud to jinak nepůjde, mám prakticu a tam to všechno jde. Ale Canona používám nejvíc, proto se všemi způsoby snažím najít řešení pro tento fotoaparát.
Trochu jsem zklamán nadšením z nového objektivu. Byl mým favoritem (mám jich teď víc). Redukci budu dělat stejně, i kdyby jsem ji neměl použít. No a kontakty, doufám, že mi někdo pomůže sehnat schéma, protože anglicky umím jenom poděkovat... :?


No s anglictinou problem nemam. Rad pomuzu, plosnak vyrobim. to neni problem.
  • 0

#34 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 15 březen 2008 - 14:46:33

EOS 5/A2/A2E, Elan 7, 7E/EOS 30,33/EOS 7 metering problems.
The 5/A2/A2E (same camera; different names for different markets) and earlier Elan 7/EOS 30/33/7 camera (same camera; different names) do not meter correctly when a manual lens is attached - they're typically a few stops out. It's really unfortunate that these cameras have this flaw, but there you go. Fortunately it appears that later model Elan 7/EOS 30/33/EOS 7 cameras have the problem fixed, and I am told you can take your camera to Canon to have to reprogrammed if you have one of the earlier models. I don't have any details on this, however - you would need to contact Canon.
If you know German you could also have a look at this page here, which provides some details on fixing the problems for the adventuresome. Essentially the process involves cannibalizing an old lens (the author used a defunct 35-70 zoom) and attaching the circuitry to an M42 adapter. If this seems too daunting you could simply try compensating for the error manually, though I hear conflicting reports as to whether or not the metering error is linear.

Takze asi nic jineho nezbyva. Budto vymenit sw ve fotaku, nebo elektronicka redukce
  • 0

#35 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 514 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 31

Publikováno 15 březen 2008 - 16:10:02

Já mám čistě mechanickou redukci M42-EOS, tj. bez indikace ostření. Při použití na EOSu 30 i EOSu 300V je vše bez problémů. Clonu to signalizuje 00, ale čas je korektní. Nasazeny jsem měl objektivy Pentacon 50/1.8, 135/2.8 a 200/4. Na těle jsem měl pokaždé nasteven režim priority clony. V jakém režimu to používáš ty (Golfisto)?
  • 0

#36 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 514 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 31

Publikováno 15 březen 2008 - 16:23:31

Tak jsem to teď zkusil i na digitalnim EOSu 350D. Taky v pohodě. Dle mého je potřeba zkontrolovat, zda máš správně stavený režim:

P - programová automatika - tělo si samo volí čas a clonu, ale protože nemůže objektiv zaclonit, vznikají logicky expoziční nesmysly - tento režim nepoužívat :?

Tv - priorita clony - fotograf navolí čas, tělo dopočítá clonu, ale stejně jako výše nemůže objektiv zaclonit - nepoužívat :)

Av - priorita clony - fotograf navolí clonu mechanicky prstencem na objektivu, tělo dopočítá čas podle nastavené clony a množství dopadajícího světla; tento režim doporučuji, funguje dobře a je praktický :)

M - plný manuál - fotograf navolí clonu mechanicky prstencem na objektivu, čas navolí otočením voliče na těle; foťák ukáže na expoziční stupnici, jak moc se expoziční hodnoty liší od potřebného stavu; funguje spolehlivě, ale někdy je to mírně neohrabané :)

Vše vyzkoušeno na EOS 300V, 30 a 350D.
  • 0

#37 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 514 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 31

Publikováno 15 březen 2008 - 16:29:45

Jinak změnou systému Canon -> Nikon si nepomůžeš. Pokud je mi známo, tak AF těla nižších tříd (film: F65, F70; digi: D40, D50, D70) neměří s manuálními objektivy. To umí pouze AF těla vyšších tříd (F100, nevím, jak je na tom F80), takže v tomto ohledu mi přijde Canon lepší.

Pro upřesnění: používám Canon, výše uvedené jsem vyčetl v různých diskuzích na netu. Možná mě nějaký Nikonista opraví nebo doplní. Podle mých zkušností však těla EOS měří i s nasazenou trubkou od toaleťáku :)

(A určitě tu tímto nechci vyvolat bouře Canon vs. Nikon, takže to prosím nikdo neberte osobně :? )
  • 0

#38 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 15 březen 2008 - 17:42:00

armas: vyzkoušel jsem všechny režimy. S canon objektivy používám nejčastěji Av, pak občas Tv. Manuál nepoužívám, až teď s flektogonem.
Když jsem zkoušel (s flektogonem) nastavit jakýkoli z režimů, bylo to vždy stejné.
Zajímavé je, že na EOS 500N to funguje normálně ve všech režimech a na EOS 30 ne. Dnes odpoledne jsem byl fotit venku "potůčky" a několikrát jsem tento objektiv použil. Měřil jsem na 500N-ku a fotil 30-kou. Taky pro kontrolu jsem měřil stařičkým exposimetrem zeiss. Časy s 500-kou a zeiss-em se shodovali. Až to dofotím, budu vědět přesně jak to měří (500N).

Ale ta redukce mě zajímá dál...
  • 0

#39 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 514 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 31

Publikováno 15 březen 2008 - 19:46:53

Takže výjimka potvrzující pravidlo :? - ta tvoje třicítka má asi opravdu problém. No tak snad pomůže ta redukce s elektronikou...
  • 0

#40 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 15 březen 2008 - 19:50:58

A co to schéma zapojení. Umíte to někdo najít na cizojazyčných stránkách?
  • 0

#41 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 170 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 219

Publikováno 15 březen 2008 - 20:03:42

Sem lama, nenašel jsem. Další variantou je kontaktovat prodejce redukcí na paladixovském bazáru, třeba to zapojení mají či mají zdroj "čipů".
  • 0

#42 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 615 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 359

Publikováno 15 březen 2008 - 20:44:00

Jinak změnou systému Canon -> Nikon si nepomůžeš. Pokud je mi známo, tak AF těla nižších tříd (film: F65, F70; digi: D40, D50, D70) neměří s manuálními objektivy. To umí pouze AF těla vyšších tříd (F100, nevím, jak je na tom F80), takže v tomto ohledu mi přijde Canon lepší.

f70 s man. skly měří přesně a indikuje zaostření
měl jsem eos 5 a s tím jsem s běžnou redukcí zaostřit (třeba s 50mm) nedokázal, tu s indikací jsem nakonec nekoupil - změnil jsem značku těla
  • 0

#43 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 15 březen 2008 - 22:00:14

- změnil jsem značku těla


Radime, to je to co dělat nechci.
  • 0

#44 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 615 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 359

Publikováno 15 březen 2008 - 22:36:20

no jasně, třeba se ti s tou redukcí bude pracovat dobře
  • 0

#45 termitxx

termitxx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 163 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 17 březen 2008 - 20:16:36

Nevím, s čím můžeš mít problém?Mám EOSa 3000N a nemám žádný problém.Proč nepoužívat P na manuální objektivy?Mě příjde spíš nesmysl používat Tv a Avéčko...Já fotím jenom na P, sem tam na Mko, když potřebuju bodové měření.Ten elektronesmysl na aukru je pro tikitálistické trouby, co neumí zaostřovat s manuálními objektivy.Tvůj problém s clonou zcela neřeší, protože se aktivují pouze zaostřovací body. :) 8-)
  • 0

#46 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 514 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 31

Publikováno 17 březen 2008 - 20:41:44

f70 s man. skly měří přesně a indikuje zaostření
měl jsem eos 5 a s tím jsem s běžnou redukcí zaostřit (třeba s 50mm) nedokázal, tu s indikací jsem nakonec nekoupil - změnil jsem značku těla


Hmm, zajímavá zkušenost. Díky za doplnění.

Nevím, s čím můžeš mít problém?Mám EOSa 3000N a nemám žádný problém.Proč nepoužívat P na manuální objektivy?Mě příjde spíš nesmysl používat Tv a Avéčko...Já fotím jenom na P, sem tam na Mko, když potřebuju bodové měření.Ten elektronesmysl na aukru je pro tikitálistické trouby, co neumí zaostřovat s manuálními objektivy.Tvůj problém s clonou zcela neřeší, protože se aktivují pouze zaostřovací body. Cool Smile


Proč nepoužívat režimy P a Tv jsem vysvětlil výše - prostě proto, že tělo nemůže samo nastavit clonu 8-) Ale jestli ti to správně funguje, tak je tu další otázka k objasňování... :)

Ale jinak s tebou souhlasím ohledně toho, že elektromechanická redukce je hlavně kvůli ostření a ne kvůli měření. Osobně si taky myslím, že to problémy na té třicítce nespasí :lol:
  • 0

#47 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 17 březen 2008 - 21:17:09

Ale jinak s tebou souhlasím ohledně toho, že elektromechanická redukce je hlavně kvůli ostření a ne kvůli měření. Osobně si taky myslím, že to problémy na té třicítce nespasí :)


Nespasí. EOS 30 a 33 (ale nevím, jestli 30V a 33V, tam by to snad mělo být už zase v pořádku) tím byly vyhlášené, měření utíká snad okolo 2.5EV. Canon to -prý- udělal úmyslně, u dalších těl jim to zákaznící "rozmluvili". U řady EOS má problémy ještě 5, kde to je s nějakou menší odchylkou (tuším 1-1.5EV). Ostatní modely v ředě EOS měří plus mínus 0.5EV dobře.
  • 0

#48 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 514 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 31

Publikováno 17 březen 2008 - 21:42:41

Nespasí. EOS 30 a 33 (ale nevím, jestli 30V a 33V, tam by to snad mělo být už zase v pořádku) tím byly vyhlášené, měření utíká snad okolo 2.5EV. Canon to -prý- udělal úmyslně, u dalších těl jim to zákaznící "rozmluvili". U řady EOS má problémy ještě 5, kde to je s nějakou menší odchylkou (tuším 1-1.5EV). Ostatní modely v ředě EOS měří plus mínus 0.5EV dobře.


Jo, tak tohle je jasný názor. Takže EOSy sice umí pracovat s manuálními skly, problémy mohou nastat u EOS 30, 33 a 5. Kdo má tato těla, musí si to předem otestovat. (Moje třicítka naštěstí pracuje dobře :) )
  • 0

#49 termitxx

termitxx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 163 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 17 březen 2008 - 22:31:01

Já na takové řeči, že jedna bába povídala moc nedám.Mě to funguje a zatím sem neslyšel že by s tím měl někdo vážnější problémy...

armas:Já sem to s těmi režimy myslel na man. sklech.Na Péčku se to chová jako u AF objektivů Av...
  • 0

#50 termitxx

termitxx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 163 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 17 březen 2008 - 22:37:06

Akorát clonu si nastavíš na objektivu, čas dopočítá tělo :)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních