Přejít na obsah


Fotka

Quarz DS8-3


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
36 odpovědí na toto téma

#1 Zdeny

Zdeny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 24 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 20 únor 2010 - 17:25:38

Zdravím,

Mám takovej problém s touhle perfektní kamerkou. Prostě mi přestal fungovat expozimetr. Vypadá to, jako by ta ručička úplně zmizela. Je možný, že se nějak třeba zasekla, nebo něco? Na snímač toho expozimetru (nevím, jak to nazvat, prostě ta věc s nastavováním clony pod objektivem) střídavě svítím a zakrývám to a vůbec nereaguje, ale když tím kolečkem otáčím, tak se vevnitř clona otevírá a zavírá.

Od včerejška se tu tý kamery doprošuju, zkouším pohlavky, nic...prostě ta ručička se v tom hledáčku nezjeví. Už jsem fakt zoufalej. Nemáte někdo nějakej návod, jak se k tomu dostat? Pokusil bych se to nějak opravit. Nebo myslíte, že je lepší investice do externího expozimetru?

Jen pro úplnost teda uvedu, že se mi povedlo, že mi kamera spadla na zem (díky bohu že na lino a ne na kachličky...to by byla škoda asi mnohem větší), tak snad to půjde nějak opravit. Jsem z toho celej špatnej. :)

Díky za jakoukoliv reakci. :cry:
  • 0

#2 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 184 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 22

Publikováno 25 únor 2010 - 22:55:40

A vitam te konecne na TK (-:

Neres a kup externi expozimetr...
  • 0

#3 vkrejci

vkrejci

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 27 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 27 květen 2010 - 22:15:01

Dostala se mi do ruky tahle kamera, ale má zaseklou clonu na hodnotě 5,6 a za boha s tím nejde otočit ani na jednu stranu. Máte nějaký tip, co s tím?
  • 0

#4 Zdeny

Zdeny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 24 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 27 květen 2010 - 23:16:02

Tak to nevím, jestli s tím něco uděláš. Ta kamera je celkem složitej strojek a v ovládání clony bych se asi nehrabal. Spíš bych investoval pár stovek do nový a funkční


Jinak kdyby to někoho zajímalo, tak jak jsem psal výš o rozbitým expozimetru, tak se mi ho povedlo uvést do chodu...chtělo to jen vydat tubus hledáčku a šťouchnout párátkem do tý jehly. Bohužel na úkor dioptrický korekce, kterou se mi nepovedlo uvést do chodu. Tak jsem hledáček zalepil lepidlem a kamera je jak nová. :wink:
  • 0

#5 tomi.poser

tomi.poser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 12 červen 2010 - 14:50:08

Zdravím, tak mi předminulý týden dorazili dvě roličky fomapanu a hned ten další víkend jsem vzal quarzku a jal se jí vyzkoušet. Funkčnost kamery a zakládání filmu jsem si pečlivě natrénoval pomocí jedné ruličky osvícenéo orwa. Vše bylo v naprostém pořádku. Založil jsem tedy fomapan a vyrazil testovat, jenže po asi dvouch metrech filmu začala mít kamera divný zvuk, jako když se film správně nenavíjí na cívku. Vyhledal jsem veřejné wc a závadu, která se potvrdila jsem odstranil, jenže pak už se opakovala stále dokola a nic už jsem nenatočil a navíc to nemohlo dopadnout jinak, než že je rulička fomapanu nejspíš v haj.lu. Pokud založím to orwo vše funguje tak jak má, transport filmu i navíjení. Když založim fomapan selže nejdříve navíjení (že by navíjecí trn neměl patřičnou sílu???) a následně pak transport filmu (že by nějak ohoblovaný drapák???) Jediný rozdíl mezi orwo a fomapanem je, že fomapan mi přijde takový tvrdší a méně ohebný.
Můžete mi prosím někdo poradit, kde může být chyba, co jsem, jako tradičně podělal a jak to napravit. Děkuji.
  • 0

#6 Zdeny

Zdeny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 24 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 12 červen 2010 - 23:58:31

A delalo ti to hned po cerstvym natazeni, nebo treba ke konci? Ono kdyz kameru natahnes naplno, tak ma vetsi "silu", nez ke konci :wink:
  • 0

#7 tomi.poser

tomi.poser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 13 červen 2010 - 09:50:00

No, po pravdě nevim. Jenom jsem se ze začátku trochu trápil s tím natahováním. Páč jsem zatím používal jen Canon na baterky. Když jsem to pak zkoušel s otevřeným deklem, abych viděl co se to vlastně děje, tak se to stalo na začátku filmu a to jsem to natáhnul nadoraz.
  • 0

#8 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 21 červen 2010 - 11:21:23

jestli se ti film prestane po par metrech navijet na navijeci civku, a film se ti ve filmove komore kamery poruznu posklada do mimo civku, tak to je zpravidla rukama.

Stava se to tehdy, pokud je film v kamere pri zakladani "malo utazeny". No ja vim, ono se to po internetu blbe popisuje. Jde o to, ze predtim, nez zavru kameru, pootocim navijeci civkou po smeru navije, abych si film "utahnul". Totez udelam na odvijeci civce, tu pridrzim palcem, zmacknu spoust, kamerou popojedu o par policek, dokud na odvijeci civce neucitim tah.

Pred zavrenim filmove komory jeste zmacknu spoust, popojedu filmem o jednu - dve otacky navijeci civky a zavru.

Vyse uvedene vetsinou pomuze, pokud ne, mas kameru rozbitou a nezbude, nez ji dat k nekomu sikovnemu na servis.
  • 0

#9 tomi.poser

tomi.poser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 21 červen 2010 - 11:57:46

Díky Šneku, to o čem píšeš jsem vypozoroval s tím orwem a naučil jsem se to utahovat jak říkáš. No ale nervozita při založení první ostré špulky možná udělala své :wink:
Nedalo mi to a teď jsem ještě tu kameru otevřel a jednou to vyzkoušel s tím fomapanem a pořád stejné. Myslim si že navíjecí trn nemá dostatěčnou sílu a není schopen utáhnout film, chtěl by nějak přitahnout ten prokluz co tam předpokládám je. No, časem se na to mrknu nechce se mi tenhle krásnej stroj prodat a nedej bože snad vyhodit. Než se k tomu dostanu zatím místo něj bude makat Canonka.
  • 0

#10 anry44

anry44

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 367 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 21 červen 2010 - 12:23:22

Jsou dvě možnosti: buď je to rukama/jak píše Snek/,anebo je slabé péro.

já jsem měl ten samý problém,tak kamera šla do servisu.Po vyčištění,namazání

jede perfektně.

Vem si ,že ta kamera má nějakých 40 let,tak občas potřebuje prohlídnout.
  • 0

#11 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 22 červen 2010 - 10:24:46

Nedalo mi to a teď jsem ještě tu kameru otevřel a jednou to vyzkoušel s tím fomapanem a pořád stejné...


Pak se raduj, protože tohle je dobrá zpráva. Rukama to není, je to pérem.

Vyskytuje se tady na temné jeden nejmenovanej šikovnej temnokomornickej opravář starých strojů (žejo Vladivostoku :) ), to je tip pro začátek na koho se obrátit, pokud by v tvém okolí nebyl nikdo, kdo by ti kvarcku opravil :)
  • 0

#12 tomi.poser

tomi.poser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 23 červen 2010 - 09:46:07

Tak se mi trošku ulevilo. No, možná bych se na to vrhnul sám, ještě to zvážím a uvidím a když ne pak zkusím poprosit Vladivostoka.
  • 0

#13 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 925 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 108

Publikováno 6 březen 2011 - 20:31:46

neviem, či ešte niekto sleduje toto vlákno, ale len tak ma napadlo, je ta FOMA DS8?lebo ak nie ,tak preto to neide, keď staré ORWO ide vpohode, tak musí isť aj FOMA, len musí byť DS8, teda 2xS8
  • 0

#14 Vlasta

Vlasta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 37 příspěvků(y)
  • LocationHulín
Reputace: 8

Publikováno 11 červenec 2013 - 00:55:10

Kdyby někdo potřeboval fotky Quarzky zevnitř, tak jsou na ulozto.cz pod heslem Quarz.
  • 0

#15 Rudat71

Rudat71

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 38 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 červenec 2013 - 23:51:24

Kdyby někdo potřeboval fotky Quarzky zevnitř, tak jsou na ulozto.cz pod heslem Quarz.


Naprosto super — teď jsem si je stáhnul, i když já nikdy nebudu mít odvahu podívat se tak "do detailu"...
  • 0

#16 Vlasta

Vlasta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 37 příspěvků(y)
  • LocationHulín
Reputace: 8

Publikováno 31 červenec 2013 - 03:00:15

Buď rád, já jsem tu kameru tak rozrýpal, že těd ji můžu používat maximálně k zatloukání hřebíků. :ph34r: Sice jsem spravil slabou pružinu a vyčistil optiku (a že bylo co čistit), ale hledáček mi teď ukazuje nesmysly. Blbě jsem nastavil hranol. Nechce se mi to furt rozebírat a štelovat. Složený jenom se sundaným krytem to nastavit nejde. Zlatý průhledový hledáčky :mrgreen:
  • 0

#17 Winki

Winki

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 prosinec 2014 - 14:47:55

Zdravím všechny příznivce "osmyček",

 

nyní se mohu řadit mezi ně. Nedávno jsem si pořídil kameru Quarz DS8-3. Kamera se zdá plně funkční. Od známého budu mít půjčené vybavení(filtry, možná i druhou kameru), střihačku, promítačku. Po novém roce mi mají dojít dva nové filmy(Fomapan DS8 mm, černobílý).  Chtěl bych se zeptat zda je vůbec možné vyvolávat filmy v domácím amatérském prostředí. Co všechno k tomu budu potřebovat(bude mi stačit Zvětšovák na klasický film?)? Budu rád za jakékoliv rady a tipy. 

 

Díky :)


  • 0

#18 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 429

Publikováno 30 prosinec 2014 - 17:07:02

Cha cha cha.


  • 0

#19 Dvoulistek

Dvoulistek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 7 leden 2017 - 15:05:23

Ahoj, měl bych dotaz k této kameře. Na straně kde je počítadlo snímků je vpravo nahoře pevně umístěná stupnice obrázkové frekvence a u ní otočné kolečko citlivosti filmu. Předpokládám dobře, že když točím například na 18 FPS a film mám 21 DIN, tak dám tyto dvě hodnoty k sobě do zákrytu? 

 

A ještě by mě zajímalo jestli je reálné, že bude expozimetr měřit ještě alespoň přibližně dobře? Nebo je nutnost použít externí? Pokud ano, dá se někde zjistit, jaký čas použít na jednotlivé frekvence? V návodu to bohužel neuvádí. 

 

Předem děkuji a pěkný den :)


  • 0

#20 Dvoulistek

Dvoulistek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 7 leden 2017 - 15:37:58

A ještě jeden dotaz, k tomu výše. V návodu se píše, že po založení filmu se má počítadlo nastavit na hodnotu  0, potom mačkat tak dlouho než se stupnice dostane na číslo 10. Až tam je prý neosvětlená část a dá se normálně točit. Točit můžu tak dlouho, než se dotane počítadlo zase na 0 a pak zase před otevřením víka ještě jednou kameru zapnout než se dostane na 10, abych si chránil již exponovaný film. Zajímalo by mě jestli ta 10 m cívka počítá i s tímto materiálem navíc? Nerad bych si osvítil exponovanou část. 

 

 

Neumím to uplně popsat tak přikládám návod, kde to podrobně popisují v nastavení počítadla. Ptám se proto, že ve videích na YT to nikdo nedělal a rovnou nastavovali počítadlo na 10 m. 


  • 0

#21 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 497 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 86

Publikováno 5 březen 2018 - 09:35:20

Pánové jenom bych si potřeboval u DS8M-3 ověřit, jestli uvažuju a počítám správně. Manuál píše expoziční časy pro 12sn/s 1/23s, pro 24sn/s pak 1/45s a pro 36sn/s potom 1/68s. Jenže pro 18sn/s je psáno 1/20s a to mi přijde jako nesmysl. Výpočty mi vychází úhel závěrky u DS8M-3 ~190°, což by pro 18sn/s dělalo expoziční čas 1/34s.

 

sn/s * 360 / exp.čas = úhel závěrky

 

Co sem našel, je pro tu Quarzku psaný úhel závěrky 180°, tak to mi pak už vůbec nesedí to co je uvedené v manuálu.


  • 0

#22 anry44

anry44

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 367 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 5 březen 2018 - 09:48:48

18 obr.  exp 1/34, vypočítal jsi to dobře.Ta 1/20 na 18 obr platí pro jednotlivé snímky.


  • 1

#23 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 925 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 108

Publikováno 5 březen 2018 - 14:00:15

anry ma predbehol a má pravdu.

Dvoulistek, to čo si čítal je správne, ale platí to pre filmy hrubé 0,1mm, teda ORWO alebo aj Fomy zo začiatku éry Super 8. Foma prešla veľmi rýchle na klasickú podložku 0,125mm. Čo sa tým zmenilo? Tým pádom na cievke Foma DS8 je 10 metrov filmu a na cievke ORWO 12,5 metra filmu. Preto pri zakladaní filmu  do QUARTZKY založ film, skontroluj, či je dobre založený tým, že na sekundu zapni posuv, potom zatvor kameru a pri normálnej rýchlosti 18obr/sek.  zapni kameru na cca 10 sekúnd. Potom nastav na počítadle buď 10 metrov pre ORWO, čo však už asi nebudeš potrebovať, nakoľko sa tento fajn materiál prestal vyrábať, alebo potom nastav 7,5 metra pre Fomu a ostatné filmy a môžeš pokojne filmovať. Keď počítadlo príde na nulu, poprípade trošku ďalej, tak spusti kameru a čakaj kým dôjde film, poznáš to podľa chodu kamery, je to asi 20 sekúnd, potom otoč film a postupuj rovnako. Ak sa naučíš zakladať film potme, tak v pohode ušetríš aj 4 metre filmu. Ja ho preto rozrežem a vložím do kaziet S8 a mám z cievky DS8 20 metrov filmu, pri klasickom filmovaní ako DS8 máš tak 15-16 metrov filmu.


  • 0

#24 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 293 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 6 březen 2018 - 12:24:21

kdepak já a vzorce, použil jsem dělnickou nástěnku, kam si kreslím různé svařence apod. - napsal kolik je světla, jak exponuju, pak záběr na zahradu, přepsat údaje přestavit kameru atd. no a tak při kontrolním promítání zkušebního filmu jsem dospěl k tomu, co je expozičně pravda u konkrétní kamery a co odpovídá pak ve výsledku na plátně projektoru a mému oku

Přiložený soubor  nastenka.jpg   167,83K   2 Počet stažení

 

 


  • 0

#25 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 293 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 14 červen 2018 - 18:00:06

dotaz

jak je to u ds8-3 nebo tedy obecně s předsádkami šroubovanými zpředu na filtrový závit? nepředpokládám žádné potíže při použití, ale radši se ptám

mám jednak jednoduché čočky, co měl původní majitel a pak se mi podařilo ukořistit cullmann 46mm /0,5x která už vyhlíží jako malý objektiv a byla určena pro videokamery, jestli tam není nějaký úskalí

-

jinak musím vyseknout sovětům poklonu, jak tu kameru oblejzám už týden, cvičně zakládám film atd. to je mi stroj! v nejhorším případě s ní lze i bacit zloducha po hlavě a jistě by nevstal

no a podle metru a půl na zkoušku co se suší vypadá, že expozice dle vestavěného měření sedí

dnes jsem mohl v práci věnovat dvě hodiny frézování dalšího volacího tanku, co víc si přát


  • 0

#26 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 497 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 86

Publikováno 14 červen 2018 - 18:05:39

Jo DS8-3 to je stroj. S tím zatlučeš hřebík a pak ho ještě natočíš. Mechanismus jde krásně celý ven, aby se dal vyčistit a nebo promazat. Mám tento stroj taktéž, provedl jsem na něm údržbu a krásně šlape. Jinak ty předsádky prostě musíš zkusit. Já k tomu mám celou sadu - krabici s příslušenstvím - ve které se to dodávalo. Tedy jsou tam jak filtry, tak i předsádky pro ostření na kratší vzdálenost. Jsou to jenom čočky...nicméně zkusil sem točit jakože makro a i ostření chce fakt precizní práci a zaclonit. Jinak rovina ostrosti ujede a na plátně je to rozmazané.


  • 0

#27 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 293 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 14 červen 2018 - 18:27:08

no a co širokoúhlá předsádka? tam by snad s otřením a hloubkou ostrosti problém být neměl

my reportážníci jsme zvyklí s lokty přímo mezi lid a širočina by se hodila

já to vyzkouším, ale jsem zvědavej a každej test je nejmíň na dvě hodiny, není to jak s trixem :-)


  • 0

#28 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 497 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 86

Publikováno 15 červen 2018 - 05:47:11

Sežeň a vyzkoušej :) nic jiného se asi nedá napsat. Otázka, jestli to bude kazit obraz směrem k okrajům a nebo ne. Nicméně i s tím minimálním ohniskem 9mm se dá pracovat.


  • 0

#29 Clouds

Clouds

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 55 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 15 červen 2018 - 06:10:14

Jo DS8-3 to je stroj. S tím zatlučeš hřebík a pak ho ještě natočíš. Mechanismus jde krásně celý ven, aby se dal vyčistit a nebo promazat. Mám tento stroj taktéž, provedl jsem na něm údržbu a krásně šlape. Jinak ty předsádky prostě musíš zkusit. Já k tomu mám celou sadu - krabici s příslušenstvím - ve které se to dodávalo. Tedy jsou tam jak filtry, tak i předsádky pro ostření na kratší vzdálenost. Jsou to jenom čočky...nicméně zkusil sem točit jakože makro a i ostření chce fakt precizní práci a zaclonit. Jinak rovina ostrosti ujede a na plátně je to rozmazané.

A jak to máš se stabilitou obrazu? Měl jsem postupně tři DS-3 a jedna skákala víc než druhá. Drapák si lítá jak chce a péro ke konci už zkomírá. Tak jsem si jednu nechal opravit, raději nebudu jmenovat u koho, ale ten výsledek byl zoufalej. Nejenže nic opraveno, ale po natažení kamery se už ani nespustila. Teď mám čtvrtou a film připravený na vyvolání. Bohužel jsem technická lama, takže nějaké seřizování u mě nehrozí:)))


  • 0

#30 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 497 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 86

Publikováno 15 červen 2018 - 08:11:53

Stabilita? Bez problémů -  . I když pravda, z Canonu 514XL mi přijde obraz ještě víc stabilnější, ale zase je to Super8 v kazetě.

 

1. je třeba mít ten pryžový váleček na konci dráhy očistěný a ideálně zdrsněný jemným smirkem

2. směrem kudy ho táhne film se nemá točit, může se točit jenom opačným směrem když je třeba film pro prolínačku přetočit zpět

 

Není problém ho sundat dolů, ale POZOR! Šroubek má opačný závit! Povoluje se ve směru hodinových ručiček! A dole je pod excentrickým koncem válečku malá kulička, tak 0,6mm v průměru. Ta na stole zmizí do neznáma velmi snadno.

 

Navíjecí cívka film tahá a napíná, ale film zůstane viset na tom gumovém válečku. Posune se až když ho drapák srazí dolů o jedno políčko. No a vačka drapáku má v sobě solidní kuličkové ložisko. Drapák má na sobě ještě kladku a tou chodí v kolejničce. Do kolejničky ho přitlačuje pružinka. Asi bych musel vidět co ti ten drapák dělá, aby se dalo určit kde je vada.

 

Mechaniky DS8-3 se mezi sebou dají přehodit, ale POZOR! je potřeba doladit polohu kolejničky drapáku. Kolejnička má větší otvory než mají průměry dříky šroubků + se ještě podkládá podložkami z tenoučkého plechu. Musí se doladit poloha konce drapáku tak aby prošla filmem + aby při vypnutí drapáku byla mimo film. A samo výškově tak aby se drapák trefoval přesně na osu perforace. Je s tím trochu práce, ale jde to. Moje DS8-3 je složenka ze dvou kusů. Jedna měla mechaniku v lepším stavu, ale expozimetr neměřil dobře. Film jsem měl přeexponovaný o cca 1-1,5EV. Druhá zase měla mechaniku horší, ale expozimetr perfektní.


  • 0

#31 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 293 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 15 červen 2018 - 10:56:44

koukám že jsem měl štěstí můj expozimetr funguje správně a obraz na plátně je klidný, tedy v rámci tolerancí


  • 0

#32 Clouds

Clouds

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 55 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 15 červen 2018 - 11:39:41

Ten obraz je perfektně stabilní, uvidím co tahle čtvrtá kamera, nechám vyvolat film, co se ukáže. Canonku jsem měl taky a světe div se, skákala taky!.)) To samý u Krasnogorsků, nebyl kus aby byl obraz klidný. U Bolexky mě pro změnu prasklo péro:) Prostě tu smůlu tahám za sebou jako smrad.. Díky za podrobný popis, ale já technik-lama do toho skutečně nepůjdu:))


  • 0

#33 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 293 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 18 červen 2018 - 18:26:58

svět je malý a o náhody tu není nouze

strejda od vedle kouká jednu z mých kamer a říká, že taky má doma kameru na kličku

krásná skoro nepoužívaná s plnou brašnou vybavení, doklady z foto-kino leninova ulice hradec králové, no dal jsem mu za ní na dvě láhve koňaku

ptám se na brašnu - ty molitany byly léty úplně rozleptané-polorozložené všude možně, čím tu látku vyčistit? trochu plísně na vnějším povrchu, to nebude problém, ale jak vyprat ten vnitřek netuším

-

jinak na mě mechanicky působí lépe než její nástupce s proměnným ohniskem no to je stará nemoc skoro všech modernisací že ano 

Přiložený soubor  ds8-m.jpg   165,11K   3 Počet stažení


  • 0

#34 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 497 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 86

Publikováno 18 červen 2018 - 19:19:31

Děda ji měl a stěžoval si, že byla horší než její novější nástupce DS8-3. Vzpomínal na problém s aretací polohy filmu pomocí gumového válečku. Pamatoval si, že se to opravovalo. Kamera skončila u strýce ve sbírce. Dá se s tím točit i dnes, ale po těch 40ti nebo kolika letech to potřebuje servis. Rozebrat, vyčistit, promazat, složit.

 

Včera jsem vyvolal film natočený Bolexem C8 (rok výroby 1956). Ostření jen odhadem, hlavně jsem se spoléhal na velkou hloubku ostrosti při vysokých clonových číslech. Expozice pomocí aplikace ve smartfounu. Krása, prostě krááása. Malá, lehká a elegantní kamerka s velmi tichým chodem. Uvnitř je jednoduchý a přitom úžasný strojek. Kamerka sama se velmi jednoduše rozdělává pro vyčistění a servis. Nikde jsem nemusel rvát dolů polepy a nebo štítky. Quarz je super díky vestavěnému expozimetru a průhledu skrz objektiv, snadno se ostří a nastavuje expozice. Ale ten Bolex...to je prostě paráda.


  • 0

#35 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 293 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 18 červen 2018 - 20:15:07

aha tak uvidíme

vitrína je v záloze vždy!


  • 0

#36 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 925 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 108

Publikováno Včera, 16:55:53

U Quartz DS8M bolo častým problémom to, že keď sa použili predsadky, či už široká alebo tele, čiastočne zakrývali čidlo expozimetru. Potom samozrejme výsledkom bývali podexponované filmy. Ináč by to vlastne malo byť takmer to isté, rovnaký mechanizmus, len objektív iný, a na ten objektív u DS8-3 nemôžem nadávať. Natočil som s troma týmito kamerami množstvo filmov a bolo to fajn.


  • 0

#37 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 293 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno Včera, 19:52:58

moc děkuju, to se dá pohlídat

strejda k tomu má širokou i tele a že to jsou pořádné kusy skla

-

je zajímavé, že zcela intuitivně na začátku každé cívky napíšu na tabuli údaje, aby byly na začátku filmu a tuhle jsem viděl dokument, že to například váleční kameramani dělali už před desítkami let taky, akorát psali na co bylo po ruce, třeba i na tank

co mě čeká ovšem je klapka

přece nebudu točit film bez klapky?! navíc na to můžeš balit holky, která by nechtěla dělat klapku, nejdůležitější postavu ve štábu :-)


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních