Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Flexaret VI automat

flexaret automat

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
37 odpovědí na toto téma

#1 TheKocini

TheKocini

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 13 srpen 2013 - 08:15:59

Dobrý den,
na půdě jsem našel starou dvouukou zrcadlovku Flexaret. Na první pohled se zdála funkční, ale později se ukázalo, že se spoušť se dá spustit jen při otevřených zadních dvířkách. Když se zadní kryt Flexarety zavře, závěrka sice natáhnout jde, ale při zmáčknutí spouště se nic neděje a je jakoby zaseklá a nejde domáčknout úplně.
Nevíte, kde je problém? Díky za cenné rady.

TheKocini
  • 0

#2 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 241

Publikováno 13 srpen 2013 - 08:52:44

To není problém, to je vlastnost. VI a VII (a možná i nějaké další verze) mají spřažené převíjení filmu s natažením závěrky. Uvnitř jsou rolny, které se při převíjení filmu otáčí a odměřují vzdálenost mezi políčky. Pokud foťák zavřeš bez filmu, rolny se neotáčí a nedojde k oblokování spouště. Zkus to s filmem.
  • 0

#3 Milosx

Milosx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 219 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 13 srpen 2013 - 09:32:40

Keď vložíš film a natiahneš ho, tak to bude fungovať normálne. To nieje vada.
  • 0

#4 Leo

Leo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 84 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 14

Publikováno 13 srpen 2013 - 13:11:22

Pro více info

http://www.cevela.eu..._manuals.html#6
  • 1

#5 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 911 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 174

Publikováno 13 srpen 2013 - 20:11:05

Dobrý den,
na půdě jsem našel starou dvouukou zrcadlovku Flexaret. Na první pohled se zdála funkční, ale později se ukázalo, že se spoušť se dá spustit jen při otevřených zadních dvířkách. Když se zadní kryt Flexarety zavře, závěrka sice natáhnout jde, ale při zmáčknutí spouště se nic neděje a je jakoby zaseklá a nejde domáčknout úplně.
Nevíte, kde je problém? Díky za cenné rady.

TheKocini


Že by další Flexaretista na světě? Super! Ať tu nejsú samí rolejáci :-) Rýp do hnízda...... :mrgreen:
  • 2

#6 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 556 příspěvků(y)
Reputace: 97

Publikováno 14 srpen 2013 - 17:06:42

Dobrý den,
na půdě jsem našel starou dvouukou zrcadlovku Flexaret. Na první pohled se zdála funkční, ale později se ukázalo, že se spoušť se dá spustit jen při otevřených zadních dvířkách. Když se zadní kryt Flexarety zavře, závěrka sice natáhnout jde, ale při zmáčknutí spouště se nic neděje a je jakoby zaseklá a nejde domáčknout úplně.
Nevíte, kde je problém? Díky za cenné rady.
Je to tak já co mám Va ta funguje stejně,taky se natahuje až s filmem.Lepší by bylo kdyby sis od někoho vzal cívku s krycím papírem a vyzkoušel to naprázdno,pokud by to nešlo tak bys zbytečně zkazil film
  • 0

#7 Evla

Evla

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 772 příspěvků(y)
  • LocationVajnory
Reputace: 864

Publikováno 14 srpen 2013 - 17:58:55

mám starý Flexaret IV (bez možnosti na kinofilm), daroval mi ho otec. Ale k foteniu na štvorec používam Yashicu-12 - takže tiež nie so Rollei positive :)
  • 0

#8 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 556 příspěvků(y)
Reputace: 97

Publikováno 14 srpen 2013 - 18:55:20

mám starý Flexaret IV (bez možnosti na kinofilm), daroval mi ho otec. Ale k foteniu na štvorec používam Yashicu-12 - takže tiež nie so Rollei positive :)
Kdyby si měla IVa tak ten už na kinofilm byl,u typu S Standart a VII se dá fotit i na 6x4.5.
  • 1

#9 TheKocini

TheKocini

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 28 srpen 2013 - 20:16:58

Díky moc, pánové, za rady a postřehy.
Odzkouším a dám vědět.
  • 0

#10 TheKocini

TheKocini

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 8 říjen 2013 - 23:10:31

Vložený obrázek

Tak takhle to dopadlo. Neskutečná mašina, to vám povim.
  • 1

#11 Janek

Janek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 39 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 7

Publikováno 4 únor 2014 - 17:39:50

Zdravím všechny,

a mám jeden velmi konkrétní technický dotaz k Flexaretě VI, kterou čerstvě vlastním. Nafotil jsem na ni jeden Ilford HP5 a jeden ADOX CHS100. Adox se převíjel bez problému, pravidelně, vše v pořádku (je to tlustší film, asi jako Fomapan). Ilford však dělal neplechu (nepravidelné mezery a překrývání, a to brutální, žádná drobnost). Mám za to, že je to kvůli menší tloušťce podložky (nebo papíru? to asi ne) Ilfordu, na kterou Flexaret není kalibrovaný a ten „automatický“ přesun filmu při natahování zkrátka nefunguje, jak má.

Ostatně, podobný fenomén jsem zaznamenal i Pentaconu Kiks (Six), který v teplotách okolo nuly s Ilfordem taky šíleně blbnul, ale Fomapan byl úplně v pohodě. Tak se mi prostě zdá, že ty staré aparáty potřebují „pořádné“ tlusté filmové pásy, Ilford je na ně moc tenký a tudíž jemný a poddajný, a tudíž má menší tření o ty kolečka, který ve Flexaretu zajišťují správné převíjení a zároveň natahování závěrky...

Momentálně je Flexaret v opravě, protože se jí zasekla závěrka. (Byla nejprve, poté, co jsem ji zdědil v zanedbaném stavu, v opravě u pana Pazdery, který hezky vyčistil zatuhlého ostřícího šneka a špinavý objektiv, a také zaseklou závěrku. Vzal si za to 600,- a za pár týdnů se závěrka zasekla znovu, tak jsem to předal do zkušenějších rukou.) (Ostatně ten Pentacon Six jsem dal také opravit u pana Pazdery, kvůli těm problémům s převíjením a hlavně kvůli padajícímu zrcadlu, tentokrát mě obral o 1.000,- a také se to padání zrcadla po několika měsících vrátilo! Takže u pana Pazdery už nic opravovat nenechám. Nevím, zda má někdo s jeho opravami dobré zkušenosti, ale to bych odbíhal...)

Prosím o odpovědi uživatelů tohoto nebo jiných typů Flexarety, jakou mají zkušenost s převíjením různých filmů. Už jsem se na to ptal různě a nikdy jsem nedostal vyčerpávající odpověď, resp. nikdy nikdo nepotvrdil mou „teorii“ o tloušťce filmu. Tak jsem zvědav, co si o tom myslí zdejší zkušení Flexareťáci (a případně Pentacon-Kiksáci, ale to by asi patřilo do jiného vlákna). Založil jsem si kvůli tomu účet na tomto webu, tak jsem zvědav co se od vás dozvím.

Předem děkuji za veškeré komentáře!


  • 0

#12 Black

Black

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 164 příspěvků(y)
  • LocationOtrokovice
Reputace: 45

Publikováno 5 únor 2014 - 08:08:34

Nevím, jestli Ti to nějak pomůže, ale se stejnou závadou jsem teď poslal do opravy flexaret VI A i já a používal jsem v něm pouze Fomapany. Taky překrýval políčka. U prvního filmu jsem si myslel, že jsem ho špatně založil, ale u druhého to udělalo taky. Nebylo to ale na celém filmu a navíc na každém k tomu došlo na jiném místě. P6 mám taky a ten je ale bez problémů. Byl v opravě u pana Blažka z Jičína, to když jsem ho koupil a od té doby šlape bez problémů a to se všemi filmy, které jsem v té kameře použil - Fomapan, Ilford Delta a Kodak Trix.


  • 1

#13 Janek

Janek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 39 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 7

Publikováno 5 únor 2014 - 20:57:55

Díky za odpověď! Hergot, to je zapeklitost. Budu rád, když dáš vědět, jak bude Tvůj Flexaret převíjet po návratu z opravy. A úplně nejvíc bych ocenil, kdybys jím náhodou chtěl prohnat nějaký Ilford nebo Kodak :-) Zřejmě mám taky typ VIa, takže úplně tentýž.

 

(P6 rád slyším, že šlape, můj je asi nějaký nepovedený kus. Ale určitě to souviselo i s tím chladem, už jsem to někde četl, že P6 nemá rád zimu.)


  • 0

#14 Black

Black

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 164 příspěvků(y)
  • LocationOtrokovice
Reputace: 45

Publikováno 6 únor 2014 - 05:57:32

Tož teda ale jenom, že jsi to ty :-). Hrábnu do zásob Kodaku až se vrátí a  dám vědět.  Ale jsem si jistý, že to bude v pořádku.


  • 0

#15 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 6 únor 2014 - 08:28:05

Mě flexaret točí i illford uplně normálně, možná máš ta gumová kolečka hodně ochozená, nech si je rovnou vyměnit při té opravě, nebo dát malinko silnější, někdo tu i psal, že si tam nalepil několikrát obtočenou kousek gumové modré rukavice, je to někde ve vlákně flexaret začátky nebo tak nějak.


  • 0

#16 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 776 příspěvků(y)
Reputace: 219

Publikováno 6 únor 2014 - 10:17:46

Tož teda ale jenom, že jsi to ty :smile:. Hrábnu do zásob Kodaku až se vrátí a  dám vědět.  Ale jsem si jistý, že to bude v pořádku.

Tož to abych si pospíšil...


  • 0

#17 Black

Black

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 164 příspěvků(y)
  • LocationOtrokovice
Reputace: 45

Publikováno 6 únor 2014 - 12:28:08

 

Tož teda ale jenom, že jsi to ty :smile:. Hrábnu do zásob Kodaku až se vrátí a  dám vědět.  Ale jsem si jistý, že to bude v pořádku.

Tož to abych si pospíšil...

 

To zase ctěný kolego nebude tak kvaltovat. Však s Jorgem se uvidím až zase v březnu :-)


  • 0

#18 Janek

Janek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 39 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 7

Publikováno 6 únor 2014 - 12:38:30

Tož teda ale jenom, že jsi to ty :smile:. Hrábnu do zásob Kodaku až se vrátí a  dám vědět.  Ale jsem si jistý, že to bude v pořádku.

 

Díky... mně se má Flexa vrátí cca za měsíc, tak udělám samozřejmě hnedle tentýž pokus a dám vědět.


  • 0

#19 Foto-kuk

Foto-kuk

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 24 příspěvků(y)
Reputace: -1

Publikováno 7 únor 2014 - 10:31:17

Mám všechny Flexarety od 1 do 7a ( pochopitelně, že ne všechny varianty...) a všechny jsem testoval. Jen s HP5+400. Nikde se mi nesekalo neposouvalo, nesesouvalo  nic, všechno je tak jak má být. Jednou jsem však špatně založil film a pak se to stalo. Hned na začátku nedostatečně zasunutej cíp krycího papíru. Jestli to je tak, že pokud je film zpočátku volnej a pak, při přetahování na další a další pole se pomalu utahuje a "scukne" se. Možná.


  • 1

#20 Janek

Janek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 39 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 7

Publikováno 7 únor 2014 - 12:58:04

Hm, že bych jen špatně zakládal film? To se mi nezdá, ale možné to je. Asi spíš byl ten mechanismus u mého kusu prostě nějak poškozený. Nicméně stejně nechápu v návodu na zakládání filmu tuto větu: "Nyní přidržíme prstem levé ruky páčku (VII-48) tak, aby se při nastavování filmu nemohla vykývnout směrem nahoru." (strana 7) Jedná se o tu kovovou páčku napravo, výškově zhruba uprostřed. Může mi někdo vysvětlit, k čem přesně slouží? Předem díky...


  • 0

#21 Foto-kuk

Foto-kuk

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 24 příspěvků(y)
Reputace: -1

Publikováno 8 únor 2014 - 15:15:32

Hm, že bych jen špatně zakládal film? To se mi nezdá, ale možné to je. Asi spíš byl ten mechanismus u mého kusu prostě nějak poškozený. Nicméně stejně nechápu v návodu na zakládání filmu tuto větu: "Nyní přidržíme prstem levé ruky páčku (VII-48) tak, aby se při nastavování filmu nemohla vykývnout směrem nahoru." (strana 7) Jedná se o tu kovovou páčku napravo, výškově zhruba uprostřed. Může mi někdo vysvětlit, k čem přesně slouží? Předem díky...

Pochopitelně přetáčecí mechanismus může mít problém. Jinak  k té páčce...Mám jeden starej originál návod na FVI, kde si ten původní majitel tuhle větu ze str. 7 dokonce propiskou škrtnul. I já si myslím, že je to jen blábol a nemá to nic do činění se správným navinutím filmu.  Ta páčka ovládá - tedy spíná počítadlo a aktivuje spodní rolnu, přez kterou jede přetáčenej film, aby to správně počítalo. Otevřeš kryt, páčka se postaví a počítadlo se vynuluje.


  • 2

#22 Janek

Janek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 39 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 7

Publikováno 9 únor 2014 - 12:13:16

OK. A nemá se nějak mačkat/držet, když s otevřenými zády zkouším závěrku? Pokud je vztyčená, tak asi nejde natáhnout závěrka, to bude ono, co?


  • 0

#23 Foto-kuk

Foto-kuk

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 24 příspěvků(y)
Reputace: -1

Publikováno 9 únor 2014 - 20:08:58

Mělo by to být navíc spojený s protáčením spodní rolny. Ale...pokud já čas od času trénuju závěrky na svých Flexách, tak u těch které jsou závyslé na protahování filmů, zavedu namotanej krycí papír z filmu a normálně ho zavřu a přetáčím a zkouším clony a časy... :-)) a hraju si.  Prostě na cívce namotanej krycí papír, kterej imituje film ve Flexe.


  • 1

#24 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 297 příspěvků(y)
Reputace: 456

Publikováno 25 únor 2014 - 14:53:19

Nechci zakládat nové vlákno, ale rád by jsem se dozvěděl, čím lepit potah na tělo Flexarety. Aby držel a zároveň při dalším čištění šel dobře rozdělat.

Dík


  • 1

#25 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 394

Publikováno 25 únor 2014 - 16:59:56

ale noták, před 2 dny to tady kolegové řešili:

 

http://www.temnakomo...lepení-koženky/


  • 0

#26 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 297 příspěvků(y)
Reputace: 456

Publikováno 26 únor 2014 - 18:07:47

Díky moc. Nějak jsem si nevšiml. Zkusím Herkules. Namažu, přilepím a zbytek otřu vlhkou handrou.


  • 0

#27 PetrPrejda

PetrPrejda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 180 příspěvků(y)
Reputace: 98

Publikováno 6 červen 2014 - 21:13:34

To není problém, to je vlastnost. VI a VII (a možná i nějaké další verze) mají spřažené převíjení filmu s natažením závěrky. Uvnitř jsou rolny, které se při převíjení filmu otáčí a odměřují vzdálenost mezi políčky. Pokud foťák zavřeš bez filmu, rolny se neotáčí a nedojde k oblokování spouště. Zkus to s filmem.


Mam VII a jde mi zaverka i kdyz tam nemam film:D divne?
  • 0

#28 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 241

Publikováno 6 červen 2014 - 23:45:01

Mam VII a jde mi zaverka i kdyz tam nemam film:D divne?


Otevrena nebo zavrena zada? S otevrenymi to ma fungovat i bez filmu.
  • 0

#29 PetrPrejda

PetrPrejda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 180 příspěvků(y)
Reputace: 98

Publikováno 7 červen 2014 - 08:08:56

Mam VII a jde mi zaverka i kdyz tam nemam film:D divne?

Otevrena nebo zavrena zada? S otevrenymi to ma fungovat i bez filmu.
Mi to jde v obou pripadech
  • 0

#30 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 556 příspěvků(y)
Reputace: 97

Publikováno 10 červen 2014 - 13:02:22

Mam VII a jde mi zaverka i kdyz tam nemam film:D divne?

Otevrena nebo zavrena zada? S otevrenymi to ma fungovat i bez filmu.

Mi to jde v obou pripadech

Nenatahuješ trikovou spoušt?Tu můžeš použít po exponovaným záběru,takže není závislá na natažení filmu.Viz.ukázka,reklamní snímek své doby.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#31 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 556 příspěvků(y)
Reputace: 97

Publikováno 10 červen 2014 - 14:57:35

OK. A nemá se nějak mačkat/držet, když s otevřenými zády zkouším závěrku? Pokud je vztyčená, tak asi nejde natáhnout závěrka, to bude ono, co?

Není to tam přehozený na kinofilm?Pak to ty snímky muže sekat jinak.
  • 0

#32 Luke

Luke

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 26 listopad 2014 - 22:15:25

Dobrý den, píši s dotazem, poslední dva filmy se mi stalo, že flexa (typ VI) prvni snimek vyfotila polovicni a zaroven na konci svitku byl jednen jakoby prazdny snimek, i když jsem vyfotil 12 snímků, film jsem použil FOMAPAN. Přídavné počítadlo bylo na 0. Tak nevím, čím to... Jsem levý já a blbě zakládám film, nebo je flexa nemocná??? Děkuji moc předem za jakoukoli radu! 


  • 0

#33 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 556 příspěvků(y)
Reputace: 97

Publikováno 27 listopad 2014 - 09:16:12

Když se otevře flexaret po stranách jsou dvě tečky vědčinou bílí barvy.Na zaváděcím pásu se oběví dvě šipky,těma se musí najet na ty tečky pak přístroj zavřít dojet na číslo 1

Přiložený soubor (y)

  • Přiložený soubor  001.jpg   47K   9 Počet stažení

  • 1

#34 Qulck

Qulck

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 13 červen 2017 - 08:42:33

Zdravím,

 

jako svůj první SF jsem pořídil právě Flexu VI. Nechám jí vyčistit a seřídit časy, ale narazil jsem na jednu zvláštnost. Pokud omylem zmáčknu spoušť před natažením závěrky, spustí se závěrka na konci samotného natažení. Je to vada nebo naopak vlastnost a mám se smířit s tím, že když nechtěně štrejchnu do spouště, tak další políčko bude na vyhození? A všude se dočítám, že s otevřenými zády jde natáhnout spoušť. U mého kusu se kolečko natahování volně protáčí a jde to pouze takto: otevřu záda, zmáčknu spoušť naprázdno, kolečko začne natahovat, ale na konci natažení se závěrka spustí sama (nepočká na spoušť). Pokud před natažením spoušť nezmáčknu, nenatáhne se.

 

Jaký doporučujete servis v Praze? Přece jen pan Blažek je pro mě dost z ruky a Česká pošta je... no Česká pošta.

 

Moc díky


  • 0

#35 tomasblaha

tomasblaha

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 171 příspěvků(y)
  • LocationVelké Přílepy
Reputace: 30

Publikováno 13 červen 2017 - 09:44:43

Ahoj,

 

já posílal svojí Flexu V panu Václavovi Vaitovi, je zde na fóru. Poslal jsem normálně poštou. Lepšího odborníka přes Flexarety neznám. Zkus se s ním zkontaktovat zda ještě opravy dělá.


  • 0

#36 Qulck

Qulck

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 13 červen 2017 - 12:31:38

Chtěl jsem mu tady poslat zprávu, ale nemůže je přijímat. Je chyba někde na mé straně?  :smile:


  • 0

#37 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 297 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 39

Publikováno 13 červen 2017 - 14:17:09

Tak to bude asi tím, že má pan Vait plnou schránku, protože já ti teď pokusnou zprávu poslal, abych si ověřil, zda jde poslat i bez mašle...

...ale on to zde určitě najde a ozve se ;)


  • 0

#38 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 776 příspěvků(y)
Reputace: 219

Publikováno 13 červen 2017 - 16:37:14

Zdravím, neměl jsem obnovené předplatné, tak se mi poněkud zásadně scvrkl limit soukromých zpráv...ale v neděli jsem již poplatek zapravil, tož teďka už jen čekám...nicméně jsem k službám. vait/zavináč/quick.cz


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:flexaret, automat

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních