Přejít na obsah

Fotka

Co mě zlobí dvě

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
4018 odpovědí na toto téma

#4001 Orfanic

Orfanic

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 289 příspěvků(y)
Reputace: 105

Publikováno 15 prosinec 2025 - 14:06:30

... Od Patersonu mám teď jen půjčený Orbital na VF negativy. To je bomba.

Není tam problém s odmýváním antihalační vrstvy? Prý to je určené primárně na papíry. Uvažuju o tisku, tak abych to nemodeloval zbytečně. 

• 0

#4002 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 572 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 275

Publikováno 15 prosinec 2025 - 15:06:10

Zkoušel jsem Fomapan 400, přednamáčel jsem a potom vývojka. Bez problémů. Krásně se  s tím pracuje.

• 0

#4003 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 701 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 177

Publikováno 15 prosinec 2025 - 21:14:53

A co vyvoláváš za formát? Té vývojky tam moc není, že?
  • 0

#4004 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 572 příspěvků(y)

Publikováno 15 prosinec 2025 - 21:28:58

Prý stačí 250ml. Vzhledem k tomu, že jsem chtěl použít Rodinal v ředění 1+50, tak jsem stejně použil 600ml vody.

• 0

#4005 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 241 příspěvků(y)
Reputace: 504

Publikováno 15 prosinec 2025 - 22:37:15

Jen k tomu homeopatickému ředění: řešili jsme to tady s Jiřinolem před spoustou let. Vyvolával jsem tenkrát technical pan a jako náhradu dedikované vývojky technidol jsem použil rodinal v ředění jedna 1:250. to v praxi znamená opravdu pár kapek. Vůbec mě nenapadlo přemýšlet nad tím, že té účinné látky na plochu negativu – vyvolával jsem v tom dva kinofilmy normálně v tanku – bude vlastně málo. A světe div se, normálně to fungovalo. Tak bych při ředění 1:50 vůbec neměl strach.
  • 1

#4006 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 290 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 44

Publikováno 15 prosinec 2025 - 23:59:26

Používám sice Stearman Press SP-8x10, ale krásně mi tam funguje 300ml Rodinalu 1+50, pro 2 listy 13x18 nebo 4 listy 9x12.

• 1

#4007 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 572 příspěvků(y)

Publikováno 16 prosinec 2025 - 15:04:17

Díky za info, pánové. Ten Orbital mám půjčený a budu muset vrátit, ceny na ebay jsou celkem vyšroubované.

• 0

#4008 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 241 příspěvků(y)

Publikováno 29 prosinec 2025 - 16:37:53

Nemůžu úplně říct, že by mě to tak zlobilo, ale přece jenom to sem patří: před časem jsem si koupil několik filmů Ilford delta 100 ve svitku. Moje letitá zásoba Tri X v tomto formátu už je bohužel vyčerpána. Stovku jsem koupil čistě kvůli tomu, že byla ve slevě. Tak jsem jí dal do rolleiflexu, po možná 20 letech pootočil nastavením citlivosti a začal fotit. Lidi, jak tohle dokážete! To je naprostý utrpení takhle citlivost. Za ta léta už ani nemusím měřit expozici, rovnou vím co nastavit, ale tady to je všechno tak zoufale pomalé, člověk se nevyhrabe přes clonu 4 a je celej šťastnej, když může konečně fotit na šedesátinu. Na focení uvnitř může rovnou zapomenout a venku čeká na sluníčko jak na smilování boží. Dejte mi s tím pokoj! V životě už nechci stovku v tomhle formátu ani vidět! To snad i Matthew Brady se mohl s expozicí víc odvázat! Tohle zažíval naposledy Nicéphore Niépce, když exponoval dvorek osm hodin. K čemu drahý a těžký rolleiflex, když mi na tenhle výkon stačí dírková komora; to si taky můžu dát kafe a cigáro, než se mi zavře závěrka. Takováhle šnečí citlivost jak pro zhulený zombíky! Co jsem ušetřil na penězích, to jsem ztratil na nervech desetinásobně. V tomhle světle už mi nějaký pětikilo za trix nepřipadá tak přepálený.
  • 0

#4009 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 892 příspěvků(y)
Reputace: 42

Publikováno 29 prosinec 2025 - 16:41:11

Nemůžu úplně říct, že by mě to tak zlobilo, ale přece jenom to sem patří: před časem jsem si koupil několik filmů Ilford delta 100 ve svitku. Moje letitá zásoba Tri X v tomto formátu už je bohužel vyčerpána. Stovku jsem koupil čistě kvůli tomu, že byla ve slevě. Tak jsem jí dal do rolleiflexu, po možná 20 letech pootočil nastavením citlivosti a začal fotit. Lidi, jak tohle dokážete! To je naprostý utrpení takhle citlivost. Za ta léta už ani nemusím měřit expozici, rovnou vím co nastavit, ale tady to je všechno tak zoufale pomalé, člověk se nevyhrabe přes clonu 4 a je celej šťastnej, když může konečně fotit na šedesátinu. Na focení uvnitř může rovnou zapomenout a venku čeká na sluníčko jak na smilování boží. Dejte mi s tím pokoj! V životě už nechci stovku v tomhle formátu ani vidět! To snad i Matthew Brady se mohl s expozicí víc odvázat! Tohle zažíval naposledy Nicéphor Niéce, když exponoval dvorek osm hodin. K čemu drahý a těžký rolleiflex, když mi na tenhle výkon stačí dírková komora; to si taky můžu dát kafe a cigáro, než se mi zavře závěrka. Takováhle šnečí citlivost jak pro zhulený zombíky! Co jsem ušetřil na penězích, to jsem ztratil na nervech desetinásobně. V tomhle světle už mi nějaký pětikilo za trix nepřipadá tak přepálený.

:-D

Rozumím. Trápil jsem se na Štědrý den taky s Deltou 100, taky za výhodnou cenu. Sice v kinofilmu, ale bylo to utrpení. :-D

• 0

#4010 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 241 příspěvků(y)

Publikováno 29 prosinec 2025 - 16:53:49

U kinofilmu má člověk aspoň tu výhodu, že má k dispozici světelnější objektivy, ale taky bych z toho zešílel.
  • 0

#4011 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 892 příspěvků(y)
Reputace: 42

Publikováno 29 prosinec 2025 - 17:17:21

U kinofilmu má člověk aspoň tu výhodu, že má k dispozici světelnější objektivy, ale taky bych z toho zešílel.

To jsem samozřejmě měl, ale potřeboval jsem trošku proostřit. No na f8 už mi to házelo neudržitelné časy. :-D

• 0

#4012 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 864 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 447

Publikováno 29 prosinec 2025 - 17:31:19

!

http://www.temnakomo...ouhych-expozic/

je to jako s otužováním, člověk to musí přepnout v hlavě a změnit způsob fotografického myšlení

no těžko tak nahodile pracovat na zakázku, ale pro radost a tu tajemnost jistě áno 

• 0

#4013 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 241 příspěvků(y)

Publikováno 29 prosinec 2025 - 18:20:51

No nevím. Nervy mám jenom jedny, ať už volně nebo na zakázku. Otužování zvládám, ale tohle fakt ne.
  • 0

#4014 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 701 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 177

Publikováno 29 prosinec 2025 - 20:07:41

Já bych to tak nedramatizoval:D
Mimochodem - ta první fotografie vznikala spíš než 8 hodin několik dní..
  • 0

#4015 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 241 příspěvků(y)

Publikováno 29 prosinec 2025 - 20:33:20

To je možný. Pamatuju si jenom nějakou přednášku o jedné z těch fotek, kde na základě posunutí stínů na daném místě extrapolovali exposici 8 hodin. Každopádně tak cca stovka film.
  • 0

#4016 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 241 příspěvků(y)

Publikováno 29 prosinec 2025 - 20:54:59

Já samozřejmě chápu, že to někomu nepřijde jako téma, ale já to mám s trpělivosti složitý. Dokážu čekat roky a v tom dlouhém horizontu mám trpělivost někdy i titánskou. Je to ale vyváženo tím, že jí absolutně postrádám u krátkých prodlev. Okamžik mezi tím, než zmáčknu čudlík a opravdu se mi zapne počítač nebo kávovar je pro mě prostě k zešílení. V tom krátkém úseku času se zobrazí veškerá za celý život nasbíraná frustrace ze všech koutů a šuplíků. Tak potom samozřejmě situace, kdy bych chtěl fotit na stopětadvacetinu, jak jsem zvyklý, a mám tam nějakou mizernou třicetinu, mě naprosto ničí zevnitř. A fakt mi za to nestojí. Ani za to, abych se přemáhal a zvyšoval svou toleranci – duchovní cvičení můžu provádět jinde a jindy – ani za to, abych ušetřil na materiálu.
  • 1

#4017 hajkys

hajkys

Nováček

• Předplatitel
  • 448 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 126

Publikováno 29 prosinec 2025 - 21:40:08

Možná to nějak souvisí: Tyhle časový nepoměry mě vždycky udivují u pavouků. Tvor, kterej dokáže hodiny sedět nebo viset zcela bez hnutí v pavučině nebo někde na stromě, pak se mihne kořist, během pár zlomků vteřiny se musí tohle zvíře aktivovat a chytit žrádlo.. hodinku na oběd... a zase několik hodin bez hnutí čumět... Vždycky jsem si představoval, že jsou tvorové rychlí, s rychlýma časovýma konstantama v nervové soustavě, jako hmyz třeba, pak střední, jako třeba hlodavci, a pomalí, jako my, ale víceméně všichni žijící ve stále stejném plus mínus tempu.. ale pavouci jsou podle mě úplně mimo tenhle systém.. 

• 0

#4018 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 241 příspěvků(y)

Publikováno 29 prosinec 2025 - 21:58:08

To je moc hezký zamyšlení, krásný postřeh. Opavoucích toho moc nevím, ale hned jsou mi trochu bližší.
  • 0

#4019 hajkys

hajkys

Nováček

• Předplatitel
  • 448 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 126

Publikováno 29 prosinec 2025 - 23:24:55

:D jo, a s tím souvisí samozřejmě skladba Romana Holého z alba Strážce klidu - Asi si pořídím pejska - 

ale abychom tady z toho neudělali pavoučí vlákno :D

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních