Přejít na obsah


Fotka

Yashica Electro


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
129 odpovědí na toto téma

#1 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 15 prosinec 2009 - 15:49:18

Elektra 35 je můj velice oblíbený dálkoměr. Podle schématu tam nejsou integráče, ale pouze tranzistory. Jediná nectnost je měření expozice, ten selén trošku stárne, Ale dá se na to zvyknout. Můj kus měl jedinej problém, nejdřív občas neodaretoval spoušť pak již trvale. Menší zásah vlastními silami to vyřešil. Sice nefunguje blokace spoušti, ale fotí skvěle. A ten objektiv je naprosto užasnej. Trošku je citlivá na správný napětí baterky, ale poskládat se to dá normálně. Nemám tam knoflíky, ale takovej bateriovej remix. Plus pár plíšků. Originál baterka se nedá sehnat.
  • 0

#2 Jaro

Jaro

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 593 příspěvků(y)
Reputace: 34

Publikováno 15 prosinec 2009 - 20:25:53

Ten mix je co - knoflíkový + lithiová 3V baterie?
  • 0

#3 fishbed

fishbed

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 150 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 16 prosinec 2009 - 07:05:27

já jsem na ní trochu zanevřel protože je schopná exponovat na kdejaký okno, oblohu v záběru... - kontrastní scény se mi nevedly :-)
  • 0

#4 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 16 prosinec 2009 - 10:30:33

Elektra 35 je můj velice oblíbený dálkoměr. Podle schématu tam nejsou integráče, ale pouze tranzistory. Jediná nectnost je měření expozice, ten selén trošku stárne, Ale dá se na to zvyknout. Můj kus měl jedinej problém, nejdřív občas neodaretoval spoušť pak již trvale. Menší zásah vlastními silami to vyřešil. Sice nefunguje blokace spoušti, ale fotí skvěle. A ten objektiv je naprosto užasnej. Trošku je citlivá na správný napětí baterky, ale poskládat se to dá normálně. Nemám tam knoflíky, ale takovej bateriovej remix. Plus pár plíšků. Originál baterka se nedá sehnat.

Dovolil bych si několik technických upřesnění.
Modely GTN, GTS, GL, GX, CE, FE a MG-1 obsahuji integrovaný obvod. Ostatní (starší) mají obvody složené z diskrétních součástek. U nejstarších modelů je elektronika zalitá do pryskyřice, tedy neopravitelná. Opravitelné ve smyslu výměny součástek, zejména tranzistorů, jsou pouze modely GT a GS.
Všechny Yashicy Electro mají fotoodpor CdS, nidy ne selen. Selenový fotočlánek měly pouze nejstarší Yashicy Minister.
Obvody YE (všechny modely) jsou, právě naopak, značně necitlivé na napětí baterie. To je právě proto, že obvody jsou složitější, ne jen baterie - fotoodpor - galvanometr, jak je tomu u většiny aparátů z té doby.
  • 0

#5 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 16 prosinec 2009 - 16:40:06

Ten mix je co - knoflíkový + lithiová 3V baterie?

Jj, to byly první pokusy. 3,6V plus knoflík 1,5V. Posledně jsem to pojal trošku jinak. 2ks 3V litiovky plus mezi nima dioda. Celé zasmrštěné do bužírky. Napětí skoro přesné.
  • 0

#6 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 16 prosinec 2009 - 16:41:50

Elektra 35 je můj velice oblíbený dálkoměr. Podle schématu tam nejsou integráče, ale pouze tranzistory. Jediná nectnost je měření expozice, ten selén trošku stárne, Ale dá se na to zvyknout. Můj kus měl jedinej problém, nejdřív občas neodaretoval spoušť pak již trvale. Menší zásah vlastními silami to vyřešil. Sice nefunguje blokace spoušti, ale fotí skvěle. A ten objektiv je naprosto užasnej. Trošku je citlivá na správný napětí baterky, ale poskládat se to dá normálně. Nemám tam knoflíky, ale takovej bateriovej remix. Plus pár plíšků. Originál baterka se nedá sehnat.

Dovolil bych si několik technických upřesnění.
Modely GTN, GTS, GL, GX, CE, FE a MG-1 obsahuji integrovaný obvod. Ostatní (starší) mají obvody složené z diskrétních součástek. U nejstarších modelů je elektronika zalitá do pryskyřice, tedy neopravitelná. Opravitelné ve smyslu výměny součástek, zejména tranzistorů, jsou pouze modely GT a GS.
Všechny Yashicy Electro mají fotoodpor CdS, nidy ne selen. Selenový fotočlánek měly pouze nejstarší Yashicy Minister.
Obvody YE (všechny modely) jsou, právě naopak, značně necitlivé na napětí baterie. To je právě proto, že obvody jsou složitější, ne jen baterie - fotoodpor - galvanometr, jak je tomu u většiny aparátů z té doby.


Děkuji za upřesnění. Můj kus má klasické tranzistory. Ono to fakt nemá selen? Radostná to zpráva.
  • 0

#7 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 16 prosinec 2009 - 18:13:03

někdy bych si chtěl tenhle óbr dálkoměr zkusit. vemte to chlapi někdo na jaře na sraz. prosím
  • 0

#8 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 16 prosinec 2009 - 18:14:58

někdy bych si chtěl tenhle óbr dálkoměr zkusit. vemte to chlapi někdo na jaře na sraz. prosím

žes to neřekl dřív(tak o dva roky :)))
  • 0

#9 phanny

phanny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 212 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 16 prosinec 2009 - 18:46:04

Jen si dovolím rejpnout, ta Yashica je ElectrO nikoliv ElectrA.
  • 0

#10 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 16 prosinec 2009 - 18:51:45

jasně, já vim, von už ten nadpis je takovej malej rypák sám vo sobě :)

ale asi to spravim, aby se to případnejm hledačům líp hledalo...
  • 0

#11 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 16 prosinec 2009 - 18:54:51

jasně, já vim, von už ten nadpis je takovej malej rypák sám vo sobě :)

ale asi to spravim, aby se to případnejm hledačům líp hledalo...

Možbá tam dej rovnou zmínku "dálkoměr", protože pod tímhle názvem vyráběla yashica i SLR.
  • 0

#12 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 16 prosinec 2009 - 18:57:54

A nebo kuk sem:
http://www.temnakomo...4&highlight=gtn
  • 0

#13 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 16 prosinec 2009 - 19:00:18

jojo, zrovna sem to hledal... teď to eště nějak zbastlit :)
  • 0

#14 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 16 prosinec 2009 - 19:02:27

jojo, zrovna sem to hledal... teď to eště nějak zbastlit :)

jedno z nich bych zamčel a dal do něj odkaz na to živý. a hotovo vyřízeno. :D
  • 0

#15 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 16 prosinec 2009 - 19:06:59

vyřízeno... :)
  • 0

#16 MR

MR

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 93 příspěvků(y)
  • LocationZpupná Lhota
Reputace: 270

Publikováno 16 prosinec 2009 - 20:20:00

koupil jsem ji loni ženě, přišla ještě s originál baterkou - Varta Photo 5,6V, ale ta už odešla, tak tam má teď knoflíky plus nějaké desetníky, šlape, zdá se, OK
  • 0

#17 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 17 prosinec 2009 - 11:50:19

Děkuji za upřesnění. Můj kus má klasické tranzistory. Ono to fakt nemá selen? Radostná to zpráva.

To neznamená, že CdS fotoodpor nestárne a nemůže být vadný. Například prakticky všechny YE 35 FC jsou dnes neprovozuschopné. Výrobce použil nekvalitní fotoodpory, které za pár let přestaly fungovat.
  • 0

#18 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 17 prosinec 2009 - 11:52:18

někdy bych si chtěl tenhle óbr dálkoměr zkusit. vemte to chlapi někdo na jaře na sraz. prosím

Můžu ti některou půjčit. Až mi vrátíš ty dva aparáty, které už máš. :wink:
  • 0

#19 buggs

buggs

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 42 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 17 leden 2010 - 12:14:56

tak nějak marně pátrám v čem se lišila YASHICA elektro 35 FC. krom tedy jiného objektivu?
  • 0

#20 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 18 leden 2010 - 08:53:11

FC je zřejmě poslední ze série Electro 35. Konstrukčně vychází z modelu CC, ale šetřilo se kde se dalo. Primitivní "padací" závěrka místo kvalitní centrální, plasty místo kovů, hliník místo oceli nebo mosazi, neopravitelná elektronika. Korunu tomu nasadily laciné fotoodpory, které prakticky všechny během pár let přestaly fungovat, takže dnes je již velká vzácnost najít fungující FC. Nefungujících, v nichž je třeba vyměnit a pracně vyladit moderní fotoodpor, jsou v bazarech spousty.
  • 0

#21 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 leden 2010 - 00:33:28

Selenový fotočlánek měly pouze nejstarší Yashicy Minister.


V nedeli jsem se stal stastnym majitelem Yashicy Minister D. Je to krasnej mazlik. Chtel jsem neco maleho, do ruky padnouciho, ticheho a estetickeho do mesta na lidi ... s kinofilmovou zrcadlovkou jsem byl napadnej a hlucnej, se stredoformatovou dvouockou jsem obcas budil nechtenou pozornost.

Minister D (posledni model z rady Minister?) ma uz CdS. Z dokumentace jsem vycetl, ze predchudce Dcka, Minister III mel jeste selen.

Fakt z nej mam radost :cry:
  • 0

#22 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 19 leden 2010 - 08:05:40

Ať ti dobře slouží.
Yashicy Minister byly současníkem, levnějším modelem vedle Yashica Lynx. Lynx-y vypadaly stejně, ale měly světelnější objektivy. Poslední Lynx 5000 měl i ve své době nejrychlejší centrální závěrku s časem 1/1000. Lynx 14 / 14E byl o něco větší a měl objektiv 45 / 1,4 - nejsvětelnější nevýměnný objektiv u dálkoměrného aparátu všech dob.
  • 0

#23 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 19 leden 2010 - 15:59:20

někdy bych si chtěl tenhle óbr dálkoměr zkusit. vemte to chlapi někdo na jaře na sraz. prosím


No pokud cheš, půjčím. Používám jí velice málo, budu rád, když se trošku protáhne. Má jediný specifikum, nearetuje spoušť, když není natažená a je zaplá.Neb přesně tenhle mechanizmus odešel.

Jo že jsem to založil blbě jsem si všimnul, nicméně oprava není v mých silách. Takže DĚKUJI.
  • 0

#24 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 19 leden 2010 - 16:00:57

někdy bych si chtěl tenhle óbr dálkoměr zkusit. vemte to chlapi někdo na jaře na sraz. prosím


No pokud cheš, půjčím. Používám jí velice málo, budu rád, když se trošku protáhne. Má jediný specifikum, nearetuje spoušť, když není natažená a je zaplá.Neb přesně tenhle mechanizmus odešel.

Původně jsem napsal, že jsem to blbě založil, ale asi to už založeno bylo. Nějak mě klame paměť. Stárnu.
  • 0

#25 roper

roper

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 97 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 8 únor 2010 - 14:53:18

A je to tady, co se nepoužívá tak zakrní :D Dva roky mi Yashica Electro 35 GL visela nečině na věšáku. Tak jsem si říkal, že bych též mohl zakoupit zde diskutovaný Surveillance a využít schopnosti tohoto stroječku k nastavení citlivosti 1600 ASA. (Je to snad jediný dálkoměr s pevným objektivem, který tohle dokáže. Yashica GX umí 800 ASA a CC 500 ASA ). Testnul jsem baterky a nic se nedělo. Koupil jsem nové zinkovzduchove 1,4V do naslouchadel, které by měly být vhodnější náhradou za původní baterii, než běžné 1,5V SR/LR44. Nastrkám do adaptéru, zavřu, mačkám testovací knoflík a nic se neděje, dioda ani neblikne. Zkoušel jsem všelijak pošúchat s kontakty, ale bezvýsledně. Totální smrt :D :)
To je má jediná Yashica, která nebyla na prohlídce u pana doktora Dubrary. Inu, prevence se nema podceňovat....Dubraro, jdu k tobě škemrat o pomoc. Prosím, prosím, smutně koukám... :) :(
  • 0

#26 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 8 únor 2010 - 16:50:23

A je to tady, co se nepoužívá tak zakrní :D Dva roky mi Yashica Electro 35 GL visela nečině na věšáku. Tak jsem si říkal, že bych též mohl zakoupit zde diskutovaný Surveillance a využít schopnosti tohoto stroječku k nastavení citlivosti 1600 ASA. (Je to snad jediný dálkoměr s pevným objektivem, který tohle dokáže. Yashica GX umí 800 ASA a CC 500 ASA ). Testnul jsem baterky a nic se nedělo. Koupil jsem nové zinkovzduchove 1,4V do naslouchadel, které by měly být vhodnější náhradou za původní baterii, než běžné 1,5V SR/LR44. Nastrkám do adaptéru, zavřu, mačkám testovací knoflík a nic se neděje, dioda ani neblikne. Zkoušel jsem všelijak pošúchat s kontakty, ale bezvýsledně. Totální smrt :D :(
To je má jediná Yashica, která nebyla na prohlídce u pana doktora Dubrary. Inu, prevence se nema podceňovat....Dubraro, jdu k tobě škemrat o pomoc. Prosím, prosím, smutně koukám... :) :(

On má GL a neřekne! :)
Šest let jsem ji sháněl.
Vyhoď baterie do naslouchadel a vlož alkalické, velikost 625 (LR9) nebo 640 (LR52). Ta dioda není dioda ale žárovka a zinko-vzduchové baterie ji neutáhnou. Jestli nepomůže, pošli ji.
  • 0

#27 roper

roper

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 97 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 8 únor 2010 - 17:10:36

[quote][/quote]
On má GL a neřekne! :D
Šest let jsem ji sháněl.
Vyhoď baterie do naslouchadel a vlož alkalické, velikost 625 (LR9) nebo 640 (LR52). Ta dioda není dioda ale žárovka a zinko-vzduchové baterie ji neutáhnou. Jestli nepomůže, pošli ji.[/quote]

Akorát jsem ti psal zprávu na mail....
Jé , no vidíš a já myslel jakou s těma baterkama neudělám yashice radost, že to napětí bude víc k tomu původnímu zdroji. A ono je vše jinak :D
Zítra koupím nové baterie a uvidíme. Kdyby něco, tak pojede k tobě na vyšetření... :) Díky moc za předběžnou diagnózu a radu jak poléčit...
Poreferuji jak to dopadlo.
  • 0

#28 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 8 únor 2010 - 17:58:17

a využít schopnosti tohoto stroječku k nastavení citlivosti 1600 ASA. (Je to snad jediný dálkoměr s pevným objektivem, který tohle dokáže.


není :)
  • 0

#29 roper

roper

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 97 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 8 únor 2010 - 18:21:11

a využít schopnosti tohoto stroječku k nastavení citlivosti 1600 ASA. (Je to snad jediný dálkoměr s pevným objektivem, který tohle dokáže.


není :)


Aha... řekni která krásná krabička to taky dokáže, žil jsem asi v zajetí nevědomosti a nehorázných bludů :D :D
  • 0

#30 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 8 únor 2010 - 18:50:59

aha, omluv prosím moji nepozornost, beru zpět. já ve tvé větě přehlédl "s pevným objektivem". Asi máš pravdu, promiň.
O několika RF s výměnnými objektivy a rozsahem pro měření do 1600 vím (prvním byla snad Kodaků Retina, která v pozdějších verzích měla až 3200? ). Pak určitě Minolta CLE, Leica CL, Konica Hexar atd...
  • 0

#31 roper

roper

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 97 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 8 únor 2010 - 19:23:18

to Jirinol: Já jsem to kdysi taky prověřoval, ale nic srovnatelného s ohledem na rozsah nastavení citlivosti v téhle kategorii "kompaktíků" jsem nenašel. Tak jsem teď čekal se zatajeným dechem, co že to je na světě ještě podobného :D

to Dubraro: Dobrá zpráva, nelenil jsem, stihl ještě zaběhnout koupit baterie a hurráá.... F U N G U J E.....Díky tvé radě jsem dnes večer veselejší. Skoro na kalíšek :D DÍKY !!! Stejně tě ještě někdy poprosím o vyčištění hledáčku. Je to trochu rozdíl, když se kouknu skrz GX a CC, které prošly tvýma rukama.

to Jirinol: K dovršení radosti tedy jen potřebuji naládovat Yashicu tím super filmem. Já jsem to tady zase tradičně prošvihl, když se nakupovalo :( Myslíš, že bys pro mě našel ještě klubíčko? Dokud mi zbývá ve fondu ještě nějaká rezerva... :)
  • 0

#32 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 8 únor 2010 - 19:58:13

to Roper:
Zeptej se Dubrara, jestli ještě má Ilford 400P4 - dával jsem mu nedávno něco do komise. Prošvihnuto není nic, dokud nenapíšu UŽ NENÍ, šmytec, tak F U R T J E !!! ale P3 a P4, i když jsem ještě pár přikoupil, pomalu ale jistě docházejí, tak neleň, pokud chceš.
A až dojdou Ilfordy, pak holt máte možnost ještě zkusit film, který taky je v metráži 17m, a který se mi začíná čím dál víc líbit -))) o tom ví asi nejvíc Dubraro, ten ho prubnul dost důkladně: MACO PTC400 Surveillance.
tu je vzoreček (při tom zmenšení v tom stolním krámu nějak nabylo zrno... to na surovém scanu takhle není.... ale tonalita toho filmu se mi dost líbí.

Vložený obrázek
  • 0

#33 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 8 únor 2010 - 20:01:29

to Roper:
dnes večer, jak se trochu prospím, se chystám do kazet ládovat P3, P4 a Maco, ať využiju tu tašku kazet, které jsem v nejmenovaném labu s velmi šikovným a ochotným šéfem dostal pro podporu chudých študujících a ještě chudších pracujících temnokomorníků. :D
když tak se mi ozvi SZ nebo na e-mail, domluvíme se na možnosti to vyzvednout třeba už ráno :)
  • 0

#34 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 8 únor 2010 - 20:06:40

prosím moderátora či admina, aby poté, co si mé předchozí dva příspěvky zde přečte roper, je přehodil do metráží surveillance filmů v hromadných nákupech, jestli to jde, nebo to prostě smáznout - je to vlastně vzkaz pro všechny a netýká se přímo toho krásného Yashica dálkoměru. Děkuju za pochopení. J.
  • 0

#35 roper

roper

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 97 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 8 únor 2010 - 20:12:14

když tak se mi ozvi SZ nebo na e-mail, domluvíme se na možnosti to vyzvednout třeba už ráno :)


jo, jdu se ti hned ozývat :D díky!
  • 0

#36 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 9 únor 2010 - 08:20:32

aha, omluv prosím moji nepozornost, beru zpět. já ve tvé větě přehlédl "s pevným objektivem". Asi máš pravdu, promiň.
O několika RF s výměnnými objektivy a rozsahem pro měření do 1600 vím (prvním byla snad Kodaků Retina, která v pozdějších verzích měla až 3200? ). Pak určitě Minolta CLE, Leica CL, Konica Hexar atd...

Poslední model, Retina IIIC, má rozsah do 3200ASA. Ale expozimetr je selenový, takže je otázka, jak takovýto rozsah smysluplně využít.
  • 0

#37 roper

roper

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 97 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 únor 2010 - 14:43:47

aha, omluv prosím moji nepozornost, beru zpět. já ve tvé větě přehlédl "s pevným objektivem". Asi máš pravdu, promiň.
O několika RF s výměnnými objektivy a rozsahem pro měření do 1600 vím (prvním byla snad Kodaků Retina, která v pozdějších verzích měla až 3200? ). Pak určitě Minolta CLE, Leica CL, Konica Hexar atd...

Poslední model, Retina IIIC, má rozsah do 3200ASA. Ale expozimetr je selenový, takže je otázka, jak takovýto rozsah smysluplně využít.


Já jsem tu Retinu IIIC držel v ruce před lety v Německu a pokud si dobře vzpomínám, tak umožňovala výměnu pouze předního členu objektivu, což poskytlo změnu ohnisko na širokoúhlý nebo teleobjektiv. Těch 3200ASA jsem asi ani nevěděl že umí, nebo jsem to zapomněl, ale majitel mi tenkrát říkal, že s měřením EV je u ní nějaký problém... Moc jsem mu ale nerozuměl :wink: Každopádně se s ní tenkrát nechtěl rozloučit. Ale moc hezkej stroječek to tedy byl....
  • 0

#38 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 9 únor 2010 - 15:09:00

já v útlých dětských rukách držel jen Retinu se xenarem, z r. 1934 po dědečkovi...
filmy z ní mám ještě schované, ale kam se poděla kamera, netuším :wink:
  • 0

#39 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 9 únor 2010 - 16:35:46

Já jsem tu Retinu IIIC držel v ruce před lety v Německu a pokud si dobře vzpomínám, tak umožňovala výměnu pouze předního členu objektivu, což poskytlo změnu ohnisko na širokoúhlý nebo teleobjektiv.

Přesně tak, vyměňuje se jen přední část objektivu. Pak je závěrka a pak společná zadní část. Pozoruhodné a unikátní je, že objektivy jsou společné (záměnné) se zrcadlovkou Retina Reflex.

Těch 3200ASA jsem asi ani nevěděl že umí, nebo jsem to zapomněl, ale majitel mi tenkrát říkal, že s měřením EV je u ní nějaký problém...

Jsou dva. Jedním je selen, který časem slábne a přestane fungovat. Druhým je, že neukazuje čas a clonu, ale hausnumera, která se musí přepočítat (trochu podobně, jako Olympus 35SP nebo Minolta Himatic 7s)

Moc jsem mu ale nerozuměl :wink: Každopádně se s ní tenkrát nechtěl rozloučit. Ale moc hezkej stroječek to tedy byl....

Já se mu nedivím. Retina IIIC (velké "C", existuje i Retina IIIc) je velmi sběratelský aparát, vzácný a draze prodávaný. Toužím po něm už možná deset let...
  • 0

#40 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 9 únor 2010 - 17:03:40

Dubraro, tady máš zrovna jednu
u těch jsem nedávno jednu drobnost koupil, přišlo v pohodě, jako nové. důvěryhodný zdroj, bych řekl, docela slušně komunikativní.
  • 0

#41 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 9 únor 2010 - 17:49:18

Dubraro, tady máš zrovna jednu
u těch jsem nedávno jednu drobnost koupil, přišlo v pohodě, jako nové. důvěryhodný zdroj, bych řekl, docela slušně komunikativní.

Hmm, to je ale právě IIIc(=malé c). Dubraro touží po verzi IIIC(=velké c).
  • 0

#42 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 9 únor 2010 - 18:50:30

:D však on ví, po čem touží :wink:
  • 0

#43 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 620 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 474

Publikováno 20 září 2010 - 18:41:40

Vážení, poprosil bych pokud bude možno o radu.
Dostal se mi do ruky, tak trochu jako bonus za jinou práci, údajně nefunkční dálkoměr Yashica MG-1.
Je to sice trošku pomačkané tělo, ale funkce jsou zdánlivě vpořádku a když jsem vložil baterii a ještě odstranil jakýsi nalepený papírek na víčku baterie, dokonce to na mě i bliká. V hledáčku navíc při namáčknutí spouště nejprve červenou šipkou a pak oranžovou.
A tu je ten zádrhel pro mě. Tomu nějak nerozumím, pokud je to signalizace od expozimetru, tak by se mělo něco měnit při změněn světla, či při zaclonění, nebo zakrytí čidla expozimetru a tak. Ale on ten průběh, jak se ty šipky rozsvěcují a zhasínají, je stále stejný. Prostě když namáčknu trochu - svítí červená šipka, když přimáčknu víc, svítí oranžová. A je jedno jestli mám na objektivu krytku, nebo s ním mířím na lustr.
Možná je opravdu vadný kus. Nebo mu dáváte někdo šanci, prostě jen nevím co s tím ? Návod jsem shlédl jen anglický, což je pro mne v tomto popisu nějak nesrozumitelné.
Děkuji předem za podnětná slova, bude-li možno ...
  • 0

#44 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 20 září 2010 - 20:08:37

Na tyhle věci je specialista Dubraro. Než se ukáže, tak se pokusím alespoň trochu zaskočit.

Automatika by měla fungovat až po natažení převíjecí páčky - mělo by tam jít slyšet kdy se automatické měření zapíná.

Pokud nesvítí červená je expozice ok. Oranžová značí pomalé časy.

Já bych do toho strčil nějaký levný film a ozkoušel naostro.
  • 0

#45 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 20 září 2010 - 20:11:18

Jo a podívej se na spodek, jesti to nemáš přeplé na blesk. Je potřeba dát auto.
  • 0

#46 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 620 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 474

Publikováno 20 září 2010 - 20:36:24

Takže mám to natažené, mám to na AUTO, clona nastavená třeba na 5,6, mám tam nastavené ISO.
Namáčknu spoušť (ale jen do 1/3 namáčknutí ) - rozsvítí se červaná. Když při tom jakkoliv hejbu se clonou, zakryju čidlo expozimetru nabo hejbu páčkou nastavení ISO tak v té 3/3 polovině namáčknutí svítí pořád červená.
Když spoušť přimáčknu skoro víc, až dolů, rozsvítí se oranžová. A opět - můžu při tom dělat jakékoliv změny nastavení, zakrývat čidlo - pořád svítí oranžová.
No a v té mezipoloze - 2/3 namáčknutí nesvítí nic.
  • 0

#47 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 20 září 2010 - 21:28:50

Ještě bych to zkusil při otevřených dvířkách, jestli má tendenci závěrka měnit rychlost. Ale moc dobře to nevypadá. Jo ještě bych zkusil čerstvé baterie, kdoví jak jsou staré a samovybíjecí efekt je prevít.
  • 0

#48 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 620 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 474

Publikováno 20 září 2010 - 22:27:57

Ještě bych to zkusil při otevřených dvířkách, jestli má tendenci závěrka měnit rychlost. Ale moc dobře to nevypadá. Jo ještě bych zkusil čerstvé baterie, kdoví jak jsou staré a samovybíjecí efekt je prevít.

Tu baterii ještě zítra zkusím. Měřil jsem jí a voltově je na 4V a kapacita už žádná. Tak možná to bude ono.
Při otevřených dvířkách s touhle baterií zůstává závěrka otevřená, při natahování se zavře. Když jsem baterii vyndal, tak se závěrka zavírá normálně.
Závěrka má ale prakticky ve všech nastaveních stejný zvuk (i okometricky při otevřených dvířkách) - tedy co se rychlosti týče. Typoval bych to tak na tu 1/30
  • 0

#49 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 20 září 2010 - 22:31:43

Z mechanického hlediska by tedy mohla být OK, teď ještě prověřit elektroniku s novými bateriemi.
  • 0

#50 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 21 září 2010 - 06:30:23

Při otevřených dvířkách s touhle baterií zůstává závěrka otevřená, při natahování se zavře. Když jsem baterii vyndal, tak se závěrka zavírá normálně.


Tohle by ukazovalo na slabou baterii. Nová baterie má mít 5,7V. 6V náhrada je OK.

Závěrka má ale prakticky ve všech nastaveních stejný zvuk (i okometricky při otevřených dvířkách) - tedy co se rychlosti týče. Typoval bych to tak na tu 1/30

To by ukazovalo na přepnutí na blesk. Normálně při vybité baterii jde závěrka na 1/500.
Dej vědět, jak se to chová a) bez baterie, :) s dobrou baterií.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních