Přejít na obsah


Fotka

Yashica Electro


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
129 odpovědí na toto téma

#51 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 651 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 480

Publikováno 21 září 2010 - 10:43:58

Při otevřených dvířkách s touhle baterií zůstává závěrka otevřená, při natahování se zavře. Když jsem baterii vyndal, tak se závěrka zavírá normálně.


Tohle by ukazovalo na slabou baterii. Nová baterie má mít 5,7V. 6V náhrada je OK.

Závěrka má ale prakticky ve všech nastaveních stejný zvuk (i okometricky při otevřených dvířkách) - tedy co se rychlosti týče. Typoval bych to tak na tu 1/30

To by ukazovalo na přepnutí na blesk. Normálně při vybité baterii jde závěrka na 1/500.
Dej vědět, jak se to chová a) bez baterie, :) s dobrou baterií.

Díky za nápovědu, nechal jsem si zatím upravit baterii, za týden povím zda to pomohlo.
Bez baterky se závěrka chová shodně ať mám přepnuto na Auto nebo na blesk.
  • 0

#52 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 830 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 123

Publikováno 21 září 2010 - 12:00:10

No mě Yashica Electro GTN dělá podobné harakiri, že i na slunku se tam občas projeví žlutá šipka (tedy dlouhé časy), přitom je film dobře exponován - ono to v té první třetině domáčknutí čudlíku asi není, jak bych to řekl, to pravé ořechové, chce to domáčknout asi těsně před ten bod, kdy to otevře závěrku. Nedokážu si to vysvětlit logicky, ale holt je to už taky babička s prioritou clony a fotky dělá pěkné :wink:

Jak říkají kolegové - vzít třeba Fomapan 100 a prostě to vyzkoušet ...
  • 0

#53 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 651 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 480

Publikováno 21 září 2010 - 12:10:52

No mě Yashica Electro GTN dělá podobné harakiri, že i na slunku se tam občas projeví žlutá šipka (tedy dlouhé časy), přitom je film dobře exponován - ono to v té první třetině domáčknutí čudlíku asi není, jak bych to řekl, to pravé ořechové, chce to domáčknout asi těsně před ten bod, kdy to otevře závěrku. Nedokážu si to vysvětlit logicky, ale holt je to už taky babička s prioritou clony a fotky dělá pěkné :wink:

Jak říkají kolegové - vzít třeba Fomapan 100 a prostě to vyzkoušet ...


To jsem si všiml, že prosvícením přes ty horní blinkry baterkou a tedy i sluníčkem rozsvítí šipky jak na magistrále. Při větším světle by to chtělo nějakou krytku, ostatně při focení se na ty horní světýlka stejně nedívám. Tak bych to skoro přelepil nějakou černou páskou ...
  • 0

#54 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 830 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 123

Publikováno 21 září 2010 - 12:16:10

Luzji, já jsem myslel rozsvícení šipek přímo v hledáčku, tedy co se týče typu GTN, nevím jak je to u té Tvojí mašinky, ale na to by slunéčko nemělo mít vliv :wink: Leda bys ji měl na solární pohon :D
  • 0

#55 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 21 září 2010 - 12:21:42

No mě Yashica Electro GTN dělá podobné harakiri, že i na slunku se tam občas projeví žlutá šipka (tedy dlouhé časy), přitom je film dobře exponován - ono to v té první třetině domáčknutí čudlíku asi není, jak bych to řekl, to pravé ořechové, chce to domáčknout asi těsně před ten bod, kdy to otevře závěrku. Nedokážu si to vysvětlit logicky, ale holt je to už taky babička s prioritou clony a fotky dělá pěkné :wink:

Odchází / odešel tzv. Pad Of Death. Taková kostička z umělé gumy v mechanismu spouště.
Spoušť na své dráze (povšimněte si jak je dlouhá) postupně pomocí posuvných kontaktů spíná několik obvodů elektroniky. Pokud POD časem změkne a vydrolí se (a to se stane dříve či později u každé YE), neprobíhá spínání obvodů elektroniky správně a výsledkem je řada různých poruch, včetně bezdůvodného svícení žluté kontrolky.
  • 0

#56 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 21 září 2010 - 13:02:03

To jsem si všiml, že prosvícením přes ty horní blinkry baterkou a tedy i sluníčkem rozsvítí šipky jak na magistrále. Při větším světle by to chtělo nějakou krytku, ostatně při focení se na ty horní světýlka stejně nedívám. Tak bych to skoro přelepil nějakou černou páskou ...


Předpokládám, že jsou tam plastové světlovody a ty halt fungujou obouma směrama. Když to přelepíš kuloví se stane.
  • 0

#57 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 21 září 2010 - 13:15:12

Předpokládám, že jsou tam plastové světlovody a ty halt fungujou obouma směrama. Když to přelepíš kuloví se stane.

Kdeže. Jenom kousek hliníkového plechu ve tvaru U, v něm jsou žárovičky. U je nahoru otevřené, tudy jde světlo na kontrolky nahoře aparátu. V boční stěně plechového U je vyražený otvor ve tvaru šipky, překrytý barevnou fólií, který se přes zrcátko dálkoměru odráží do hledáčku. Pokud ti stačí šipky v hledáčku, můžeš kontrolky nahoře klidně přelepit.
Na internetu jsou přehršle informací o YE 35, jejich poruchách a opravách. Jeden z obrázkových návodů např. zde.
  • 0

#58 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 21 září 2010 - 16:45:04

Já vím, že to je tvoje doména :wink:

Střelil jsem to od oka - na funkci to ale vliv nemá, přelepit lze. :D
  • 0

#59 chrenova

chrenova

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
  • Locationbratislava
Reputace: 0

Publikováno 13 říjen 2010 - 14:37:52

zdravim,
kupil som yashicu electro 35 FC, nabil som ju dvoma bateriami typu ZA675, zvysne miesto som doplnil alobalom. fotak ma prioritu clony, problem mam s tym, ze mi stale dava jeden cas, pravdepodobne to bude ten velmi rychly defaultny 1/500.
dalej som zistil nasledovne:
- battery check funguje
- pri prepnuti do flash modu dava spravne cas 1/30 (a zaroven svieti zlta sipka - to je asi tiez spravne)
- pri mode priority clony, volim clonu a vysoke iso pre otestovanie preexpozicie a svieti cervena sipka - to je spravne
- pri mode priority clony, volim clonu a zakryjem light meter pre otestovanie podexpozicie, ale zlta sipka nesvieti - to je spatne
- pri natahovani urcite nepocujem to kliknutie (v diskusiach ale pisu, ze to robia modely G, nikde som sa nedokazal docitat, ci aj model FC vydava ten zvuk)
- nikde som sa nedocital, ci aj model FC trpi chybou Pad of Death
- niekde som cital, ze treba mat zalozeny film aby fungovala elektronika, ale to si myslim ze je uplna blbost

zda sa, ze sa v tychto yashikach vyznate, viete mi poradit resp. identifikovat problem?
vdaka
  • 0

#60 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 13 říjen 2010 - 15:37:14

zdravim,
kupil som yashicu electro 35 FC,

Koupil jsi si YE 35 FC se stejnou poruchou, jakou mají všechy aparáty tohoto typu - vadný fotoodpor. Při výrobě byly použity fotoodpory, které v průběhu času ztratily svoje vlastnosti.
FC nemá Pad of Death ani nevydává při natahování zvuk, charakteristický pro "velkou" řadu YE 35. Konstrukčně vychází z modelů CC a GX, ale je velmi zjednodušený. Zajímavá vlastnost, neobvyklá v té době, je elektronická samospoušť.
  • 0

#61 chrenova

chrenova

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
  • Locationbratislava
Reputace: 0

Publikováno 13 říjen 2010 - 15:54:50

@dubraro:
vdaka za odpoved, tusil som ze to bude nejak takto, cital som celu tuto diskusiu aj kopec inych. rozhodne by som sa chcel pokusit to nejak rozbehat. zacitujem jeden z tvojich prispevkov: "vyměnit a pracně vyladit moderní fotoodpor". mas po ruke nejaky navod resp. popis ako na to? vacsina zdrojov na nete riesi problemy g-ckovej rady, neviem ako velmi su relevantne pre FC model.
vdaka
  • 0

#62 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 14 říjen 2010 - 06:53:02

@dubraro:
vdaka za odpoved, tusil som ze to bude nejak takto, cital som celu tuto diskusiu aj kopec inych. rozhodne by som sa chcel pokusit to nejak rozbehat. zacitujem jeden z tvojich prispevkov: "vyměnit a pracně vyladit moderní fotoodpor". mas po ruke nejaky navod resp. popis ako na to? vacsina zdrojov na nete riesi problemy g-ckovej rady, neviem ako velmi su relevantne pre FC model.
vdaka

Na to není potřeba žádný návod, ale krabice různých fotoodporů a hóóódně času.
Návody pro "velkou" řadu jsou pro FC neužitečné.
  • 0

#63 chrenova

chrenova

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
  • Locationbratislava
Reputace: 0

Publikováno 14 říjen 2010 - 13:32:35

uvazujem na tym, ze by som ta osobne mejlom kontaktoval, ale mozno sa este niekomu tieto informacie hodia, tak skusim este dalej vyzvedat verejne. este stale si ma uplne neodradil od opravy, mam okolo seba kopec elektrikarov, ktori by mi vedeli pomoct s opravou. problem je, ze na nete som nenasiel ziadny repair/service manual k FC, ziadne obrazky, fotky ani zdroje pre opravy. konkretne by ma zaujimalo, odkial treba zacat fotak rozoberat a co vsetko treba rozobrat. zda sa, ze si uz ten FC niekedy rozoberal aj fotoodpor menil, pomohla by mi informacia, aky typ fotoodporu treba kupit, proste nejake cisla/parametre, ktore by mohli pasovat. nepotrebujem mat stopercentnu novu yashicu, chcel by som to len ako-tak rozbehat, napr. ak by boli po vymene posunute, tak by som to v pohode riesil posunutim iso. vdaka moc
  • 0

#64 lukas_highenergy_cz

lukas_highenergy_cz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 26 prosinec 2010 - 18:25:12

Moje Yashica Electro 35 GSN je už na cestě a v úterý nebo ve středu by mi jí snad měl známý dovézt...

Marně zkouším najít schéma integráče (údajně je známé), abych věděl, jestli je v případě prolémů reálné tuhle elektroniku vyrobit...

Co se baterie týče, našel jsem na fórech spoustu informací. Co používáte vy a máte ozkoušené?

Díky moc

Lukáš
  • 0

#65 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 26 prosinec 2010 - 18:29:39

Co se baterie týče, našel jsem na fórech spoustu informací. Co používáte vy a máte ozkoušené?

4x LR9 alias A625 + kovový váleček na vyplnění.
Nedat se přesvědčit na redukci, která obsahuje 6V baterii 4LR44.
  • 0

#66 lukas_highenergy_cz

lukas_highenergy_cz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 26 prosinec 2010 - 20:55:53

to dubraro: Díky moc, tou redukcí myslíš třeba tohle?

http://www.fotoskoda...adapter-yashica

V čem to má nevýhodu? Myslel jsem, že jí pořídím. Ale rád si nechám poradit.

Jinak budu mít verzi GSN, tak ještě preventivně sháním zapojení toho integráče ať vím, jestli se to bude dát případně udělat doma (zapojení a char. součástek). Ale zatím jsem nikde nic nenašel...

Díky

Lukáš
  • 0

#67 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 27 prosinec 2010 - 10:31:04

to dubraro: Díky moc, tou redukcí myslíš třeba tohle?
http://www.fotoskoda...adapter-yashica
V čem to má nevýhodu? Myslel jsem, že jí pořídím. Ale rád si nechám poradit.
Jinak budu mít verzi GSN, tak ještě preventivně sháním zapojení toho integráče ať vím, jestli se to bude dát případně udělat doma (zapojení a char. součástek). Ale zatím jsem nikde nic nenašel...

Problém spočívá v nedostatečné kapacitě a zatížitelnosti baterie 4LR44. Otevřená závěrka bere až 200mA, a to je na tuto baterii moc. Projeví se to zejména při delších expozicích, kdy vlivem zatížení poklesne napětí baterie natolik, že elektronika již správně nefunguje. Už jsem to na TK několikrát podrobně popisoval, hledej.
Odkaz na zapojení jsem dal do vlákna Dálkoměry. V IO jsou ty čtyři tranzistory a pár rezistorů okolo. Nemám teď zrovna po ruce schema, kde je vyznačené, co je v IO a ci mimo.
  • 0

#68 lukas_highenergy_cz

lukas_highenergy_cz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 27 prosinec 2010 - 20:49:08

to dubraro: Díky moc, tou redukcí myslíš třeba tohle?
http://www.fotoskoda...adapter-yashica
V čem to má nevýhodu? Myslel jsem, že jí pořídím. Ale rád si nechám poradit.
Jinak budu mít verzi GSN, tak ještě preventivně sháním zapojení toho integráče ať vím, jestli se to bude dát případně udělat doma (zapojení a char. součástek). Ale zatím jsem nikde nic nenašel...

Problém spočívá v nedostatečné kapacitě a zatížitelnosti baterie 4LR44. Otevřená závěrka bere až 200mA, a to je na tuto baterii moc. Projeví se to zejména při delších expozicích, kdy vlivem zatížení poklesne napětí baterie natolik, že elektronika již správně nefunguje. Už jsem to na TK několikrát podrobně popisoval, hledej.
Odkaz na zapojení jsem dal do vlákna Dálkoměry. V IO jsou ty čtyři tranzistory a pár rezistorů okolo. Nemám teď zrovna po ruce schema, kde je vyznačené, co je v IO a ci mimo.


Díky moc za cenné rady do začátku 8-) Na obou odkazech byl ten samý manuál ale proklikal jsem to a předpokládám, že některé z těch zapojení patří i přímo k modelu GSN. Jen jsem nikde nenašel jestli je ten obvod přímo napájený na tišťáku nebo je v patici. Jen pro případ, že by něco nešlo jak mělo až jednou známý s foťákem přiletí (letiště jsou uzavřená :lol: ). No každopádně doufám, že vše bude fungovat jak má a nebudu muset zjišťovat jestli dokážu tohle znova sestavit... Trochu se bojím charakteristi těch tranzistorů...
  • 0

#69 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 27 prosinec 2010 - 21:01:40

[... každopádně doufám, že vše bude fungovat jak má a nebudu muset zjišťovat jestli dokážu tohle znova sestavit... Trochu se bojím charakteristi těch tranzistorů...

no a kdyby nejhůř, tak si řekneš "aspoň jsem si to zkusil", elektru dáš do vitrínky a pořídíš si plně mechanickou mašinku :lol:
  • 0

#70 lukas_highenergy_cz

lukas_highenergy_cz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 27 prosinec 2010 - 21:07:27

[... každopádně doufám, že vše bude fungovat jak má a nebudu muset zjišťovat jestli dokážu tohle znova sestavit... Trochu se bojím charakteristi těch tranzistorů...

no a kdyby nejhůř, tak si řekneš "aspoň jsem si to zkusil", elektru dáš do vitrínky a pořídíš si plně mechanickou mašinku 8-)


No nejdřív bych asi zkusil oprášit znalosti z průmyslovky, ze sklepa donesl několik let "spící" oscyloskop a zdroj a zkusil s tím něco udělat :lol:
  • 0

#71 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 28 prosinec 2010 - 07:59:57

Osciloskop ti moc nepomůže, je to stejnosměrný obvod. Jedině bys mohl zkoumat průběh napětí na "měrném" kondenzátoru, a to už za tebe někdo udělal: tady
Za domácí úlohu si můžeš spočítat, při jakém zesilovacím činiteli Q1 už nikdy nedojde k dostatečnému zvýšení napětí na C1 a tím otevření Q1, protože všechen proud odteče přes R4 do báze Q1.
  • 0

#72 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 28 prosinec 2010 - 08:10:37

Jen jsem nikde nenašel jestli je ten obvod přímo napájený na tišťáku nebo je v patici.

Je připájený, má kulaté kovové pouzdro, myslím že 8 vývodů.
  • 0

#73 lukas_highenergy_cz

lukas_highenergy_cz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 28 prosinec 2010 - 08:44:48

Jen jsem nikde nenašel jestli je ten obvod přímo napájený na tišťáku nebo je v patici.

Je připájený, má kulaté kovové pouzdro, myslím že 8 vývodů.


Díky moc za cenné rady, koukám že Yashicu Electro máš opravdu zmáklou. Tak já teď musím hlavně počkat než se umoudří počasí a známý bude moct přoletět ze států...

Každopádně ten oscyloskop bych stejně mohl donést, je to krásný starý dvoukanál na který jsem našetřil na průmyslovce a laboratorní zdroj byla vlastní výroba, tak doufám, že bude ještě fungovat po těch letech ve sklepě :lol:
  • 0

#74 lukas_highenergy_cz

lukas_highenergy_cz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 1 leden 2011 - 18:10:16

Tak Yashica stále ještě odpočívá za mořem, ale doma už na ní čekají dva první filmy na ozkoušení (zatím ČB Fomapan 100 a 400).

Chtěl jsem se ještě zeptat - jak moc je potřeba ten Yashinon 45/1.7 přiclonit, aby byly fotky jak mají být? Zkoušel jsem koukat pomocí google ale nic rozumného jsem se nedozvěděl.

Díky

Lukáš
  • 0

#75 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 2 leden 2011 - 20:30:01

Chtěl jsem se ještě zeptat - jak moc je potřeba ten Yashinon 45/1.7 přiclonit, aby byly fotky jak mají být? Zkoušel jsem koukat pomocí google ale nic rozumného jsem se nedozvěděl.

Obávám, se, že na takovou otázku neexistuje rozumná odpověď.
Objektiv Yashicy Electro je obecně velmi slušný, s dobře vyváženými vlastnostmi. Nemusíš se obávat ani plného odclonění, samozřejmě je pak kresba měkčí a hloubka ostrosti malá.
  • 0

#76 phanny

phanny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 212 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 3 leden 2011 - 00:10:26

Na plnou díru se dálkoměrem dost blbě ostří, já cloním alespoň 2.8 a i tak se často netrefím.
  • 0

#77 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 21

Publikováno 3 leden 2011 - 00:45:38

To si zas ja vubec nemyslim, me se dalkomerem ostri lip nez manualni zrcadlovkou (a cim min svetla tim je rozdil vetsi), co se tyce presnosti, tak urcite. 35/1.4 a je to tam :) Ale to asi zalezi na zvyku kazdeho.

Yashicu electro jsem taky mel a o kvalitu objektivu nemusis mit vubec strach, samozrejme na leicu nema, ale zase ta cena. A mimoto je to zdaleka nejtissi fotak co jsem kdy mel, centralni zaverka v objektivu dela svoje, vsak uslysis az ji budes mit :D
  • 0

#78 fishbed

fishbed

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 152 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 3 leden 2011 - 06:57:47

[quote name="mickael"]To si zas ja vubec nemyslim, me se dalkomerem ostri lip nez manualni zrcadlovkou (a cim min svetla tim je rozdil vetsi), co se tyce presnosti, tak urcite. 35/1.4 a je to tam :) Ale to asi zalezi na zvyku kazdeho.
quote]
Když máš Contaxe + 50/1.4 tak se ostří taky jinak :D
Jinak souhlas - závěrka jen mlaskne...
  • 0

#79 lukas_highenergy_cz

lukas_highenergy_cz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 3 leden 2011 - 08:30:42

Díky moc pánové, už se vážně těším... Jen kdyby ta moje Yashica stále ještě neodpočívala ve státech... Ale tak snad každým dnem už dorazí. Ta sněhová kalamita za oceánem to nějak celé pozdržela...
  • 0

#80 lukas_highenergy_cz

lukas_highenergy_cz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 14 leden 2011 - 20:43:10

Tak Yashica 35 už je i přes komplikace na celnici doma a clo nakonec 0 :) Známý mi k ní přibalil i redukci na 4LR44 (i když díky radě od Dubrara vím, že na focení jí používat nebudu), tak jsem našel doma jednu ještě origo zapečetěnou baterku panasonic, dal do foťáku a ono nic... Battery test nic neudělá a ani když nastavím pod/přeexpozici, tak se ani jedn akontrolka nerozsvítí. Může to být tím, že to ta baterka od Panasonicu neutáhne?

Jinak vypadá Yashica jako nová, tak bych jí hodně nerad posílal zpátky...

Díky moc za radu
  • 0

#81 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 15 leden 2011 - 10:40:53

1/ Baterka může být špatná, i když byla zabalená.

2/ Celkové zmrtvění může být způsobeno nejčastější závadou YE35 - vlivem koroze z výparů ze rtuťové baterie upadl vodič od držáku baterie. Sejmout spodní kryt, vymontovat držák baterie, zkontrolovat, ev. vodič připájet nebo vyměnit.

Viděl jsem i případy, kdy z vodičů zbyly jen plastové trubičky, naplněné šedozeleným prachem. I tak to je naštěstí závada snadno odstranitelná.
  • 0

#82 lukas_highenergy_cz

lukas_highenergy_cz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 15 leden 2011 - 21:15:09

Opět díky za cenné rady :) Dneska jsem koupil 4ks LR9 a zítra seženu nějaké desetníky a vyzkouším. Snad nebudu muset foťák hned rozebírat... Jinak dorazil včetně baterky se kterou měl být vyzkoušený a fungovat... Tak jsem zvědavý.
  • 0

#83 lukas_highenergy_cz

lukas_highenergy_cz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 67 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 16 leden 2011 - 21:08:20

Dneska jsem testoval s 4ks LR9 a to samé - battery test ani under/over exposure nesvítí, ať nastavím cokoliv. Tak ještě napíšu známému, co mi jí poslal, jestli jak jí zkoušel a snad to bude jen nějaká drobnost. Jinak vypadá jak nová :wink:
  • 0

#84 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 16 leden 2011 - 21:11:41

doporučuji pokusit se domluvit s Dubrarem, jestli by se na ni nepodíval ... :wink:
  • 0

#85 Hroch

Hroch

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 19 leden 2011 - 13:04:37

Tak mi dnes dorazila Yashica Electro GSN z USA. Cena bez poštovného 35 dolarů. Funkčně (zkoušeno "okometricky" bez filmu) a vzhledově je bez vady. Tak mě v téhle souvislosti napadá: "...ta věc vypadá po více jak třiceti letech tak, jako by ji někdo vyndal z krabice v roce 1975...". Kdo ví kolikátý jsem majitel tohoto konkrétního kusu. Jak to, že to mezi lidma přežilo takovou dobu v tomto stavu? Je to až k nevíře...
  • 0

#86 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 19 leden 2011 - 16:55:43

Tehdy se ještě věci dělaly tak, aby při slušném zacházení vydržely víceméně věčně, nebo aspoň srovnatelně s dobou lidského života. Foťák byl drahá věc, očekávalo se, že vydrží minimálně jednu generaci.
  • 0

#87 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 leden 2011 - 17:26:38

Tehdy se ještě věci dělaly ....... Foťák byl drahá věc, očekávalo se, že vydrží minimálně jednu generaci.


Dovolím si ještě jedno doplnění: a na západ od železné opony a na sever od alp to byly foťáky kupované za dost těžce vydřené penízky, a lidé, kteří si je pořizovali (podobně jako jiné věci), si dokázali vážit výsledků práce jiných lidí, podle toho o ně pečovali. Až globální přesun výroby do asijských zemí, ústup od kvality ke kvantitě, když opravovat se nevyplácí, spíš zahodit a koupit nové s "lepšími parametry", pohnul i s chováním lidí k věcem.

My dědíme krásné strojky po naších otcích, praotcích a prapraotcích...
co budou dědit naše děti, vnoučata a pravnoučata po nás? :-)
  • 0

#88 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 19 leden 2011 - 18:27:50

Zrovna tohle je super foťák. Svůj kus mám od prvního majitele, nemá žádnej problém. Jo dálkoměr by snesl vyčistit, ale zatím nemám v okolí nikoho, kdo to umí. A mě se do toho moc nechce. Osobně se mi ostří líp s dálkoměrem, než ze zrcadlem. Objektiv je velice slušný, toho bych se nebál. Občas je dobré nechat si rezervu nad varováním v hledáčku, ale to Ti ukáže praxe.
  • 0

#89 Borek

Borek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 19 leden 2011 - 22:19:02

Ahoj vespolek,chci se zeptat-delal nekdo s touto krasnou veci,zena mi ji koupila jako darek k vyroci nasi lasky(25 let)za 12,50$ vcetne dvou orig objektuvu-nocni fotografie?A jak?Jeste se v teto masince moc nevyznam,ale je to nadhera,vse funguje,ani nevim jak jsem tam usporadal baterii z Pentax ZX-10 .
Dik Borek
  • 0

#90 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 20 leden 2011 - 10:27:08

Dělal.
Tak jako s každým jiným foťákem - přepne se závěrka na B a drátěná spoušť se drží po dobu změřené a spočítané expozice.

Ona sice atomatika umí i časy v desítkách sekund, ale moc spoléhat se na to nedá. Kdyby nic jiného, tak Schwartschildův efekt to nespočítá.
  • 0

#91 Borek

Borek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 20 leden 2011 - 22:47:23

Dělal.
Tak jako s každým jiným foťákem - přepne se závěrka na B a drátěná spoušť se drží po dobu změřené a spočítané expozice.

Ona sice atomatika umí i časy v desítkách sekund, ale moc spoléhat se na to nedá. Kdyby nic jiného, tak Schwartschildův efekt to nespočítá.

Diky,myslel jsem si to ale nembyl jsem si jistej
Borek
  • 0

#92 Knedlik

Knedlik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 9 leden 2012 - 16:57:11

Tak Vás poprvé zdravím, pánové.
Mam takový problém, dnes mi přišla má yashica, založil jsem baterku, žárovky fungují, měří snad přesně, ale nechce se otevřít závěřka (ani na B ani na naměřený čas) prostě nic. Nevíte někdo co s tím, respektive kolik by mohla stát oprava?
  • 0

#93 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 10 leden 2012 - 08:49:01

V lepším případě zalepené lamely nebo něco zaseknuté. V horším případě prasklá hlavní pružina závěrky.
  • 0

#94 SioN21

SioN21

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 45 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 10 leden 2012 - 10:19:07

Zdravim.
Tiez mam yashicu electo gsn...mam v nej 4 baterky LR44 plus taku home made distanciu z medeneho dratu.....a moc sa mi nezda to meranie...porovnaval som to s digitalom....ten uz pri clone 1,9 ma cas 1/30 zato yashica mi detekuje kratky cas az pri clone 3,6-5,6....vyvolal som prvy film...fotky pri zamracenej oblohe ale vpodstate este dennom svetle boli ok...ale po zotmeni mi uz podla zvuku davala kratke casi...a tiez fotky su dost podexponovane....neviete co stym? Dik
  • 0

#95 Knedlik

Knedlik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 10 leden 2012 - 12:10:40

Děkuji za rychlou odpověď. Dnes jsem vzal Yashicu k panu Pazderovi, který předběžně ocenil opravu na 600 Kč. Tak až to bude hotové, podám raport
  • 0

#96 Knedlik

Knedlik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 27 leden 2012 - 15:41:39

Nevím, jestli to vůbec někoho zajímá, ale slíbil jsem report a tak ho tedy dávám ;-) . Dneska jsem si foťák vyzvedl (protože ve středu, kdy měl být hotov stále trůnil u pana opraváře, který tvrdil, že je možná navždy ztracen, ježto se už nedělají díly). a všechno pracuje náramně, oprava byla opravdu za 600 Kč. Problémem byly prý vadné kontakty. Jsem šťastný, že je foťák zase doma, ale nevím, co víc bych Vám mohl napsat
  • 0

#97 mAhdi

mAhdi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 50 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 2 květen 2012 - 12:54:12

Jedna z mych Yash 35 uplne zemrela a napadla me takova hrisna myslenka, pouzit ten vybornej 45/1.7 objektiv, konkretne na Leice M.

Po zbeznym prohledani netu, jsem na toto tema nic nenasel, nemate nekdo predstavu, jestli je to vubec realny? Pokud ano, ma cenu se do toho poustet? Vim, dost zvlastni dotaz.

PS - nastaveni framelines a podobny detaily pro zacatek netreba resit, jde mi jen o princip uskutecnitelnosti nasazeni toho objektivu na M telo

diky
  • 0

#98 luke__666

luke__666

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 171 příspěvků(y)
  • Locationtwitter.com/luke__666
Reputace: 20

Publikováno 2 květen 2012 - 15:45:51

treba pomuze tohle: http://www.flickr.co...in/photostream/ a http://www.rangefind...ead.php?t=84051
  • 0

#99 mAhdi

mAhdi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 50 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 2 květen 2012 - 21:35:13

treba pomuze tohle: http://www.flickr.co...in/photostream/ a http://www.rangefind...ead.php?t=84051


diky, takze to jde ... kdyby mel nahodou nekdo s takovou upravou zkusenost, tak dejte pls vedet
  • 0

#100 luke__666

luke__666

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 171 příspěvků(y)
  • Locationtwitter.com/luke__666
Reputace: 20

Publikováno 28 červen 2012 - 23:36:57


treba pomuze tohle: http://www.flickr.co...in/photostream/ a http://www.rangefind...ead.php?t=84051


diky, takze to jde ... kdyby mel nahodou nekdo s takovou upravou zkusenost, tak dejte pls vedet


tak jak? nejaky novinky v kuchani objektivu? ;-)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních