Leštenie na bubnovke si tiež vyžaduje určité zručnosti. Ja mám bubnovku asi dva, možno tri roky a ešte som nevychytal všetky problémy pri leštení. Najväčší problém je, že sa papiere na bubon lepia. Ale nejde o klasické lepenie, ktoré poznáme z doskových leštičiek. Emulzia sa vyleští, ale papier drží na bubne statická elektrina a nechce odpadnúť. Potom je potrebné opatrne papier na hrane odchýliť a stiahnuť. Tu si treba dať pozor na poškodenie bubna. Často sa však stane, že fotka ešte nie je doleštená úplne a hrozí na tom mieste lastúrový lom.
Na začiatku leštenia je potrebné leštičku dať včas nahriať a počkať si, kým termostat nevypne. Nahrievam cca na stupni 5 až 5,5. Pri menšej teplote sa leští pomaly, pri vyššej sa fotky uvaria. Treba vyskúšať. Fotograf, ktorý mi leštičku predával, mi odporúčal, že leštička je správne zohriata vtedy, ak pri kvapnutí vody na bubon sa voda rýchlo odparí a zašumí. Ale to je dosť nepresný signál, pretože tá teplota môže byť oveľa vyššia, než je potrebná. Fotky potom uložím na plátno, pritlačím plátno k bubnu a spustím motor. Otáčky sa mi zatiaľ neosvedčili vyššie, než minimálne. Na prvých fotografiách je bubon až príliš horúci, voda sa tam rýchlo odparí a spôsobuje matné miesta. Ale postupne sa bubon ochladí a zvyšné fotografie sa leštia dobre. Ak by sme nastavili nižšiu teplotu, zvlášť fotografie kartónové sa nestihnú dobre vysušiť. Zle vyleštené kusy namočíme opäť do zmáčadla a pustíme ešte raz (niekedy to chce aj tri razy, dnešné Fomabromy nás dosť potrápia). Ak vidíme, že sú papiere pri vyjdení z leštičky ešte prilepené, resp. nastáva lastúrový lom, musíme pracovať v dávkach. Na plátno uložíme fotografie, natiahneme ich dovnútra a čakáme niekoľko minút, kým sa vyleštia. Až potom zapneme motor znovu.
Problémy so statickou elektrinou vyriešil formalínový roztok, ibaže s pomerne vysokou koncentráciou (5%), ktorý výrobca odporúča pri sušení za tepla na Neobrom 1125. Jeden známy fotograf mi odporúčal tento papier sušiť na nižšej teplote emulziou na plátno, ibaže tento papier je tak neutvrdený, že sa na plátno prilepil a fotografie boli chlpaté. Po utvrdení v tomto roztoku som mylne dúfal, že emulzia sa utvrdí tak, že bude môcť ísť na plech. Bohužiaľ, čiastočne sa vyleštila a velvet vyzerá tak, ako nové Fomabromy po zlom leštení. Ale fotky krásne odskakovali z bubna. Len ten nenormálny smrad a hlavne pálenie očí a nosa napriek intenzívnemu vetraniu. V iných príručkách sa na leštenie formalínom odporúčal roztok asi 3 - 4x slabší, teda cca 1,5%. Musím teda vyskúšať zriediť ho a skúsiť leštenie opäť na kartóne s lesklým povrchom. Ďalšia veda je napnutie plátna. Mne sa stáva, že na pravej strane fotografie pekne odpadnú, ale na ľavej ostávajú prilepené. Musím ešte experimentovať s napnutím, asi bude nesprávne. Ak som niekomu pomohol, som rád, pokiaľ niekto pozná lepšiu odpoveď, prípadne vie, ako sa má nastaviť plátno, budem veľmi rád