diagram schwarzchildova jevu
Moc pěkný diagram! Je fajn to mít pro srovnání takhle pohromadě. U toho Ilfordu není uvedený konkrétní typ. Máš tušení, který to má být?
Publikováno 13 září 2023 - 07:19:17
diagram schwarzchildova jevu
Moc pěkný diagram! Je fajn to mít pro srovnání takhle pohromadě. U toho Ilfordu není uvedený konkrétní typ. Máš tušení, který to má být?
Publikováno 15 září 2023 - 11:40:05
Prosím prosím, máte doma někdo knížku "speciální fotografické techniky? Jsem ji půjčil a.... Potřebuji jeden recept nadiktovat, popřípadě poslat do SZ. Dík
Publikováno 15 září 2023 - 11:56:51
Publikováno 15 září 2023 - 12:19:27
Jaký recept?
Třeba někdo pomůže i bez knihy.
Publikováno 15 září 2023 - 12:22:20
Díky . Acer mi již zavolal a vyřízeno.
Publikováno 13 leden 2024 - 14:07:51
Publikováno 13 leden 2024 - 15:25:38
Publikováno 8 červenec 2025 - 17:17:42
Ahoj ve spolek
mám otázku na ty, co si kuchtí vývojky z jednotlivých ingrediencí.
Pořídil jsem si míchaný Microphen. Po přípravě se mi nepozdával. Rozmíchaný je lehce zakalený a plavou tam viditelné jehličky (předpokládám, že to Hydrochynon?) a upřímně spousta dalšího.
Protože jsem chtěl srovnání a měl jsem doma originál Ilfordí, rozmíchal jsem ho hned vedle. Ten je naprosto čirý a bezproblému se rozmýchalo úplně vše. Použil jsem destilovanou vodu ze stejného barelu jako předchozí.
Moje otázka je, zda-li je toto chování podomácku vyráběných vývojek standardní? Nebo jestli to je tím, že jsou použité nekvalitní suroviny?
Publikováno 8 červenec 2025 - 17:45:37
Moc tomu nerozumím.
Ptáš se těch, co si vývojky míchají sami.
Ale Tvůj dotaz se týká hotových vývojek (z pytlíku pro rozmíchání) Microphen, či něco od Ilfordu. A přitom se ptáš : "zda-li je toto chování podomácku vyráběných vývojek standardní".
Nebo možná Tvůj dotaz směřuje někam jinam.
V kupovaných vývojkách, pokud nejsou 20 let a víc staré lze předpokládat kvalitní suroviny.
Tady také záleží na dodržení způsobu rozmíchání, teploty a kvality vody, ...
A nebo jsem to nepochopil a ten Microphen máš od někoho, kdo si ho namíchal sám ?
Publikováno 8 červenec 2025 - 19:06:58
Ano, mám ho od někoho, kdo si to míchal sám.
Po rozmíchání v destilce mě ten bordel plavající v ní zaskočil (destilka je odzkoušená, je čistá a míchal jsem v té samé destilce i jiné vývojky apod. a je OK).
A protože jsem měl ve skříni cca 2 roky staré balení originál Ilford Microphen, zajímalo mě jak se bude chovat toto origo balení. Pro srovnání jsem rozmíchal vývojku v té stejné destilce, jako tu podomácku váženou a vše proběhlo bez problémů. Je čirá, bez kalů, bez nerozpuštěných jehliček. Prostě to, co bych očekával.
Tak mě zajímá, jestli je u podomácku vyráběné chemie takový výsledek normální (kal, kousky vláken, jakési černé zrnka apod.)? Asi nemůžu srovnávat čistotu ve výrobní lince nadnárodní společnosti se "špajzem" u někoho doma, vážené a balené v kazetkách po kinofilmu, ale překvapilo mě to.
Nebudu mít dost odvahy tam na první dobrou vymáchat film, na kterém mi záleží. Tedy budu muset udělat zkoušku. Jenže u každého jednotlivě rozmíchaného litru si dělat test... to pak postrádá ten smysl. Ve finále neušetřím nic, protože budu muset nafotit film zbytečnostmi, ten roztříhat na zkoušky a testovat celý proces - to vážně pokaždé dělat nebudu.
Publikováno 8 červenec 2025 - 19:55:51
Takže máš několik balení á 1 litr od někoho, kdo to nazval Microphen.
Máš pročtené toto vlákno : http://www.temnakomo...crophen-recept/ ?
A máš od toho někoho recepis co ta směs obsahuje a sdělil Ti jak to máš rozmíchávat ? Pokud ne, tak si to od něj vyžádej.
Takhle můžeme jen spekulovat .... ale vlastně o ničem
Publikováno 8 červenec 2025 - 20:35:53
Po dokonalém rozmíchání domácí vývojky by nemělo v roztoku plavat(skoro - viz níže) nic. Za dodržení podmínek:
1. že je použitá chemie v čistotě tzv. "pro foto" nebo vyšší třídy.
2. je dodržen předepsaný postup pro rozpouštění. Tzn. pořadí jednotlivých látek, kdy každou přidáváme až po dokonalém(!) rozpuštění látky předchozí. Větší množství navážky za stáleho míchání přidáváme postupně (siřičitany, uhličitany apod.)
Následně se doporučovalo vývojku nechat odstát do druhého dne, rozpustí se kompletně i mikročástečky okem špatně viditelné. Je možné, že se usadí nějaké zbytkové nečistoty, kterých se zbavíme dekantací a/nebo filtrací. Používám papírový filtr na kávu.
Nějaká literatura k tomuto není od věci. Ze starší ČS např. klasická Černobílá fotografie od Kulhánka. Myslím, že i ve Fotografickém receptáři od něj jsou ty základní principy popsané. Ze zahraničních bude jistě něco v The darkroom cookbook.
Publikováno 8 červenec 2025 - 20:44:31
Jinak teda pro sebe nenalézám důvod, proč míchat něco, co je dostupné ke koupi od výrobce v garantované kvalitě. Navíc Microphen nikdy neměl zvěřejněnou recepturu, takže to je taky takové jaksi pochybné...Po internetu běhá recepis na ID-68 často zaměňovaný právě za Microphen.
Pokud jde o speciální vývojky jinak nemožné sehnat, dává mi to dobrý smysl a sám to takto provozuju. Případně pokud má člověk radost z práce s vlastní chemií, tak tomu taky rozumím. Ale třeba exiatují i jiné důvody.
Publikováno 9 červenec 2025 - 11:41:04
... aha ... ![]()
Jo...
No, tož ze mě udělal hlupáka, no.
LuzJi, to vlákno pročtené nemám. Stejně tak nemám recepis, vlastně krom jednotlivých komponent nemám nic jiného.
Notorius, ano, tohle je vážně základ při práci s chemií a dodržel jsem ho. Jediné, co mě vedlo k tomuhle kroku, je úspora peněz. Ale že to je ve finále "úspora s malinkým dodatkem v miniaturním fontu pod textem", to jsem zjistil až teď. Budu doufat, že jsem se nákupem nezavázal ke stálému odběru v následujících 20ti letech, jinak propadne moje doposud výhradní právo na používání mých orgánů, nebo něco podobného.
Dnes je vývojka odstátá druhým dnem a vypadá viz přiložený obrázek, v tuto chvíli již vyvolává v odpadu.
No nic no. Prodejci jsem již emailem poděkoval. Chtěl jsem Microphen, což toto ani být nemůže (dle výše postnutého tématu). Nemám odvahu v této vývojce máchat jakékoli filmy. Rada od toho, co mi to prodával, dělat si zkoušky ... ![]()
Tak snad jen dodat, že i zde platí, "nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci." Člověk občas narazí na skutečně podivné osobnosti. Co je pro jednoho nepřijatelné, může být pro druhého "úplně v pohoděééé". Ale což, už jsem ztratil víc.
Publikováno 9 červenec 2025 - 12:47:40
No, panuje obecná shoda na tom, že ID-68 je Microphen (pokud už chemie přešla do roztoku, konfekce má malinko jiné složení kvůli skladovatelnosti); problém je v tom, že doma neuděláš vývojku v jednom (respektive ve dvou, jak se prodává Microphen) pytlíku tak, aby to fungovalo jako konfekce, domácí vývojky se míchají postupně, jak bylo řečeno výše. Zajímalo by mě, jestli ti to přišlo v jednom, nebo ve dvou pytlících - pokud v jednom, je to samozřejmě úplně špatně a i pokud by to čerstvé fungovalo, bylo by to neskladovatelné. Je pravda, že dneska jsou schopni průmyslově udělat i jednopytlíkovou vývojku, nejde ale rozhodně o pouhé sesypání chemikálií.
V dnešní době ale, myslím, Microphen nemá moc smysl. Jednoduchý Instant mytol splní službu lépe.
Publikováno 9 červenec 2025 - 13:01:26
Mně se občas nechce rozpustit fenidon do Pyrocatu, mám pak takový cucky v lahvičce taky. Ale i tak to používám bez vlivu na funkci.
Publikováno 9 červenec 2025 - 13:03:09
Bylo to ve čtyřech baleních zvlášť.
Mohu-li se zeptat v čem je Instant Mytol lepší oproti Microphenu?
Vycházel jsem z toho, co je obecná informace, že pro push proces je Microphen nejlepší.
Publikováno 9 červenec 2025 - 15:16:03
No, panuje obecná shoda na tom, že ID-68 je Microphen.
Aha! Vycházel jsem ze starších poznatků, a koukám, že došlo v průběhu let ke změně. Tak beru zpět a tedy to mohl být Microphen. Pardon za zmatek!
Původ toho bordelu bohužel nepomůžu objasnit.
Publikováno 10 červenec 2025 - 13:25:13
V dnešní době ale, myslím, Microphen nemá moc smysl. Jednoduchý Instant mytol splní službu lépe.
Jak si to myslel: nemá smysl používat Microphen vůbec, nebo jen ho podomácku míchat?
Publikováno 10 červenec 2025 - 18:37:41
No, to jsem si trochu naběhl:)Bylo to ve čtyřech baleních zvlášť.
Mohu-li se zeptat v čem je Instant Mytol lepší oproti Microphenu?
Vycházel jsem z toho, co je obecná informace, že pro push proces je Microphen nejlepší.
Publikováno 11 červenec 2025 - 00:04:42
Díky! ![]()
Publikováno 11 červenec 2025 - 11:07:53
PS:
DD-X 1+4, což má být Microphen s uhličitanem draselným.
Ona je známá receptura pro DD-X? Koncentrát od Ilfordu je snad ta nejdražší vývojka na trhu, ale co jsem viděl výsledky, tak se moc nedivím. Jestli se dá namíchat podle receptury, to by bylo super! Tu knihu někde mám, ale... je trochu problém s lokalizací ![]()
Publikováno 11 červenec 2025 - 12:21:51
Publikováno 11 červenec 2025 - 12:25:20
Scan knihy "The film developing cookbook" se ráčí nacházet ve zdejších souborech:
http://www.temnakomo...ell-bill-troop/
Publikováno 11 červenec 2025 - 12:36:58
@iuliuzz Škoda, docela bych DD-X adoptoval jako moji hlavní vývojku. Ale za cenu 750,-/Litr z Béfota, teď již 850,-! ... to finančně nedám, abych v tom máchal všechny své filmy.
@PetrL díky moc!
-----------------------------------------
Narazil jsem na dalšího pudla v mém procesu - Fotonal. Všiml jsem si, že čím starší je, tím větší stopy na negativu zanechá. On teda nebyl dokonalý ani nový, dost jsem se divil někdy. Nedávno jsem koupil "WAC" (jak jinak z BéFota), použil až včera a v porovnání výsledků po praní je to jako porovnávat vodu z nádobí a skutečnou destilku. Máte s tím stejné zkušenosti?
Nechci kopat do Fomy, ale zprasit i smáčedlo? To je trochu smutné.
Publikováno 11 červenec 2025 - 13:52:43
Scan knihy "The film developing cookbook" se ráčí nacházet ve zdejších souborech:
Publikováno 12 červenec 2025 - 11:48:16
To není poslední vydání, poslední (2019) se od tohohle podstatně liší a tohle nemá v podstatě smysl používat. Pokusil jsem se ho sem dát, ale bohužel - nahrávaní souborů podléhá schválení administrátora a to se od ledna nepodařilo, takže zkuste libgen atp.
Smáčedlo míchat vždy čerstvé, použít jednou. Osvědčené je Kodak photoflo..
Zkusil jsem sem nahrát to druhé vydání "The Film Developing Cookbook" z r. 2019 a zdá se, že je to tam. Přímý odkaz zde:
http://www.temnakomo...-cookbook-2019/
Snad to půjde....
Publikováno 12 červenec 2025 - 12:08:27
Publikováno 12 červenec 2025 - 12:43:29
Hm, to mi nedocvaklo a co jako příloha zprávy, to by mohlo fungovat...
Publikováno 12 červenec 2025 - 12:57:10
Hm, to mi nedocvaklo a co jako příloha zprávy, to by mohlo fungovat...
Funguje!
Publikováno 12 červenec 2025 - 13:42:20
Publikováno 12 červenec 2025 - 18:41:58
Publikováno 12 červenec 2025 - 18:47:40
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních