když tak tu vidím ukázky z C8800F, trošku mě to zarazilo, zdá se to dost neostré. Proto jsem vyhrabal pár skenů, které jsem dělal na C8400F ještě před tím, než jsem pořídil Minoltu Dual Scan II, což byl pro mě docela podstatný skok. Shodou okolností jsem několik fotek poprvé naskenovaných na C8400F zvětšoval pro dig. osvit na 30x40, resp. 30x45cm. Později jsem dvě z těchto fotek naskenoval znovu na DSII, tisk naprosto stejnou technologií ve stejném labu. Ostrost detailu je v přímém porovnání viditelná jen při velmi blízkém zkoumání.
zde jsou vzorky:
Negativ Ilford Pan400 @400, XTOL 1:1 C8400F @3200DPI, zmenšeno pro účel ukázky celého obrazu zde.

totéž, Minolta DSII @2820DPI

samozřejmě obé skenováno s několikaměsíčním odstupem, jiným sw, jiným nastavením, proto tonálně nejsou obě fotky totožné - asi jsem jinak nastavil křivky v obou skenech.
detail:
C8400F 3200DPI originál - bez doostření.

totéž doostřené USM 0,3b 300%, treshold 0

totéž z Minolty DSII, 2820DPI, USM 0,2b 150% treshold 0 (to už dost podstatně zvýrazní ostrost zrna a je z toho vidět, že optika tohoto skeneru je o kus lepší.

detail z jiného místa - horní C8400F, spodní DSII.

vyzkoušené mám, že na plochém CF8400 nejlepší obraz je při skenu na 2400DPI (cokoli navíc je jen plýtváním prostoru na disku, větší hustota už nemá na výslednou kvalitu obrazu vliv. Obdobně jsem totéž zjistil při zkoušení C8800F - markantní rozdíl mezi obrazem z C8400F a 8800F jsem okem neviděl. Citlivé doostření a postupné zvětšování pomocí Genuine Fractals pro větší tisk pak funguje velmi dobře.
jen pro doplnění - to zrnko na výsledné fotce na papíře 30x45 je z normální pozorovací vzdálenosti 1m nepostřehnutelné a je to naprosto něco jiného než na monitoru.
Takže jen můj názor: nemám-li na filmový scanner peníze nebo trpělivost jej levně sehnat (svou Minoltu DSII jsem koupil po roce a něco číhání za 100doláčů, k tomu 45babek poštovné. určitě lepší investice pro kino než ty miniatury z hračkářství, kterým říkají s bombastickou reklamou filmový scanner, za stejné (a větší) peníze. Nemám-li na filmový scanner, stačí mi plochý scanner, a tady je fakt velmi malý rozdíl mezi značkami a typy, které zde byly propírány, ovšem VELMI podstatné je naučit se s tím narábať.
Co se svitku týče - vzorky nemám teď po ruce, jsou někde na CD v archivech, ale co se rozlišení a ostrosti týče, je to totéž, co jsem tady naházel.
Pro náhledy v pohodě 800DPI, pro velmi slušný sken 1600 DPI, pro tisk 2400DPI a je to pro tisk na rozměr 30x40 resp. 30x30, víc než uspokojivé.
Barva - diapozitivy z Kodaku mi vycházejí také velmi příjemné, je to samozřejmě víc práce s nastavením barev.... jiné než Kokodáky jsem zatím neskenoval.