je to foceno ljubou v roce 88 nebo 89 vyvoláno 2012 v jirinolove vyvojce pro prosle filmy
film je expirovan nekdy v pulce 70. let jestli si spravne pamatuju
od naexponovani skladovan v supliku pri pokojove teplote

Publikováno 14 duben 2013 - 09:21:23
Publikováno 11 říjen 2014 - 12:13:01
Zdravím, mohl bych se zeptat jaký je recept na Jirinolovu vyvojku? případně časy volání? Díky moc!
Publikováno 12 říjen 2014 - 10:37:24
Recept zveřejněn nebyl. Jen si občas rád hraju a vymýšlím, jak z hovna uplést bič. Někdy se zadaří víc, někdy méně. Ale od r.2012 těch "jirinolových" vývojek bylo již víc, které fungují dobře i na hodně staré filmy. Ne všechny staré filmy ovšem jsou použitelné, záleží na jejich uskladnění, značce a konkrétním typu. Např. Foma Special 800, exp. 4/1990, emulze 8062 je velmi tvrdý oříšek i pro mě.
Publikováno 12 duben 2015 - 19:38:49
Dostaly se mi do spárů hůrové svitky téměř pravěké. Foma Super 17 din z r. 1957 a 1960, Foma universal 17 din z r. 1954, Agfa Isochrom Ultra Rapid 18 din z r. 1944, Agfa Isoplan Rapid 25 din z r. 1962, Voigtländer 17 din z dubna 1945 a ADOX antihalo 17 din z r 1945. Abych pravdu řekl i přes historickou hodnotu, sběratelský potenciál i blbé skladování mě dost svrbí ruce. Jaký nejstarší kousek jste se pokoušeli exponovat a vyvolat? Z diskuse výše jsem pochopil, že byly i starší pokusy než to co je zapsáno.
Publikováno 12 duben 2015 - 19:59:38
Po delší odmlce jsem se opět vrátila do komory poté, co mi přinesl k vyvolání jeden pán starý film. Našel ho při opravě střechy - byl zde ukrytý fotoaparát s rozfoceným filmem.... zůstalo to tam po odsunu Němců....
Tak jsem pečlivě studovala zdejší forum - právě jsem zkoumala, jaké nejstarší filmy se vyvolávaly... bála jsem se, abych to nezkazila.... nakonec jsem zvolila vývojku ID11 s tím, že buď to vyjde, nebo ne....
Překvapivě to vyšlo - film byl Agfa bez uvedení citlivosti - svitek 127.... bohužel byly vyfoceny jen 4 snímky.... poslední je trochu poškozený - asi se tam dostalo trochu světla.... jinak je na nich mladý muž v uniformě německé armády.... tedy to muselo být vyfoceno nejdéle počátkem května 1945. Pak už by to asi nešlo...stromy jsou zelené, kvetou tam snad pampelišky? Zkoušela jsem dělat i fotky, uvidím zítra, jak to dopadlo - je to napnutý a schne mi to v práci.... Naskenováno to nemám - musím ještě vyřešit, jak to upevnit ve skeneru....
Každopádně to bylo super dobrodružství - nečekala jsem, že by to vydrželo - tolik let pod střechou, výkyvy teplot musely být značné..... asi dřívější materiály byly kvalitnějsí? Netuším..... zajímavé by bylo dohledat i ten příběh...
Publikováno 4 květen 2022 - 18:34:32
Dobrý večer, jaká je šance, že neexponované Fomapány F17 a F21 v kinu a svitku budou po 20+ letech bez uložení v chladu funkční? Bohužel nemám možnost je předem vyzkoušet. Díky.
Publikováno 4 květen 2022 - 21:42:14
Šance může být veliká. Výsledek může být překvapující v širokém rozsahu. Kdo to z nás může odhadnout ? Funkční asi budou, ale budou i na něco použitelné ?
A proč není možnost to předem vyzkoušet ? Nedají se naexponovat 2-3 snímky, odstřihnout a vyvolat ?
Jeden čas jsem si tohle taky zkoušel. Také jsem se pídil po levných starých filmech, ale tudy cesta nevede. Jak je obtížně se dopracovat k nějakému fungujícímu schématu pro výběr filmu, expozici + vývojku u filmů čerstvých, tak v těchto případech je to ještě náročnější. Alespoň já se nikdy nedopracoval k nějakým výsledkům, které by stály za opakování. Ve většině případů je to cesta hokus-pokus. Sice je to jakoby levné, ale kde není uspokojivý výsledek, tak to je spíš ztráta času a to levné je vlastně drahé.
Publikováno 4 květen 2022 - 21:52:20
Na tyhle nálezový filmy chodím vývojkou MPB, ale pořád je to risk. Kinofilmy mají větší šanci, u svitků je prokopírování potisku pásu téměř jisté. Zkouška předem - kolik těch filmů máš? U jednoho/dvou kousků bych to nestříhal.
Imho: Těm filmům už neublížíš, ale s trochou štěstí je můžeš zachránit.
Publikováno 5 květen 2022 - 09:31:04
Mám tu článek jak zkrotit filmy dalo by se to použít i na starší filmy.Jak je tam dábelská rada že možno film na po vyvolání vteřinu osvítit zeleným či červeným světlem podívat se jak je vyvolaný a volat dál.Kdysi mě to radil jeden starý fotograf a tady na temný jsem byl za to kamenován.....ehmmm mínusován.
Publikováno 5 květen 2022 - 09:40:36
Luboszz, on 05 May 2022 - 08:31, said:
Mám tu článek jak zkrotit filmy dalo by se to použít i na starší filmy.Jak je tam dábelská rada že možno film na po vyvolání vteřinu osvítit zeleným či červeným světlem podívat se jak je vyvolaný a volat dál.Kdysi mě to radil jeden starý fotograf a tady na temný jsem byl za to kamenován.....ehmmm mínusován.
Jenom nechápu když to mám upravený a jsem se to nahraje v mizerný kvalitě.
Publikováno 10 květen 2022 - 07:17:28
Publikováno 30 listopad 2022 - 12:05:28
Ahoj. Přídám se s prosbu o radu.
Mám tu k vyvolání již dlouho dobu expirované a několik let naexponované kinofilmy, konkrétně Ilford Pan100 a HP5+.
Jednu rolku Pan400 jsem již volal v D-76 ředěné 1:1, při běžné teplotě, časem 14:30, kvedláno 10s každou minutu. Vyšel mi z toho film s docela výrazným závojem ale snad to bude použitelné.
Zbylé dva filmy bych však chtěl vyvolat tak abych závoj aspoň trochu umenšil. Vím že to jsou různé filmy a nejde to úplně srovnávat, spíše mně zajímají možné strategie
Chci znovu volat v D-76, jenom mne napadá zda nezvolit jiné ředění (stock nebo 1:3?) a tak se chci zeptat co lze očekávat. Myslíte že by i zde (filmy nejsou exponovány o +1EV) bylo možné s úspěchem použít strategii „méně ředěná vývojka, nižší teplota, hodně míchat a použít kratší čas“?
Také jsem si všiml zmínky o použití přídavku bromidu draselného, popř. fosforečnanu sodného do standardní vývojky. Můžete mi prosím poradit v jakém poměru tyto přísady použít s D-76, nějaký startovní bod? Mám tu totiž ještě dost neexponovaných prošlých filmů které mi je líto vyhodit, tak bych to s tím zkusil.
Publikováno 30 listopad 2022 - 12:42:19
Publikováno 30 listopad 2022 - 17:12:31
Počítám s tím, zkusím na jednom filmu od každého typu různé volání a uvidím.
K tomu bromidu draselnému by mě jen zajímal nějaký startovní bod od kterého bych se mohl odpíchnout. Např. 2g na 1l neředěné vývojky.
Ještě jsem našel zmínku o přidání hydrogenfosforečnanu disodného do vývojky (řádově jednotky g/l), což by taky mělo působit protizávojově.
Plánuji to zkusit i na papír, bohužel i ten už má nejlepší časy za sebou...
Ke zmíněnému hydrogenfosforečnanu disodnému, mohu použít i dodekahydrát? Bude stačit v čistotě 98%? Chemie mi moc neříká...
Hydrogenfosforečnan disodný dodekahydrát
Publikováno 30 listopad 2022 - 17:50:56
A co dvoušichtovky? Kdybych se měl romýšlet já určitě bych sáhnul po nějaké dvoulázňovce. Bromid přidáš do Áčka a potom voláš klasicky 4+4 min. Tomu bych za sebe věřil nejvíc.
Publikováno 30 listopad 2022 - 18:24:59
Publikováno 30 listopad 2022 - 18:37:36
Publikováno 30 listopad 2022 - 21:41:39
Díky všem za info. Zkusím se podle toho zařídit a dát echo jak jsem dopadl.
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních