Přejít na obsah


Fotka

Kava a citron na vyvolanie filmu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
161 odpovědí na toto téma

#101 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 760 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 861

Publikováno 5 duben 2016 - 11:08:43

kyselina citronová a vitamin C (kyselina L-askorbová, nahraditelná kyselinou askorbovou či askorbanem sodným),   jedno a totéž není !

Vitamin C  má  silnou redukční schopnost,   kyselina  citronová,  používaná jako  přerušovač vyvolání,  má  schopnost zcela opačnou.


  • 1

#102 Dusan

Dusan

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
  • LocationOrava
Reputace: 11

Publikováno 5 duben 2016 - 16:24:18

JO...uz som pozrel vzorce a objednal l-askorobovku :)


  • 0

#103 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 5 duben 2016 - 17:45:51

Kyselina citronova nie je c-vitamin, takze to je prva naprava, druha je, ze treba kupit tu najlacnejsiu instantnu kavu, ziaden domaci extrakt, naozaj instantnu!!!

Vyvojka vyzaduje pomerne silne zasadite prostredie, vo vacsine pripadov sa pouziva pracia soda, ale "postaci" aj laboratorny uhlicitan sodny.

Drzal by som sa nejakeho receptu z odkazu uverjneneho tu uz davnejsie. Niektore modifikacie vedu k celkom pozeratelnym vysledkom.

Kavove vyojky nutia zaludok urobit kotrmelec, pozor, aby sa vyvojka nemodifikovala na "zvracenol". :)

Prerusovat vodou!

Ustalovac sa uz zvacsa neda pouzit pre iny sposob vyvolavania.


  • 0

#104 jmpetzval

jmpetzval

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 371 příspěvků(y)
Reputace: 539

Publikováno 5 duben 2016 - 18:59:51

22g najlacnejsia hnusna instatntna kava
32g pracia soda

10g vitamin C

 

rozpustit v 500 ml teplej vode a doliat na 1000 ml.  vysledok je - ako Keko pise - pozeratelny, funguje to aj na film aj na papier, ale su aj lepsie vyvojky...


  • 0

#105 Dusan

Dusan

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
  • LocationOrava
Reputace: 11

Publikováno 5 duben 2016 - 21:08:44

Najlacnejsia instantna vs. extrakt kavy...mas to nejak prakticky odskusane, podlozene, ci je to len domienka?

 

Kyselina citronova nie je c-vitamin, takze to je prva naprava, druha je, ze treba kupit tu najlacnejsiu instantnu kavu, ziaden domaci extrakt, naozaj instantnu!!!

Vyvojka vyzaduje pomerne silne zasadite prostredie, vo vacsine pripadov sa pouziva pracia soda, ale "postaci" aj laboratorny uhlicitan sodny.

Drzal by som sa nejakeho receptu z odkazu uverjneneho tu uz davnejsie. Niektore modifikacie vedu k celkom pozeratelnym vysledkom.

Kavove vyojky nutia zaludok urobit kotrmelec, pozor, aby sa vyvojka nemodifikovala na "zvracenol". :)

Prerusovat vodou!

Ustalovac sa uz zvacsa neda pouzit pre iny sposob vyvolavania.


  • 0

#106 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 5 duben 2016 - 21:58:10

 

Najlacnejsia instantna vs. extrakt kavy...mas to nejak prakticky odskusane, podlozene, ci je to len domienka?

 

Kyselina citronova nie je c-vitamin, takze to je prva naprava, druha je, ze treba kupit tu najlacnejsiu instantnu kavu, ziaden domaci extrakt, naozaj instantnu!!!

Vyvojka vyzaduje pomerne silne zasadite prostredie, vo vacsine pripadov sa pouziva pracia soda, ale "postaci" aj laboratorny uhlicitan sodny.

Drzal by som sa nejakeho receptu z odkazu uverjneneho tu uz davnejsie. Niektore modifikacie vedu k celkom pozeratelnym vysledkom.

Kavove vyojky nutia zaludok urobit kotrmelec, pozor, aby sa vyvojka nemodifikovala na "zvracenol". :)

Prerusovat vodou!

Ustalovac sa uz zvacsa neda pouzit pre iny sposob vyvolavania.

 

Mam doma kavovar La Pavoni a naozaj dobru kavu :) Tak tato nevyvolava, resp. nestoji to za rec.

Ona vyvolava aj voda z Dunaja, curanice ... Ale ak chces naozaj nejaky vysledok, precitaj si napred The Caffenol Cookbook. Nemusis zacinat tam, kde zacali ini, co na to maju cas, peniaze a neukojitelnu chut po poznani.

Co priviedlo teba k vyvojke z kavy?


  • 0

#107 Dusan

Dusan

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
  • LocationOrava
Reputace: 11

Publikováno 6 duben 2016 - 09:58:46

No mne to totiz nejde do hlavy...ze co ma akoze navyse "druhak" proti poctivej kave. A neukojitelnu chut po poznani mam od malicka. Peniaze vtedy idu bokom :D  ....no a dovod je celkom prozaicky. V ramci narodenin lokalnej praziarne chceme portretovat ludi s tym, ze k vysledku sa dopracujeme pomocou kavy :) 


  • 2

#108 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 760 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 861

Publikováno 6 duben 2016 - 12:39:32

...ze co ma akoze navyse "druhak" proti poctivej kave.

druhák jako  instantní káva?   spoustu sraček,  které zřejmě jako vyvolávač fungují. Čím horší sajrajt,  tím lepší vývojka  :-)


  • 0

#109 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 381 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 6 duben 2016 - 12:50:54

myslim ze to ma nieco s obsahom kyselin (kyselina kofeinova)


  • 1

#110 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 6 duben 2016 - 14:58:00

Uslachtile ... :)

Mozno to suvisi s koncentraciou antioxidantov. Teda redukcnych cinidiel. Mozno skratka treba kavu iba prefiltrovat a zahustit. Teda odparit prebytok vody. Mozno tam treba ten chrom, ktory sa ako katalyzator pouziva pri vyrobe granulaovanej kavy. Urcite je to niekde rozvedene ...

Co ten The Cafenol CookBook?


  • 0

#111 Dusan

Dusan

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
  • LocationOrava
Reputace: 11

Publikováno 6 duben 2016 - 18:42:54

Nic uslachtile...sprosty marketing :D 

...presne ako pise duuri...vyvolavacou latkou by mala byt kavova kyselina. Obsah kavy v cafenole nie je nejak extra vysoky, takze zahustovanie asi nie je cesta. Chcel som vediet, ci tu niekto ma skusenosti v tomto smere. Kedze zistujem ze nie, druhy krok povedie na EN stranky a k vlastnym experimentom. Ak nieco zistim, dam vediet.


  • 0

#112 Kasta72

Kasta72

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 9 duben 2016 - 15:09:16

Zdravím, tak jsme se sem konečně kvůli tomuhle vláknu zaregistroval:)

Poslední dobou volám už převážně v caffenolu, nejdřív to byla recese a zvědavost, pak taky ta ekologie a postupně jsem zjistil, že to není vůbec špatná vývojka a je hodně tvárná a dobře se s ní experimentuje, různé koncentrace a pH vedou k různě kontrastnímu nebo vyrovnávacímu efektu.

První informace jsem načerpával ze zmiňované Caffenol Cookbook Bible a postupně se dopracovávám k vlastnímu receptu (receptům). Momentálně jedu následující recept (na cca 550-600 ml vody):

 

Tesco value instantní kafe: 10g

Na2CO3 bezvodý (prací soda): 8g

askorbát sodný: 4g

KBr: 1g

 

pH kontroluju papírkem a musí s pohybovat kolem 11. Když není dost zásadité, nevyvolává to. Volám semistand (první min klopím a pak co 20 min to jednou překlopím), při cca 20°C, 75 min, ale chystám se zkracovat dobu na hodinu.

 

Nejdřív jsem chemikálie jen "lžičkoval", nedávno jsem si koupil váhu a pH papírky, takže už jedu pěkně profi. A recept mám ředěnější než je v "bibli" jednak z úsporných důvodů a taky, že mi třeba shanghai nebo fomapan vycházely v originálním receptu až příliš kontrastní. 


  • 2

#113 Dusan

Dusan

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
  • LocationOrava
Reputace: 11

Publikováno 10 duben 2016 - 18:28:28

Kasta72..mam radost! :) ...zrovna mam v ustalovaci filmi po Caffenole. Dnes ich bude 10 :) ...ten recept skusim. KBr, to je tusim Bromid draselny, vsakze? Aky mas dovod ho tam davat? Mas niekde skeny z toho?


  • 0

#114 Kasta72

Kasta72

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 10 duben 2016 - 18:55:25

Bromid draselný se doporučuje proti závoji, je to v tý "Bibli" - asi není úplně nutný ho tam dávat, lze i nahradit kuchyňskou solí, ale já ho sehnal velký balení, takže když ho mám, dávám ho tam.

 

Co jsem pochopil ještě, tak ten uhličitan sodný je tam hlavně kvůli pH, jako pufr, takže je vcelku jedno jestli ho tam dáš 8 nebo 20g (obě hodnoty jsem zkoušel). Je ho tam potřeba dát nějaký minimální množství aby pH bylo kolem 11 - nezkoušel jsem kolik to může být minimálně, každopádně těch 8g je "sichr" - pokud ovšem používáš askorbát, při použití kyseliny askorbový je ho tam třeba dát víc, protože část se tou kyselinou neutralizuje (nejlepší je prostě zkontrolovat pH, stačí papírkem) 

 

Třeba tyhle skeny jsou filmy volaný přímo tím uvedeným receptem - první fotky jsou film shanghai gp3 a pár posledních je rollei rpx 100.

 

http://kastaphoto.bl...a-by-holga.html


  • 0

#115 Dusan

Dusan

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
  • LocationOrava
Reputace: 11

Publikováno 10 duben 2016 - 19:39:01

Jasne, musi to byt cele pomerne zasadite. Teda hodne zasadite :) ...ked si ma ten bromid najde, tak pridam. Zatial ficim na nescafe, askorbovka a soda. Vyzera to vazne zaujimavo..neveril som, ze by tak slusny vysledok mohol byt. Ph viem zmerat presne...kvoli fermentacnym zalezitostiam mam na to zariadenie :D

Fotky pozriem.


  • 0

#116 Kasta72

Kasta72

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 11 duben 2016 - 06:35:36

Super, tak potom taky něco ukaž, zajímá mě, jestli nescafe volá stejně dobře jako tesco value :)


  • 0

#117 JaKuBe

JaKuBe

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 53 příspěvků(y)
  • LocationKlatovy
Reputace: 4

Publikováno 11 duben 2016 - 11:29:44

Bromid draselný se doporučuje proti závoji, je to v tý "Bibli" - asi není úplně nutný ho tam dávat, lze i nahradit kuchyňskou solí, ale já ho sehnal velký balení, takže když ho mám, dávám ho tam.

Co jsem pochopil ještě, tak ten uhličitan sodný je tam hlavně kvůli pH, jako pufr, takže je vcelku jedno jestli ho tam dáš 8 nebo 20g (obě hodnoty jsem zkoušel). Je ho tam potřeba dát nějaký minimální množství aby pH bylo kolem 11 - nezkoušel jsem kolik to může být minimálně, každopádně těch 8g je "sichr" - pokud ovšem používáš askorbát, při použití kyseliny askorbový je ho tam třeba dát víc, protože část se tou kyselinou neutralizuje (nejlepší je prostě zkontrolovat pH, stačí papírkem)

Třeba tyhle skeny jsou filmy volaný přímo tím uvedeným receptem - první fotky jsou film shanghai gp3 a pár posledních je rollei rpx 100.

http://kastaphoto.bl...a-by-holga.html

Od čeho jsou ty tenké horizontální pruhy černé barvy? Dívám se přes mobil tak snad to není tím.
  • 0

#118 Kasta72

Kasta72

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 11 duben 2016 - 18:03:59

to je poškrábaný film, přeci jen je to z holgy :)


  • 0

#119 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 9 listopad 2016 - 12:44:41

Zdravím,

 

nevím, kolik lidí tu aktivně používá caffenol, ale dávám tip na sodu a vitamín C:

 

http://www.kutilov.c...ka-kalcinovana/

http://www.kutilov.c...skorbova--1-kg/

 

Dobré ceny, rychlé dodání. Místo Kbr pak sůl s jódem a je vystaráno :)


  • 0

#120 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 298 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 39

Publikováno 9 listopad 2016 - 15:12:17

Zdravím,

 

nevím, kolik lidí tu aktivně používá caffenol, ale dávám tip na sodu a vitamín C:

 

http://www.kutilov.c...ka-kalcinovana/

http://www.kutilov.c...skorbova--1-kg/

 

Dobré ceny, rychlé dodání. Místo Kbr pak sůl s jódem a je vystaráno :)

Ještě kde vzít kafe, kilo v řádu korun, nevěděl bys? ;)

 

Ale díky za odkaz na to ostatní...


  • 0

#121 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 9 listopad 2016 - 15:41:52

To už musí dodat jiní :)

 

Kupuju v Lidlu tu nejlevnější instantní, 200g za myslím 39.90,-?

Normálně na 10 filmů, teď ještě zkouším v jedné dávce udělat více filmů (2-3) s lehkým prodloužením vyvolávacího času.


  • 0

#122 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 9 listopad 2016 - 17:01:08

Tak s cenou jsem kecal, kafe 200g z Lidlu je za 64.90. Byla to cena za 100g.
  • 0

#123 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 9 listopad 2016 - 18:53:34

:)

Pani, toto nie je o cene.


  • 0

#124 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 9 listopad 2016 - 19:21:02

O peníze jde až na prvním místě

 

:-P


  • 0

#125 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 9 listopad 2016 - 23:01:59

No ano. Ale tu by som tie miliony nehladal ... :)

Cafenol (Kávenal po ceskoslovensky) je iba pre radost.

Ale podla skusenosti mnohych, cim je instantna kava lacnejsia, tym lepsi vysledok.


  • 0

#126 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 9 listopad 2016 - 23:33:36

Ano, tady se nevyplatí připlácet za lepší kávu :) Hlavně se vyhnout specialitám ala "crema", "mild" atd.

Prostě obyčejná instantní káva.....někdo tvrdí, že robusta je lepší díky většímu obsahu kyselin.

 

Ale spíše nepovedené pokusy, a že jich není na internetu málo, spíše připadnou na vrub špatné sodě, šumáku místo čistého vitamínu C a lajdáckému dávkování :)


  • 0

#127 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 11 listopad 2016 - 13:11:39

Pokud někomu u Caffenolu vadí, že musí před každým vyvoláváním vše odměřovat a poctivě rozmíchávat, zkusil jsem si to ulehčit.

Do 3 litrových lahví jsem si rozmíchal vždy trojnásobné množství kávy, vitamínu C a sody, než běžně obsahuje mnou používaný recept.

Běžně používám 40g/l sody, 16g/l vitamínu C a 40g/l kávy. Takže jsem si do litru vody rozmíchal 120g sody, 48g vitamínu C a 120g kávy.

 

Při vyvolávání pak tedy pouze postupně smíchám vždy třetiny těchto "koncentrátů", do mého 500ml tanku tedy zhruba 166ml od každého.

Nakonec přidám sůl s jódem nebo KBr u filmů citlivějších filmů.

 

Roztok sody a vitamínu C určitě vydrží poměrně dlouho, u kávy to musím otestovat, ale nějaký ten týden to určitě vydrží. Ještě to ověřím, případně lze kávu přidávat normálně.


  • 0

#128 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 11 listopad 2016 - 14:43:42

Hm. Mam to overene, ze vyvojky tohto typu budu slusne ficat aj ked sa budu odmeriavat lyzicami a lyzickami. Kava je totiz taka velka premenna, ze presne vazenie C-cka, ci sody to az tak neovplyvni. No a odmerat vodu do sampusky, to treba zverit 5-10 rocnym, aby mali pocit dolezitosti.

Hlavne zabava!


  • 0

#129 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 11 listopad 2016 - 15:53:53

keko: jde o to, jestli to má někdo jako zábavu, nebo to chce používat jako každou jinou vývojku a požadovat alespoň trochu rozumnou stálost výsledků :)

Navíc pokud budu volat třeba 70 minut se sníženým/žádným převracením, tak už docela záleží, jestli je lžička vrchovatá nebo ne :)

 

Ostatní vývojky a jinou chemii taky přece většinou nevážíme/neředíme dle oka a na lžičky :).


  • 0

#130 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 534 příspěvků(y)
  • LocationSlanej vrch - 326 m n.m.
Reputace: 366

Publikováno 11 listopad 2016 - 16:47:34

Vážený kolego, Keko, domestik si objednává vodku zásadně v gramech. Inostraněc po stakanoch. Když je následně objednaný tzv. "Zaostřovák" naservírován, vše náhle utichne v napjatém očekávání, zda-li to moloděc následně za pultem ustojí. Účinek bývá v těchto případech velmi nepředvídatelný. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik


  • 0

#131 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 11 listopad 2016 - 18:25:41

Ja si osobne myslim, ze zaistit, aby bola lyzicka vrchovata zakazdym sa da nacvicit. No a raz si tu lyzicku odvazit ...

Som velkym fandom Caffenolu, ale viem, cim ta vyvojka nie je. Niecim, cim sa da dosiahnut opakovatelny vysledok. A ostatne, pokial by slo cenu, viem o lepsich moznostiach.

Tak by som zase nabadal, toto robme pre radost.

:)

 

A pokial ide o zaostrovak, dnes turisti na Kryme piju 200g. A mozno je to tak dobre, lebo ako vravi klasik "Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické, ale nech v tej strane zostane, čo je pevné, čo je charakterné, čo chce za tento národ zápasiť."

:D


  • 1

#132 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 11 listopad 2016 - 22:14:02

Keko, a z jakého důvodu by nebylo možné dosáhnout opakovatelný výsledek?

Bezvodý uhličitan sodný a 100% kyselinu askorbová, to se moc měnit nemůže. KBr to samé.

 

A že by instantní káva, kterou kupuji stále jednu značku, tak kolísala ve kvalitě, aby ovlivnila výsledek výraznějším způsobem?


  • 0

#133 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 11 listopad 2016 - 23:10:54

No, mozno mas ine skusenosti, ale pre mna Caffenol je najmenej spolahliva vyvojka ever.

Ale nechaj tak, nechcem sa tu nad tym zasekat.

Sam vazim, meriam a ostatnych k tomu nabadam, hlavne ked tym mam niekomu za peniaze posluzit.


  • 0

#134 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 534 příspěvků(y)
  • LocationSlanej vrch - 326 m n.m.
Reputace: 366

Publikováno 12 listopad 2016 - 08:31:04

Vážený kolego, Keko ! Vaše citace "Načálstva Zboru poverenníkov" mne dnes, krátce po osmé ranní dostala na kolena ! Bylo mi tehdy 12 let a vidím to dodnes před sebou v černobílé televizi Ametyst dodnes, jako v kině, včetně osobité gestikulace. Klasik se ve Vás nezapře !!!

Díky za úžasný vstup do dnešního pracovního procesu !!! S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik :shock: :cool: :shock: :cool: :shock: :cool: :shock: :cool:


  • 0

#135 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 12 listopad 2016 - 09:06:04

:)

---------------------------------------------------------------------------

Dnes, viac ako inokedy, je potrebne taketo vety pripominat.

Zazil som skolsku normalizaciu uz od  prvej triedy a s cervenou satkou, ktoru mi uviazali na Slavine, som chodil hrdo manifestovat svoju oddanost veci. So satkou na krku som dokonca vyvolal svoju prvu fotografiu na papier C211 rozmeru 13x18cm.

Az ovela neskor som pochopil, ze to, co bolo na tej dobe pekne, bola moja mladost, radost a pojasenost.

Zastrngali kluce a ja s nemohucou zlostou sledujem, ze sa v podstate nic nemanilo. A keby vtedy apartcici umoznili cestovat po Europe, 99% obyvatelov by sa nikdy nedozvedela, kto vlastne bol KG, Dr.GH a na co vlastne sluzil Jachymov. A s kamaratmi z StB by sme chodivali sem-tam na pivo. Bavit sa o koncerte Ruskeho armadneho spevackeho zbolru

--------------------------------------------------------------------------

:)


  • 1

#136 Kasta72

Kasta72

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 20 leden 2017 - 14:30:56

vidím, že diskuse se posunula co jsem tu nebyl. :) já beru kafenol jako seriozní a ekologickou vývojku takže se celkem snažím ten proces standardizovat, používám jednu značku kafe (tesco value) a koupil jsem si i váhu a nedávno i teploměr, takže už to jedu úplně "vědecky". Ale volám semistand kolem 60-70 min tak tam se přeci jen dost vykompenzuje.

 

Snažím se udělat si recept na míru na konkrétní film, u toho shanghai gp3 už jsem se dopracoval k výsledku pro mě 100% ok, ale bohužel světový zásoby filmu došly - pro zajímavost, tady je jeden z posledních shanghaí co jsme měl, volaných kafenolem: 

 

http://kastaphoto.bl...rning-mist.html

 

Teď přecházím na rollei RPX100 tam ještě trochu tápu, chtěl bych mít výsledky kontrastnější, takže zatím ladím recept. Svitky už volám prakticky jen kafenolem, u kinofilmu zatím trochu tápu, ale doufám že to vyladím i na jemnější zrno, mám teď ten rollei v kinu i ve svitku tak letos budu víc zkoušet....

 

A taky jsem trošku experimentoval s fomapanem, tam jsem zjistil, že je potřeba kafenol výrazně míň koncentrovanej, ale pak už jsem v tom nepokračoval a soustředím se na ten rollei, pro mě mometálně film s nejlepším poměrem cena/kvalita


  • 0

#137 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 381 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 25 duben 2017 - 08:15:13

Existuje nieco ako ekologicky ustalovac? Take ekologicke kombo na vyvolavanie?:)


  • 0

#138 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 760 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 861

Publikováno 25 duben 2017 - 08:59:59

do té doby,  než  papír  či  film  ustalovačem  projde,  je  ustalovač  neškodný.   Takže  odpověď  na  tvou otázku  pravděpodobně  je,  že  použitý  ustalovač,  obsahující  stříbro,  ekologickou  zátěží  je vždy,   ať už  je  z  thiosíranu amonného či  thiosíranu  sodného. 


  • 0

#139 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 25 duben 2017 - 09:01:35

Existuje, ale nie je dokonaly. Je to kuchynska sol.

Toto je teoreticka vedomost, nikdy som to neskusal. Ustalovanie v koncentrovanom a horucom roztoku NaCl sa popisuje ako zdlhavy, niekolko hodinovy proces.

Potom by tu bol este hydroxyd amonny - cpavok. Aby sa s nim dalo pracovat, zchladit ho treba v chladnicke. I tak si myslim, ze pri tom ide o zdravie.


  • 0

#140 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 381 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 25 duben 2017 - 10:39:06

pravda na to som pozabudol ze sam nam tam zbieraju kovy..a ani ten cpavok mi nepride moc zabavny.. no nic tak to budem nadalej zlievat do kanistra :) ale sol skusim :D


  • 0

#141 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 25 duben 2017 - 14:56:02

Skus na 9V baterku pripojit dva droty a tie strcit do kanistru :)
V principe, ked odovzdas akukolvek fotograficku chemiu, deje sa to, ze ju niekto vleje do kalovej jamy a 30 rokov caka. 30 rokov ma na to, aby s tym nieco vymyslel. Ma to odobrene od statu. Po 30-tich rokoch pride povoden a ekozataz splachne do Baltskeho mora. Niekto dostane pokutu 1000€ a zivot ide dalej. Mrzi ma to, ale nemozem si pomoct, realita je velmi, velmi tomu podobna.
Viem, ze ludi je na Zemeguli coraz viac, a preto rozumiem, ze pravidla o odpadoch sa maju sprisnovat. ALe neverim na tzv trvalo udrzatelny stav, ked my sa tu sanzime o ekologiu, ale Slovnaft ma vynimku a do luftu za den vypusti viac skodlivin, ako vsetok fotograficky priemysel dokopy od svojho vzniku. (Prehanam.)
Kodak kedysi robil taku studiu. Ako zneskodnovat chemiu z minilabu tak, aby nepredsatvovala zataz pre ekologoiu. Aj ked vzdy nabada dodrziavat lokalne predpisy, maly minilab (niekolko stovak fotografii denne) s napojenim na spolocny odpad v dome so styrmi rodinami nepredsatvuje ani najmensie riziko.
Nie som odbornik cez ucinky splodin na prirodu, ale som ochotny uverit, ze clovek 10 gramami striebra tyzdenne nebude velerybam skodit. Ba ani cisticke odpadovych vod s vyhnivacim cistenim.

Preto je dobre vediet o vsetkych rizikach, ale zvazit, ako naozaj ucinne prirode pomoct. Kazdy by si mal polozit otazky typu: Musim ist autom? Je dobre pouzivat bezne cistiace prostriedky? Vezmem si igelitku ponukanu v obchode, i ked za nu platim? Nevadi mi tazba plynu za dedinou? Odhodim ten obal s tatranky uprostred lesa? Mam sa sprchovat kazdy den? No, verim, ze kazdy dokaze najst mnozstvo dalsich podobnych otazok.

Uplne najvacsi problem v sucasnosti predstavuje ekolgicka zataz z hromadenia pouzitej spotrebnej elektroniky. Nech nas, co pouzivame analogove pristroje o veku 50 i viac rokov , tesi, ze my nezahadzujem svoje aparty kazde 3 roky, pretoze tie digitalne treba vymenit za modernejsie .... Ta troska striebra je proti tomu suvix.

Ale nemusite mat brat vazne, kazdy nech si to prehodnoti sam. My z mnilabu odovzdavame chemiu tak, ako to kaze zakon. Iba mam pochybnosti.


  • 2

#142 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 571 příspěvků(y)
Reputace: 118

Publikováno 25 duben 2017 - 15:47:15

Já mám gramec se zesilovačem 32 let, CD přehrávač 27, digi zrcadlovku 12 let a mobil jsem si pořídil před deseti lety a mám ho stéle. Ovšem Linhofky jsem za posledních 22 let protočil čtyři, skel kolem dvacítky a kazet víc než deset. Vlastně se zbavuju analogu daleko častěji než elektroniky... Až mě polil studený pot! :o .... ;)


  • 1

#143 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 092 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 640

Publikováno 25 duben 2017 - 17:56:51

Já mám gramec se zesilovačem 32 let, CD přehrávač 27, digi zrcadlovku 12 let a mobil jsem si pořídil před deseti lety a mám ho stéle. Ovšem Linhofky jsem za posledních 22 let protočil čtyři, skel kolem dvacítky a kazet víc než deset. Vlastně se zbavuju analogu daleko častěji než elektroniky... Až mě polil studený pot! :o .... ;)

Ty si vzorny priklad setrica prirody :)

Gramec este 32 let vydrzi, CD prehravac - no neviem, mozno mas nejaku HiEndovu zostavu, no a 12-rocny digital, ts.. S tym predsa nemozes byt dnes spokojny, ci?
No a ked sa zbavujes analogov, predpokladam, ze to nie je koli veku, alebo zeby mali malo pixelov, to mi nehovor. Urcite je to preto, ze nemas na policke dost miesta.


  • 0

#144 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 381 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 26 duben 2017 - 08:16:37

ja sa snazim zit v ramci moznosti ekologicky. preto sa pytam ci sa to neda inak. uvedomujem si ze s mojimi 5-6 filmami za mesiac vela vodu nenamutim. Ale odpad triedim a recyklujem ( aj oblecenie ), pouzivam mhd, auto pouzivam len v nutnych pripadoch. a vsetku elektorniku davam do elektroodpadu.. (likvidacia elektroodpadov je velky biznis preco by to inak spracovatelke firmy odvazali zadarmo) zatial som vsetku chemiu co som nazbieral odovzdaval do zberu nebezpecneho odpadu.


  • 4

#145 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 381 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 1 srpen 2017 - 15:10:04

neskusal niekto nahodou toto? http://www.digitaltr...ucts/ecopro.php


  • 0

#146 resolut

resolut

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 775 příspěvků(y)
Reputace: 281

Publikováno 1 srpen 2017 - 15:53:57

neskusal niekto nahodou toto? http://www.digitaltr...ucts/ecopro.php

Nezkoušel, ale včera jsem asi našel "náhodou" přibližný recept na tu pozitivní vývojku - Tektol eco.. S nižší toxicitou.. Obsahuje Uhličitan draselný, Síran Sodný, Isoaskorbát Sodný a Triethanolamin.. Vyzkouším, ale ještě nemám ten Isoaskorbát Sodný..


  • 0

#147 pepafotograf

pepafotograf

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 701 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 263

Publikováno 3 srpen 2017 - 19:08:32

Já osobně mám v plánu i další roky-filmy vyvolávat ve vývojce a ustalovat v ustalovači! Amen...


  • 1

#148 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 381 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 3 srpen 2017 - 20:10:56

Já osobně mám v plánu i další roky-filmy vyvolávat ve vývojce a ustalovat v ustalovači! Amen...

to asi ani nebolo predmetom otazky ci ?


  • 0

#149 pepafotograf

pepafotograf

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 701 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 263

Publikováno 4 srpen 2017 - 07:21:01

Nevím jestli předmětem,ale já osobně mám v plánu dále používat nesmrtelnou kombinaci Tri-x400+D76,žádný kafenol,tol,nal+pomeranče a jiné hovadiny a pokračovat v obsahové stránce fotografií,nikoliv formalistické...Tak jako vědci konečně objevili a světe div se,že nejlepší potravou pro kojence je-mateřské mléko,tak i u mě převládá názor,že nejlepší pro mé věci bude i nadále vývojka a ustalovač,přesněji řečeno-některé vývojky prověřené desítky léty...A nyní si jdu po ránu zalít ranní kávu,protože vývojku nepiju!

Poznámka na konec,bylo tady už na temné spousty lidí,i "nejvyšších" typu Milana Červenky,alias Krakena a byli tu docela dlouho.A dnes? Milan mi prostě říkal-víš,já jsem to pověsil na hřebík,už nefotím!!! Tak dlouho laboroval,vymýšlel vymyšlené,až mu na jeho vlastní tvorbu prostě nezbyl čas...


  • 0

#150 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 381 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 4 srpen 2017 - 07:26:11

ok, to ze mate potrebu nam oznamovat ze vy zostanete pri svojej zauzivanej chemii nema nic s tym co bolo predmetom otazky.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních