Přejít na obsah


Fotka

obsluha Mamiya RZ67


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
80 odpovědí na toto téma

#1 pintos

pintos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 3 červenec 2009 - 16:57:39

Hoj...
nemáte někdo českej nebo i anglickej návod na Mamiya RZ67?
Trochu bych se rád povrtal co kde a jak...
Neb respektive nevím jak třeba maká měřící hranol.
dík pintos
  • 0

#2 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 616 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 3 červenec 2009 - 17:24:37

Tutaj daj hledat http://diplodocs.cz :tzn doplň značku Mamiya a vyber model RZ67 tam myslím je...anglicky
  • 0

#3 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 616 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 3 červenec 2009 - 17:28:48

Třeba to vypluje toto http://diplodocs.cz/.../RZ67 PRO II-_E
  • 0

#4 pintos

pintos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 3 červenec 2009 - 17:35:51

Super už jsem si jej stáhl.... dík moc....
Trochu ale tápu jekej mám vlastně model. Nabízí se mi tam Mamiya RZ 67,
Mamiya RZ 67 Pro, Mamiya RZ 67 ProII... Jaký jsou mezi nima rozdíly?
A náhodou jak pracuje tén hranol nevíš?
dík pin:
  • 0

#5 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 459 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 4 červenec 2009 - 08:19:47

Mamiya RZ 67 a Mamiya RZ 67 Pro je patrně zcela totéž a liší se jen Mamiya RZ 67 Pro II - tedy alespoň si myslím, že existují jen dva typy (i když se jistě mohu mýlit).

U typu II je několik drobných rozdílů:

1. kazety typu II mají dvě okénka s počítadlem snímků (pro vertikální i horizontální orientaci kazety). Kazety původního typu Pro mají jen jedno okénko (pro horizontální orientaci kazety). Naproti tomu v počítadle typu I vyskočí po expozici červená clonka indikující exponované políčko. Kazety jsou mezi oběma typy záměnné. Já raději používám ty původní s indikací expozice (i když ochrana proti multiexpozici funguje u obou).

2. RZ 67 Pro II má na pravé straně těla dvojité zaostřovací kolečko - navíc je tam jemné ostření. Může se to hodit jen z toho důvodu, že u typu II je ostření asi trochu hůř vyrobené. Mám těla obou typů a zatímco u typu I to jemnější kolečko nepostrádám, tak u typu II ho používám, protože opravdu velmi precizní ostření je u typu II sa základním kolečkem trochu obtížnější - alespoň u mého kusu. Je to ale málo významná drobnost.

3. Typ RZ 67 Pro II má stupnici časů s polovičními časy. Takže zatímco u typu I lze nastavit jen konvenční časy 1s - 1/2 - 1/4 - 1/8 - 1/15 - 1/30 ..., tak u typu II jsou k dispozici i "mezičasy". Tuto funkci využívám zcela pravidelně při expozičních sadách na diapozitivech. Lze se bez toho samozřejmě obejít, ale pro někoho, kdo dělá pravidelně expoziční "trojáky" je to poměrně významné zjednodušení práce.

4. Existuje nějaké omezení kompatibility s posledním typem měřícího hranolu (ten s voliči na horním okraji). Ale detaily neznám (mám starší hranol s voliči na boku).
  • 0

#6 pintos

pintos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 10 červenec 2009 - 21:39:02

ahoj,
nevíte někdo co znamenají ta tři světýlka co svítí dole při expozici u Mamiye RZ67? Je tam červený oranžový a to poslední nevím jakou má barvu ještě nesvítilo?
Stále někdo neví jak maká ten hranol prism, po straně je přepínač na tři funkce A-S, AV, SP, když je přepínám nic se neděje


dík za rady..

pintos
  • 0

#7 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 459 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 10 červenec 2009 - 22:16:18

První světlo zprava (oranžové) - není nataženo (kazeta, závěrka nebo obojí), nelze exponovat

Prostřední světlo (červené) - v kazetě je planžeta, nelze exponovat. + je to i kontrola stavu baterie (když svítí souvisle, je baterie v pořádku, bliká-li nutno baterii vyměnit)

První světlo zleva (zelené) - signalizace nabití blesku se systémovými blesky
  • 0

#8 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 459 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 10 červenec 2009 - 22:38:36

S tím hranolem to bude složitější. Existuje jich totiž několik (nejméně 4 typy):

Hranol model 2 - bez měření a bez tlačítek

PD hranol - s bílým tlačítkem a přepínačem A-S na boku

AE hranol - a voličem času/kompenzace a přepínačem A-S na boku

Přepínač A-S u dvou posledních hranolů přepíná středové a bodové měření:
A - average metering
S - spot metering

Žádný z těchto tří hranolů nemá na sobě přepínač AV-SP. Asi půjde o poslední typ FE701 (který znám jen z fotek).

AE hranol FE701 - se dvěma voliči (voličem časů a voličem kompenzace) na horní straně hranolu. Na boku hranolu je přepínač AV - SP a "AUTO A-S". Opět přepíná mezi bodovým a středovým měřením, ale navíc má i jakousi exotickou funkci, kdy si typ měření vybere sám fotoaparát (Auto).
  • 0

#9 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 459 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 10 červenec 2009 - 22:47:32

...a mimochodem je to všechno v návodu :)

Světýlka na str. 20 a návod k hranolu se na internetu taky najde :)
  • 0

#10 pintos

pintos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 červenec 2009 - 08:36:09

Tak to jsem přehlíd... dík moc...
K tomu hranolu....
Mám ten co je na obrázku, a návod jsem nikde nevygoogloval, nevíš prosimtě kde bych ho našel?

Já když ho nasadím tak se nic neděje, nikde žádná kontrolka, nikde se mi nic neukazuje jestli mám správně či špatně nastavenou expozici. Takže jsem z toho volako akosy popletený...
Je možné že je rozbitý nebo nekomunikuje s tělem.
Tělo je Mamiya RZ 67 Profesional

dík... pintos
  • 0

#11 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 459 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 11 červenec 2009 - 09:04:42

To je potřeba se trochu snažit :)

http://www.cameraman...rism_finder.pdf

...je to sice na ten starší AE hranol, ale předpokládám, že princip je shodný.

Další manuály na Mamiya fotoaparáty zde:

http://www.butkus.or...inon/mamiya.htm

A manuály obecně zde:

http://www.butkus.org/chinon/

---

A nyní k tomu hranolu. Aby fungoval, je nutné nastavit příslušným způsobem tělo:
- na voliči časů na těle musíš mít nastaven červený puntík (mezi 1/400 a :-) - to pokud máč RZ67.

...nebo "AEF" (to je mezi 1/400 a RBL) - to pokud máš RZ67 II

Pokud se provede toto nastavení, tak volbu časů přebírá hranol. V hledáčku pak svítí/blikají časy ev. další symboly (viz návod výše). Ostatně je to podobné jako u mnoha jiných přístrojů.
  • 0

#12 pintos

pintos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 červenec 2009 - 10:18:55

Super... paráda... :-)
Ty návody jsem nějak nevygoogloval správně... :)

Díky moc Fabiusi, ta Mamiya je fakt soustruh... už mu přicházím na chuť...
Máš prosimtě zkušenosti u RZ s výdrží baterie? Maká dobře i za mrazu?
Měl jsem Cannon (tuším že A-E, analog) kde byla stejná baterka, a jakmile klesla teplota po 10, beterka klekla a foťák ani prd...

pin:
  • 0

#13 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 459 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 11 červenec 2009 - 10:33:20

Na výdrž baterie jsem u RZ67 ještě nenarazil.

Kolik vydrží tělo RZ67 za mrazu nevím - ale nejspíš víc než to moje vlastní :-)

---

PS: odkaz na ty manuály najdeš i na tomto serveru v kolonce "Web odkazy" :)

http://www.temnakomo...=viewlink&cid=2

... je to tam na pátém místě s popisem Manuály
  • 0

#14 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 624 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 12 červenec 2009 - 21:48:05

Na výdrž baterie jsem u RZ67 ještě nenarazil.

Kolik vydrží tělo RZ67 za mrazu nevím - ale nejspíš víc než to moje vlastní 8-)

---

PS: odkaz na ty manuály najdeš i na tomto serveru v kolonce "Web odkazy" :-)

http://www.temnakomo...=viewlink&cid=2

... je to tam na pátém místě s popisem Manuály


no, on ctný nejširší doktor moc nízké teploty nevydrží, za ideální považuje teploty od 20st výše, když celsius hlásí deset a méně a k tomu fouká vítr, nasazuje hřejivou čapku a rukavice.

čili, jako testovač aparátův minus 10C se moc nehodí :-)
  • 0

#15 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 459 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 13 červenec 2009 - 00:06:40

No počkej - to si ještě vyřídíme :-) :-) 8-) :)
  • 0

#16 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 459 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 13 červenec 2009 - 00:09:33

On Muzejník má tak co povídat - ohledně teploty vody měl posledně nároky ještě vyšší nežli já :-)
  • 0

#17 kubasscz

kubasscz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 6 listopad 2011 - 12:31:22

Využiju tohodle téma at nazakládám nové.

Asi blá otázka :) ale mám mamču RB67, jde mi o komponování na matnici při vodorovném otočení zad jsou červené limity horní a dolní, a ty čárkované svislé ignoruju a komponuju na celé délce matnice? čárkované se používají jen když mám otočené záda?

Diky za radu
  • 0

#18 Jizera-CZ

Jizera-CZ

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 6 listopad 2011 - 13:25:05

Využiju tohodle téma at nazakládám nové.

Asi blá otázka :D ale mám mamču RB67, jde mi o komponování na matnici při vodorovném otočení zad jsou červené limity horní a dolní, a ty čárkované svislé ignoruju a komponuju na celé délce matnice? čárkované se používají jen když mám otočené záda?

Diky za radu


Třeba u RZ67II se automaticky po otočení zad vysunou vertikální lišty pod matnicí a komponuješ na výšku. Takže pokud se při otočení kazety nic pod matnicí nevysouvá, drž se čar, které tam jsou znázorněné :)
  • 0

#19 kubasscz

kubasscz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 6 listopad 2011 - 15:28:26

No u RBecka se po otočení zad zasunou ty horizontalni a komponuje se podle vertikalnich carkach a to pravě nevim jestli při normálně otočených zádech mám komponovat na ty přerušený čárky nebo celou matnici jen podle horizontalnich car..je to min 5mm rozdil na každé straně.
  • 0

#20 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 264 příspěvků(y)
Reputace: 72

Publikováno 6 listopad 2011 - 20:04:58

Využiju tohodle téma at nazakládám nové.

Asi blá otázka :D ale mám mamču RB67, jde mi o komponování na matnici při vodorovném otočení zad jsou červené limity horní a dolní, a ty čárkované svislé ignoruju a komponuju na celé délce matnice? čárkované se používají jen když mám otočené záda?

Diky za radu


ano :wink:
  • 0

#21 kubasscz

kubasscz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 6 listopad 2011 - 20:47:24

to jsem potřeboval vědět pane Vlk:-)

díkec
  • 0

#22 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 43

Publikováno 16 únor 2013 - 15:06:21

Máte někdo nějaký tip na radiový odpalovač blesků, který by spolehlivě fungoval na RZ67 II? Zatím to řeším prodlužkou z PCsync konektoru na objektivu a když jsem zkoušel jeden levný odpalovač, který mi dobře sloužil na zrcadlovce, tak na RZ vůbec nereagoval. Přitom blesk zasunutý přímo do sáněk se odpálí, tak nevim kde je chyba. Nějaké tipy?
  • 0

#23 pasiasty

pasiasty

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 239 příspěvků(y)
  • LocationHoroměřice
Reputace: 38

Publikováno 16 únor 2013 - 15:37:28

když jsem zkoušel jeden levný odpalovač, který mi dobře sloužil na zrcadlovce, tak na RZ vůbec nereagoval.

A má vůbec ten levný odpalovač aktivní středový kontakt? Třeba RF-603 od Yongnuo nemá, používá digitální komunikace s tělem.

Jistě chceš radiový? V místnostech docela funguje infračervený, tedy pokud blesky máji fotobuňku.
  • 0

#24 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 43

Publikováno 16 únor 2013 - 15:55:25

No chtěl bych to spíš na ven, takže radio. Ten odpalovač je yongnuo a problém je teda identifikován. Je na trhu nějaký analogový odpalovač?
  • 0

#25 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 592 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 822

Publikováno 16 únor 2013 - 17:10:30

kamarád kupoval nedávno tohle
http://www.ebay.com/...=item460bec7a9c
a je s tím spokojen (i když původně tomu nevěřil, když je to tak levný)
  • 0

#26 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 43

Publikováno 16 únor 2013 - 17:25:42

A kupoval si to na RZ? Aby to nebylo to co už mám v bledě růžové...
  • 0

#27 btomik

btomik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 69 příspěvků(y)
  • Locationostrava
Reputace: -2

Publikováno 16 únor 2013 - 17:46:35

no ja mam koupeno z link staru asi před 5lety starši typy mam to do atasu venku je při velikem světle obecně problem že blesk nesepne nebot intenzita světla okoli je tak velika že při komunikaci mezi krabičkou u bleksu s čidlem a impuls dany spoušti nebo ručnim sepnutim toho tlačitka nestači ale v atasu stači mam vizualně stejny produkt na obrazku vlevo dole ale technika jde kupředu každy pul rok se vymyšli lepši věci nakonec jsem venku stejně musel nahodit kostku a kabliky ale jen dle počasi u radioveho nevim signal je asi jistota ale rz nemusi brat
  • 0

#28 pasiasty

pasiasty

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 239 příspěvků(y)
  • LocationHoroměřice
Reputace: 38

Publikováno 16 únor 2013 - 21:19:07

Ono to nemusí byt na RZ - stačí ten středový kontakt. Ale pravě na jiným fóru se někdo stěžoval, že mu levné odpalovače fungují v 30% případů - to s YN se mi nestalo. Ale kdo ví, třeba to bude rukama...
  • 0

#29 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 43

Publikováno 19 březen 2013 - 15:53:10

Tak mi konečně došel ten doporučovaný odpalovač z ebay a je to paráda. Funguje naprosto spolehlivě ze sáněk a má i kablík na XSync, takže lze dálkově odpalovat třeba i z Flexarety. Objednal jsem si jeden vysílač a tři příjimače a jsem spokojen. Můj problém to vyřešilo. Díky za radu :cool:
  • 0

#30 Anadred

Anadred

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 177 příspěvků(y)
  • LocationPraha 8
Reputace: 32

Publikováno 12 duben 2013 - 12:57:02

Ahoj, mám problém s předskolopením zrcátka u RZ67 ProII. Ať čtu návod, jak chci a zkouším, tak to je pořád to samé. Nikdy jsem drátěnou spoušť nepoužíval, expozice přes minutu jsem dělal pomocí time exposure spínače na objektivu. Ale teď jsem koupil mezikroužek a chci eliminovat možnou neostrost způsobenou rázem zrcátka. Problém je následující:

Natáhnu, drátěnou spoušť našroubuji na objektiv (správně až na doraz), zmáčknu spoušť kdy by se mělo předsklopit zrcátko a závěrka zůstat uzavřená, zmáčknu drátěnou spoušť a držím s tím, že by se měla otevřít závěrka a zůstat otevřená. Ale ouha. Ozve se pouze charakteristické cvaknutí zavírající se závěrky, která se otevřela již při zmáčknutí spouště fotoaparátu. Takže drátěná spoušť závěrku pouze zavře.

Zkoušel jsem to pouze na jednom objektivu, ještě bez mezikroužku a jsem z toho jelen. Ať přemýšlím jak chci, nemohu přijít na to, kde dělám chybu. Poraďte prosím, určitě to je nějaká stupidní "externí chyba".

Předem díky.
  • 0

#31 Runner

Runner

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 137 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 12 duben 2013 - 13:56:36

Pokud se závěrka otevře při zmáčknutí spouště, co měla jem předsklopit zrcadlo, je něco špatně. na delších časech nastavte na voliči časů klasicky B, mě to tak funguje. Ale asi je potřeba našroubovat drátěnku na objektiv před natažením. Jinak osobně používám: " T " a pak odekryju a zakryju krytkou :)
  • 0

#32 Anadred

Anadred

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 177 příspěvků(y)
  • LocationPraha 8
Reputace: 32

Publikováno 16 duben 2013 - 20:09:27

Díky za radu. Zkoušel jsem teď různé postupy (i s našroubováním spouště před i po natažení, ale to by dle manuálu neměl být problém). Až mi z toho jde hlava kolem. B čas - problém, který jsem popisoval výše. 8s - zrcátko se předsklopí, drátěnka otevře závěrku a za 8s se závěrka zavře. Velmi zvláštní.... T čas - zrcátko se předsklopí, drátěnka otevře závěrku a přepnutí na N ji zase zavře. Je to divné, mohl by být problém v drátěné spoušti? Je to levná věc z eBay, ale zase její funkce je tak primitivní, že si nedovedu představit jaký by tam mohl vznikat problém. Máte někdo zkušenost s dual cable? Budu vděčný za radu, jinak to vypadá, že skončím u T času a klobouku...
  • 0

#33 Runner

Runner

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 137 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 16 duben 2013 - 22:22:26

Tu dvojitou spoušť jsem měl, umožňuje krátce po předsklopení exponovat, ale je moc dlouhá a těžká, takže se na dlouhý expozice moc nehodí. to "T" tam nedali zbytečně. :-P Expozice kratší než cca 1/15 nepředsklápím, zas to nemlátí tolik a na stativu se to ani nehne.
  • 0

#34 Anadred

Anadred

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 177 příspěvků(y)
  • LocationPraha 8
Reputace: 32

Publikováno 13 květen 2013 - 21:42:40

Asi jsem objevil Ameriku a můj dotaz o několik řádků výše byl mimo mísu, ale pro ty, kteří na tom budou stejně zde uvedu své "zjištění". Aby se zrcadlo při našroubování drátěné spouště předsklopilo a závěrka zůstala zavřená (a spustilo ji až zmáčknutí drátěnky) je potřeba při zmáčknutí hlavní spouště tuto stále držet. To asi vyřeší druhá drátěnka našroubovaná do hlavní spouště (vyzkouším o víkendu) nebo dual cable release. Hmm, ale že mi to trvalo, než mi došlo proč něco takového existuje...
  • 0

#35 Runner

Runner

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 137 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 14 květen 2013 - 07:06:52

No tak každá mamča je asi jiná? :mrgreen: Ta moje funguje takto: Natáhnu, našroubuju obyčejnou hamadrátěnku na objektiv(je jedno jestli před, nebo po natažení. Dotažením spouště na objektivu se přepojí el. kontakt na závěrku v objektivu z hlavní spouště na tu drátěnou.) , zmáčknu spoušť na těle a nic držet nemusím, závěrka v objektivu se zavře a sklopí se zrcadlo. Stisknu drátěnou spoušť a tím exponuji.
  • 0

#36 btomik

btomik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 69 příspěvků(y)
  • Locationostrava
Reputace: -2

Publikováno 14 květen 2013 - 20:01:10

mi to na rz67funguje stejně jak piše runner
  • 0

#37 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 461

Publikováno 14 květen 2013 - 20:57:06

I já potvrzuji.
  • 0

#38 Koca

Koca

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 172 příspěvků(y)
  • LocationOlomouc
Reputace: 20

Publikováno 16 květen 2013 - 22:39:40

I já potvrzuji, jen možná uvedu, že na objektivu se musí přehodit ovladač předsklopení zrcátka (u C objektivů, takové to kolečko nalevo, do kterého se šroubuje drátěnka, u KL se to stane samo po našroubování drátěnky do závitu nadoraz) :-)
  • 0

#39 Anadred

Anadred

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 177 příspěvků(y)
  • LocationPraha 8
Reputace: 32

Publikováno 17 květen 2013 - 07:46:13

No, nejsem si jestej,jestli to je foťákem, ale přeci - Runner, btomik, PavelP, koca: Jaké máte prosím verze RZ67?
  • 0

#40 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 459 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 17 květen 2013 - 08:58:34

Jsou tři verze fotoaparátu:
- Mamiya RZ67 Pro
- Mamiya RZ67 Pro II
- Mamiya RZ67 Pro IID

První dvě jsem měl, funguje to u obou stejně - jak popisuje Runner: drátěnku našroubuješ do objektivu - až na doraz, takže ten kovový sloupeček do kterého se to šroubuje vyjede ven z objektivu (několik milimetrů). Potom spouští na těle sklopíš zrcadlo a drátěnkou cvakneš závěrku.

Koca tuším píše o RB67 - C objektivy přeci nejsou pro RZ67
  • 0

#41 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 461

Publikováno 17 květen 2013 - 17:55:47

Specialitou ovšem je focení na Béčko s předsklopem :) Tyjo, než jsem na to přišel! Spoušť našroubovat do objektivu, odprásknout zrcátko na těle, otevřít závěrku objektivovou spouští, zavřít zase spouští na těle. Mamiya RZ67 Pro
  • 0

#42 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 459 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 17 květen 2013 - 23:53:05

... pán je očividně fajnšmekr :D
  • 0

#43 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 461

Publikováno 18 květen 2013 - 19:21:39

No hlavně to je systém pěkně naprd, protože když používáš pneumatickou spoušť, tak to abys měl dvě. (používám ji např. při focení starých půd s prknovou podlahou, abych si to nerozhýbal šlápnutím na nějaké zatracené dlouhé prkno...)
  • 0

#44 Goro

Goro

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 800 příspěvků(y)
  • LocationHradec Králové
Reputace: 8

Publikováno 19 květen 2013 - 19:05:28

No mě to nepřipadá. Já mám tedy RZ (jedničku) Nastavím, dám pneuspouštˇˇ na objektiv, zaostřím, odcvaknu spodní spouští zrcátko a pak v klidu pneumatickou spouští exponuju.
  • 0

#45 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 461

Publikováno 19 květen 2013 - 20:04:32

Mluvíš určitě tak jako já o béčku?
  • 0

#46 Anadred

Anadred

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 177 příspěvků(y)
  • LocationPraha 8
Reputace: 32

Publikováno 26 červen 2013 - 11:07:39

Ještě dlužím aktualizaci jak to dopadlo s mým problémem. Opravdu musím mít našroubovanou druhou drátěnku na hlavní spoušti. Potom ji zmáčknu zaaretovanou, zrcátko se předsklopí, závěrka zůstává otevřena. Tu pote otevřu drátěnkou našroubovanou na objektiv. Žádný jiný, zde popisovaný, způsob mi nefunguje. Mám RZ 67 Pro II. Problém vyřešen, zpátky k tvorbě.
  • 0

#47 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 43

Publikováno 22 říjen 2014 - 21:07:28

Pokud by někdo potřeboval připojit RZ67 k nějakému radiovému odpalovači (jako bezdrátovou spoušť), mohly by se mu hodit tyto informace. RZ má vedle bajonetu konektor se čtyřmi kontakty. Metodou pokus/omyl jsem přišel na to, že za odpálení jsou odpovědné tři kontakty napravo při pohledu zepředu. K odpálení spouště dojde jejich prostým spojením.

 

Já jsem se rozhodl použít kabel od infračerveného odpalovače Mamiya RS401, který jsem koupil za směšnou cenu, když byly v Hradci výprodeje, ale občas jde na ebay koupit i samotný konektor. Cílem tedy bylo přidělat na kabel 3.5mm jack (samce), který by šel strčit do pocketwizardu a zároveň přidělat samici na IR odpalovač, abych ho nemusel hodit do koše a šel v budoucnu použít.

 

Jednoduše řečeno:  Vytvořit propojovací kabel, který ma jednom konci 3.5mm jack a na druhém konektor Mamiya.

 

Když odizolujete kabel najdete 3 dráty - červený, bílý a černý. Černá je zem, červená a bílá kanál 1 a 2. Jak jsem už psal nahoře, pro odpálení se musí se zemí spojit oba kanály. Teď už stačí pořídit někde v elektru za pár korun 3.5mm samce mono jack a napájet kanál 1 a 2 na kontakt, kde obvykle bývá signál a zem tam, kde bývá zem. Máte hotovo a můžete použít jako dálkovou spoušť libovolný odpalovač, který má 3.5mm jack :)

 

POZOR! Konektor jack má konstrukční blbou vlastnost, že při jeho zasouvání dochází ke zkratu, což dobře znají všichni, kteří někdy zapojovali reproduktor. Takže nejdřív spojit odpalovač s jackem a teprve potom připojit konektor k tělu. Ať zbytečně nepřijdete o políčka filmu ;)

 

Kdybyste si chtěli koupit hotové řešení od pocketwizardu, tak si najděte cenu propojovacího kabelu RZM3. U nás k dostání za lidových 3990,- :D


  • 2

#48 Euter

Euter

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 255 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 43

Publikováno 27 říjen 2014 - 17:05:43

Ještě drobné upřesnění. Důvod, proč je spoušť závislá na dvou kanálech je ten, že spoušť má dvě polohy. Při spojení kanálu 1 se RZ bude chovat jako při namáčknutí spouště a pokud se přidá kanál 2, dojde k "domáčknutí" spouště. Novější pocketwizardy umějí poslat mezipolohu spouště, ale musíte v tom případě napájet na konec ne mono, ale stereo jack. Sice moc nevím, k čemu by to mohlo být dobré u RZ (pokud máte nějaký nápad, tak sem s ním), ale pro kompletnost jsem to chtěl doplnit. 


  • 0

#49 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 549 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 19 březen 2016 - 17:27:27

Takže malinké oživení si dovolím, jak jsem uvedl jinde pořídil jsem si záda 645 na RZ II a mám RZ I. Záda fungují, jen jsem zmaten- normální nasazení fotím na Vertikál, tedy na výšku, ale matnice je nastavena na 6x7 podélně a když ty záda otočím na Horizont (na šířku), tak na matnici 6x7 se mi vysunou ty planžetky na výšku (takže obráceně. Dělám něco blbě, nebo na to jen musím myslet s tím, že na matnici nemám ani žádné čáry na expozici 645. Nebo existuje nějaká jiná matnice, kde bych to viděl a ne si to jen myslel (expozici), díky moc matadoři mamiyácký.


  • 0

#50 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 048 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 173

Publikováno 19 březen 2016 - 18:15:49

rz nemám, ale čistě logicky, tělo neví, že tam máš 6x4,5 záda a funguje jako s normálníma. jelikož je u 6x4,5 o proti 6x7 otočený formát o 90°, tak se to takto chová... neviděl bych v tom nějakou zradu

teoreticky by neměl být zas takový problém si na matnici kdyžtak čáry pro 6x4,5 domalovat, třeba čárkovaně, pro obě polohy zad


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních