Přejít na obsah


Fotka

vyvolání super 8 filmu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
444 odpovědí na toto téma

#1 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 9 říjen 2008 - 17:04:40

potřebuju 2 věci:
1) vyvolat řekněme ektachrome kazetu doma (ať už E6 nebo crossnout C41kou)

v čem se to volá (tank, cívka) a jak se to suší?

2) to sem moc nepatří, ale chtěl bych pak nabíjet do Super 8 Fomu - dělali jste to někdo? Předpokládám, že se musí sehnat nějaká rozebíratelná S8 kazeta, koupí se metráž (předpokládám, že tenhle typ http://fomaobchod.cz...ID=450&Level=59 ) no a pak se to musí potmě rozříznout a nacpat do té rozebíratelné kazety.. je to tak?

vyvolání pak ad 1)

díky za info
  • 0

#2 anry44

anry44

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 387 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 9 říjen 2008 - 17:55:49

1.ektachrome se volá v E6 Kup si u Pazdery ruskou vývojnici Lomo. Suší se to,na prádelní šňůru navěs malé háčky z drátku a ten film zavěs do perforace, nech volné smyčky třeba až k zemi.Primitivní,ale vyzkoušené.
2. je to tak jak píšeš. Kup si u p.Šilara metráž 30,5,ušetříš skoro 1/3 ceny.

Anry
  • 0

#3 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 17 říjen 2008 - 09:41:36

Nevíte někdo, jak vypadá Ektachrome 64T, když se s ním filmuje na denním světle bez použití doporučeného filtru 85 pro denní světlo?
Jak se chová při crossu? Viděl jsem někde ukázky, ale vypadá to, že všichni použili jako negativní proces nějaký ECN-2.
  • 0

#4 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 17 říjen 2008 - 09:57:00

Abych to upřesnil
Ektachrome 64T je pro umělé světlo 3200K
pro denní světlo 5500K je potřeba ten filtr. No a poňevadž se jaksi nevyznám v těch teplotách cromatičnosti, resp. jak se bude chovat film při 5500K bez toho filtru.
Když vemu v potaz, že 3200K je nějaké žárovkové "žluté" světlo, tak ten filtr bude asi něco ve smyslu žlutého filtru pro čb, ne?
  • 0

#5 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 14 listopad 2008 - 17:02:23

ad vyvolani / suseni - pripojil bych se k predchozi rade, vse co potrebujete je LOMO tank. Co se suseni tyce, priznam se, ze osobne susim film primo na civce... po prani vykoupat ve smacedle (fotonal) a nechat schnout. Trva to dele, ale funguje to.

ad process - E6 chemie je k sehnani napriklad na www.kahlfilm.de

ad rozebiratelna S8 kazeta ... dlouho jsem hledal, opet na www.kahlfilm.de, konkretne zde:
http://www.kahlfilm....tent.php?nav=11
poznamka: pokud chcete do kazety tocit Fomu, tak budete odkazan pouze na cernobily film. V pripade zajmu, na Kahl lze koupit barevnou metraz.
Alternativne se mi jeste osvedcil Wittner Cinetech shop http://www.wittner-c...mm/s8_meter.php

ad toceni Ektachrome 64T - ven filtr potrebujete, jinak ten film "keca" o barvach, vse ma modry nadech. Nevim jakou tocite kamerou, vetsina S8 kamer z let 70 - 80 mela zabudovany Wratten 85A filtr. Pokud nejste perfekcionista, tak tento filtr na uspokojivy vysledek staci. Pokud jste perfecionista, potrebujete filtr 85B, tj. zbavit se puvodniho zabudovaneho filtru a 85Bcko nasroubovat pred optiku. Rozdil mezi obema filtry je cca 200 kelvinu, zas tak moc bych to neresil.

Jeste jeden prusvih s Ektachrome 64T a starymi kamerami - pokud mate kameru automat (nastaveni clony) a pokud ta kamera neumi "precist" jiny udaj o citlivosti filmu nez 40ASA a 160ASA (vetsina kamer ze 70. let), tak mate problem, protoze Ektachrome je 64ASA film, s 85kou filtrem 40 ASA. Kamera vsak byla vyrobena bud na 40ASA / 160ASA Kodakchrome, tj. pokud plati vyse uvedene (automat kamery umi bud 40 nebo 160ASA), tak 64ku Ektachrome preexponujete o cca 2/3 clonoveho cisla. Reseni - bud dejte pred objektiv ND filtr s faktorem 1.5 (2/3 clonoveho cisla), nebo vyvolejte Ektachrome 64ku jako kdyby to byl film s citlivosti 40ASA.

Preji hodne zabavy a dejte vedet jak to jde!
  • 0

#6 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 15 listopad 2008 - 18:50:45

Moc dekuju za info.
Tento tyden jsem si na ebay vydrazil tu rozebiratelnou kazetu z CCCP, ale pokud bych jich potreboval vic, tak aspon vim kde.
Metraz u tech nemcu nevyc hazi zas tak spatne, ale je treba vzit fakt tech 120m :D az budu tocit film, tak to asi tak udelam.
Chemie na E6 tam vychazi na 1000,- za litr, pricemz Tetenal E6 1litr stoji priblizne taky tak, takze je to prast, jak uhod. Budu potrebovat se pak s nekym podelit o 5l baleni, kde pak vyjde litr o polovinu levneji.
Na Wittner/DE jsem si vsiml sluzby vyvolani za 11EUR i s postovnym zpet. V pripade, ze by se mi nikdo neozval na rozdeleni tech chemikalii, tak bych do toho mozna sel, protoze tu E6 nedelam vubec casto a chemikalie za nekolik stovek by se mi zkazily.

Sehnal jsem si lomo tank a premyslim, jak tam pak ten film vubec navinu, kudy se lije chemikalie, na co je tam ta hadice atd. nemam zadny navod nebo tak. jo a chybi mi tam jedna soucastka (tusim, ze takova bakelitova priruba na ten stredovy naboj asi (podle toho, co jsem jinde videl)). suseni tipadem vidim jako ten nejsnaze resitelny problem.

ad. kamera sunlight/tungent filtr: no vlastnim Quarz 1xS8 - 2, takze citlivost nastavuju manualne. V zadnema navodu na netu se ale nikdo nezminil o tom vestavenem filtru. Prodavac, ktery mi ji v kramku predstavoval mi naznacil, ze ten prepinac je vlastne jen neco jako "pripominac", co ze pouzivam za film.. neco jako na fotacich takove ty male disky s cisly citlivosti, zda jde o barvny nebo cb film atd, takze jsem myslel, ze je to kolecko k nicemu.
ale mam dojem, ze jsem to mel zaple na slunicko, takze by to mohlo byt ok. to bych ale nesmel byt pablb a obcas pouzit na objektiv normalni oranz. filtr pro cb fotografii a pak i kus vyvolaneho barevneho filmoveho negativu, kde bylo zrovna prazdne policko. takze budu mit asi dvoji filtraci. Akorat jsem trochu nechapal, proc je K64T na tungent 64ASA a pri pouziti toho 85filtru 40ASA.. je to v rozporu s mym chapanim exponometrie ve fotografovani, kdy pri externim mereni musim pouzit korekci EV danou pro filtr, ale pri TTL mereni (coz ten Quarz ma) se po nasazeni filtru nemusim o nic starat.
  • 0

#7 oteccasu

oteccasu

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 101 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 081

Publikováno 15 listopad 2008 - 20:23:16

Musíš se naučit film namotat. Nejlépa, když Ti to někdo ukáže. Pak si to zkus několikrát "na nečisto. Často se stávalo, že se namotané závity spojí a nevyvolají. Také si zkontroluj, zda-li zakoupený tank má vnitřní spirály kolmý na sebe. Tedy jestli nejsou pokřiveny. Pak je tank na vyhození. S ohledem na stáří přístroje by jsem se ani nedivil, kdyby byly zkroucený. Kapaliny se lijou do tanku horem a vylejvaj se hadičkou na boku. Samozřejmě se musí cívkou pohybovat. Já jsem měl z toho obavy, když jsem vyvolával po prvé. Pak to byla rutina.
Ještě k chemikáliím. Můžeš si pořídit balíček od Fomy, ale taky použít jako první i druhou vývojku univerzální, ředěnou na 0,9. Ustalovač může být jakýkoliv běžný. Bělící a přerušovací lázeň jsou téměř věčné. Namíchané chemikálie doma jsou za zlomek ceny, jak v prodejně.
Na závěr. Pokud by jsi chtěl si zkusit vyvolat několk filmů, mohu Ti poslat několik prošlých.
  • 0

#8 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 22 listopad 2008 - 00:25:16

tak poporadku - omlouvam se za opozdenou odpoved, mel jsem poslednich par tydnu rozcestovano :wink:

Co se E6 chemie tyce, pokud mas strach, ze ji nespotrebujes, jsem ochoten si ji pulku odebrat, vyvolavam v prumeru tak 1x 15m film mesicne, docela mi zasoby ubyvaji, nicmene jestli se o to chces delit z duvodu, ze mas strach z toho, ze se to zkazi, tak to bych se nebal. Vetsinou je to v prasku a / nebo koncentrat, vydrzi to dlouho (obzlvaste blix a reverzni lazen), a vyvojku naredis pred vyvolavanim dle potreby.

Pokud pujdes cestou vyvolani u Wittner/DE, dej vedet jak to dopadlo jak jsou rychli. Ja od nich vetsinou objednavam jenom DS8 metraz, jsou promptni a spolehlivi.

LOMO tank, poporadku. Navijeni na civku. Cvicit, cvicit a cvicit. Prvnich 5 - 10 metru filmu tam jde samo, nejhorsi je to od poloviny filmu ke konci. Civku rozsroubujes, film na konci 1.5 - 2 cm ohnes, chytnes za stredovy uchyt, jednou rukou pridrzujes, druhou rukou vezmes druhy dil civky, prilozis a stredovym bakelitovym kusem mirne pritahnes. Film za civkou vyhnes o 90 stupnu smerem od stredu civky, udelas par zavitu po smeru hodinovych rucicek, civku dotahnes na doraz a navijis. Vyhnuti filmu za civkou (drzis ho v podstate lehce mezi dvema prsty) pomuze tomu, ze se ti film naviji v podstate lehce sam. V zadnem pripade prilis neutahuj! Jeden tip z praxe (osvedcil se mi u 10m DS8 filmu, ale plati i pro single super 8) - je dobry si puvodni film pretocit na zalozni pomocnou filmovou civku (ve tme samozrejme). Tim pak film natacis na civku tanku z jeho druheho konce. Proc? puvodne byl film namotan na civce o malem prumeru, je ke stredu vic pruzny, proto je vhodne namotat to na lomo civku touto casti ke stredu. Kdyz ho motas od konce ke stredu, film ma tendenci se ke vnejsim krajum lomo civky strasne kroutit a v lazni se ti pravdepodobne slepi. Jeste jedna vec. Single Super 8 film vzdy perforaci do civky! Uuuf, kostrbate vysvetleni, radsi to po sobe nebudu cist, doufam, ze je to srozumitelne...
Pekny navod sepsal Martin Baumgarten zde:
http://lavender.fort...spiralreel.html

Kudy chemii - shora otvorem uprostred ze ktereho trci agitacni bakelitova tycka. Vypoustis pak pomoci spodni hadicky. K cemu je ta horni? Vlastne nevim, nepouzivam ji ...

Co se tyce te chybejici soucastky - vetsinou lidi ztracej stredovej "naboj", nebo spise mezikus, kterej ti z 8mm civky udela 16mm civku. Pokud mas single super 8, tak ti to nevadi. Me ten kus chybel a protoze vyvolavam i DS8 filmy (vlastne 16mm film se super 8 perforaci, kterej po vyvolani rozriznes napul), tak jsem si ho musel vyrobit ...

Ektachrome a tungsten / daylight filtr. Ten vestavenej je prave urceny pro tungsten filmy, a ten 85a/b filtr je tam hlavne proto, aby posunul barevnou citlivost / rozsah filmu tak, aby film mel verny barvy za denniho svetla. Nekde jsem videl na netu obrazek srovanvajici vysledny obrazek na Ektachrome 64T bez filtru a s filterm, nemohu najit odkaz, dam ho sem pozdeji az to najdu.
(jeden je tady, ale neni to ten co jsem mel na mysli https://focuscamera....sp?id=964714009)

Ad citlivost / nastaveni kamery - asi jsem to v puvodnim prispevku nezduraznil, ten problem s nastavenim citlivosti se tyka automatickych kamer, ktere nemaji moznost nastavit clonu manualne a jejich zabudovanej expozimetr byl "natvrdo" nastaven na (vetsinou) 40 nebo 100 ASA. U manualni kamery s TTL merenim samozrejme problem nemas.

Jinak vice o filtrech pro Ektachrome a dopadech na citlivost viz tabulka v sekci "Color Balance" zde:
http://motion.kodak....280.htm#exptung

tak... a to je prozatim vse!
  • 0

#9 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 10 prosinec 2008 - 23:40:43

Dekuju za navod. Sehnal jsem si ten chybejici dil a zacal zkouset navijet. jsem absolutně mimo. jsem zvyklý z fotografických filmů film do cívky tlačit od obvodu. Tady, jsem pochopil, se to zřejmě dělá naopak a navíc se film "netlačí" ale opravdu "navíjí".. to jsou pro mě základní informace, které mi vpodstatě doteď nebyly jasné (teda pokud se stále nemýlím).

Tak tedy - film uchytím do výřezu ve středovém náboji cívky (tím, že jej ohnu, zasunu.. drží) pak lehce přichytím kryt cívky (ne druhou cívku, že ne?.. jak tady někdo psal, ať si zkontroluju, zda jsou lišty vodorovně naproti sobě atd.). takže je tam místo akorát na S8 film. omotám ho (s uvolněným krytem) párkrát kolem středu a pak přitáhnu.. teď nějak nechápu, jak mám vyhnout film o 90° směrem od cívky??? to je nějaký nonsens.. film mi trčí ven z cívky (ven z obvodu) můžu ho maximálně vyhnout o 90° od sebe (jako citlovou částí dolu, necitlivou nahoru).
Pozn. samozřejmě chápu, že perfo musí být v cívce dole - čili v "lištách". no jo, ale když takhle motám (po směru hod.ruč.), tak nechápu, jakým způsobem by tam ten film měl vůbec zapadat.. celý se tam různě ohýbá, někdy ulpí víc ke středu, někdy míň, ale rozhodně se mu nechce zapadnout do těch mezírek.
přičemž tenhle proces si ve tmě nedokážu představit už vůbec. zlaté tlačení 35mm kinofilmu do vývojnice Plastik.

no nic.. jdu to ještě jednou zkusit.. ale naposledy... protože pak by byla ta lomo vývojnice asi na kusy.
  • 0

#10 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 10 prosinec 2008 - 23:45:45

Musíš se naučit film namotat. Nejlépa, když Ti to někdo ukáže. Pak si to zkus několikrát "na nečisto. Často se stávalo, že se namotané závity spojí a nevyvolají. Také si zkontroluj, zda-li zakoupený tank má vnitřní spirály kolmý na sebe. Tedy jestli nejsou pokřiveny. Pak je tank na vyhození. S ohledem na stáří přístroje by jsem se ani nedivil, kdyby byly zkroucený. Kapaliny se lijou do tanku horem a vylejvaj se hadičkou na boku. Samozřejmě se musí cívkou pohybovat. Já jsem měl z toho obavy, když jsem vyvolával po prvé. Pak to byla rutina.
Ještě k chemikáliím. Můžeš si pořídit balíček od Fomy, ale taky použít jako první i druhou vývojku univerzální, ředěnou na 0,9. Ustalovač může být jakýkoliv běžný. Bělící a přerušovací lázeň jsou téměř věčné. Namíchané chemikálie doma jsou za zlomek ceny, jak v prodejně.
Na závěr. Pokud by jsi chtěl si zkusit vyvolat několk filmů, mohu Ti poslat několik prošlých.


asi je pravda, že bez názorné ukázky se to naučí málokdo.. podle textu bez obrázků je to mazec.
ad vývojky od Fomy.. no mám tu nějaký 15 let prošlý balík pro vyvolávání ČB inverzních filmů..
chápu správně, že místo toho můžu použít tu klasickou univerzální foma vývojku pro negativní materiály (v oranžové krabičce) jen o c=0,9? já měl za to, že čb inverze se vyvolává upe jinak (při vyšších teplotách atd.)
  • 0

#11 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 prosinec 2008 - 02:00:15

Přesně tak, film se navíjí od středu a jako protikus cívky slouží kryt, nikoliv druhá cívka. Četl jsem si teď po sobe svůj návod v předchozím příspěvku a zjistil jsem, že jsem zapomněl zmínit jednu věc - film se motá na cívku emulzí ven (tj. od středu), tím zůstává na cívce napnutý a nekroutí se. S těmi 90 stupni vyhnutí jsem asi rychleji psal než myslel :lol: měl jsem na mysli, že je důležité si při motání ten film jakoby odehnout k sobě od horního krytu cívky aby se při navíjení nekousal, nekroutil atd.

Mám ve skříni cvičný DS8 film (16mm). Jdu ho najít, vyndám tank a zkusím spáchat video ... bude to lepší než tu nepřesně popsat dalších x stránek textu :lol:
  • 0

#12 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 prosinec 2008 - 03:42:13

Tak, video je zde:
http://uk.youtube.co...h?v=JlZEUw1SJv4

ad vývojka, jestli jdeš do ČB inverze od Fomy, dobré je začít inverzním setem od Fomy, kde je vše ... koupit se dá buď přímo od Fomy (na objednávku, skladem nebývá...), nebo ho má pan Šilar zde: http://www.nakoukni....fault.asp?id=19

V tom Foma kitu je v podstatě vývoka Fomadon LQR (používá se jako 1. i 2. vývojka), bělící lázeň, čistící lázeň a ustalovač. Proces včetně složení chemie je popsán na stránkách Fomy zde: http://www.foma.cz/U...rilohy/Fp_R.pdf
  • 0

#13 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 416 příspěvků(y)
Reputace: 258

Publikováno 19 prosinec 2008 - 08:29:57

:) máte muj vobdiv!
  • 0

#14 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 prosinec 2008 - 11:20:28

Mamiaku - díky! :)

Koukám na čas příspěvků ... já zas v noci řádil ... budu si muset dát zákaz lézt v noci na temnici :-P
  • 0

#15 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 19 prosinec 2008 - 16:46:52

Diky moc, Sneku!!
Po zhlednuti videa jsem behem par minut namotal celych 15m na prvni pokus (za svetla samozrejme).
Ono proste plati rceni, ze obraz vyda za 1000 slov.
Myslim, ze ted uz to diky tobe zvladne opravdu kazdy.
  • 0

#16 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 19 prosinec 2008 - 16:52:00

mozna by se mi hodil jeste podobny videonavod na navijeni filmu do te skaldaci ruske S8 kazety.
  • 0

#17 oteccasu

oteccasu

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 101 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 081

Publikováno 19 prosinec 2008 - 17:34:02

Dostat film do tej ruskej kazety je opravdu porod. Možná by Ti pomohlo, kdyby jsi si spájel z konzervového plechu krabičku, kam dáš fil a kousek necháš vyvedený ven. Ten pak zavedeš labirintem kazety. Zhasneš a z krabičky vyndáš filma lehce vložíš do kazety a kazetu zavřeš. Pokud se Ti nechce dělat krabička, je možné použít třebas od čaje atd. Popřípadě sáček z fotopapíru. Dále je dobrý hned po podélném rozříznutí filmu přelepit nebo jinak zajistit kotouček filmu, aby se nerozmotal. Jian to je o nervy. Jó a ty krabičky budeš potřebovat dvě. Vždy pro jednu půlku filmu. A dej pozor, když nabíjíš kazetu, aby jsi nedal film obráceně. Tedy na stranu, kde je v kameře podavač, tak aby byla i perforace. To znamená, že jednu půlku filmu musíš zpět přemotat.
Roman
  • 0

#18 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 19 prosinec 2008 - 17:48:41

jj.. ted jsem to zkousel za svetla. princip jsem pochopil, i ulozeni a tak.
ve tme si to ale zatim nedovedu predstavit, protoze v urcitych fazich clovek fakt potrebuje ten film videt. no nevim.. jeste to nejak vychytam.

kazdopadne na tu primarni cast.. na to kolecko jsem to motal asi 15 min. rucne cele. beztak na to existuje nejake udelatko.
  • 0

#19 oteccasu

oteccasu

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 101 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 081

Publikováno 19 prosinec 2008 - 21:27:31

Kdyby jsi pobejval tady někde okolo Trutnova, tak dej vědět a já Ti to ukážu.
Pokud by jsi měl jednu kazetu na víc, tak by jsem ji od tebe koupil.
Roman
  • 0

#20 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 20 prosinec 2008 - 02:34:01

Trutnov je od Ostravy strasne daleko...
kazetu mam jen jednu, ale videl jsem, ze je maji v nabidce zde: www.kahlfilm.de
  • 0

#21 oteccasu

oteccasu

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 101 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 081

Publikováno 20 prosinec 2008 - 21:34:18

V našich bazarech je ani nevezmou. Jinak je mají lidi doma, pokud je nevyhodili. Stačilo by hledat ve starších bazarech a nebo si dát inzerát. Na obojí jsem línej a ani tak moc na focení nespěchám. Jen by jsem si to zase zkusil. Když vidím, jak filmy starý přez 50 let jsou téměř beze změny, tak mě napadlo, že by jsem zase něco nafilmoval. Vždyť po těch digitálních nic nezbude již cca po 15ti letech.
Roman
  • 0

#22 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 7 leden 2009 - 22:17:09

Hypnogene, jak jsi dopadl?

Rozebíratelnou kazetu doma nemám, je u našich doma, takže zde nemůžu s videonávodem sloužit. S8 točím buď na originál kazety od Kodaku (Tri-X vyvolanej jako pozitiv), případně na metráž Fomy R100 DS8 v ruské "quartz" kameře, tj. nenavíjím na kazetu.

Až budu výhledově doma, zkusím si vzpomenout, najdu S8 kazetu a výhledově spáchám návod ... když se dlouho neozvu ... připomeň se.
  • 0

#23 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 8 leden 2009 - 00:16:33

no kazetu mám připravenou k poslání k vyvolání do německa
snad to bude fungovat tak, jak jsem to pochopil, pošlu se zpáteční adresou a emailem pro paypal vyúčtování a cena bude 11.50€ dohromady se zpátečním poštovným
na ty E6 chemikálie bych se tu asi načekal ještě asi dost dlouho
teď mi začíná zkouškové, tak jsem na tom s možnostmi nějaké praxe špatně

uvidíme, co si Oteccasu řekne za prošlé filmy na zkoušku a ty budu ládovat do té kazety.
  • 0

#24 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 2 únor 2009 - 15:12:00

Pokud pujdes cestou vyvolani u Wittner/DE, dej vedet jak to dopadlo jak jsou rychli. Ja od nich vetsinou objednavam jenom DS8 metraz, jsou promptni a spolehlivi.


Tak dneska mi prisel vyvolany S8 film z Wittner cinetec. Vse naprosto vporadku (z jejich strany). Jen jsem zjistil, ze ta ektachrome kazeta mi tocila 3 minuty naprazdno (zabrala od doby, kdy jsem ji vytah a dal ji tam znova.. coz jsem samozrejme nevedel, takze natoceno mam uplne neco jineho, nez jsem chtel.. a jeste neavic skoro vse v oranzove barve, protoze jsem myslel, ze ten Quarz v sobe nema tungent filtr, tak jsem na nej jeste externe prilepil oranzovy pro cb fotografii.. ale v PC to pak nejak vyredukuju).

Poslal jsem jim to tam podle navodu na jejich webu.. normalne jen tak kazetu s tim, at mi to nauctujou na paypal email account, ktery jsem tam pripsal a doplnil o zpatecni adresu. Posta tam me stala asi 60kc doporucene, za tyden mi prisel request na paypal na 14.88EUR (10 za E6 vyvolani, 2,50 "Mindermenge unter 18,00" + dan). Za dalsi tyden dorazil vyvolany film (neposilaji to doporucene).

Ted budu resit nejakou digitalizaci. Vite nekdo o nekom, kdo dela slusny prevod do digi fotmatu?
  • 0

#25 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 2 únor 2009 - 17:39:25

Tak oranžověj filtr pro ČB byla vyloženě chyba ;)

Potřebuješ KODAK WRATTEN Filter No.85, dá se koupit z ebaye za pár drobnejch.
K filtraci pár poznámek obecně: záleží na denní době kdy točíš. Pozdě odpoledne, dvě / tři hodiny před západem slunce žádnej filtr dávat nemusíš, světelný podmínky v podstatě odpovídaj (barvou světla) tungsten osvětlení.
Naproti tomu třeba záběry točený při poledním slunci budou mít celkovej nádech do modra.
Jestli ten filtr nemáš, zkus to příště bez filtrace, výledek bude lepší než s oranžovym filtrem :)

Jinak k posunu filmu v kameře, když budeš při točení poslouchat zvuk, poznáš celkem snadno kdy kamera jede na prázdno a kdy posouvá film. Když se ti film blokne, otevřeš dvířka komory pro film, kazetu vyndáš / zandáš ... a mělo by se to srovnat. Příjdeš tím maximálně tuším o 8 políček filmu.

Ad digitalizace ... myslím, že ji má Wittner taky v nabídce, teď fakt z hlavy nevím. Telecine stojí většinou kolem 15 EUR / 1 kazeta. Drahý je to jak prase.

Kdysi jsem dělal transfer filmů co natočili naši v 70. - 90. letech. Koupil jsem si na to HAMA Telescreen, a z toho telescreenu to snímal videokamerou. Nechtěj po mě, abych ti přesně popisoval jak ... bylo by to na samostatný vlákno, nebo mooooc dlouhej příspěvěk ... případně na pokec po telefonu nebo někdy v hospodě (chystáš se na temnokomornickej sraz v dubnu?)

Každopádně výsledky toho podomácku spáchanýho transferu byly dobrý, sice jsem si s tim po večerech tak půl roku hrál, klel, zkoušel... ale nakonec jsem to vyladil.
Transfer svejch filmů který točím v současný době nedělám. Nebaví mě koukat se na to v televizi :) Promítnout si to na plátno nebo na zeď projektorem má prostě atmosféru, kterou z TV nedostaneš.

Když nad tím tak přemejšlím, tak ta cena za vyvolání i s poštovnym je stejně drsná. Když si vezmeš že za bratru 800 stovek si koupíš E6 chemii na 1 litr, ve který vymácháš v pohodě 12 filmů. Když k tomu připočítáš vodu a elektřinu, nějakym podílem náklady na to, který jsi vrazil na pořízení tanku, nedostaneš se víc než na 150 Kč za film ... Jestli trváš na digitalizaci, sežeň si od někoho starou videokameru, použitej hamáckej telescreen, a pusť se do toho ... Osobně bych si bejt tebou spíš koupil pořádnej projektor (Eumig Mark 610, případně Sankyo) a velký plátno. Tím dostaneš ze svejch filmů úplně jinej pocit ...
  • 0

#26 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 2 únor 2009 - 21:05:31

S cenou vyvolani mas pravdu. Ja mel problem, ze se nikdo nechtel o E6 chemii podelit a ja potreboval vyzkouset aspon ten jeden zkusebni film, at vim, jestli ta kamera vubec pracuje spravne.

S tou filtraci jsem vse uz pochopil (bohuzel pozde, ale co uz). Ten Quarz v sobe ten 85B filtr ma.. prehazuje se tam kolecko na zaroicku/slunicko.. ale ja nepostrehl zadny rozdil.. az kdyz jsem pak sundal objektiv, tak jsem si vsiml, ze se tam zasune takova pacicka s tim filtrem. Takze jsem to jel pres nej a jeste navic ten oranzovy.. vysledek je ... no ehm.. oranzovy.

Sekvence bez toho filtru (jen s tim internim) jsou ok.

Na vetsinu filmu jsem ale pouzil jako filtr nenaexponovanou cast svitku barevne Portry (klasicka oranzovo-hneda celuloidova podlozka), ktery jsem nalepil pred objektiv (to jsem porad netusil, ze je uvnitr uz ten jeden filtr).. ale z fotek na ebai toho 85b filtru mi pripadlo, ze prave ten celuloid ma podobnou barvu. Snimky s tim maji proste takovou teplejsi barvu.. kazdopadne to neni takovy brutal jak ten BWoranzovy filtr.

Myslim, ze v PC to pak hrave nejak vykompenzuju (mirnou desaturaci oranzoveho spektra).

K prevodu na digi format: k tomuhle tematu uz jsem neco malo precetl, kdyz jsem hledal info o 8mm obecne. Na ceskych webech totiz nenajdes nic nez par plku o tom, ze super 8 vubec existuje a pak furu soukromniku, kteri se zivi strihanim videi, prevodu VHS na DVD apod.. no a vetsinou maji v nabidce taky prevod 8mm/16mm formatu na DVD. Neni to nikterak draha zalezitost. Do nemecka bych to neposilal ani nahodou. Spis mi slo o to, kdo to dela jakou metodou.. jestli profi/poloprofi/totalne amatersky.. v prekaldu profi imho znamena, ze se scanuje policko po policku na specialnim 8mm/16mm scanu, coz se dela asi jen na Barrandove nebo ve Zline.. proste to asi delaji jen filmova studia
pak je tu ta poloprofi moznost.. ty teleciny (ktere jsem mimochodem videl na ebayi za 70EUR), ktere pracuji na bazi "promitacka-opticky hranol s matnici-snimaci kamera"
no a nakonec to samozrejem muze zfusovat kdejaky amater tak, ze natahne plachtu, pusti promitacku a hned vedle kameru a obraz nahrava takhle (pricemz se muze stat, ze k zaznamu pouzije i digitalni fotak zapnuty na nahravani videa).. no a to bych nechtel.

ceny se pohybuji v radu korun za minutu zaznamu. samozrejme si borci nauctujou strih, orez, korekci a kdovijake vsechny (i smyslene) manipulace, pak samozrejme 100,- za medium (DVDcko) a pri trose stesti jeste balne a cena se pak muze vysplhat na vysoke cislo.

nasel jsem si jednu takovou firmicku, ktera sidli celkem nedaleko, tak to poslu asi tam. vyjde me to na 150Kc.. ale mozna pridam jeste nejake filmy, ktere tocil deda me kamaradky.. tak oni pak davaji nejake slevy a proste to pak nevyjde nejak brutalne draho. delaji to tim "hranolovym" telecinem, takze by to mohlo byt ok. akorat pisou, ze zaber pole automaticky orezavaji, coz ja prave nechci.. rad bych tam mel aspon kousek tech okousanych okraju.. libi se mi to. noa druhou podminku budu mit "zadne barevne korekce".. to uz si udelam sam.

no a digitalizoavt to chci proto, protoze nemam promitacku (coz neni zas takovy problem poridit), ale taky proto, ze tam chci hodit hudbu, trochu to prestrihat a prezentovat to na webu (poslat kamaradum a tak, obecne udelat reklamu S8 a spusta dalsich duvodu..)

ted jsem napriklad videl 2 videa (skate a freestyle bike), ve kterych byla pouzita kombinace S8 a HD kamery a je to proste parada.

Vubec poprve me vlastne okouzlilo S8 v nejakem cestopisu s Ctvrtnickem "Cesta do Indie", kde byly jejich klasicke zabery tu a tam rizle kouzelnym, az psychedelicky barevnym kouskem ze super osmicky.
tak asi tolik.. zkusim vyhledat nejake to SK8 video.
  • 0

#27 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 2 únor 2009 - 21:27:30

no tak Skate jsem samozrejme nenasel..
ale tady je jedno, ktere me fakt chytlo... a drzi uz dlouho:

  • 0

#28 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 2 únor 2009 - 22:45:14

tyjo B) nádherně udělaný, fakt dotažený od začátku až do konce, ten tón barev, ... proste výborná věc.

Jak bych začal... před pár měsíci jsem začal chodit do no.w.here ...
http://www.no-w-here.org.uk/
Komunita lidí který páchaj věci na S8 / 16mm případne 32mm.
Při pár promítáních mě dostalo co jsou lidi ze Super 8 formátu dostat... :cry:

Proč zmiňuju no.w.here ... kromě tuny inspirace ohledně toho co je možný dělat, ať už se zvukem nebo bez ... jsem přičuchl zblízka a vlastníma rukama k optickýmu a kontaktnímu kopírování filmů, editaci, synchronizací se zvukem, telecine atd.

Když vezmu tvojí definici profi digitalizace, scan jednotlivejch políček ... tu tam nemaj, ale i tak mě překvapila kvalita telecine, kterou jsem do tý doby jako ty považoval spíš za polo/pseudo-profi ... mrkni sám zde, mě to přijde fakt použitelný, aspon v rámci toho kam se chci dostat s kvalitou já:
http://www.no-w-here...docdetail&id=77

Ceny jsou irelevatní, členové no.w.here maj přístup k zařízení, doneseš si materiál a můžeš si hrát ...

Ale zpátky na zem. Ten hamáckej telecine jsem koupil někdy loni v létě na ebayi za 15 liber. Nebyl to ten starší model typu malej hranol + matnice, ale tenhle:
http://www.amazon.co...r/dp/B00006IVR6
Výsledek nebyl zdaleka tak dobrej jako u ukázky výše, ale fakt to bylo dost obstojný. Točil jsem to videokamerou Sony TRV-918E, a pak přes DVD rekordér dostal na DVD. Proč jsem se do toho pustil po domácku amatérsky? Naši za léta strávená se Super 8 kamerou natočili asi 20 cívek, každá á 200 metrů filmu, telecine u nejlevnějí firmy (150,- Kč za 15 metrovou kazetu) by mě stál 40.000,- Kč ... děkuju pěkně... :roll:

Amatérky přes "plachtu" / plátno bych do konverze do digi nešel. Výsledkem budeš akorát frustrovanej (jo, taky jsem to zkusil).

No... a po týhle vsuvce ... kdybych se měl odlepit zpět ze země nad zem ... když jsem v no.w.here viděl co lidi točej, tak mě moje art sklony celkem přešly (to u mě ale platí i pro čb fotografii :( ) hraju si se solarizací, nočníma scénama, prolínačkama ... a čekám co z toho bude ...

Ještě pár postřehů. S tou Portrou to byl dobrej nápad. To že je daylight balance v podstatě znamená, že jako filtr používá "podložku", emulze je na vzdálený straně od čočky. To je celej trik tungsten vs. daylight balanced filmů.

... další ... fakt ti doporučuju, kup si promítačku. I kdyby to měla bejt Meopťácká Meolux 2 ... je rozdíl vidět film z plátna. Fakt. Hodně. U Škody, případně u Pazdery se dá sehnat do pětistovky a to máš vyložene smůlu...

... a snad poslední ... až se nabažíš qartzky kamery ... doporučuju, kup si z německýho ebaye Braun Nizo 801 Macro, případně Braun Nizo 801 Professional. Maj věci jako rychlosti natáčení 9, 12, 18, 24, 56 obrázků za vteřinu, B-exposure, auto-B na noční scény, time lapse, časovač na expozici jednotlivejch framů ... ceny kolem 50 - 80 EUR

Jo. fakt poslední věc. Chemie. Zítra nebo pozítří mi přijde 5l Tetenal. Doma mi zbyly prázdný lahvičky + krabička od 1L verze. Jestli chceš, můžeme se podělit, odleju ti chemie na 1L roztoku. Mezi 12 - 24. únorem bych se měl vyskytovat v ČR (buď Havlíčkův Brod nebo Josefův Důl v Jizerkách, nebo střídavě obojí). Buď by sis to někde vyzvedl, nebo bych ti to poslal poštou :D
  • 0

#29 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 2 únor 2009 - 23:39:01

S tou chemií jsi mě fakt potěšil. To by bylo super. Poslal bych ti na účet podíl pěněz .. dodat bych to ale potřeboval poštou (jsem z Ostravy) :cry:
Zítra shodou okolností mám letět do Londýna, ale jak to tak vypadá, tak je tam pěkná kalamita (dnešní lety zrušili a v UK nejezdí snad ani autobusy). Tak nějak z kontextu jsem pochopil, že se tam taky někde pohybuješ. Tu chemii bych si moh vyzvednout teoreticky tam, ale grlfrend bookla letenky jen s příručním zavazadlem, takže nedovezu ani pivo kámošům, natož pak nějakou chemii. No ale to vem čert (kdoví, jestli se tam vůbec dostanu).

Jinak ty toho materiálu k tomu převodu máš fakt kilometry.. to se pak rozumí, že by to stálo majlant. Ačkoli jak jsem psal.. s vyšším množstvím dávají nějaké slevy atd.. ale co už.

Jinak to převedené video, co odkazuješ, nemá chybu. (zatím nejsem takový detailista).

Až mě omrzí Quarz, tak možná opravdu začnu přemýšlet o něčem "západním". On už mě pán v bazaru lámal na nějakou takovouhle lepší kamerku se všemi možnými funkcemi, cos psal.. ale byla normal 8 (nebo jak se to označuje).. a já chtěl zrovna super 8.
A nemysli si.. ta Quarzka není zas tak špatná... přijde mi taková "akorát" (má TTL měření, několik možností fps, ten daylight filtr, zoom, a je na klíček (což někdo bere jako neváhodu / někdo jako výhodu))
Mě spíš děsně sere, že jsem včas nepoznal, že mi to tu kazetu "nebere" :roll: Musím to poslechově ještě nějak vychytat. Já jsem ji furt nechtěl otvírat kvůli toho, aby se mi nevynulovalo počítadlo, abych věděl, jak na tom jsem.. ke konci jsem to pak otevíral z důvodu experimentu, protože jsem chtěl na ten film dostat takové ty "typické přechody", kdy se ta kazeta osvítí.. Přechody se mi sice povedly, ale film zabral až když jsem chtěl kazetu jen experimentálně dotočit. No tak co.. z Vídně tam mám sice jen asi půl minuty a na zbytku mám aspoň zdokumentované okolí mého bydliště.. jezdil jsem s tou kamerou na kole, točil slunce přes stromy a takové ty ptákoviny, které lidi dělají se svou první S8 kazetou B)

Teď spíš budu řešit, kde sehnat levně filmy atd.
Už 3x mi na ebayi utekly prošlé kazety Agfachrome (vždycky jsem byl v době konce aukce někde pryč a někdo mi to vyfouk) :( . Ty agfy bych crossoval (mám zkušenosti s tímhle materiálem/postupem ve svitku).. teda předpokládám, že je to stejné/podobné.
  • 0

#30 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 3 únor 2009 - 00:39:16

si mel rict... :cry:)))) cca 8 agfachrome kazet jsem vyfoukl ja.

Ke Quartzkam... jsou dobry. Sam mam porad "ruskou" Kvartz Double Super 8 (od mala, po tatovi). Manualni clona, wide a tele objektiv, snimani po polickach (B), rychlosti 12 / 18 / 24 ... a na klicek... vymakanej stroj, hned po tom Super 8 Braunu asi nejlepsi co jsem kdy mel...

Kodak Ektachromy levne na www.7dayshop.co.uk ... kazeta vychází na 8 liber + volám si to sám ...

nektere s tematem nesouvisejici Snekovy plky upraveny novopecnym moderatorem Snekem :roll:
  • 0

#31 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 3 únor 2009 - 22:17:07

Prosim vas,

nevite kde sehnat nejaky tank na DS8 (16mm) a pak tu rozrezavacku???

u pazdery neni :) takze uz zacinam byt celkem zoufaly...
  • 0

#32 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 3 únor 2009 - 23:00:17

no pak bych zkusil inzerat. Lidi to maj doma a sem tam se někdo ozve a nechá ti tank za kilo / dvě ...

V horším případě ebay ... většinou z Ruska nebo Ukrajiny... ale neprodávaj to levně :) Tank v průměru za 150 EUR, ten filmovej splitter se dá se štěstím najít do 20 EUR.

No a pokud je ti jedno kolik za to dáš, tak Wittner Kinotechnik prodává celou sadu (tank, splitter) tuším za 300 EUR + 17 EUR poštovný.

Jinak ale když to tak vezmeš... tank nepotřebujes, stačí ti "kýbltank".
  • 0

#33 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 4 únor 2009 - 08:49:29

Inzerat urcite zkusim...

mno ebay nebude levne ale nic nenadelam ze...

A jak to myslis s tim "Kybltankem" To ze bych to vyvolaval v lavoru :wink: Mno to urcite stoji za uvazeni.

Jakoze jde mi o Process 100

takze experimentalne

1. Vyvolavani ( FOMADON LQR ) 1:10 = 9 az 11 minut v kybl tanku :) poradne michat varechou jo :)

2. Prani - v tekouci vode = 10 minut

3. Beleni = 5 minut = kybltank

4. Prani - v tekouci vode = 10 minut

5. Cistici lazen = nevim jestli se da koupit cela, ale vim ze to je 50g K2S2O5 a 1000ml vody = 3 minuty

6. Prani - v tekouci vode = 5 minut

7. Reexpozice nebo inverzni lazen - tady celkem nevim jestli to fakt vytahnou z kybla a smazit to 500W halogenkou 5 minut. Nebo nekde sehnat prisady na inverzni lazen.

8. Prani - v tekouci vode = JENOM PO INVERZNI LAZNI = 10 minut

9. Vyvolavani FOMADON LQR (1:10) = 9 minut

10. Prani - v tekouci vode = 10 minut

11. Ustalovani = 9 minut

12. Prani - v tekouci vode = 30 minut

============================================

Mno vim ze foma prodava za 465 kc "Zpracovatelský set pro černobílou inverzi" Ale vubec nevim co vsechno v nem je :(
  • 0

#34 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 4 únor 2009 - 11:58:27

V tom setu je všechno kromě inverzní lázně. Jestli voláš inverzi poprvé, koupil bych si bejt tebou ten fomáckej kit a začal s ním.

K otázce inverzní lázně nebo osvitu (re-expozice). Zkoušel jsem obojí. U osvitu jsem byl vždycky nervózní z toho, abych to ne-reexponoval málo. Reepozici dělám tak, že už praní před reexpozicí dělám za světla. Vodu pak vyleju, vezmu lampu se stovkovou mléčnou žárovkou a cca minutu svítim. Pokud to mám na cívce, tak osvítím z obou stran.

Někdo mi kdysi říkal, že na reexpozici je dobrý použít 8x záblesk bleskem, na cívku s filmem 4 z každý strany. Nedoporučuju to, zejména pokud máš film na cívce - cívka má z vnější strany plastový "žebra" přes který světlo prochází míň, výsledek je nerovnoměrně reexponovaný film.

Inverzní lázeň je v tomhle ohledu bezproblémová. Kdysi jsem si ji podle předpisu Fomy míchal sám, pak mi někdo řekl, že složením je stejná jako inverzní lázeň E6 procesu...

Cca poslední 3 roky s Foma kitem nedělám. Používám Speedibrew's Celer Reverser (http://www.silverpri...p.asp?PrGrp=506). Film mám za poloviční čas, chemie stojí poloviční cenu. Po čase jsem zjistil, že mi z každýho balení zbejvá docela hodně blixu, tak jsem ho začal schraňovat a místo originál Speedibrew vývojky jsem začal používat Fomu LQR. Kdyby ses chtěl někdy pustit touhle cestou, dej vědět, popsal bych sem detailně celej proces (obecně je to první vývojka, praní, blix, praní, reexpozice, druhá vývojka, praní/smáčedlo).

Jo ještě jedna věc. Pokud zvolíš kýblovou vyvolávací metodu, tak až do re-expozice děláš všechno potmě :wink:
  • 0

#35 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 4 únor 2009 - 22:38:22

Hej tak to je super, s tim kyblem to je jasne. Po tme ale to nevadi :-)

Mno k te re-expozici asi to budu delat tou 100W mlecnou zarovkou jenom se mozna bojim, ze jak budu mit ten film v rukach ze to bude nerovnomerne ...

jo urcite prvne skusim ten FOMAcky KIT


Mno a jinak jak rikas ze ta inverzni lazen je obdobna jako u E6 tak ta se prodava zvlast ???

jiank kdybys mi napsal ten postup tak by to bylo fajn...

kdyztak treba na mail - wadee@seznam.cz nebo tu na forum. Jak chces


a ten Speedibrew's Celer Reverser to je z anglie ne ? Jak je to s posilanim a postovnym :?
  • 0

#36 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 5 únor 2009 - 01:54:54

Držím palec ať se to podaří!

Inverzní lázeň zvlášť není, aspoň jsem nenašel. Dokud Tetenal prodával E6 chemii dle původní receptury (6 lázní místo současných 3), tak to bylo jednoduché ... Určitě by se dala namíchat z chemie (Předpis pro ni je uveden ve fomáckem prospektu k Fomapanu R100 zde: http://www.foma.cz/f...znam=cernob_fot )

Ke Speedibrew - poštovný mimo Anglii má Silverprint strašný. Dobrá zpráva je, že ho můžu přivézt do ČR a poslat ti ho poštou. Až se sžiješ s Foma kitem a omrzí tě, dej vědět a nějak se dohodnem.
  • 0

#37 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 5 únor 2009 - 09:12:18

Diky moc dam vedet 8-O


Mno ja sem psal do fomy a oni mi poslali kopletni process 100 mno a tam je prave to slozeni jak to namichat....ale problem je kde sehnat ty chemikalie.....

TJ.

1. Voda 900ml
2. Calgon (M19) nebo CHELATON III - 1,5 g
3. SnCl2 - 1,65g
4. p-aminofenol.HCI - 0,66g
5. NaOH - 4,8g
6. Kyselina octova 60% - 11ml

mno tak asi zvolim ten riskantnejsi osvitovy zpusob no :?

Dobre tak ucite pujdu zatim do te fomy a jak rikas kdyz me to omrzi ozvu se ti. Diky moc za rady
  • 0

#38 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 5 únor 2009 - 10:47:18

chemie už se tu řešila 8-O stačí prohledat fórum, místní "chemici" doporučují :

"IPL - Ing. Petr Lukeš
572 635 484

Postovne v pohode. Manipulacni poplatek 150,-Kč ( pouze při objednávce nižší než 2 000,-Kč"
  • 0

#39 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 5 únor 2009 - 12:55:00

Aha tyjo sem...


diky
  • 0

#40 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 7 únor 2009 - 12:38:30

Parada tank jsem sehnal v Ostrave v jenom prijemnem kramku v Marianskych horach....

A dostal jsem k nemu i genialni rozzrezavacku...
  • 0

#41 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 9 únor 2009 - 02:24:58

RED: už máš něco natočeno? zkoušel jsi to už volat?

K té rozřezávačce - na té dost záleží, vyzkouše si jí na kusu cvičného filmu než řízneš do vyvolaného. Ono je potřeba, aby řezala naprosto přesně. Proč? Protože jsou totiž promítačky a promítačky ... některé díky své konstrukci na zcela přesném rozříznutí filmu netrvají (Meopta Meolux 2), jiné ano (třeba moje Sankyo 800) a jak je rozříznutej film v nějakém úseku díky vyčochtané rozřezávačce širší, tak se mi v promítačce zcela spolehlivě "kousne". 8-)

Nešlo to jinak, musel jsem si z ebaye z Ukrajiny nechat poslat "novou" ...
  • 0

#42 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 122 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 9 únor 2009 - 18:10:03

Parada tank jsem sehnal v Ostrave v jenom prijemnem kramku v Marianskych horach....

A dostal jsem k nemu i genialni rozzrezavacku...


Uz jsem ti chtel napsat, at si do toho kramku zajdes, ze ho tam p. Vavrik urcite ma (videl jsem tam jeste jeden). Taky mam ten svuj (i rezacku) od nej.
  • 0

#43 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 9 únor 2009 - 18:28:55

jj ten pan je super a rikal mi ze se nekde v ostrave schazeji i filmari s 8mm tak se tam stavim
  • 0

#44 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 9 únor 2009 - 20:48:30

hypnogen: jj, v Londýně bys musel bejt rok, abys poznal základ, a tak po dvou letech začneš objevovat odlehlejší oblasti, který maj výbornou atmosféru, a jsou strašně "fotogenický" :)

Svitky, filmy, chemie - pokud potřebuješ malý množství, tak v Silverprintu, jestli jsi byl u London Eye, a na vlakovym nádraží Waterloo ... je to odtamtud pět minut :)

Pokud toho chceš hodně, tak přímo od zdroje, Ilford má na kraji Londýna velkoobchod :)

Kodak Ektachrome Super 8 kazetu už umím sehnat za 10 liber, taky z velkoobchodu s fotozbožím :)
Mám je objednané, ale asi mi do čtvrtka nepřijdou měli jsme tady tu sněhovou kalamitu :( Dvě ti můžu přenechat z vlastních zásob. Ten samej problém mám s chemií - tu objednávám přímo z UK e-shopu Tetenalu ... a mělo to přijít v pátek :( uvidíme jak to dopadne. HP5+ nejsou problém, ale potřeboval bych, aby sis jich vzal 10 :) (no dobře, přinejhorším si jich 5 nechám pro sebe :) )

Rentgen může bejt problém. Angličan na letištní securitě tobě věřit nebude, že se film nesmí rentgenovat, naštěstí je to na krabicce napsané černé na oranžovém ... Když jim to dáš přečíst a pěkně je poprosíš, aby ti film prohlédli mimo rentgen ... většinou se snažej vyhovět.
Jinak k transportu filmů obecně ... letadlem to tahám nerad, proto dost často jezdím mezi Anglií a ČR autem ...

Jinak gratuluju k úspěšné dobrodružné cestě ze Stanstedu! Je to hned po Lutonu jedno z nejhorších letišť na dopravu do centra Londýna :)
  • 0

#45 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 10 únor 2009 - 08:15:18

tak to mas stesti podle me ..... protoze vim ze se delaly prave nejake testy na krabicky proti letistnim rentgenum....pro fotografy
  • 0

#46 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 11 únor 2009 - 03:20:51

hypnogen - poslal jsem ti SZ

s těma filmama a rentgenem máš štěstí, respektive ... jestli ti prošly rentgenem jednou, asi je to v pohodě, navíc jestli to byla Foma 100 ... to není zas tak citlivej film... představ si, že by ti posvítili rentgenem na Deltu 3200 (nominální citlivost ISO 1000 ...)

k tomu Londýnu... teď o víkendu, v sobotu, jsem byl ve čtvrti Brixton. Černošsko-jamajská oblast. Na místním trhu s ovocem / zeleninou, vším možným ... jsem se svou barvou pleti moc nezapadal ... ale mělo to úžasnou atmosféru :-)

Dojeď na sraz v dubnu do Nedvědice... hodíme řeč... a třeba výhledově vymyslíme něco s tim Londýnem 8-)
  • 0

#47 oteccasu

oteccasu

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 101 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 081

Publikováno 11 únor 2009 - 17:00:54

Tak jsem Ti reďáku zaslal 2 filmy na vyzkoušení. zejtra by jsi je měl mít na poště jako doporučenej dopis.

Pár filmu zde ještě mám pro ty, co chtěj vyzkoušet nafilmovat a vyvolat 8mm standart i super.
  • 0

#48 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 11 únor 2009 - 17:12:15

mas to u me :)
  • 0

#49 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 13 únor 2009 - 11:48:13

jo jeste sem se chtel zeptat ........ pri to volani se tim stredem ( civkou ) ma otacet ze ...... ale jak casto ? porad po cely proces ? U prani to chapu ale jak je to s vyvojkou ? ne bo treba 1x do 20 sekund ci tak nejak :) Asi cely proces ze ?
  • 0

#50 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 13 únor 2009 - 13:39:24

at toceni civkou...

jsou lidi kteri rikaj netocit, nybrz kvedlat.

Ja tocim, zejmena v belici lazni a potom pri prani po belici ...

Ve vyvojce tak nejak normalne jako u filmu pootocit kazdou pulminutu o otacku, dve, tri...
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních