Přejít na obsah


Fotka

Aký stredoformát na začiatok ?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
135 odpovědí na toto téma

#101 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 400

Publikováno 16 leden 2010 - 13:39:21

ypres-bass:

tak tímhle přesunem sis u mě šplhnul :wink:

myslím, že Olga už od začátku je celkem jasně orientovaná na čtverec a řekl bych, že nic s lepším poměrem cena/výkon než Zenza Bronica SQ(x) není. Tedy alespoň já vidím jen samá pozitiva: výměnnné objektivy, nízká hmotnost i rozměry, kvalitní a spolehlivá konstrukce těl i objektivů, výměnná záda, hranol/šachta.... jediná ne-výhoda je z mého pohledu v kazetě na 6x4.5, která se nedá otáčet (jako třeba u mamči RB/RZ), pak případný servis, ale to je problém napříč značkama.

našel jsem na eBay pár aukcí, hledal jsem sety SQ+hranol+kazeta+objektiv= cena kup teď 300-400€, na koncové ceny v aukcích si budeme muset počkat:

SQ+50/3.5
SQ+80/2.8
SQ+80/2.8 z británie
SQ pouze tělo (kostka)

všechno jsou SQA...
  • 0

#102 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 726 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 16 leden 2010 - 13:46:58

Tak ještě jedno doplnění, Mamiya C má možnost nasadit i hranol (dokonce několik druhů). Slibuji, že už dám pokoj :wink: pokud vyloženě nezatoužíš po nějakých dalších informacích.
  • 0

#103 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 213 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 16 leden 2010 - 14:54:27

Taky se primlouvam za Bronicy. Opravdu lepsi pomer vykon/cena neni. Objektivy jsou vyborne, tela spolehliva a je to plny system.
Kazetu na 6x4,5 bych neresil a klidne pripadne orezaval ctverec. Nakonec tou kazetou stejne jen prakticky ziskate 3 snimky navic (nevim jak SQ, ale ETR rada exponuje jen 15 snimku 6x4,5) a to za navic vynalozene penize a starosti nestoji.
Servis bych resil nakupem "noveho kusu" . Tedy pokud by neslo vylozene o prkotinu. Ceny Bronic jsou velmi nizke.
  • 0

#104 Stráníková Olga

Stráníková Olga

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 17 leden 2010 - 16:29:47

Před chvílí jsem napsala jen krátkou zprávu,ve které jsem se taky trochu omlouvala,že vůbec s počítačem neumím...a tu zprávu tady za nic na světě nemůžu najít,tak ji možná někde objevíte...
Všem moc díky a určitě velmi ráda využiji pomoci s nákupem,protože já bych na to určitě neměla nervy a hlavně bych si s tím nevěděla rady.
Teď jsem tady jen na malou chvilku,přes víkend se k počítači prakticky nedostanu,ale zítra bude času víc...
Jen jednou jsem sladovala náhodou aukci zenza bronici a půl minuty před koncem se měnily ceny a nakonec to vyhodilo síť,tak to bych určitě nezvládla...
Zatím přeji krásnou neděli a ještě jednou velký dík!!!
  • 0

#105 Brian

Brian

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 516 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 18 leden 2010 - 00:18:20

řekl bych, že nic s lepším poměrem cena/výkon než Zenza Bronica SQ(x) není. ...


To si dovolím vyvrátit. Možná to je jen věc názoru nebo přez samou zamilovanost k Psixu nevidím jeho zápory ale nejlepší poměr cena/výkon je (podle mě) Pentacon SIX . Když máš dost štěstí tak ho koupíš i za 3000 se dvouma objektivama a fotečky s ním jdou taky dělat luxusní.
Sice Bronica nabízí ohromnej uživatelskej komfort - velikost, hmotnost, spolehlivost, dostupnost príslušenctví, ovládání a přecijen vypadá jako kus profesionálního foťáku ale ještě jsem stále z toho neviděl výslednou fotku, na kterou bych si technicky s Pentaconem netroufl.
  • 0

#106 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 279 příspěvků(y)
Reputace: 95

Publikováno 18 leden 2010 - 00:20:49

řekl bych, že nic s lepším poměrem cena/výkon než Zenza Bronica SQ(x) není. ...


To si dovolím vyvrátit. Možná to je jen věc názoru nebo přez samou zamilovanost k Psixu nevidím jeho zápory ale nejlepší poměr cena/výkon je (podle mě) Pentacon SIX . Když máš dost štěstí tak ho koupíš i za 3000 se dvouma objektivama a fotečky s ním jdou taky dělat luxusní.
Sice Bronica nabízí ohromnej uživatelskej komfort - velikost, hmotnost, spolehlivost, dostupnost príslušenctví, ovládání a přecijen vypadá jako kus profesionálního foťáku ale ještě jsem stále z toho neviděl výslednou fotku, na kterou bych si technicky s Pentaconem netroufl.


nojo, jenze tazatelka na zacatku pise ze PSIXe nechce, ze je to obluda tezka :roll:
Teze hlasuji za Bronicu
  • 0

#107 Brian

Brian

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 516 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 18 leden 2010 - 00:51:18

řekl bych, že nic s lepším poměrem cena/výkon než Zenza Bronica SQ(x) není. ...


To si dovolím vyvrátit. Možná to je jen věc názoru nebo přez samou zamilovanost k Psixu nevidím jeho zápory ale nejlepší poměr cena/výkon je (podle mě) Pentacon SIX . Když máš dost štěstí tak ho koupíš i za 3000 se dvouma objektivama a fotečky s ním jdou taky dělat luxusní.
Sice Bronica nabízí ohromnej uživatelskej komfort - velikost, hmotnost, spolehlivost, dostupnost príslušenctví, ovládání a přecijen vypadá jako kus profesionálního foťáku ale ještě jsem stále z toho neviděl výslednou fotku, na kterou bych si technicky s Pentaconem netroufl.


nojo, jenze tazatelka na zacatku pise ze PSIXe nechce, ze je to obluda tezka :roll:
Teze hlasuji za Bronicu


Aha pardon. Takhle to dopadá když si v diskuzi přečtu jen posledních pár příspěvků. Pak tedy: budiš Bronica
  • 0

#108 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 18 leden 2010 - 07:32:02

navíc bych dodal, že bronica imho neni žádná starter camera, ale aparát na velmi dlouhý čas.
  • 0

#109 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 18 leden 2010 - 08:36:28

no jistěéééé - Bronica (ETRS) byla můj první středoformát, nyní mám 3 TLR (2x Flexa a 1x Autocord), 2x 6x9 sklopky (Zeiss a Moskva) a Bronica je stále můj Best of aparát....
  • 0

#110 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 400

Publikováno 18 leden 2010 - 09:51:53

tak aukce, na které jsem dával odkazy, končily na 370$, to je asi 8000Kč, což za set tělo+hranol+vozík+objektiv není špatné (británie je tradičně dražší, 280GBP, tj nějakých 9000Kč+). Samozřejmě Psix by stál ani ne polovinu :roll:.
  • 0

#111 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 18 leden 2010 - 09:59:17

čéčé já jsem koupil tu Broniku za 180,-Eur vč.poštovného z Německa - bylo to tělo+šachta+záda a 75tka sklo. Při tehdejším kurzu mě to vyšlo vč.dopravy na necelých 5.000,-kč
  • 0

#112 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 400

Publikováno 18 leden 2010 - 10:08:48

čéčé já jsem koupil tu Broniku za 180,-Eur vč.poštovného z Německa - bylo to tělo+šachta+záda a 75tka sklo. Při tehdejším kurzu mě to vyšlo vč.dopravy na necelých 5.000,-kč


jenomže ETR je tradičně levnější systém než SQ, a kurz už taky není co bejval. kde jsou ty časy když byl dolar za 16Kč :roll:.
  • 0

#113 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 18 leden 2010 - 10:12:32

Jendo což to jo.. SQ je tak o 1500-2000 vejš
  • 0

#114 tomashr

tomashr

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 546 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 22

Publikováno 18 leden 2010 - 10:49:15

Jendo což to jo.. SQ je tak o 1500-2000 vejš


Je to dost komplikované - obecně bych ale řekl, že rozdíl vyjde ještě o dost větší. Jde o to, co od SQ zvolíš, je tam třeba dost velký cenový rozdíl mezi "klasickou" kazetou a kazetou v "I" verzi s přenosem ISO - to udělá 1500 na té jediné kazetě. Ale i klasická kazeta je dražší, tělo taky, u objektivů je to jak kde. Celkově není SQ řada drahá nějak extrémně, nicméně pro nějakou reálnou sestavu se to proti ETR docela nasčítá.
  • 0

#115 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 18 leden 2010 - 10:53:40

Jendo což to jo.. SQ je tak o 1500-2000 vejš


Je to dost komplikované - obecně bych ale řekl, že rozdíl vyjde ještě o dost větší. Jde o to, co od SQ zvolíš, je tam třeba dost velký cenový rozdíl mezi "klasickou" kazetou a kazetou v "I" verzi s přenosem ISO - to udělá 1500 na té jediné kazetě. Ale i klasická kazeta je dražší, tělo taky, u objektivů je to jak kde. Celkově není SQ řada drahá nějak extrémně, nicméně pro nějakou reálnou sestavu se to proti ETR docela nasčítá.

já mám tělo SQ+80/2.8+150/3.5+2x120+1x120J+1x220+hranol+šachta+grip a celé mne to stálo postupně asi 10000
  • 0

#116 Stráníková Olga

Stráníková Olga

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 18 leden 2010 - 12:16:35

Tak ještě jednou...Pro informaci,určitě si musíte myslet,jaký počítačový ignorant tady s vámi komunikuje...opět jsem asi před pár minutami naťukala zprávu a vůbec nevím,kam se poděla,proto jestli se tžady někde zatoulaná objeví,nezlobte se,budu se asi opakovat(už se mi to stalo 2*)
Psala jsem,že budu šťastná přešťastná,když mně někdo z vás s nákupem pomůže a vše nechám ve vaší režii....nemám žádný zkušenosti,jen bych chtěla,aby to byla zenza bronica sqa,a objektiv 80 i 50,..Nevím,jak nutný jsou výměnný kazety,foťák na kinofilm mám a taky jsem zvyklá,když mám svoji fotománii měnit filmy v terénu na koleně...


A jak s penězi a tak...

Ještě jednou převeliké díky
  • 0

#117 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 18 leden 2010 - 12:32:40

výměnný kazety jsou požehnání. motat svitek tam a zpátky bych nechtěl :roll: přeju teda mnoho zdaru při nákupu!
  • 0

#118 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 474

Publikováno 18 leden 2010 - 13:04:15

Svitek zpátky motat víceméně nejde. Tedy jde, ale nejenže je to obtížný, navíc to nejde namotat stejně natěsno, takže se to v kazetě může kousnout atp.
  • 0

#119 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 18 leden 2010 - 13:39:58

Svitek zpátky motat víceméně nejde. Tedy jde, ale nejenže je to obtížný, navíc to nejde namotat stejně natěsno, takže se to v kazetě může kousnout atp.


jj, to jsem tim chtěl říct. to je fakt nesmysl. proto jsou výměnný kazety tak užitečný. a dají se dokupovat postupně.
  • 0

#120 botas

botas

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 244 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 18 leden 2010 - 22:50:46

Ja len takú poznámku, trochu sledujem ebay v UK a tá Bronica sa mi naozaj pozdávala. Ceny idú postupne hore a to nielen u tej Bronici. Ešte pred pol rokom bola táto istá zostava k dostaniu tak 220 - 240 lib. Nakoniec jedna vec, v ponuke je ďaleko menej kúskov. Takže kto má vybraté nech kúpi.
  • 0

#121 tomashr

tomashr

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 546 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 22

Publikováno 19 leden 2010 - 10:27:38

Tak ještě jednou...Pro informaci,určitě si musíte myslet,jaký počítačový ignorant tady s vámi komunikuje...opět jsem asi před pár minutami naťukala zprávu a vůbec nevím,kam se poděla,proto jestli se tžady někde zatoulaná objeví,nezlobte se,budu se asi opakovat(už se mi to stalo 2*)
Psala jsem,že budu šťastná přešťastná,když mně někdo z vás s nákupem pomůže a vše nechám ve vaší režii....nemám žádný zkušenosti,jen bych chtěla,aby to byla zenza bronica sqa,a objektiv 80 i 50,..Nevím,jak nutný jsou výměnný kazety,foťák na kinofilm mám a taky jsem zvyklá,když mám svoji fotománii měnit filmy v terénu na koleně...


A jak s penězi a tak...

Ještě jednou převeliké díky


Nejjednodušší a nejrychlejší metoda nákupu je koupit to na www.keh.com . To je vlastně online bazar - člověk si jen vybere, nakliká a má to. Není v tom žádná "zrada"... Platba online kartou (Paypal nejde, je tam sice uveden, ale jen nějaká verifikovaná varianta, která je je jen pro US karty), pokud to člověk bude chtít koupit všechno najednou, tak je nutno počítat s clem a DPH. Přirozeně i tam to chce sledovat, nabídka se mění, každopádně si ale myslím, že požadovaná sestava se dá koupit za cca 400-500USD, tedy do 10k i s proclením. Když to bude člověk sledovat déle, tak bych věřil i ceně někde u 300-350USD.

Pokud to někdo chce opravdu extra levně, tak pak Ebay aukce, to už je ale pro zkušenější a zcela na rovinu si moc neumím představit, že by to někdo byl ochoten zařizovat. To je prostě o sledování a troše štěstí, nedá se nic slíbit.
  • 0

#122 *Ivan*

*Ivan*

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 388 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 19 leden 2010 - 11:48:52

Svitek zpátky motat víceméně nejde. Tedy jde, ale nejenže je to obtížný, navíc to nejde namotat stejně natěsno, takže se to v kazetě může kousnout atp.


Ted jsem jeden namotal. Autocordu mi dlouhodobym nepouzivanim zatuhl a tak jsem z nej musel vytahnout film kde bylo cvakly jedno dve pole. Dal jsem ho do Hassyho a uz jsem za pulkou, tak doufam ze jsem to nezakrikl a dofotim to bez problemu :(
  • 0

#123 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 400

Publikováno 19 leden 2010 - 11:58:12

Svitek zpátky motat víceméně nejde. Tedy jde, ale nejenže je to obtížný, navíc to nejde namotat stejně natěsno, takže se to v kazetě může kousnout atp.


Ted jsem jeden namotal. Autocordu mi dlouhodobym nepouzivanim zatuhl a tak jsem z nej musel vytahnout film kde bylo cvakly jedno dve pole. Dal jsem ho do Hassyho a uz jsem za pulkou, tak doufam ze jsem to nezakrikl a dofotim to bez problemu :(


Ano, jde to, ale záleží na přístroji. Například Pentax 645 přemotávané svitky bere bez problémů, rollkazeta Sinar na 6x7 přemotaný svitek nezvládne (u nalepení filmu k pásu vzniká nepřesnost, takový faldík, který neprojde štěrbinou). Za těch několik let, co svitky v Pentaxu přemotávám, jsem si udělal dvojexpozici jednou a to jsem si hned uvědomil. Už několikrát jsem kvůli výměnným kazetách chtěl přejít na ZenzaBronica ERT, ale zatím jsem se smířil s tímhle neobratným a krkolomným řešením. SF nepoužívám zas až tak moc, poslední dobou.
  • 0

#124 Stráníková Olga

Stráníková Olga

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 19 leden 2010 - 12:09:26

No,to mě teď nakoplo k dotazu,jestli jdou dělat dvojexpozice na bronice.
U Pentakonsixe to nejde,což mě docela mrzí.
  • 0

#125 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 leden 2010 - 12:11:11

No,to mě teď nakoplo k dotazu,jestli jdou dělat dvojexpozice na bronice.
U Pentakonsixe to nejde,což mě docela mrzí.

Ono to u Pentaconsixe i jde a to mě pak docela mrzí. :(
  • 0

#126 Stráníková Olga

Stráníková Olga

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 19 leden 2010 - 12:25:42

A jak jsi to dělal?Možná máš jinou verzi pentakonsixe,mně bez přetočení snímku nešlo fotit,takže 2 snímky na jedno políčko prostě nešly.

Což ale chápu,když si to nepřeješ a 2 krát nafotíš na jedno políčko,může to být k vzteku.
  • 0

#127 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 leden 2010 - 12:41:56

A jak jsi to dělal?Možná máš jinou verzi pentakonsixe,mně bez přetočení snímku nešlo fotit,takže 2 snímky na jedno políčko prostě nešly.

Což ale chápu,když si to nepřeješ a 2 krát nafotíš na jedno políčko,může to být k vzteku.

No měl jsem na mysli překrývající se políčka z důvodu vadného posunu filmu, na což Pentacon SIX docela trpí.
  • 0

#128 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 19 leden 2010 - 12:58:47

Bronika má možnost multiexpozice - můžeš tak udělat X snímků na jedno políčko.
  • 0

#129 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 19 leden 2010 - 13:46:26

Bronika má možnost multiexpozice - můžeš tak udělat X snímků na jedno políčko.

ano, mně se jich onehda vlezlo na sebe 9 :roll:
  • 0

#130 Stráníková Olga

Stráníková Olga

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 19 leden 2010 - 16:27:30

Tak to musela být superexpozice-experiment ve fotografii na devátou!To mně bude stačit jen dvojexpozice.



A s možností multiexpozice jste mě moc potěšili!
  • 0

#131 Filip M

Filip M

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 33 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 19 leden 2010 - 20:22:40

Bronica je mazel, fotí se s ní skvěle. Jen mě nedávno vypekla. Slabší baterky v kombinaci se zimou a hnedle vám uprostřed lesa místo 16 vteřin skáče mechanická pětistovka :roll:
  • 0

#132 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 474

Publikováno 19 leden 2010 - 20:27:49

To nevím, jestli je úplně její chyba :)
  • 0

#133 Stráníková Olga

Stráníková Olga

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 15 únor 2010 - 14:00:34

Tak už jsem vlastníkem Zenza Bronici.Tímto chci veřejně poděkovat ypress-basovi,protože vše bylo plně v jeho režii.Bez jeho pomoci bych neměla vůbec nic.

Takže díky,díky moc.Olga :-) :)
  • 0

#134 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 638 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 365

Publikováno 15 únor 2010 - 14:43:51

ó v tom případě je nutno pochválit ypresse před nataženou závěrkou
když přijde na příští teslu, tak mu udělám za odměnu upomínkový snímek
a nový titul?
pomocník v nouzi
asistent osamělých temnokomornic
on už na něco příjde :-)
  • 0

#135 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 15 únor 2010 - 15:13:17

áááá další do rodiny Bronikářů - vítej a ať dobře slouží! :-)
  • 0

#136 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 15 únor 2010 - 15:19:47

Tak už jsem vlastníkem Zenza Bronici.Tímto chci veřejně poděkovat ypress-basovi,protože vše bylo plně v jeho režii.Bez jeho pomoci bych neměla vůbec nic.

Takže díky,díky moc.Olga :-) :)

to jsem rád že je spokojenost... :D
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních