jirin_ol, on 04 Sept 2020 - 10:59, said:
Souhlas, papírový měch s kratšími ohnisky na delší vzdálenosti (nekonečno) pro využití pohybů dělá problémy, tam ten měkký kožený měch je ideální. Papírový měch, případně i s prodloužením) budeš potřebovat se 135 a 180mm sklem hlavně při delším výtahu s pomocí nástavců na vodicí tyčky. Se servisem v tuzemsku ti moc neporadím, sám jsem dával tělo na servis před několika lety renomovanému nejmenovanému opraváři, ten mě zinkasoval za rozebrání a vrátil neopravené s tím, že ta závada na elektrice spravit nejde. Doma jsem poté tělo odkryl, vyčistil kontakty, poskládal, a od té doby funguje bez závad. Jestli toho bince v objektivech není moc, neřešil bych to, neriskoval bych dát to někomu, kdo to 100% neumí, přeci jen ta elektrická závěrka v objektivech nemusí být pro laika tak jasná a jednoduchá záležitost.
Toho bordelu je tam bohužiaľ dosť - nie je to iba prach, ale nejaká súvislá vrstva - na silnom svetle alebo v protisvetle je objetkív nepoužiteľný.
milosm, on 04 Sept 2020 - 11:09, said:
matunak
.
docela spokojnost, minuly vikend mi daval do poriadku noctilux
jirin_ol, on 04 Sept 2020 - 11:00, said:
p.s. zkus se zeptat Miloše M z Blavy, jestli o servisu neví.
Vďaka, skúsim to u nich.
Nimrod, on 05 Sept 2020 - 01:57, said:
jirin_ol, on 04 Sept 2020 - 10:59, said:
Souhlas, papírový měch s kratšími ohnisky na delší vzdálenosti (nekonečno) pro využití pohybů dělá problémy, tam ten měkký kožený měch je ideální. Papírový měch, případně i s prodloužením) budeš potřebovat se 135 a 180mm sklem hlavně při delším výtahu s pomocí nástavců na vodicí tyčky. Se servisem v tuzemsku ti moc neporadím, sám jsem dával tělo na servis před několika lety renomovanému nejmenovanému opraváři, ten mě zinkasoval za rozebrání a vrátil neopravené s tím, že ta závada na elektrice spravit nejde. Doma jsem poté tělo odkryl, vyčistil kontakty, poskládal, a od té doby funguje bez závad. Jestli toho bince v objektivech není moc, neřešil bych to, neriskoval bych dát to někomu, kdo to 100% neumí, přeci jen ta elektrická závěrka v objektivech nemusí být pro laika tak jasná a jednoduchá záležitost.
tohle mi trošku zajímá... upravoval se f/3,2 180mm tak, že se vymontoval přední a zadní člen a dal do mechanického seika ne úplně standardní velikosti, a vznikl tak výborný portrétní objektiv na view kameru. z tohoto bych usuzoval, že v závěrce jsou členy více méně pouze našroubované. ono to tedy tak prosté v reálu není?
Asi to tak bude, tu sú nejaké fotky rozobratého objektívu k systému, nie je to 180 ale 100/4.0 : https://www.facebook...158542091779872 - Vyzerá to, že celá predná skupina je vcelku.
Vo všobecnosti je o tých objektívoch k GX680 málo informácii - žiadne schémy ani videá, ako to niekto rozoberá...